За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 31 856
  • 736
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 9 460
до утре няма как да оправиш киселото зеле да втаса, но като готвиши правиш сарми може да сложиш по малко лимонтозу за киселина.

# 181
  • Русе
  • Мнения: 6 162
Скрит текст:
Здравейте, зелето в бидона ми има вкус на туршия и не е станало кисело, нито е омекнало. Сложено е на 14 ноември, такава лоша изненада на бъдни вечер, не знам сармите дали ще ми станат. Дайте съвет какво да направя, да подобря вкуса и да стане кисело зелето и готово. Утре мислех капама да правя, направо лошо ми стана когато го опитах сега.

Листата зеле се попарват за 4-5 мин. във вряща вода и веднага заливат със студена. Оцеждат се. После правиш сарми. Това е технология за прясно зеле която можеш да използваш.

https://ipeychev9.blogspot.com/2016/09/blog-post.html

# 182
  • Мнения: 5 567
Много ви благодаря, направих ги криво ляво, може би трябваше да попитам по-рано, но за друг път си записвам рецептите. А имате ли идея как да продължавам със зелето в бидона, да продължавам ли да претаквам или да го оставя да си стане.

# 183
  • София
  • Мнения: 3 361
Много ви благодаря, направих ги криво ляво, може би трябваше да попитам по-рано, но за друг път си записвам рецептите. А имате ли идея как да продължавам със зелето в бидона, да продължавам ли да претаквам или да го оставя да си стане.
Ти още го претакваш?
ММ претаква 2 сед. през ден,след това го оставя.И нашето е заложено средата на ноември.Вече ядем от него и е много добре.
Споед мен остави го да си втасва и не го претаквай.

# 184
  • Ланкър, планините Овнерог
  • Мнения: 11 062
Имам вратни пържоли, мислех по тази рецепта да ги правя https://pep-4o.blogspot.com/2013/02/blog-post_19.html?m=1 , но дали ще са ок ( не се сещам за причина да не са, но все пак)? Нямам мултикукър, на фурна ще е. Имам пликове за печене. Колко време и на колко градуса ще е ок да ги пека?

# 185
  • Мнения: X
За да не се излагам във ФБ, реших да се изложа тук, анонимно Sweat Smile (не станаха добре на вид) В тази тема, защото въпросът ми е, може ли да се подобри някак тази рецепта, т. к. си я измислих днес Simple Smile
Сурови веган трюфели
Скрит текст:
80 г фурми
80 г настъргана ябълка + 1 с л настърган джинджифил + 2 с л ром
40 г смлени орехи
25 г кокосови стърготини
10 г какао + 1 ч л канела + 1 к л кафе
какао за овалване

Смесват се фурмите, ябълката, джинджифила и рома.
Орехите, кокосовите стърготини и какаото се смесват.
Сухата смес постепенно се прибавя и омесва с другата.
Оформят се топчета (а след това „трюфели”), които се овалват в какао.

# 186
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
...

Последна редакция: пт, 25 дек 2020, 16:14 от Morena

# 187
  • Мнения: 5 567
Много ви благодаря, направих ги криво ляво, може би трябваше да попитам по-рано, но за друг път си записвам рецептите. А имате ли идея как да продължавам със зелето в бидона, да продължавам ли да претаквам или да го оставя да си стане.
Ти още го претакваш?
ММ претаква 2 сед. през ден,след това го оставя.И нашето е заложено средата на ноември.Вече ядем от него и е много добре.
Споед мен остави го да си втасва и не го претаквай.

Спирам тогава и аз имам чувството че от прекаленото бъркочене се забавя втасването. Ама нямам голям опит, това ми е втора година на налагане.

# 188
  • Мнения: 264
Весела Коледа! Бъдете здрави и щастлив!

Да ви попитам правих шоколадов ганаш от течна сметана и шоколад, обаче ми остана. Дали може да го захраня до утре, вдруги ден и да го използвам?

# 189
  • София
  • Мнения: 12 221
Весела Коледа! Бъдете здрави и щастлив!

Да ви попитам правих шоколадов ганаш от течна сметана и шоколад, обаче ми остана. Дали може да го захраня до утре, вдруги ден и да го използвам?
Оставяш си го в купичка, завиваш във фолио и го съхраняваш в хладилник колкото си искаш, след това вадиш и разтопяваш отново на водна баня.

# 190
  • Мнения: 9 460
Имам вратни пържоли, мислех по тази рецепта да ги правя https://pep-4o.blogspot.com/2013/02/blog-post_19.html?m=1 , но дали ще са ок ( не се сещам за причина да не са, но все пак)? Нямам мултикукър, на фурна ще е. Имам пликове за печене. Колко време и на колко градуса ще е ок да ги пека?
Точно на тази снимка пържолите не са правени в мултикукър, а в слоукукър, но много успешно се приготвят и във фурната .
слагаш ги в тавата, завиваш с мокър лист хартия за печене и отгоре плътно с алуминиево фолио

# 191
  • Ланкър, планините Овнерог
  • Мнения: 11 062
Имам вратни пържоли, мислех по тази рецепта да ги правя https://pep-4o.blogspot.com/2013/02/blog-post_19.html?m=1 , но дали ще са ок ( не се сещам за причина да не са, но все пак)? Нямам мултикукър, на фурна ще е. Имам пликове за печене. Колко време и на колко градуса ще е ок да ги пека?
Точно на тази снимка пържолите не са правени в мултикукър, а в слоукукър, но много успешно се приготвят и във фурната .
слагаш ги в тавата, завиваш с мокър лист хартия за печене и отгоре плътно с алуминиево фолио
А, точно верният човек Simple Smile Много благодаря за включването. На колко градуса и колко време? Сега са в плика с маринатата. Чудех се дали да не ги метна барабар с плика и да пека като пържолите с пепси?

# 192
  • Мнения: 9 460
Да, слагай с плика, но метни пак едно фолио. На 220* включваш и след ок 20 мин наслушали- къкри ли вътре, намаляващ на 160 за 2 часа

# 193
  • Пловдив
  • Мнения: 74
По въпроса за киселото зеле. Ползвам за основа публикация в друг форум. Зелето не се преточва, не се бърка. Просто трябва да бъде напълно потопено във водата (400 гр сол на 10л вода) . Вече няколко години нямаме грешка.
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=647.0
А от моя колежка знам, че за да остане трайно и да не омеква, след като приключи напълно ферментацията се слагат няколко нарязани на парчета лимон и 100 гр синап в марля. Така остава хрупкаво доста по-дълго време

# 194
  • Мнения: 2 883
Здравейте, дами (и господа, ако има Simple Smile! Весела Коледа 🎄

Направих хляб, почти се изпече, когато се сетих, че забравих да му сложа сол. Имате ли някакъв трик за спасяване на вкуса?
Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт