Био/ органична и натурална козметика - тема 8

• 70 399
  • 756
  •   1
Отговори
# 705
Ако е само за един път боядисване с билкова боя, и после да си минете на химична, то няма смисъл, а и съм чела, че след къна, химичната хваща малко трудно. Има вероятност самият цвят да не е добре наситен след първото боядисване, независимо от часовете стоене. Зависи от самата коса, от процента бели коси, много е индивидуално. Зависи и от марката, първото ми боядисване беше с Khadi, и не ми хареса.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 12:41 от Lemy

# 706
ColorIndex, и аз благодаря от сърце.
Нямам думи как ни заблуждават!
Покриват бели коси, поне тези цветове на Хена фокс, които съм ползвала, но трябва малко постоянство, от първия път не става идеално, както с химичната боя, може би от третия четвъртия път, за да се наслои  пигмента. Косата стои с леки нюанси, но за мен това дава един разкошен ефект, като със съвсем леки преливащи кичури.
Препоръчвам да минете през темата във форума, има много полезни съвети, момичетата също помагат при нужда:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1704745.90
Не се ли добавя нишесте и да се свари, за да служи като прилепител на багрилата върху косъма при къните?
Иначе всеки е свободен да си използва каквато козметика иска. Отдавна съм се отказал да давам непоискани съвети.
Писал съм много пъти, от 20 години има открити напълно безвредни багрила за коса диривати на фео- и еумеланин, перманентни. Goldwell бяха спонсори на това нещо. И Хенкел имат, но само няколко. И нищо. Напраскали са патенти и дотука. Хубавото е, че скоро би трябва да паднат.

# 707
ColoeIndex, много полезна информация.
А има ли ги на пазара? Освен къна съществува ли друга алтернатива за боядисване без химия?

# 708
Аз също благодаря, Coloelndex, за полезната информация. Нямам нужда от боядисване, но съм взела под внимание какво сте коментирал за съдържанието в бялата козметика. Сърдечно благодаря

# 709
А има ли ги на пазара? Освен къна съществува ли друга алтернатива за боядисване без химия?
Не, няма ги на пазара тези бои. Понеже познавам лично авторите на тези неща, а и те ги правеха, докато бяхме колеги, съм ги питал преди време какво се случва и защо не са в производство. Логичен отговор не получих. Токсикологични тестове, това-онова, ама минаха 20 години... На Goldwell ги направи една румънка. Може и да са излезнали много скъпи, знам ли. Няма да е лесно да лансираш боя за 100 евро, например... Не съм наясно обаче.
И те също са химически, разбира се, но доста по-различни от конвенционалните. Съединение А (безвредно) може да се съедини със съединение В (безвредно) и да даде багрило С (безвредно) или нищо. Можете спокойно да проверите за химичната формула както на индигото, така и на багрилата в къната. Да, те са химични съединения, както всичко във Вселената.
Химията въобще не е гадна и прочие подобни неща. Химията е прозорец към нас и това около нас. Знаете ли, химията, както и физиката, въобще не се интересуват дали им знаем законите и дали ги спазваме. Те простичко винаги си действат.
Просто в случая стана въпрос (отново) за настоящите перманентни багрила за коса. За които съм писал десетки пъти, и е ясно от десетки години, че не са безопасни. За мен като химик те са изключително токсични и опасни.
Тука се говори за парабени и силикони (абсолютно безвредни, доказано), ама за боите -ниц. Натуралните съставки, това-онова, нямало химия... Моля? Че етеричните масла са бъкани с алергени! Тези алергени са с точни химични формули и характеристики! Дозата прави отровата, май Парацелзиус го бе казал...

