Обсъждане на имотни обяви-18

• 27 602
  • 802
  •   1
Отговори
# 435
Изобщо не е сигурно и за училището. За доста по-малко престижни училища в Бъкстон 2ро и 5то, имаше неприети деца от района, приятелки от Ман Ли Запад.
Минало бешело. От две-три години има строго райониране и е невъзможно парашутисти да вземат мястото на местно дете.
От кой до кой клас става въпрос?
Изпити има ли? Започва да ми се струва не чак толкова значим проблем. Така или иначе, дойде ли време за гимназии те са точно определени в града и не зависят от квартала. А преди тях, колко да е важно едно начално училище.
Точно за основно училище говоря. То е много важно. След седми клас децата имат избор. Ако учат ще отидат в хубаво училище. В основното обаче се записва по район и отскоро няма мърдане. П.П. Колко да е важно детето ти расте в добра среда? Малките са като попивателни и прекарват сериозно време извън полезрението на родителите. В тези години, а и не само средата извън семейството също е много важна. Всички завършили добро основно училище продължават в добра гимназия и след това следват.

Последна редакция: ср, 30 дек 2020, 14:23 от Анонимен

# 436
... А преди тях, колко да е важно едно начално училище.

Как да стигне до свястна гимназия, ако средата го дърпа надолу 7 години... Неслучайно хората купуват където могат, но когато имат възможност, водят децата през пет квартала само и само да е в добро училище. Ако имаш познати, които са се изнесли на село, питай ги дали децата им ходят в селското училище и защо не ходят.

# 437
От кой до кой клас става въпрос?
Изпити има ли? Започва да ми се струва не чак толкова значим проблем. Така или иначе, дойде ли време за гимназии те са точно определени в града и не зависят от квартала. А преди тях, колко да е важно едно начално училище.

И аз така си мислех, ама оказва се, че е важно. Освен ако имаш ресурсите сам да наваксвате пропуските у дома или на уроци, ама е изморително и за детето, и за семейството. А от 1 до 7 клас се наливат основите, после върви наваксвай с математиката.

# 438
  • София
Е, много ясно, че ще се обучаваме основно, паралелно на училището. С мен или частни уроци, най-вече по математика. Не съм и си го представял по друг начин. Нали има и школи по математика към МГ-тата, частни със сигурност, държавни не зная дали все още има. Аз лично, навремето ходех от 3ти или 4ти клас.

# 439
Е, много ясно, че ще се обучаваме основно, паралелно на училището. С мен или частни уроци, най-вече по математика. Не съм и си го представял по друг начин. Нали има и школи по математика към МГ-тата, частни със сигурност, държавни не зная дали все още има. Аз лично, навремето ходех от 3ти или 4ти клас.
Сигурно сто процента от децата учили в хубаво основно училище продължават да учат хубава гимназия. Вероятно над 90-95 продължават ученето и след това. В масовите квартални училища процентите са много различни. Пак казвам да не подценяваш средата.

# 440
В школите в СМГ не учат училищния материал. В обшия случай те са за деца, които нямат проблеми в училище. За наваксване на пропуски не знам дали има школи  преди 5 клас, ма може и да има.

# 441
В другатa тема казах, че 1300 е скъпо за там. На Каблешков силата е в ниските цени и за семейства с малки деца е идеално.

Чакай сега, не беше ли цената единствен и безусловен критерий за качеството на локацията?
Ако е така, значи не може ниските цени да осигуряват идеален квартал. Ако е така, значи тази част до Каблешков (не съм ходила там, не я познавам) е по-зле от Черковна срещу църквата (900 срещу 1200 на тъмно зелено)?

# 442
Явно има доста хора, които се подлъгват от лъжата, че това е Оборище. Май даже строителните фирми повтарят тази лъжа. Отделно там се коментираше Инфинити, а те строят в по-висок клас. Това е фирма с много добро име и съм сигурен, че за това има причини. П.П. Мандаринке логиката ти е вярна. Щом масово хората са склонни да дадат повече пари за Черковна спрямо Ман Ли значи считат мястото за по-хубаво. Но пак повтарям, че името Черковна много заблуждава и силно спомага.

Последна редакция: ср, 30 дек 2020, 15:59 от Анонимен

# 443
Нико, брокерските лакърдии за кварталите са ясни. Това е само "примамката", която да накара хората да огледат и да решат. Между другото, Инфинити в имот-бе-ге-то определят квартала като Подуене и като Сухата река (едновременно). И двете са верни, мисля си аз - първото е най-близо до реалната локация, второто е явно административния квартал. Т.е. в случая няма заблуда, че е център/широк център. Не е като Лозенец, който по обяви е толкова разтеглив, че можеш да решиш, че обхваща една четвърт от София. Laughing
Но все пак никой не купува жилище, без да е отишъл на място. Значи всички, които купуват там в края на Черковна, са ходили и са гледали, не е само по чертежи и хвалби от брокери/инвеститори. И значи са решили, че мястото ги удовлетворява (да не казвам чак да са очаровани, но поне е приемливо). И другите плюсове (инфраструктура, близост до центъра), жилище като разпределение, изложение и т.н., и т.н., включително цената, ги удовлетворяват и надделяват на определени минуси на локацията (шум, прах, "непрестижност"). Много е вероятно част от тези хора да са обмисляли/гледали и в МанЛи, Кръстова вада и т.н., при това на по-ниски цени (явно), но са избрали друго.
Обсъждахме наскоро Артекс в Дружба. Ами и там явно се харесва, щом купуват. Примерно гледах 2-стаен там по 1275 на квадрат. Значи пак оценяват локацията по-високо от евтините южни квартали.

