За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 87

• 25 646
  • 761
  •   1
Отговори
# 465
Защо с връзки ? На съвсем малките бебе те ли ?
Ние имахме Ушна инфекция, но той вдигна температура. Преди това няколко седмици беше неспокоен и викаше силно. След антибиотика се успокои. Ушните инфекции са често срещани. Хубаво е да слагате шапчица с връзки отдолу (аз не го знаех това, затова го пиша)

# 466
Като боледувала много от уши като малка, винаги внимавам ушите да са закрити. Шапките тип "ушанка" са много удобни в това отношение.

За пода, веднъж в седмицата пускам прахосмукачка. Роботът пускам между чистенията да обере по-едрите боклуци и минавам с парочистачката или парцал с препарат. Като проходи/пролази, ще използвам само парочистачката за мокро миене на пода и ще гледам по-честичко да чистя.

# 467
Защо с връзки ? На съвсем малките бебе те ли ?
Ние имахме Ушна инфекция, но той вдигна температура. Преди това няколко седмици беше неспокоен и викаше силно. След антибиотика се успокои. Ушните инфекции са често срещани. Хубаво е да слагате шапчица с връзки отдолу (аз не го знаех това, затова го пиша)

Аз слагах на моето обикновенна шапка с качулката на ескимоса и си мислех, че е достатъчно. Оказа се, че когато започнат да си въртят главите на всички страни, шапката трябва да има връзки под брадичката, за да може шапката да покрива ушите, дори и когато бебето върти глава на всички посоки.

За най-малките бебета, разбира се, че не. Аз имам предвид бебета, които вече седят, и са изложени на вятъра

# 468
Мами, не мога да различа колики ли имаме или запек го мъчи. Не е акал от вчера, и се гърчи след ядене, пищи. Сякаш получава спазъм и след малко се успокоява. Но така будува по 3 часа нощес и направо се шашнах какво му става..не знам как да му регулирам стомаха да си се изходи..

# 469
Мами, не мога да различа колики ли имаме или запек го мъчи. Не е акал от вчера, и се гърчи след ядене, пищи. Сякаш получава спазъм и след малко се успокоява. Но така будува по 3 часа нощес и направо се шашнах какво му става..не знам как да му регулирам стомаха да си се изходи..

На колко месеца е детенцето?
След всяко ядене може да правиш масаж на коремчето по посока на часовниковата стрелка.
Разбира се, не веднага след като се енаял, за да не повърне. На нас това много ни помагаше за изхождането.

# 470
Нашия бебо нямаше месец и до ден днешен си ака най-редовно на 3 дни.......  Ако се притесниш много дали е запек, бих ти препоръчала клизмичка на Мелилакс Blush

# 471
И ние ползваме мелилакс. Само дето при нас ((на година и 9 месеца) по препоръка ааканвто трябва да е всеки ден, иначе веднага вечерта клизма..

# 472
  • Пловдив
Срасналото при забелването да се почисти, че може да се замърси и гнояса. И да се продължи със забелването, защото точно това казват, че дори и уролог да забели е хубаво добро почистване и продължаване със забелването за да се предотврати срастване.

# 473
На 10 дни е малкия. Притеснявам се, че се гърчи и го боли корема явно, иначе нямаше да е проблем не изхождането. Пробвахме с термометър с мас, пак нищо. Тези клизмички стават ли за толко малко бебе?

# 474
На 3 дни не е ли голям интервал ?
Нашия бебо нямаше месец и до ден днешен си ака най-редовно на 3 дни.......  Ако се притесниш много дали е запек, бих ти препоръчала клизмичка на Мелилакс Blush

# 475
  • Пловдив
Ако е изцяло на кърма 3 дена не е много време и изобщо не става дума за запек.

Yan25 , по-скоро са колики даваш ли нещо за тях. Клизмата я препоръчват, когато със сигурност детето има запек, а не просто, че не се е изходило няколко дена.

# 476
На 3 дни не е ли голям интервал ?
Нашия бебо нямаше месец и до ден днешен си ака най-редовно на 3 дни.......  Ако се притесниш много дали е запек, бих ти препоръчала клизмичка на Мелилакс Blush
Не правете клизми на бебето, ако не сте сигурни, че има запек (твърди изпраженения, не просто рядко случващи се).
Вероятно се гърчи от колики - има капки срещу тях, но честно казано не смятам, че действат кой знае колко. Опитайте и вижте как ще е.
При моето първо бебе липсата на изпражнения повече от 2 дни беше свързана с недостиг в храната - не казвам, че и при Вашето ще е така, но проверете как наддава.