# 710
  • In the land of Never Never
Здравейте. След като прочетох ужасна статистика за връзката между боята за коса и риска от рак на гърдата при жените, и като човек, боядисващ се често, съм в търсене на алтернатива.
Здравейте, аз ползвам ето тази, тя е изцяло на растителна основа: https://www.zoya.bg/shop/%D0%91%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0 … E%D1%81%D0%B0.205
Моят цвят е светъл, в гамата на златистите отенъци и ми покрива добре. Държа я обаче около един и половина до два часа.
Боята е на прах и се разрежда с гореща вода. Малко е трудно да уцелиш консистенцията, така че да полага лесно боята и да не тече. Слагам върху косата няколко найлонови шапки за баня за да я държи топла.
Другото което е, иска се косата да е измита преди боядистване, но това не го спазвам. След това се иска да не се мие с шампоан, а само да се изплакне, и да се измие на другия ден. Идеята е да проникне по-добре боята в косъма. И това вече не го следвам, измивам си я нормално и слагам кондиционер.
Отказах се от боята с химия, защото започна много да ми пада косата след боядисване. От тази боя нямам проблем, мисля че даже заздравява косъма.

# 711
Ако е само за един път боядисване с билкова боя, и после да си минете на химична, то няма смисъл, а и съм чела, че след къна, химичната хваща малко трудно. Има вероятност самият цвят да не е добре наситен след първото боядисване, независимо от часовете стоене. Зависи от самата коса, от процента бели коси, много е индивидуално. Зависи и от марката, първото ми боядисване беше с Khadi, и не ми хареса.

Въобще не хваща боя след къна.
Снимката ти не се отваря, поне при мен. Това висене по 3 часа ме връща в младостта, когато се къносвах. Голямо мацотене падаше.

# 712
Не се ли добавя нишесте и да се свари, за да служи като прилепител на багрилата върху косъма при къните?
Нямам опит с чистата къна, по-лесно ми е да взимам готова смес къна и индиго, като тези които показах, а те само се разтварят в топла вода, така пише на опаковката.
Но и нямам спомен да съм чела в темата за къните във форума, някой да е споделял, че добавя нишесте и/или я вари, май само я киснеха във вода дълго време. А може и да съм забравила, отдавна не пиша там 🤔
Би било чудесно, ако знаеш някой трик, ако решиш да го споделиш с момичетата там. 💐
Жената, махнах снимките снощи, докато можеше още да се редактира поста.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 08:07 от Lemy

# 713
Не, няма ги на пазара тези бои. Понеже познавам лично авторите на тези неща, а и те ги правеха, докато бяхме колеги, съм ги питал преди време какво се случва и защо не са в производство. Логичен отговор не получих. Токсикологични тестове, това-онова, ама минаха 20 години... На Goldwell ги направи една румънка. Може и да са излезнали много скъпи, знам ли. Няма да е лесно да лансираш боя за 100 евро, например... Не съм наясно обаче.
И те също са химически, разбира се, но доста по-различни от конвенционалните. Съединение А (безвредно) може да се съедини със съединение В (безвредно) и да даде багрило С (безвредно) или нищо. Можете спокойно да проверите за химичната формула както на индигото, така и на багрилата в къната. Да, те са химични съединения, както всичко във Вселената.
Химията въобще не е гадна и прочие подобни неща. Химията е прозорец към нас и това около нас. Знаете ли, химията, както и физиката, въобще не се интересуват дали им знаем законите и дали ги спазваме. Те простичко винаги си действат.
Просто в случая стана въпрос (отново) за настоящите перманентни багрила за коса. За които съм писал десетки пъти, и е ясно от десетки години, че не са безопасни. За мен като химик те са изключително токсични и опасни.
Тука се говори за парабени и силикони (абсолютно безвредни, доказано), ама за боите -ниц. Натуралните съставки, това-онова, нямало химия... Моля? Че етеричните масла са бъкани с алергени! Тези алергени са с точни химични формули и характеристики! Дозата прави отровата, май Парацелзиус го бе казал...

