Идва зима мразовита, всяка плетките заплита! - НОВА тема 99

• 41 888
  • 730
  •   2
Отговори
# 405
От Affe ltd  от фейсбук. Другаде не съм виждала. В момента май няма с капак, само дъно, връзка и дръжки. Коректна е, има и мноооого цветове от преждата

# 406
На руски тази плетка на една кука се казва «столбик в раскол»
Плетох от рафия чанта, тази плетка по-стабилна, но взима повечко прежда.

# 407
Идвам с въпрос. Как да вплета нов цвят в този тип плетка ? Пробвах, но не се получава плавно, а сякаш разминато. Дали да не добавя другия цвят в друга плетка, макар да не съм сигурна дали пак няма да се разминат. Прилагам снимка.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 408
Здравейте,
Имам нужда от съвет за прежда. Като потърся в интернет, най-често като резултат ми излизат performanceyarn. Добро ли е качеството им? Ако някой има друг съвет, ще се радвам да чуя (живея в София). Благодаря предварително Simple Smile

# 409
# 410
Cafe, много общ въпрос, каква прежда търсиш - вълна, памук?
Аз съм плела  с техни вълна + полиамид, едни са с по-остра вълна, други са по-пухкави и меки, а на етикета са с еднаква характеристика.

Pandora_sue, много ти е неясен въпроса, предполагам затова никой не се включи да отговори.

# 411
Cafe, много общ въпрос, каква прежда търсиш - вълна, памук?
Аз съм плела  с техни вълна + полиамид, едни са с по-остра вълна, други са по-пухкави и меки, а на етикета са с еднаква характеристика.

Може би като избера нещо конкретно, ще питам пак. Не предполагах, че може да има такива разлики. Може би е по-добре да се купува от магазин, за да се пипне преждата. По принцип търся със съдържание на вълна, за да топли.

# 412
  • на малък остров в океана
От моя скромен опит, преждите с алпака много топлят.
В момента плета жилетка с Дропс Непал - вълна и алпака.
Имам шапка, плетена със същата прежда и дори вятър не минава през нея, а при нас доста духа.

# 413
Cafe, всичко зависи от това какво искате да плетете и за вашата лична чувствителност към преждата, и лично вашето разбиране към топлото.
Ако за спокойна разходка по парка или ако някой няма вкъщи парно бих плела различни пуловери от различен състав. Ако работя в офиса тогава вообще друг тип пуловери. Лично аз предпочитам такива, които можеш да си на вън с яке или палто, а пролет или есен свободно само по пуловер(не работя в офиса). Дебели пуловери не ги разбирам и не виждам смисъла в тях, защото ако са за на вън все пак слагаме палто или яке и се движим и става доста топло, но след ако влизаме в магазин или градски транспорт  искаш всичко да свалиш от себе си, но някой много ги обича. И да например прежда Дропс е норвежка марка и при тях е студено и затова не се осеща боцкаща прежда, като при по-топли климати.

Последна редакция: ср, 03 фев 2021, 14:56 от anji75

# 414
Cafe, Анжи го е казала много точно, всичко е до субективното усещане за студ - едни хора са по-топлокръвни, други, като мен - зиморничави.

Аз си изплетох блуза от тяхна чорапена прежда, която вече не продават. Намерих няколко остатъчни гранчета в магазин, които ми харесаха. Тънка е, малко по-остра, но ми е много приятна за по-топло време. Купих и други техни, плетох чорапи - по-пухкави и меки , като на ализе суперуш.
Креатива предлагат техни прежди с вълна, но не съм ходила в магазина да г видя на живо.

Някъде в Овча купел също трябва да продават техни прежди, но като цяло рядко се намират по магазините. На мене ми харесват чорапените им прежди със 75% вълна/ 25 полиамид, но са тънки и има доста плетене.
Няма проблем да се перат в пералня и да се гладят.

А в студовете си обличам пуловер от 100% алпака, че топли много повече от овчата вълна, но малко пуска косми.
На ММ пук изплетох от 9 нишки бобинна прежда мерино 50%/ акрил 50%. Стана много хубав, но и дебеличък. Той така го хареса, че цяла зима носи предимно него.

# 415
И от мен един глас за преждите Дропс, взех смес вълна с алпака, много е плътна и не боцка твърде много. Още не съм я заплела, не мога да стигна до нея Grinning

Супер дебелите пуловери аз си ги обичам, зиморничава съм. Нищо не ме стопля както естествената вълна.
Нося ги в студа под якето или в малко по-топло време вместо яке - например за разходка само навън, или работа в градината. Ако ще се влиза някъде на топло, не са подходящи.

# 416
Цитат
Ако ще се влиза някъде на топло, не са подходящи.

С този от алпака, като вляза в магазин и цялата съм потна, но не съм настинала. Нали затова се научих да плета - да правя топли чорапи и пуловери. Друго си е да ме топли, няма такива по магазините. Simple Smile

А и в къщи си стоя с вълнените чорапи, когато не е много студено - с фините, а когато е студено, с дебелите и краката ми са все топли, за разлика от преди години, преди да започна да си плета.

Като се замисля, всичко, което съм плела до сега, е ориентирано към топлината и комфорта, а не към красоти. Изплетох си и 2 летни памучни блузи, с тях също се чувствам много добре в жегите.

# 417
Някой ден и аз ще оплета пуловер. Един фин червен кашмир с къс ръкав за офис. И един алпака за навън Wink
Пробвам да плета цветя, на пролетна вълна съм. Не съм доволна от резултата,или са много трудно, или грозни Joy Имате ли изпитан модел на 1 кука

# 418
# 419
  • Варна
Аз мисля, че който веднъж е плел с по-качествена вълна, трудно ще се върне към преждите с акрил. Усещането на естествените материали е несъпоставимо. Тези дни си изплетох двулицева шапка, съвсем обикновена, но поводът беше че си купих от Алито прежда с норка. Комбинирах я с контрастен цвят от две италиански прежди - мохер 75% с коприна 25% и кашмир 10%, мерино 70% и коприна 20%. Топли прекрасно, мекичко е, усещането е супер. Така че ако можете да си го позволите, купувайте най-качествените прежди според бюджета си:

Общи условия

Активация на акаунт