Идва зима мразовита, всяка плетките заплита! - НОВА тема 99

• 41 919
  • 730
  •   1
Отговори
# 315

Тази блуза е от мохер 900м/100 гр тези 41 гр.

https://www.instagram.com/p/ByBClRFCtGO/?igshid=1a69mqwx2ob31

Плетох по това описание, там е 80 гр, но съм 153 см 🙈

Мохер е лека прежда, която може да се плете като с тъкмо така и с по- дебели игли, от това ще зависи грамажа. Но като цяло на леки пуловерчета с игли 4-5 мм средно 120-150гр на един кат от 800-1000м/100 гр

Сега почти свърших пуловер размер 54-56, мерино 1400/100гр плетох на 3 ката и около 530 гр , което прави повече от 2300 м , но това е на машина  и плетох по-стегнато заради  модела, дамнемвиси като парцал.

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 22:36 от anji75

# 316
Добре, най-просто смятам метража така :  измервам грубо мерките на желаното изделие, правя го мислено на провоъгълници, смятам му лицето в квадратни см. Отделям 10 или 20 м. прежда и я заплитам в желаната плетка на малко парче ,  меря парчето, смятам му лицето и виждам 10 линейни метра прежда на колко кв.см изделие отговарят. После умножавам разхода по желаната квадратура и намирам разхода за цялото, слагам едни 10% отгоре и това е.

За Добри и нейния топ - имам шалове на две куки, правени много рехаво с дупки тук-там. За шал 40х200 см. са отишли 800 м. прежда. Един топ ако се иска да не е прозрачен, трябва да е малко по-плътно плетен. Да речем 1000 м. разход за 40х200 см, тоест 8 000 кв.см. или за един кв.см изделие ни трябва 0,125 м прежда. Да речем че Добри си е сметнала квадратурата на топа и тя е примерно 7600 кв.см. Умножаваме по 0.125 и получаваме 950 метра разход на прежда за топа.

# 317
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Благодаря, Мосбауер. Simple Smile това си го записвам за да не се изгуби като информация.
а когато (забележете - не ако Wink ) направя нещо непременно ще го покажа. Simple Smile

аз пусках линк с идеята - https://woolala.studio/product/essentials-super-kid-mohair-loves-silk/
момичето пише - за С размер 50-75 грама. значи за мен около 100 Sad

горе долу това ми се иска - няма проблем, че е прозрачно, то ще е  върху потник или друга дреха.
не съм на възраст да го нося на голо, но вместо шал или наметка лятото край морето... Wink

# 318
mami21, покажи да се порадваме и ние.
Нямам снимка. Когато снимам с телефона стават много големи снимки и не мога да публикувам Thinking

# 319
дай скрииншот и качи него, по-малък е Wink

# 320
Dobri, аз бих изплела шал, щом ще се ползва за хладни летни вечери. Но аз по принцип не обичам на ръцете да ми е хладно, та за това така давам акъл.

Описанието на метража прежда ми идва като висша математика, нищо не разбрах.

# 321
изчислена площ, сравнена с еталонна площ и прости изчисления.
но никога не съм го мислила така. Simple Smile
вчера с диорела бистрихме проблема - има къде да погледна за още прежда, дори да не е същия цвят ще го нашаря и пак ще стане. Simple Smile

# 322
То и къс широк, над талията ще стои добре, за радост на половинката. А дали ще топли при морски ветрец, съмнявам се. Но определено ще се фръцкаш с него. Joy

Хареса ми идеята на Mößbauer-Effekt, подсети ме, че площи на имоти се изчисляват, като се разделят на триъгълници. Не, че ще седна да изчислявам по този начин, прекалено съм мързелива за това.
Като имам малко прежда за чорапи, ползвам една бижутерска везничка - измервам първоначално грамажа и докато плета първия, меря от време на време колко грама остават. Гледам да не изразходвам докрай половинката, че съм забелязала, колкото и еднакво да плета двата, все има малко разлика в грамажа им, бримките не стават абсолютно еднакви, за да са с равен грамаж.
Добри, добре е да мериш така първото кълбенце - за 4-те части на раменете, че ако не стигне преждата до съединяването на всичките, да станат еднакви.

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 08:45 от Diorela

# 323
Вообще със грамажа при всеки ще има +- , зощото всеки плете със своя почерк, дори на машина. Но всичко идва с опит. Просто може да се записва информация : коя прежда, колко са метри и грамажа и какво съм изплела и номер на игли. А след това да се анализира. Преди аз, когато не знаех свайствата на различна прежда, за кашмирен пуловер и не мечтаех, но като пробвах, сега от опит знам. Така и с други прежди. А между другото, мохер изглежда тъничек, но осещаш доста топло от него.
Сега като  плетох пуловер от 100% мерино и шапка 70%мерино/30%кашмир - и докато ги зашивах, те топляха краката ми, и от шапката беше повечко топло. 