Значи или къна, или вредни багрила. Много неприятно. Моят шампоан за временно оцветяване се оказа, че съдържа парафенилендиамин. Поне е по-назад в съставките, а шампоанът трябва да стои на косата само 5 минути. Силно се надявам това да ограничава вредното въздействие. Иначе поне косата винаги е изглеждала така все едно нищо не ѝ правя.
Не зная как ще се справя с къните, които стоят часове...

# 714
Нямам опит с чистата къна, по-лесно ми е да взимам готова смес къна и индиго, като тези които показах, а те само се разтварят в топла вода, така пише на опаковката.
Но и нямам спомен да съм чела в темата за къните във форума, някой да е споделял, че добавя нишесте и/или я вари, май само я киснеха във вода дълго време. А може и да съм забравила, отдавна не пиша там 🤔
Би било чудесно, ако знаеш някой трик, ако решиш да го споделиш с момичетата там. 💐
Жената, махнах снимките снощи, докато можеше още да се редактира поста.
Идеята за варене на нишестето е да се развари, и да се получат декстрини. Но може и директно да са вложени такива. Като се прави запръжка с брашно, се получава същия процес, при производството на боза - също. Не хваща боя след къносване, защото филма от декстрините е стабилен и няма как да се отворят шуплите на кутикулата, за да навлезнат прекурсорите на багрилата.

# 715
  • В полите на Пирин планина
Ами не е вярно, че не хваща. Непосредствено след къна не съм пробвала с конвенциална боя, но да кажем след 30-тина дена съм слагала и си е хващала съвсем добре.

# 716
Подкрепям Lady Brinne, мен също ми е покривала боя след къна (имах специален повод и не можех да си позволя леко по-светлия корен на къната). Единствено, според мен не може да се изсветли косата след къна, заради филм-а, който се образува върху косъма. Затова трябва да прецените за себе си, ако сте експериментатори в цвета и обичате разнообразието, не рискувайте с къна. Ако се придържате към един цвят, поне аз не съм срещала проблем.
Специално за белите коси - колкото повече е къната, толкова по-добре са тонирани, готовите смеси не винаги се справят добре с бялото.

# 717
Със сигурност ще опитам с къна. За съжаление при мен много тъпо избива бялото, по слепоочията и около челото по един пръст, много се вижда и ме дразни.
Ако решите да минете на естествената боя на Khadi (там има и къна, има и други съставки, но са всички натурални), забавих да кажа, да разгледате серията. Там има една по-специална, за прехода от боядисване с боя с химия. Тя няма цвят и се слага за да подготви боядисаната коса да приеме по-бързо естествения цвят. Аз не го знаех, започнах направо с цветната, и първият път като че ли не беше много успешно. Може би направих много гъст разтвора, трудно се нанасяше. После горе-долу се научих да я забърквам. Косата очевидно свиква с този тип пигмент и по-лесно го поема.
Има и други тънкости, разтворът трябва да се държи в по-голям съд с гореща вода, за да не изстива. Водата, с която се разрежда праха, трябва да е гореща. Но има разлика за различните цветове, до колко градуса.
В началото спазвах всичко много стриктно, после вече карам на око.
Разправия си е, повече време отнема, но пък косата укрепва и резултатът е добър.

# 718
Моето първо боядисване с  билкова боя беше на Khadi, някакво русо(тогава бях руса) но станах зелена. Бях шокирана.
С Хенефокс не съм имала такива случки.

# 719
Моето първо боядисване с  билкова боя беше на Khadi, някакво русо(тогава бях руса) но станах зелена. Бях шокирана.
С Хенефокс не съм имала такива случки.
Аз пък първия път се наклепах със слънчево русо, но станах рижа, има такива рискове. Open Mouth
Сега съм със средно русо, ако не се мие с шампоан косата след боядисването (както препоръчват), има леко сивкав отенък, но след измиване с шампоан, цветът си отговаря.
Гледах цветовете на хенафокс, те са по-различни. Не знаех, че Хималая прави и естествени бои за коса. Има ли ги във физически магазин или само в интернет?

Общи условия

Активация на акаунт