С ДО, с маска или със противогаз ще избутаме ДЕСЕТИ КЛАС.

• 37 342
  • 752
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Архитектурата е добра идея, но моето не може да рисува. Гледах, че навън май нищо не пишеше за рисуване, обаче искат физика. Joy
За щастие, младежът се заинтригува от AI (изкуствен интелект) и Data science, които за сега са само с математика. Компютърните науки стоят на дневен ред все още, но разсъждаваше дали има смисъл след 5 годишно учене, да задълбава в тях или да ги има като основа, а върху тях да гради нещо друго.
Добри въпроси взе да задава, но и аз нямам отговори.

# 361
  • Sofia
alegra, кой е вторият чужд език на детето? Ако е АЕ и й е по-лесен от френския, може и него да избере за матура.
Вторият език е испански и ще е по голямо предизвикателство.

# 362
  • София
Ооо, да, философията тази година заинтригува дори моята девойка. Имаше задание да пише коментар върху философско произведение. На испански. Пита ме за насока и й избрах "За обществения договор" на Русо като по-разбираемо. Пък и преподавателят е с първа магистратура Право все пак. Wink Има специална похвала към шестицата. Аз искрено се надявам той да им преподава ГО догодина, макар че гледам, че на сегашния 11-ти клас е Кирков, който ми е много симпатичен, но силно се съмнявам, че ще научат нещо при него - твърде им е неразбираем, докато Лозанов определено им запалва интереса.

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 22:48 от sanaka

# 363
И аз казвам, че може да има значение матурата по конкретен предмет. За ДЗИ по ФЕ не виждам къде може да влезе в употреба.
идеята е само да тази втора избираема матура да е лека и ненатоварваща и от там въпроса дали матурите по френски отговарят за ниво Б2
Щом езикът е профилиращ предмет при ИИЧЕ, няма значение дали ДЗИ по него ще бъде положен като втори задължителен или трети ( четвърти) избираем. И в двата случая ще е върху профилираната подготовка и ще е на ниво В2.
Не знам какво разбирате под втора избираема матура. Ако това е задължителният ДЗИ, той задължително е по някой от профилиращите предмети и върху профилираната подготовка, която аз не бих нарекла лека и ненатоварваща.

# 364
Чета ви с интерес, забавни и информативни сте както винаги! Аз бих се намесила при избора, защото после няма връщане назад - 2 години ще трябва да учат това, което са си избрали, без оглед на това дали ще им е трудно или пък абсолютно безполезно за бъдеща реализация. Имам приятелка, чиято дъщеря си избра физика и математика - просто така решила, че са й интересни, а не се стреми изобщо към инженерни науки.... Как се учат 2 трудни профила без да имаш намерение да ги използваш после ...? Новите профили в испанската са супер: предприемачество и кариерно развитие е много практически насочен и мисля, че ще е интересен за един не толкова ориентиран тийн, а пък - Ит - няма по-красив език от него, а и не е толкова труден. Само се чудя къде е логиката трети език да е профил ...? При нас (сина) не знам дали няма да приключим с първа гимназиална степен - толкова засилен интерес към учението проявява на този етап! Успех в избора и избягвайте странните комбинации ... история / гео 😏

# 365
  • София
Аз не съм убедена, че може да се избере трети език като профил. Пак трябва да погледна ПП, но май нямаше езикова такава, която да започва от 0.
Сафрон, някои деца нямат избор. Има училища, в които по подразбиране двата основни ПП са си достатъчно тежки..., че и трети такъв ще се наложи да изберат.

# 366
Езикът може да бъде избран за профилиращ предмет само ако е изучаван като първи или втори чужд език.

# 367
Сега загрях, че този набор няма Ит паралелка, затова се обърках ...

# 368
  • София
Учебните програми за ПП по чужди езици визират само езици, изучавани в първи гимназиален етап, да. Но много убедено го обяви директорката италианския. Да се надяваме, че го е съгласувала и се очаква някаква промяна в тази връзка.