# 477
Срасналото при забелването да се почисти, че може да се замърси и гнояса. И да се продължи със забелването, защото точно това казват, че дори и уролог да забели е хубаво добро почистване и продължаване със забелването за да се предотврати срастване.
с какво да почистя?
как да продължа да забелвам, да се опитам да отлепя срастналото ли?

# 478
Странно е, че ака на 3 дни, а наддава даже доста. Само на кърма е.. Как можеш да разбереш дали детето има запек, като не може да се изака? Ясно, че изпражненията трябва да са твърди, но трябва да се изчака да се изака бебето ли? Ние така чакаме и накрая не е твърдо, а си е кашаво.. Естествено, че мамата трябва да се консултира първо с педиатъра си, било то за Мелилакс.. Hug

elle.n мисля че с чай от лайка можеш да промиваш, а за забелването, мисля, че трябва да си продължиш както до сега си забелвала, не да го отлепиш изведнъж, ноооооо нека по-запознатите да кажат. Blush

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 12:51 от Rubycat

# 479
Аз съм с момиче и нямам опит. Но оня ден се бях зачела за пишките на момченцата. Под вода /може вода със смрадлика/ става най-лесно забелването с постепенно, леко подръпване. Имаше и някакви кремчета, дето размекват кожата там. И за тампон с риванол също срещнах да се слага отгоре и така да стои в памперса.
Другото - двете крайности се срещат по тая тема. Започва се с постепенно подръпване на кожата всеки ден без да се насилват нещата. А някои лекари са за това да се случи естествено, т.е. нищо не се пипа. Някъде около 5та годинка като почнели да си играят с пишката и сами се забелвали. Ако не станело тогава, другият момент е в пубертета с мастурбиране /тогава и самата кожа омеквала/. И все пак има малки изключения, в които се налага външна намеса. При този вариант е много важно ако се ходи по лекари да казвате, че не е забелван и да не го пипат. Иначе рязкото забелване на една осъзната възраст им оставя неприятни спомени, при някои деца може и травма. Зависи много от детето. Майки, които живеят в Западна Европа казват, че там въобще не пипали пишката/оставят нещата да се случат естествено, както е заложено в природата/ и тая практика я имало само в България /или пък източна Европа, не съм сигурна как е при съседите Joy/. Но всеки си преценява дали всеки ден да го прави, или изобщо да не го прави. На мен не ми е актуална тема, само от любопитство съм си събрала тази информация. Ако ми е на главата, ще си потърся достоверна информация от различни източници. Simple Smile

Запек е ако изпражненията излизат като пластелин или на топчета. Yana, Ася Демирева много яко го описа оня ден. Когато започнат да сучат и се получавали едни спазми в стомаха, предшестващи акото и последващите опити да се напъне да излезе акото. Обикновено бебе до 3-4м може да се изхожда доста често, почти на всяко кърмене и това гърчене по време на сучене е точно заради това. Аз си го представям усещането нещо като нашето бълбукане на стомаха при разстройство. Joy Но има и такива, които усвояват доста добре кърмата и може да не акат няколко дни /7-10/. Това не означава, че има запек. Гърченето и напъните са защото още е малко и тепърва се учи как да пръцка и ака. Това са нови неща за бебето и то не знае как да го направи. Та гърченето и напъването, може да е свързано и само с това, че се опитва да пръцне и изкара натрупалите газове от корема. Може и да са колики /не съм убедена, че съществуват/ - за тях и всяко друго неразположение помага много гушкане: по корем върху теб, слинг, поза тигър на клон. Допълвам и гимнастика - свиване на краката към корема, каране на колело. Може да се прави при смяна на памперса.
 /Моля не използвайте термометри, вода с глюкоза, дръжки на мушкато, сиропи и какви ли не глупости. Има клизми Мелилакс - само и единствено тях при нужда, ако дълго не е акало бебето/

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 14:39 от Miya_73

Общи условия

Активация на акаунт