Идва зима мразовита, всяка плетките заплита! - НОВА тема 99

• 42 369
  • 730
  •   1
Отговори
# 135
След празниците ще подхвана терлици с тунизийска кука. Някой плете ли така? Да дава акъл

За мен с тази кука е по-лесно се плете. Нямам много опит , плетох от 100% коприна вратовръзката на сина ми.

# 136
Благодаря
Аз плета хлабаво, дано с тази стане по стегнато, като за тврличли. Също и смяната на цветовете ми се вижда по лесна

# 137
На тунизийската хубавото й е, че изделието почти не мени форма(не се разтяга), плътно е и отива по-малко разход. Има един недостатък да се завива (както краищата на лицева на 2 игли). Подходяща е освен за терлици, за одеяла и килимчета, чанти и всичко, което трябва да е плътно и да не се разтяга.

# 138
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
я колко тунизийски майсторчета си имаме в темата. Simple Smile Simple Smile
не знам дали съм казвала колко ме радват и зареждат темите за плетене и бродиране. Simple Smile каквото и да потърся като информация, каквата и щура идея да мине през главата ми, винаги има някой, който да откликне със съвет, идея или подкрепа.
момичета, благодаря ви, че ви има. Simple Smile
живи и здрави да сте, да плетете, да радвате близките си с дрешки, изплетени с любов и топлина и най-важното - да се забавлявате докато го правите.
Simple Smile прочетох го при рускините и много ми хареса - желая ви бързи плетки!

# 139
Ааа как бързи Simple Smile
Хубавата плетка е като хубава книга
Хем искаш бързо да свърши,хем не искаш никога да свършва, защото самият процес е удоволствие

# 140
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
гладки и равни тогава. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 141
Честита Нова година 2021!
С пожелание за много здраве, спокойствие, много хубави мигове и време за забавление с  плетките!

Аз започнах годината със забавление. Свалих от снимки 2 модела за ирландски пуловери лопапейса. Много ги  харесвам и е време да опитам да си изплета такъв. Мислех да си плета такава жилетка, но пробвах едно мотивче на мостричка и установих, че жакардовата плетка се плете много по-лесно в кръг, само с лицеви бримки, отколкото лицеви и опакови редове.

Качвам схемите, ако някой иска да си плете. Опитах да наподобя цветовете на моделите, но всеки може да ползва каквито комбинации харесва, или с каквито цветове разполага.
И двата мотива започват от 3 бримки и стигат до 8 бримки, с включено наддаване ( свиване) - показала съм в коя бримка се наддава/ свива. Във втория и ластика е жакардов - 2:2, но той е отделен от схемата на мотива, показала съм и него.
Скрит текст:

Приятно плетене през Новата 2021!

ПС Докато търсех пуловери, попаднах на една много интересна статия за историята на плетенето в Исландия. Оцелели са в тези негостоприемни условия, благодарение на овцете и плетенето.  Децата от 4-годишна възраст са започвали да се учат да предат и плетат, а  8-год. дете е трябвало да изплита по чифт ръкавици на седмица. Жените са плели по 4 пуловера на седмица - сядали една срещу друга и плетяли заедно пуловера в кръг с тънки чорапени игли. Една прислужница е можела да изплете чифт дълги чорапи за ден, ако не я ангажират с друго. През дългите зимни вечери, когато  рано се стъмва, са сядали край огъня, разказвали са легенди и всички са плетяли в полумрак на светлината на малка лампа от рибешка мазнина-  жените,  мъжете и децата. Около 1624год. са изнасяни 72 000 чифта чорапи и 12 000 чифта ръкавици без пръсти. Интересни са и ръкавиците - те са плетени с 2 палеца, няма лява и дясна. Като се пробие дупка на палеца, обръщат от другата страна. Овцете са с много хубава дълга вълна и нежен пух, които са ги пазели от студа и вятъра, забранен е вносът на овце, за да не се развали местната порода.  Изумителен народ.
А пуловерите лопапейса се появяват в средата на миналия век.
https://www.livemaster.ru/topic/1150723-znamenityj-islandskij-sv … i-metod-vyazaniya

Исландска овца:

Последна редакция: пт, 01 яну 2021, 21:21 от Diorela

# 142
Честита нова година и успешни плетки на всички!

Диорела, пуловерът е иСландски. Много ги харесвам и аз, и много топлят. Искам и аз да си изплета такъв, само че тази част с шарката ме е страх да не се свие много при пране. Случвало ми се е на купени пуловери с жакардова плетка.