Saffron, този набор има италианска паралелка.

# 369
  • Sofia
И аз казвам, че може да има значение матурата по конкретен предмет. За ДЗИ по ФЕ не виждам къде може да влезе в употреба.
идеята е само да тази втора избираема матура да е лека и ненатоварваща и от там въпроса дали матурите по френски отговарят за ниво Б2
Щом езикът е профилиращ предмет при ИИЧЕ, няма значение дали ДЗИ по него ще бъде положен като втори задължителен или трети ( четвърти) избираем. И в двата случая ще е върху профилираната подготовка и ще е на ниво В2.
Не знам какво разбирате под втора избираема матура. Ако това е задължителният ДЗИ, той задължително е по някой от профилиращите предмети и върху профилираната подготовка, която аз не бих нарекла лека и ненатоварваща.
Моля, са ме извините, че се изразявам не точно и не ползвам правилната терминология. Опитвам се дахсе ориентирам и да формулира някаква концепция подходяща за дете, което няма все още  увереност с какво иска да продължи образованието си.

Имам предвид дали е добра идея ИЗБИРАЕМАТА  матура да е върху първия избираем профил, който в случая е френски.

Първата матура е БЕЛ и е задължителна. Ако втората е избираема си мисля че върху първия езиков профил ще е по ненатоварващо да си яви на матура, защото ниво Б2 вече ще е овладяно и насрочено. Така няма детето да се подготвя за изпит върху  допълнителен предмет.

# 370
Ако бях ученик, от всички профилиращи предмети за втори ДЗИ бих избрала този, по който се чувствам най-подготвена.

# 371
Е, сега вече се обърках - помислих, че евентуално го дават като алтернатива на някой от другите втори езици - английски, френски, или португалски —  ако ученикът го владее на високо ниво (примерно английския) или пък е по-непопулярен и не толкова желан за ПП (примерно португалски). Иначе Ит като профил би станал трети език! Санака, твоята дъщеря като нищо може да го “замени” за английски по моята логика. Учудвам се, че не е разяснила директорката къде се явява итал език в схемата с профилите. Дано “нашите” четат и да добавят Предприемачество и  КР 🙏

# 372
  • София
Няма как да го замени за английския. Първите два езика са задължителни 1 и 2-ри профил и не могат да бъдат променяни в 11-ти клас. Италианският език беше обявен като възможност за 3-ти/4-ти профил.

Ако под КР имаш предвид кариерно развитие - няма такъв профил.

# 373
Иначе Ит като профил би станал трети език!
Няма как трети език, който не е изучаван в първи гимназиален етап, да бъде избран като профилиращ предмет.
Явно не умея да се изразявам добре. Мислех, че това е достатъчно ясно.
Езикът може да бъде избран за профилиращ предмет само ако е изучаван като първи или втори чужд език.

# 374
  • София
Няма как трети език, който не е изучаван в първи гимназиален етап, да бъде избран като профилиращ предмет
Хм, това е интересно. Съвсем официално са обявили ИтЕ за възможен избор за 3/4 ПП. Не за конкретна паралелка, а за всички. Синът ми е в паралелка ИЕ/ФЕ и може да го избере, според ръководството. Има някакво недочитане на наредби, май. Не знам дали не е редно да отправя конкретно питане, с цитирани наредби...

Относно философията - наборът пък имаше да отговори на едно от писмата на Сенека към Луцилий, все едно е към него насочено. Беше адски впечатлен като разбра, че съм ги чувала тези хора, явно очакваше реакция от сорта на "кой, кой???"  Joy  Веднага ме заби с контра - оо, ама ти си тичкала с малкия Нерончо в двора и Сенека ви е учил на латинската азбука Joy Никога не пада по гръб.

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 20:57 от мандаринка

Общи условия

Активация на акаунт