Великобритания - тема [85] Коледна Много Много Коронована Локдаунска Новогодишна

• 37 409
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
  • UK
Не е да си живял, а да си упражнявал съюзно право в категория - employee, self employed, self sufficient , student.
Хубаво де, аз мисля, че казах почти същото, но опростено, ако живееш тук все попадаш в някоя от категориите.

# 661
  • Истински се вижда само със сърцето.
Блу теста не е никак труден бързо ще се подготвите.
ММ се притеснява заради вируса, но ще трябва да го навия да ходим на английския.
Аз не съм работила 2 години когато се роди детето, каквото такова Simple Smile

Босонога всеки може да вземе гражданство ако отговаря на условията.

Моето дете добре си поспива, но заради локдауна и новото ми работно време аз не мога да се наспя. Отивам в три на работа, прибирам се след полунощ, ставам рано за зуум за училище, докато минем всички задачи и пак на работа. ММ го виждам за 5 мин като се сменяме или ако закъснява стоя до колата и София на вратата 🤣

# 662
  • UK
Да, да са си пребивавал/живял законно тук. Ако си студент или само издържащ се или незнам точно как се превежда self sufficient, трябва да имаш застраховка CSI, или да имаш здравно осигурителни вноски в страна от ЕС( за престой от 3 години).

Мери, светлина има но дали ще издържи до тогава. Направо ми писна да им слушам кавгите от сутрин до вечер и голямата нон стоп дудне защо тя имала да прави толкова сложни неща, а сестра и, която е ресепшън толкова лесни.
А, ти за тези проблеми пробвала масло от вечерна иглика, казват че помага. Аз от две седмици започнах да го пия.

# 663
  • Манчестър
Не е да си живял, а да си упражнявал съюзно право в категория - employee, self employed, self sufficient , student.
Хубаво де, аз мисля, че казах почти същото, но опростено, ако живееш тук все попадаш в някоя от категориите.

Ами не съвсем. Ще се учудуш колко хора има, които работят за cash in hand.....те иначе си живеят тук.

# 664
Благодаря ви за отговорите.
Явно след приема ни в ЕС нещата доста са се променили.
Аз взех моят 2006 и бях работила 7 години постоянно, представяла данъчни декларации, подписвала, че няма да ползвам никакви public funds и счетоводства от чартър счетоводител, че 7 години съм се издържала сама.

Просто не познавам хора, които не учат и работят в Англия, за да имат право на уседнал статут  и ми стана интересна дискусията и промените.

# 665
  • Bristol
Благодаря ви за отговорите.
Явно след приема ни в ЕС нещата доста са се променили.
Аз взех моят 2006...
И аз тогава взех моя, но нямаше изискване да съм работила. Ние бяхме тук на база визата на съпругът ми, work permit и неговата работа и доходи искаха да видят. Аз и детето бяхме dependant вързани с неговата виза. Аз имах свобода да не работя или работя каквото си искам, докато той беше обвързан стриктно с визата си. В случай, че го съкратят, имаше изискване до месец да напуснем всички страната. Отделно, като руски гражданин, всяка година трябваше да се разписва и доказва адрес в полицията, за българи нямаше това изискване. Взехме IRL, 2004 година, 4 години престой на мъжът на база work permit. Година по-късно мъжът взе британско гражданство, а аз и голямото ми дете изчакахме до 2006, защото се присъединихме към него година по-късно, а за гражданство искаха  тогава общо 5 години в страната. Дъщерята 2005 си се роди британски гражданин заради ILR, който вече бяхме взели през 2004. Когато е семейство е различно и единият член на семейството можеше да не работи.

# 666
Мерри, благодаря.
Покрай мен всички бяха студенти, работещи във ферми млади хора или self employed и всички работеха.
Това е било прецедент явно и при вас, но сега явно е масово.

