За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 872
  • 736
  •   1
Отговори
# 195
случвало ми се е, няма как да спасиш вкуса Simple Smile Можеш да запичаш филиите, леко мазваш с масълце и поръсваш с малко сол, докато са топли  или просто да си ги затапяте в някакъв сос към яденето.  Снощи ни се случи Simple Smile По телефона диктувах  продукти на девойката за питката, тя пропуснала да запише солта Simple Smile но замина със соса от печения джолан.

По въпроса за киселото зеле. Ползвам за основа публикация в друг форум. Зелето не се преточва, не се бърка. Просто трябва да бъде напълно потопено във водата (400 гр сол на 10л вода) . Вече няколко години нямаме грешка.
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=647.0
А от моя колежка знам, че за да остане трайно и да не омеква, след като приключи напълно ферментацията се слагат няколко нарязани на парчета лимон и 100 гр синап в марля. Така остава хрупкаво доста по-дълго време
Ние го правим без претакане почти 20 години, но с по-малко сол 27 до 30г на литър вода (това си е избор, за да можем да пием зелевия сок, иначе е солен) и до затопляне през пролетта си остава жълто/розово и хрупкаво. С нищо не пресичаме, хряна си го слагаме в началото. Много хора съм убедила, че може да се прави и така, но някои от най-близките ми Simple Smile не вярват.

# 196
Чудесно става зелето, Пепи, мерси 🌸
С 30гр сол го направи мъжлето преди да тръгне, голямо облекчение за мен, че поне с него не се занимавах, запечатахме добре и воала - след 30 дни чудно зеле. Мерси 😘

# 197
Ще правя крем за торта - сметана и крема сирене. Но съм взела сирене на Олимпус, което според мен е леко кисело. Също в съдържанието пише, че има сол. Та се чудя дали с него ще стане кремът. Досега съм правила само с маскарпоне, което си е абсолютно неутрално на вкус и нямам идея крема сиренето какъв вкус трябва да има. Та ако някой случайно е ползвал това на Олимпус ако може да ми каже дали става за торти.

# 198
  • Sofia
Ще правя крем за торта - сметана и крема сирене. Но съм взела сирене на Олимпус, което според мен е леко кисело. Също в съдържанието пише, че има сол. Та се чудя дали с него ще стане кремът. Досега съм правила само с маскарпоне, което си е абсолютно неутрално на вкус и нямам идея крема сиренето какъв вкус трябва да има. Та ако някой случайно е ползвал това на Олимпус ако може да ми каже дали става за торти.
Та то крема сиренето си е солено по принцип.  А пък киселеенето за мен лично би било +, а не -. Simple Smile
Та иначе казано изобщо не бих му се чудила на Олипмуса крема сирене.

# 199
Момичета, имам малко маскарпоне и ганаш останал. Дайте някоя идея за сладкиш или нещо да ги използвам.

# 200
Благодаря, Морена, значи ще действам Simple Smile

# 201
  • Sofia
Момичета, имам малко маскарпоне и ганаш останал. Дайте някоя идея за сладкиш или нещо да ги използвам.
В чаша с няколко добавки - целувки, бисквити, плодове, шоколад, ядки... такива неща.
Скрит текст:
Печени плодове с маскарпоне

Ягоди с максарпоне и сметана

Кашкавалена извара и маскарпоне с розмарин, портокал и Дълъг п-р и ананас

И това като идея, вместо чаша

Моля, moonriver, пак заповядай! Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 дек 2020, 16:21 от Morena

# 202
Еха, благодаря, Морена!

# 203
  • Sofia
Моля, Мони, пак заповядай!  Simple Smile

# 204
Здравейте! Подариха ми дехидратор, но няма упътване за употреба...Искам да изсуша портокали, на колко градуса трябва да включа уреда от 35 до 70 градуса и колко време би трябвало да продължи процеса? Ще:hugs: съм много благодарна, ако някой може да ми помогне Hug

# 205
  • На брега на реката
Нямам такъв уред, но бих потърсила в нета, ръководство за употреба на конкретния модел.
Може и друг потребител да има такъв уред, но друга марка, модел и мощност и съответно времето и температурата биха били различни!

# 206
Бубoлина, благодаря!

# 207
Честита Коледа! Здраве, късмет и успехи във всяка къща!

Въпрос: щях да меся питка за едни майстори, които работят в момента на селото ни, но вън заваля доста и си тръгнали. Тестото ми вече втаса. Ако го прибера в хладилника за утре, ще се получи ли? В нас имаме питка, не ми се ще да ги трупам за доизяждане, а и тази съм я нарекла за тях Simple Smile

# 208
  • Sofia
.. Тестото ми вече втаса. Ако го прибера в хладилника за утре, ще се получи ли? ...
И още как. Съхраняваш в хладилника и може да ползваш цялото или на части до няколко дни.

# 209
.. Тестото ми вече втаса. Ако го прибера в хладилника за утре, ще се получи ли? ...
И още как. Съхраняваш в хладилника и може да ползваш цялото или на части до няколко дни.
Супер, благодаря! До сега не съм процедирала така, но щом става и занапред ще ползвам този трик Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт