Обсъждане на имотни обяви-18

• 27 633
  • 802
  •   1
Отговори
# 465
Мои познати така търсеха апартамент и категорично бяха отхвърлили последен етаж докато не огледаха един такъв, чиито предимствата му компенсираха напълно етажността. Не може да знаеш с какво би могъл да направиш компромис.

# 466
  • София
Мда, при купуването на жилище за собствено ползване голяма роля имат емоциите, които конкретният имот поражда и те не винаги съвпадат с прагматичното - квадратура, изложение, разпределение и т.н.

Последна редакция: нд, 03 яну 2021, 15:33 от Илит

# 467
  • София
Аз живея на последен етаж Simple Smile
Има си предимства, като не ти тропат, не ти тупат, не ти хвърлят боклуци на балкона, имаме гледка към Витоша.
Родителите ми живеят на среден етаж, дърветата пред блока вече станаха огромни и засенчват прозорците. Гледката е клони и листа през лятото.
Баба и дядо живеят на втори етаж, защото били стари хора. Там пък си е направо студено, дърветата са захлупили буквално апартамента, няма нищо общо с усещането за простор което имам аз на високия етаж.
И трите апартамента са на юг.

# 468
  • София
Играждам мнение на база на това, което споделяте от опит. Премислям дали въпросното нещо и аз го намирам за предимство/ недостатък. Ходя и на огледи, но за малко време вътре човек не може да добие кой знае каква представа за някои от тези фактори. Особено в този сезон, когато не винаги има слънце, а огледите често ги правят по- късно, когато вече се стъмва. Определено искам не просто да е много светло, а и топло. Бих поредпочел и лятото да ми е по- топло от колкото зимата да е студ. В началото имах малко нереална представа за нещата и се надявах да съм с по- малко съседи и съответно по- ниска сграда. Но с това и квартала ще се прави компромис, защото държа повече на светло и топло жилище, което е близо до парк. ЕПК са на по- ниска цена, с каквато аз разполагам, съответно започнах да гледам такива. По- скоро оценявам съвета на всеки един и добавям/ премахвам критерии, по които търся.

# 469
За мен оптималното е среден етаж с широколистни дървета, изток и юг, лятото слънцето е високо и грее косо, а дърветата сенчат, зимата слънцето е ниско и грее право в прозорците, а дърветата са без листа и не го спират.
Не е съвсем по темата, но цитираното ме заинтересува. За първи път живея на източно (съвсем леко югоизточно) изложение, като преди винаги съм била на висок западен етаж - да, жега е лятото, но обожавам залезите. Сега съм на висок източен, няма дървета и слънцето супер много пече директно в прозорците и е малко тегаво до към 11-12ч. Дай, моля те, насоки какво да очаквам през летните месеци Simple Smile

# 470
Ами ти сама си си отговорила - до към 11-12 ч. има слънце, след това се мести. Избягваш най-големия пек и жега, не само като директно греене, но и като напичане на плочата и стените. Високият етаж предполага, че няма да имаш засенчване, т.е. пак ще е светло, без да пече директно. През зимата слънцето, когато го има, ще ти огрява цялото помещение, защото е ниско. Това поне на мен ми е много приятно - и светло, и топличко, уютно ми е.
Ако смяташ, че много ти напича през лятото, можеш да сложиш тента, която да пускаш или вдигаш. Ако не може тента, виждала съм много приятно, красиво и, според мен, разумно решение - корнизи с плътни пердета по външния ръб на балкона. Които като се отмине слънцето, просто прибираш с връзка или дърпаш към крайщата на балкона.

# 471
Извинявай, Аdventures7, ама за да си вземеш жилище, трябва да си по-решителен. Освен това си мъж, на колко години си? Нищо лично, просто чета темата.
За да съм по темата, гледах обяви скоро в imot.bg. Не намерих опцията за такива от частно лице, но като напишеш в ключови думи, излизат. Имаше интересни.

# 472
  • София
Извинявай, Аdventures7, ама за да си вземеш жилище, трябва да си по-решителен. Освен това си мъж, на колко години си? Нищо лично, просто чета темата.
За да съм по темата, гледах обяви скоро в imot.bg. Не намерих опцията за такива от частно лице, но като напишеш в ключови думи, излизат. Имаше интересни.

Благодаря за съвета да съм по- решителен Simple Smile . Но това си е изцяло мой проблем, за пръв път мисля, че си общуваме тук и не знам да съм Ви ангажирал да ми търсите жилище, че да се възмущавате. Като съм мъж, какво? Срамно е да се допитам като не знам ли? Ще почна само да чета, за да не ви възмущавам колко съм нерешителен и как не искам да направя грешка с първото си жилище.

П.С. Само аз си знам колко обекта съм гледал, какви решения съм взел и т.н. Очевидно тук не споделям всичко. Много се извинявам, че Ви натоварвам! Лека вечер. Simple Smile

# 473
  • София
Няма лошо човек да попита тук, да сподели какво е видял.
Все пак доста хора сме, всеки си казва предпочитанията и опита. А и не виждам как потребител ще се отчита кога и на какъв оглед е ходил. Чете, мисли, гледа - това е пътя. А кога ще излезе неговия желан апартамент не се знае. Преди години моя позната напракви към 45 огледа докато си избере апарт. По същото време аз купих 1 точно на 20тата минута. И двете бяхме без кредит, ползвахме 1 брокерка. И не, не съм решителна - по седмица съм се чудила преди да  си купя чанта за напр. 30 лв.
Аз пък се радвам на Adventures7, че обърна внимание и на ЕПК сградите.