Пробвах се преди време да плета такива шарки, голяма играчка е, но е приятно занимание. Аз плетох само в два цвята и сама си измислях шарките на момента, много е забавно.
Но не ми се получи равномерно, задният конец остава или прекалено опънат, или твърде хлабав и бримките ми стават различно големи. Сигурно има някаква тънкост, която не я знам. И наистина е добре само в кръг да се плете, аз плетох напред-назад и крайните бримки ставаха по-големи от останалите, а пък опаковият ред е леле-мале Joy

Аз сега пак да питам нещо. Сдобих се с 300гр. мохер с полиестер, 170м/100гр. Май само за шал ще стигне. Досега не съм плела такава прежда, нещо като изплетена тръбичка от полиестер и в нея са вплетени косъмчета вълна. Има ли нещо по-специално? Предполагам, че няма да се свива при пране заради полиестерната основа.
Искам гладка лицева плетка, измислих само да плета ластик - една лицева една опакова, или английски ластик, но ме притеснява че няма да ми стигне преждата. Няма да е снуд, а правоъгълен шал, и докъдето стигна Grinning  Имате ли идея за друга гладка плетка, която е красива и от двете страни?

# 143
Плетенето на качествен  жакард е само практика и постояно контролирано на това как е упънат конец. Така как-то и при плетене на лицеви и опакови редове, така и на последните две бримки в края. Плетене на жакард в кръг е много улеснява. Няма специална тактика. Някои плетат жакард «без протяжки», но има шанс да прозира на лицевата страна. Някои плетат жакард от две ръце, някои изполват специално приспособение за жакард. За жакард , да е има красив вид, се използват такива тип прежди, като кардирани. От памучни прежди да стане красив жакард, почти е невъжможно на ръка. От акрил също не е лесно.

Прежди тип изплетена търбичка наплитат повечко, ако обикновена прежда със същия метраж. Важно да не се плете плътно. За шал от такава прежда пробвай оризова плетка, да е еднаково от двете страни. А най добре, заплиташ 10~15 бримки и пробваш - ластик, лицева, оризова и гледаш как е изглежда със тая прежда. И също така да видиш и колко дебели игли най-добре.

# 144
  • Бургас
Когато съм плела такива пуловери/ от "Бурда"/ ги започвах от долу, предница, гръб и двата ръкава до подмишниците и после всичко заедно. Те бяха все с едни цветя или абстракнти фигури,/ тип гръцки мотив/ и понеже си нямах вяра и сигурно съм и разплитала, затова ги плетях едноцветни, само лицева плетка и след това отгоре бродирах плетивото. Хубави бяха пуловерите, а аз се чувствах спокойна при плетенето. Мисля, че това ми бяха най-удобните пуловери. Преждите бяха дебели, вълнени, а бродерията я правех с 2 ката полиакрил, за да не става грубо и да покрива долната бримка.

# 145
Баба, лека й пръст, плетеше такива. Доста ги носих, после по едно време станаха демоде...

# 146
Наследих исландски пуловер, плетен от баба ми и доста го носих като тийн. Топъл вълнен разкош в бледо розово. Трябва да помоля мама да го намери и снима.

В последните дни на 2020 си пренаредих и подредих запасите прежди и се хванах за главата от количеството. Взех твърдо решение през 2021 нови прежди да не купувам. Но само след няколко часа не устоях на една промоция в hobbii.com и днес получих това:

Веднага заплетох - един модел на една полска плетачка - Julita Janicka, която ме впечатли тия дни.

Хубава година със спорни плетива на всички тук!

Последна редакция: сб, 02 яну 2021, 18:05 от Mößbauer-Effekt

# 147
  • София
За много години, колеги плетачки! Нека бъдем здрави и усмихнати! Годината да ни е лека и успешна! Да бъдем все така забавни и неповторими! Ето и моето полупроектче, защото ще има паналонче, терлички и шапчица.

# 148
Здравейте! Нека през тази година ни спори плетенето!
 Бях се позагубила и вие сте изписали.....
Минавам на последното прочетено HAPPY изплетох няколко тунизийски чифта терлички. Ненадминати са туркините .Попадна ми един готов преди години и първо възпроизведох него.

https://youtu.be/Cm_NFarX3zg
Ако не ме лъже паметта по този начин ги затварях. Модели и варианти много...
https://youtu.be/oIWFhNG3Ugg
В Pinterest се намират също лесно.
За мен са по красиви от гладка лъскава прежда. Щеше да купуваш на Нако една смес. От нея стават чудни.

Та с моето плетене докато не си губех времето в мрежата😀😀😀 изкарах ажурен шал и двойна детска шапка. Сега се уча да плета бриош за следваща шапка. Не ми се получава качване на снимки... Стискайте палци. По-лесно схванах плетенето отколкото с кой номер куки да плета😆 🤣😭

Последна редакция: нд, 03 яну 2021, 17:03 от Marony85

# 149
Имам Нако и ще пробвам. Туркините наистина са ненадминати!
Сега отворих мерино кейка и Не съм възхитена. Първо нишката е от няколко отделни слоя и постоянно ми се раздърпва. Второ както си плета, просто отрязано. Свърши. И ровя да изровя къде продължава. Миии Батик Ализе са едва 4 лева и е много по удобна за плетене, има и хубави цветове Sad
Повече няма да си давам парите и да тича лиги по кейковете

Общи условия

Активация на акаунт