# 444
Niko е прав за училищата, но на мен този разговор не ми се води..., отново. Само да кажа, че в 73-то, където е част от МанЛи и част от  Кръстова вода, приемат всички деца от 1 група, за по-нататък не е сигурно. Т.е, който се цели в него за 1 клас, трябва да има над 3 години с адрес в микрорайона му (определен с наредба на СО, няма общо с адм. район, друго е). А по принцип семейство с деца или планиране деца трябва да си проучи тези неща, преди да купува.

# 445
).
Обсъждахме наскоро Артекс в Дружба. Ами и там явно се харесва, щом купуват. Примерно гледах 2-стаен там по 1275 на квадрат. Значи пак оценяват локацията по-високо от евтините южни квартали.
По-скоро искат високо качество НС на приемлива цена, затова се купува там. А евтините южни квартали можеха да са прекрасни слънчеви, зелени и просторни ако не беше стремежът да се застроят до дупка, ако земята на беше на различни хора, които по различно време си я продадоха, и ако бяха оставени терени за детски градини, училища и поликлиники. Както се вижда, много "ако" и в крайна сметка това, което имаме.

# 446
Нико, брокерските лакърдии за кварталите са ясни. Това е само "примамката", която да накара хората да огледат и да решат. Между другото, Инфинити в имот-бе-ге-то определят квартала като Подуене и като Сухата река (едновременно). И двете са верни, мисля си аз - първото е най-близо до реалната локация, второто е явно административния квартал. Т.е. в случая няма заблуда, че е център/широк център. Не е като Лозенец, който по обяви е толкова разтеглив, че можеш да решиш, че обхваща една четвърт от София. Laughing
Но все пак никой не купува жилище, без да е отишъл на място. Значи всички, които купуват там в края на Черковна, са ходили и са гледали, не е само по чертежи и хвалби от брокери/инвеститори. И значи са решили, че мястото ги удовлетворява (да не казвам чак да са очаровани, но поне е приемливо). И другите плюсове (инфраструктура, близост до центъра), жилище като разпределение, изложение и т.н., и т.н., включително цената, ги удовлетворяват и надделяват на определени минуси на локацията (шум, прах, "непрестижност"). Много е вероятно част от тези хора да са обмисляли/гледали и в МанЛи, Кръстова вада и т.н., при това на по-ниски цени (явно), но са избрали друго.
В Кръстова вада около мола има апартаменти с много високи цени. Там е доста по-скъпо от Ман Ли. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b16039676093135 … k=67d6m5&f1=1  . Предложение 2: https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15149852327011 … k=67d6m5&f1=1  Предложение 3. Тези също нямат милост. Двустаен за 165 000 евро. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15741743351053 … k=67d6m5&f1=1   Ето рекламата на сграда намираща се до Инфинити.

Последна редакция: ср, 30 дек 2020, 19:31 от Анонимен

# 447
Нико, аз за Инфинити говорех, че те коректно са си обявили локацията. Другите не мога да ги мисля.

Между другото, някой питаше за сградата в Св. Троица, на ъгъла на Константин Величков и Сливница. Минах оттам и има банер на висок етаж "Директни продажби" с телефон. Ако хората все още се интересуват.

# 448
Инфинити са изцяло за похвала. Коректни и строят много добре. Дано повечко фирми станат като тях.

# 449
  • София
Аз съм гледал и в Ман.Ли , и на Черковна. Не е Оборище, но е много близо. Минаваш по моста и си в квартала. Има трамвайна спирка на 20,22, автобуси, метрото Х.Димитър е отсреща, 2 спирки до Орлов. Има малко паркче с дестска площадка пред блока. Има си и магазини наблизо, общо взето всичко нужно. И от центъра не е много далеч ако човек обича да ходи повечко.  Да, не е очарователно, но е приемливо. Аз в Ман. Ли нищо от изброеното по- горе не видях и масово улиците са като на някой краварник, с нови кооперации между тях. Единствено не минават влак и самолети там, но пък в кал да се живее бива ли.  Аз само в Инфинити имах интерес от сградите на Черковна, защото ми харесаха и им имам доверие, че с тяхното строителство би било приемливо откъм шум и с хубави общи части. Черковна не е някоя огромна улица, но от там минава голяма част от потока за Х Димитър и не е като да няма трафик. Компромисен вариант е, но за такива като мен с по- ограничен бюджет мисля, че е подходящо. В останалите няколко сгради също всичко е продадено, само в тази дето е в двора на бензиностанция има жилища до колкото знам. В Инфинити до онзи ден имаше 2 ателиета и 2 апартамента. Ако не попадна на нищо читаво в следващите няколко месеца ще дебна Инфинити, но пък още 2-3 години в квартира ми се струва голямо мъчение. Веднага отидох като казахте, че и те са опънали постер за обект там ама явно е имало списък с чакащи Simple Smile .

Общи условия

Активация на акаунт