Вчера научих за някои чорапени прежди какво правят. Ако погледнете на картинката, на чорапите няма жълто, а в кълбенце има. Тази жълта част махаш, започваш да плетеш чорап, а в средата ще има пак жълт цвят, който махаш и от втората част започваш втори чорап. И стават два еднакови, разбира се трябва горе долу с еднакова плътност да плетеш.

# 324
Колко умно
Аз пък като плета ръкавици (без пръсти) и не съм сигурна ще стигне ли преждата,плета двете едновременно от двата края на кълбото Joy

# 325
🍀HAPPY 🍀 и това съм го правила, но ако нямам 2 комплекта игли с еднакъв номер, трябва да пренанизвам на други, да  сменям иглите, за да плета ту единия, ту другия. Не ми е удобно да да плета на обръч едновременно 2-та чорапа. С мерене на оставащия грамаж ми е много по-лесно.

Анжи, гледах ги тези прежди и въобще не ми харесват - разделени на 2 части с 2 жълти цвята, които маркират началото на всеки чорап. Нарекох ги прежди за идиоти, които съвсем не могат да преценят от къде да започнат втория чорап с програмирана прежда, за да станат еднакви. Но производителите имат интерес от такова програмиране - за всеки чифт чорапи купуваш ново гранче, какво като се затрупваш с остатъчна неизползваема прежда.
Те са още по-неикономични и от програмираните ( печатаните) прежди. Предвидили са ги да се изплете само 1 чифт чорапи от гранче и ако са дамски, по-малък размер, ще останат 2 кълбенца, а от другите прежди - 1 по-голямо кълбо, което все пак може да се използва. Дори за мъжки чорапи, голям размер, 100 гр. тънка прежда, е много, за много дълги чорапи.  А 2 малки, щамповани в различни цветове кълбенца, много трудно се ползват.  
Затова предпочитам едноцветните, да си комбинирам каквито цветове ми харесват. Така се оползотворява всичката прежда.

# 326
Скрит текст:
Голямо плетене му ударих тия дни, готов е и вторият шал "Ocean's heart" в мента, тази вечер го изпрах и блокирах. Трябва да намеря сняг, за да го наснимам читаво, на бял фон ще светне.

Невероятно красиво! Плете ми се точно нещо такова. Каква е преждата, ако не е тайна?

# 327
Точно това е от Alize Diva Ombre Batik, купувана заради цвета, иначе изкуственяци избягвам. Обаче намерих подобни нюанси от 100% памук на Hobbii и ще поръчам да видя как е преливането.

# 328
Мос, спретвай казана с боята, топвай крайчетата и вади постепенно, да се боядисват все по-наситени и ще получиш същото преливане. Joy
Като бях дете, бяха модерни разни тензухени поли, блузи, с цветни декоративни шарки. Що вапцане правехме с приятелки, що тензух боядисхме ... Ама ги докарвахме на окръжности в различни цветове, на разни други форми. Голям кеф беше да се занимаваме.
Естествено не оставаше време да измием тенджерите, за радост на бабите, че нали трябваше да наблюдаваме как съхнат произведенията на изкуството... Хи хи хи , що тенджери боядисахме.

Ехееее, намерих я техниката -батик.
Ей такива разни хубавини като от снимката докарвахме.
https://sstanoeva67.wordpress.com/2017/06/25/%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA/
Скрит текст:

Тайната беше в начина на връзване на  възли и направо се състезавахме кой ще има по-оригинални и ефектни фигури.  Ама така е, нямането учи на много умения, а сега, като продават всичко, уменията се губят...

А тук пишат как да се боядисва прежда, вкл и в няколко цвята:
https://bg.hydroponicsbc.com/3448-how-to-choose-a-good-paint-for … c-and-proper.html

Последна редакция: пт, 22 яну 2021, 12:43 от Diorela

# 329
  • София
Хубава техника батик! Интересно ми стана!
Шала Бактус, ако не бъркам с името, на Mößbauer-Effekt е невероятен!
 Ясно, че преждата  е такава, но при плетенето се вързват възелчета нали? Въпроса ми е ако се развържат при пране какво ще правя? Аз направих на една блуза поне 10 като плетах в кръг и ми се вижда малко неестествено все да ги притягам😏

Общи условия

Активация на акаунт