Нашите кухни - 85

• 44 796
  • 762
  •   1
Отговори
# 135
  • тук и там
Ами можех да си спестя с хартията пораженията върху плота предполагам..
Аз ползвам ежедневно  котлоните,понякога готвя и на няколко едновременно,но така или иначе това е без значение в случая. Просто и при индукционни котлони може да се получи това повреждане на повърхноста..

# 136
Tакова петно на индукционен плот се беше получило от забравена тенджера с вода, която трябваше да се свари. Водата се беше изпарила цялата... Пробвахме да махнем петното с всички възможни препарати- не стана.
Най-накрая пробвахме със сода и оцет- и се махна всичко, плота беше като чисто нов.

# 137
Обикновена кухненска хартия от ролка, Каисия. Слагаш върху котлона и отгоре върху нея съответната тенджера/тиган. Като пържа нещо пръскащо, слагам и наоколо. Температурата на плота не е достатъчно висока, за да подпали кухненската хартия, а наоколо около тигана при пържене тя попива повечето мазни пръски. И не пречи на вълните, не се отразява по никакъв начин на нагряването на тенджерата/тигана.

# 138

Най-накрая пробвахме със сода и оцет- и се махна всичко, плота беше като чисто нов.
Kaква е технологията? Прави се каша и се търка? С какво- гъбичка, телче?

# 139
Сестра ми имаше подобен белег, оказа се от залепена микрофибърна кърпа. Изстърга го, аз мия всичко с гланц. Някой път ще ви покажа свободностоящ керамичен плот на 2 г.

# 140

Kaква е технологията? Прави се каша и се търка? С какво- гъбичка, телче?

Насипахме сода за хляб върху петното. Отгоре напръсках с оцет, най-обикновен. Почва да шупти, и става като каша, и го търкахме с абразивната /зелена/ част на обикновена гъбичка за миене на съдове. Може да се повтори ако на някое място е по-упорито петното/зацапването.

Скрит текст:

# 141
Какъв е този гланц, с който миете котлони?

# 142
Роли е гланца, но като си купя нови плотове сигурно ще преустановя тази практика. Ще си купя специален нож и препарат. Чувала съм хубави отзиви за него. Дори и фурната с Роли съм търкала, ако нямам нещо друго. Дори после пускам вентилатор и температура да издуха останалия неизваден гланц около перката, това си е мой патент.
Преди да пусна хубаво измивам няколко пъти с гъба швантух.
Също така загорелите телескопични водачи и решетката, рафроносачите лъскам със същата показана гъба и гланц.
Циф би било по-добро решение. Като няма човек бол пари...

# 143
  • Варна
Всичко изброено (циф, роли, сода) са абразиви и с тях реално си дерете плотовете.

# 144
  • софия
Не бих ползвала абразивен препарат и зелената част на гъбата за почистване на плотове по никакъв начин. Единственият препарат непредназначен за почистване на плот, който ползвам и знам, че не драска, и чисти, е пастата на w5 от Лидл. Наличието на ножче за почистване на стъклокерамика за мен се подразбира и за това не ми е хрумнало да го препоръчам за ползване изрично.

Последна редакция: вт, 29 дек 2020, 06:57 от zvаnchе

# 145
Използвам ножчето, първо накисвам леко петното с препарат за съдомиялни.

# 146
Котлона ми е стар, а не се е надрал и милиметър от ролито. Новите ще ги чистя с нови препарати. Сега ще ви го снимам да видите за какво иде реч. Понеже сме в ремонт и котлона е в антрето, защото кухнята е на стени в момента, още няма и лед панели и осветление. Даже казаха, че луните вече не са на мода. Има едно леко матиране по центъра където се оставят тенджери, а отстрани леки петна между двата кръга, които не мога да измия. Мюхлер е. В момента е току що измит. Самото стъкло е грапаво. Нагрява за секунди, но си включва и изключва когато поиска и ме вбесява.

Последна редакция: вт, 29 дек 2020, 13:26 от Saxi Merinosova 683792

# 147
  • Mediterraneo
Всъщност такова "зацапване" явно се получава на всички котлони в един момент. Нито съм загаряла нещо, нито изкипяло съм имала, но котлонът, който ползвам най- много, е с подобно зацапване. След всяко готвене чистя с ножче и препарат, да кажем, че е натрупано. Явно е някаква особеност на керамиката, знам ли. Но причина при мен просто няма.

# 148
Аз вече две години и нещо нямам никакви следи по индукцията. На стария плот май се е появявало леко зацапване, но съм чистила веднага. Той е 15 и повече годишен, но освен драскотинки друго зацапано няма.
Виж това ме дразни мен - гладки дъна, стоманени тенджери, и понякога се появява драснато. Откъде се е взело никой не казва.

С Роли не смея, но с Циф съм чистила без никакви последици.

# 149
"Мюхлер е." - ей това ме развесели, истински.

Сега като се замисля, една тенджерка от Икея с двойно дъно остана без едното дъно, защото бях наляла само малко вода за топлене за нещо и бях я забравила. Та може да е от това. Въпреки че котлонът си има терморегулация, но все пак бързо завира, бързо се изпарява, и един ум за всичко Laughing

Общи условия

Активация на акаунт