# 474
  • София
На мен ми е супер приятно да чета какво пишете всички, темата за пръв път да си изпълни предназначението, поне откак аз я следя. Но нека да не бъркаме възпитание и любезност с нерешителност! Човекът си споделя, нали за това уж е темата? И обяви ни показва, и за цени и микролокации дава впечатления - супер полезно. Щом и на него му е полезно, какво по-хубаво? Успех, Adventure! На мен ми прави впечатление колко балансиран и разумен човек си Simple Smile

# 475
Ето и мнение от някого, който харесва северно изложение 😊😊/спалня, а не всекидневна/.

Предната ни квартира беше северна спалня и не осъзнахме колко много обичаме с ММ тъмнината и спането до късно /когато може да си го позволим/. Лятото е прохладно, а зимата ТЕЦ-а стопля доста бързо и даже не сме го пускали ежедневно. Сградата беше тухла от 98г.

Сега сме на югоизточна спалня НС и се побърквам като пекне. Искам си тъмнината. Не осъзнавах колко по добре спя на северна спалня.

За всекидневна съм съгласна, че север не е оферта.

# 476
  • София
Живях в ЕПК, последен 12-ти етаж, източно изложение. Над нас имаше тавански помещения, нямахме климатик. Лятото бях в банята през 2 часа, както искате ме разбирайте Grinning С климатик обаче мисля, че ще е доста добре. Аз лично обичам повече средните етажи, но в малък блок. На 12-я дори с наличие на 2 асансьора, чакането докато се качи до горе, та да слезеш до долу, си дразни. Но пък си имаше плюсове, например шума. Много, много по-тихо е в голям блок на последните етажи. А на мен шумът ми е силен фактор в негативна посока.
Слънцегреенето на източно изложение според мен не е проблем - блекаут завеси и нямаш никакви грижи. В къщата нашата спалня си я проектирахме източна; ако се събудиш рано, изгревите са потресаващо добро начало на деня. Усеща се разлика в температурата със западната спалня, като сравниш двете неотоплени (лятото е супер, но зимата го компенсира). Северната страна съвсем умишлено е без ни един прозорец.

# 477

Благодаря за съвета да съм по- решителен Simple Smile . Но това си е изцяло мой проблем, за пръв път мисля, че си общуваме тук и не знам да съм Ви ангажирал да ми търсите жилище, че да се възмущавате. Като съм мъж, какво? Срамно е да се допитам като не знам ли? Ще почна само да чета, за да не ви възмущавам колко съм нерешителен и как не искам да направя грешка с първото си жилище.

П.С. Само аз си знам колко обекта съм гледал, какви решения съм взел и т.н. Очевидно тук не споделям всичко. Много се извинявам, че Ви натоварвам! Лека вечер. Simple Smile
В никакъв случай не съм възмутена, нито нещо такова. Форумът е публичен, това беше просто съвет. Полезно ми е да чета и мненията и съветите. И ми беше интересно, да споделите на колко години сте, чисто любопитство. Спирам със спама извън темата. Пожелавам Ви успех!

# 478
dd309, ТониШу е написала и моето мнение. Блекаут завеси и слънцето няма да те буди рано.  Вече цялостното нагряване на сградата обвивка е друго нещо, то и със засенчване се случва лятото, но с нощно проветряване става добре. Трябва срещуположни изложения обаче, иначе не става. Също зависи от микроклимата на локацията, ако има много дървета наоколо и/или голям парк наблизо е различно от това да е бетонова джунгла.
Донякъде съм пристрастна, защото много обичам дърветата и искам да ги гледам непрекъснато, освен ползата от засенчването. Но като цяло съм на мнението на Тони, в ЕПК на високо лятото може да се живее само с климатик. И за малката сграда, и за тишината също споделям подобно мнение, аз също много държа на тишината. Само че не е задължително да си на 12 етаж, за да е тихо, това зависи от микролокацията.

# 479
  • София
Добро утро.
Зависи от ЕПКто. Аз съм на 12 от 18 етажа, по мой избор. Детската стая е на изток, кухньо-хола и спалнята на юг. Пред всяко помещение има неусвоена тераса. Лятното слънце пече само там, а и прозорците се мият по-лесно. През зимата влиза вътре и топли много приятно, даже парното се самоизключва докато пече. На булевард съм, но прах почти не влиза, по-тихо е, мухи и комари също няма. Сега на отсрещния тротоар построиха 14 ет. сграда. По никакъв начин не ни засенчва, слънцето си пече пак. Като купувах имаше и същия апарт. в съседното ЕПК, но на 3 ет. Влязох, огледах и си излязох - беше ми тъмно от дърветата и по-шумно, не го харесах.

Общи условия

Активация на акаунт