За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 31 853
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 1 299
Идвах срам не срам с тази питанка, защото до днес си "зная", че питката за Бъдни вечер трябва да е със сода, не с мая...ама колежките днес ме хвърлиха в размисъл и реших, че не съм права. Рових из форума и тук откривам, че сте писали...та последно БЕЗ мая, нали?  Маята се води "жива" доколкото зная Relaxed

Традицията е, на Бъдни вечер питката да е постна, т.е. да няма в нея мая или мляко. Затова, повечето питки се наричат содени.
Ако не се спазва традицията за пости, може да се сложи мая.

Мисля да се възползвам от линка на lady_gothic

Хубави празници! ♥

# 166
  • Русе
  • Мнения: 6 157
Скрит текст:
Привет.
Ще приготвям свинско контра филе на фурна с гъби и топено сирене.Трябва ли да се запечати на тигана за да не стане сухо във фурната?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post_24.html


Това е на фурна в тава под фолио, предварително мариновани няколко часа с червено вино и подправки.

# 167
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
... Рових из форума и тук откривам, че сте писали...
Поздравления, де да бяха повече такива хора... Hug
Аз ще правя със сода и газирана вода. Simple Smile

# 168
  • София
  • Мнения: 12 220
...............
Знаете ли защо на едните френски макарони отдолу стана като дупка и се лепеше? Много странно, все едно нямат дъно...това е първия опит
После ще правя и втори опит..някой ако може да даде съвет
Не са изпечени добре, затова и се лепят, също така може и да е от разбъркването им,  нали знаеш как беше, едно вълнообразно разбъркване, бавно и внимателно, но най-вече имаш проблем с градусите на фурната. Когато ги печеш, още докато са във фурната  леко се опитва да се повдигнат, и ако не може се оставят още, поне аз така правя. Малко е горещо,:stuck_out_tongue: но го преживявам...

# 169
  • Мнения: 5 418
Как да приготвя глазура за сладки?Само да разтопя шоколад с малко олио или със сметана и шоколад ?

# 170
  • София
  • Мнения: 12 220
Как да приготвя глазура за сладки?Само да разтопя шоколад с малко олио или със сметана и шоколад ?
Аз съм за глазура само от шоколад и 1 ч.л. олио.

# 171
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Как да приготвя глазура за сладки?Само да разтопя шоколад с малко олио или със сметана и шоколад ?
Аз съм за глазура само от шоколад и 1 ч.л. олио.
И аз.

# 172
  • Мнения: 45
Здравейте! Знаете ли, каква трайност имат компотите? Имам 2-3 буркана домашен компот от белени праскови, а са направени преди около 5год., на вкус няма разлика. Прочетох за компоти с череши и други плодове с костилка, че трябва да се комсумират до 1г.

# 173
  • Мнения: 9 460
костилковите трябва да се ядат до година, на другите нищо им няма.  Но все пак 5 години са доста време Simple Smile

# 174
  • Мнения: 24 620
Как да приготвя глазура за сладки?Само да разтопя шоколад с малко олио или със сметана и шоколад ?
С глазурите хич ме няма и затова обикновено купувам направо кувертюр в редките случаи. Нищо не му добавям, няма нужда. Щом с майка ми цял кекс глазирахме успешно, го броя за добър вариант. Обикновено от Лидл вземам, от тяхната марка. Само тъмния съм пробвала, предполагам че и другите два вида не са лоши. Иначе тя топи шоколад с малко олио, ама аз съм пишман сладкарка и гледам лесното.

# 175
  • Мнения: 6 021
Здравейте, мъжът ми вместо консерва кокосово мляко е купил кокосова сметана. Ако я вложа в крем за торта, трябва ли да я разбивам с миксера? Като тръсна консервата, стои гъсто, но май има и малко течност. Не съм я ползвала досега.

# 176
  • София
  • Мнения: 12 691
Здравейте, мъжът ми вместо консерва кокосово мляко е купил кокосова сметана. Ако я вложа в крем за торта, трябва ли да я разбивам с миксера? Като тръсна консервата, стои гъсто, но май има и малко течност. Не съм я ползвала досега.

Смеси я с течна сладкарска сметана и разбивай.

# 177
  • Мнения: 2 656
Направих 3на доза от Рохлички-те - изпекох едната, но не ги харесахме - прекалено тежки ни идват. Какво мога да "поправя" останалите 2 дози?

# 178
  • Мнения: 2 638
Момичета, правя крем за торта по тази рецепта:
За крема:
500 мл. мляко
300 мл. вода
5 супени лъжици захар
3 шоколадови пудинга
100 гр. тъмен шоколад за заливане на кората: сок от 2 портокала
 Моля, кажете ми, удачно ли е да сложа 3 пудинга, при условие, че на тях пише за 500 мл мляко? Ще се получи ли сместа с дадените мерки в рецептата?

# 179
  • Мнения: 5 567
Здравейте, зелето в бидона ми има вкус на туршия и не е станало кисело, нито е омекнало. Сложено е на 14 ноември, такава лоша изненада на бъдни вечер, не знам сармите дали ще ми станат. Дайте съвет какво да направя, да подобря вкуса и да стане кисело зелето и готово. Утре мислех капама да правя, направо лошо ми стана когато го опитах сега.

Общи условия

Активация на акаунт