Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1
Български Фонд за жените отбеляза 25 ноември – Международния ден на ООН за борба с насилието над жени – с оригинална компилация от наистина страшни песни.

Албумът “Вечните хитове на България” е тежка за слушане компилация от монолози на насилници към жени – жертви. Всеки от тях носи заглавие, съвпадащо с това на роден поп хит, за много от нас свързван с любовни трепети. Това обаче не са кавър версии, а неукрасени, неполирани изкази на унижение и подигравка към жени. Монолозите предават пряко различни случаи на насилие.Защо? Защото на всеки 2 седмици по 1 жена е убивана, докато слуша някое от тези или подобно на тях парче. Всяка година над 1 000 000 български дъщери, сестри, майки, баби, внучки, братовчедки, племенници, колежки и приятелки са обект на насилие.

Проектът “Вечните хитове на България” показва различните нюанси – насилието има доста по-широка гама от токсични проявления. 10 от тях намират място в компилацията. Истинският фаворит обаче е бонусът, единадесетото парче. Turbo Hit Megamix е истински топхит от “върховете на класациите” – микс от цитати от изказвания на управляващите, от чиито решения зависят животите ни: правителство, парламент, правоохранителни и правораздавателни органи, институции. На 25 ноември много от тях получиха плочата като подарък.Албумът е достъпен за слушане online, както и за свободно прослушване на нецензурираната версия на винил в „Дюкян Меломан“, Catch-a-fire и The Records Corner.

Подкрепете кампанията!

1. Коментирайте в темата: Кой от Вечните хитове сте чували на живо? Какъв съвет бихте дали на жените - жертви на насилие?
2. Споделете някое от парчетата от „Вечните хитове на България“ на hitove.bg с хаштага #hitoveBG
2. Напишете на ръката си вашето послание срещу насилието, снимайте го и го публикувайте във Facebook или Instagram с хаштаг #СмениПлочата.

Да спрем насилието над жени. #ОтНасЗависи

Последна редакция: пт, 18 дек 2020, 10:05 от Редактор***

# 1
 • София
 • Мнения: 526
Дори не мога да ги изслушам! Напрягат ме!
Моят съвет е жените да не позволяват такова отношение към себе си. За целта жената трябва да се стреми да бъде независима и това разбиране се изгражда още в ранна детска възраст и в семейството, което я възпитава и изгражда като личност.
Жената не трябва да е толерантна към такова поведение към нея. На мнение съм, че дори жената жертва на тежко насилие го е позволила. Защото още при първа проява би следвало тя да знае правата си, да знае какво да отговори, как да се държи и да се обърне и да си тръгне от насилника. Системното позволяване на насилие, води до по-тежко такова.
Проблемът е, че много жени са в някаква материална зависимост - нямат работа, нямат жилище и това е причина да стоят и търпят.

# 2
 • Наблизо
 • Мнения: 3 843
Изслушах ги.Притрепери ми.Ужасно.
Аз мисля,че с подходяща подкрепа от държавата случаите на насилие биха намаляли.Много от жените стоят при насилник,защото нямат финансова,материална и жилищна подкрепа.Също така ги е страх от отмъщение..Ако има държавна подкрепа за тези две неща..която наистина да работи...аз мисля,че ще се намалят случаите Sad

# 3
 • Мнения: 164
Да вземат живота си в ръце! Да избягат далече от насилника и да ходят с високо вдигната глава. Никой няма право да се отнася зле с живи същество, както към човек, така и към животно.

# 4
 • Мнения: 271
Някои от "вечните песни" изслушах. Сещам се за една сцена от американски филм преди години. Мъжът крещеше на жена си: "Аз съм цар, ти си нищо". Жената му отвърна: "Разбрах. Ти си цар на нищо".

Жената жертва не бива да прави компромис при съквартирант насилник. Не мога да приема насилника за "съпруг", "партньор" и "живеещ на семейни начала", затова го наричам съквартирант.
За съжаление, когато и общите деца стават свидетели на домашното насилие, всички знаем какво произвежда това: плахи същества, които след време също стават жертви на насилие, или такива с агресивно поведение. Често и самите деца са жертви.
Жените не бива да се примиряват с насилието! Заради себе си и заради децата си!

Последна редакция: сб, 19 дек 2020, 01:57 от Juana del Solar

# 5
 • Вестерос
 • Мнения: 32 337
Здравейте, тъй като съм работила с жени, жертви на насилие, мога да ги посъветват да не изчакват, а да потърсят помощ- психологическа, адвокатска, полицейска. Не е срамно! Това може да им спаси живота. Да не отлагат, да не се поддават на мила дума за 5 минути и подарък, да не се примиряват. Такъв живот НЕ е нормален.

# 6
 • Мнения: 1 060
Направо зловещо звучат тези хитове. Не мога да си представя дори какво изживяват жертвите на насилие. В никакъв случайне трябва да се допускат компромиси. Унизително, мачкащо и неприемливо поведение на насилника. Това са болни хора или такива, избиващи комплекси. Най-вероятно произхождат от семейства с такъв профил. Насилието ражда насилие. Ако не мислите за себе си, помислете за бъдещето на децата си. Бягайте!

# 7
 • Мнения: 1 628
Имам чувството, че нито една, писала в темата не е жертва на насилие. А за да бъдат разбрани жертвите - защо търпят, в плочата трябва да се запишат и добрите думи, които се казват и държат жертвите. Да се демонстрират и "камшика и моркова". Не съм слушала. Нямам нерви и предполагам какво е.
  Но за всички, които се чудят, защо жертвите тъпят слагам тази статия:

http://annakabakova.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/%D0 … %B8%D0%BA%D0%B0/5

Общи условия

Активация на акаунт