# 667
  • Bristol
Босонога, това си бяха изискванията за работещите с work permit и техните семейства. И до ден днешен са така, като сега добавиха изискване за доход над 30к (не знам колко точно) и вдигнаха срока с една година за IRL, съответно гражданство. За годините като студент, не се брояха и не помагаха за статут, а само годините, когато са работили. За self employed, ако са семейни, изисквания за партньора също нямаше, както и при work permit. Но не на всички националности им беше позволено да работят като селф, българите имахме късмет в това отношение. Не знам сега като селф на кои националности им е позволено да пребивават и работят тук.
Ave е по в час с тези неща, но това винаги е била ситуацията за граждани, които не са от ЕС. Аз комуникирам и с чужденци от страни извън ЕС и покрай тях имам представа за процедурата. Затова и не ме изненадва, че от едно семейство искат само един да е работил Simple Smile заради ЕС британците много затегнаха изискванията си към гражданите на бившите колонии. Сега след Брекзит ще имат свобода и може да променят правилата там пак. А може просто точкова система за гражданите от цял свят да въведат. Ще видим Simple Smile Но за семейства до сега, винаги са вървели с един работещ.

# 668
Ясно, благодаря, промени има.

Аз си бях самонаето лице и без семейство тогава. Мм е бил с разрешително за работа и самонает също, но се запознахме тогава когато аз вече чаках за indefinite leave to remain.

# 669
  • Bristol
Мм е бил с разрешително за работа и самонает също.
Като се скачаше от един тип виза на друга, имам спомен, че рестартираха броенето на годините 🤪 Та започнеш ли като селф, седиш си като такъв, докато не вземеш ILR. Дори и да ти предлагат готина работа с work permit, замисляш се, да рискуваш и започнеш броенето отначало или да си налягаш парцалите. А някои успяваха да се изтъргуват да останат селф, но не винаги се получаваше. Той има ли го този проблем?
Как ме върна в онези години 🤗

# 670
  • София
Честито, GreenP! Браво, много се радвам! Това е хубава новина!
А каква е тази група, за която говорите, за ситизеншип?
Аз все повече се притеснявам, за това колко още ще пропускат децата от училище.. Много се надявам Борис преди Великден да ги върне в училище, но може би няма да се получи.
При нас сняг няма тези седмица, но студ да. Иска ми се пролет да идва вече. Много повече щяхме да му се радваме на този сняг през Декември, а не сега.
За филмите имаме - какво ли не - Netflix Prime Disney Plus, BritBox ми е най-любимо.

# 671
Мерри, да. Започваше броенето отново.
И аз се върнах доста назад в спомени като се замислих колко различна беше Англия преди 2007ма.

# 672
  • Истински се вижда само със сърцето.
А през 1997 съвсем:) аз лично намирам огромна разлика от пребиваването ми тогава и 2014 когато дойдохме да живеем тук.
Happythought  групата е във фейсбук, на мен лично хората там ми бяха доста полезни до сега.

# 673
А през 1997 съвсем:) аз лично намирам огромна разлика от пребиваването ми тогава и 2014 когато дойдохме да живеем тук.
Happythought  групата е във фейсбук, на мен лично хората там ми бяха доста полезни до сега.

Определено.
Когато заминах към ЮК през 1999 беше едно, след 2007ма и ЕС стана друго, а сега е трето.
Определено ми харесваше повече преди.

В домовете и мед персонал сериозно са тръгнали с ваксинацията. Майка ми каза, че преди всяка смяна им изискват бърз тест, координиран по телефона резултат и чак тогава на работа. Ще се ваксинира през март и ме питаше за мнение за британския паспорт и дали въобще да се занимава.

Какви са новите правила за паспорт?

# 674
  • Манчестър

Определено.
Когато заминах към ЮК през 1999 беше едно, след 2007ма и ЕС стана друго, а сега е трето.
Определено ми харесваше повече преди.

В домовете и мед персонал сериозно са тръгнали с ваксинацията. Майка ми каза, че преди всяка смяна им изискват бърз тест, координиран по телефона резултат и чак тогава на работа. Ще се ваксинира през март и ме питаше за мнение за британския паспорт и дали въобще да се занимава.

Какви са новите правила за паспорт?

Ако има британско гражданство, може да си подаде за паспорт.

Ако няма , първо ще изръси една торба пари да се натурализира....и на два изпита да се яви - английски и life in the UK.

Общи условия

Активация на акаунт