ЗА АНЕМИЯТА

Проблемът с ниския хемоглобин (анемия) се среща основно при недоносените деца, както и в някои от случаите, когато майката е имала нисък хемоголобин по време не бременността. Организмът на бебетата не може да произвежда червени кръвни телца, поради което при тежките случаи на анемия понякога се налага кръвопреливане, както и последващо лечение с желязонабавящи препарати. При леките случаи лечението с желязонабавящи препарати обикновено е достатъчно.
Здравите, доносени деца се раждат с достатъчно запаси от желязо за първите 6 до 9 месеца от своя живот. След този период е необходимо те да си набавят желязо от храната, затова се препоръчва захранването да започне след 6-ия месец.
Важно е да се отбележи, че кърмата съдържа желязо (0.3 мг/л), което, макар и да не е много, се усвоява много добре от организма – около 50%. Желязото в адаптираните млека се усвоява минимално – по-малко от 12%. Затова на изкуствено хранените бебета трябва да се дава обогатено с желязо адаптирано мляко.
При по-големите деца трябва да се избягва даването на прекалено големи количества прясно мляко, тъй като това може да доведе до железен дефицит (анемия). За деца над 9-месечна възраст, максималното количество мляко трябва да бъде около 550-650 мл на ден.

Извадки от становището на Канадското педиатрично общество относно
Нуждите на бебетата и малките деца от желязо
Какви са симптомите на бебето с железен дефицит?
Бебетата с железен дефицит са бледи, нямат апетит, раздразнителни са и често са с наднормено тегло. Те могат обаче също да наддават бавно и да изглеждат ненормално слаби. Бебетата могат да имат кръв в изпражненията, заради която те изглеждат черни. Бебетата с железен дефицит могат да имат понижено внимание и да са физически неактивни.

Как могат родителите да избегнат железния дефицит при своето бебе?
С оглед намаляване случаите на железен дефицит при канадските бебета, ние препоръчваме:
* Изключително кърмене (без даване на други храни и напитки, включително вода) през първите 4-6 месеца от живота на бебето.
* Използване на адаптирано мляко, обогатено с желязо, при всички бебета, които не са кърмени, до 4-6 месечна възраст. Вашето бебе трябва да започне да приема каши, обогатени с желязо, и други храни, богати на желязо.
* Трябва да забавите въвеждането в диетата на Вашето бебе на краве мляко до 9-12 месечна възраст. Стомахът на бебето е все още недостатъчно развит, за да смила правилно кравето мляко и ранното му въвеждане може да доведе до малки чревни кръвоизливи, виждащи се в изпражненията.
Какво повишава абсорбирането на желязото?
Някои съставки на храните и напитките подпомагат усвояването на желязото от организма. …Витамин С отлично подпомага усвояването на желязото и се съдържа в много плодове и плодови сокове. По принцип, желязото в месото се усвоява много по-добре от желязото в растенията.
Кои са най-добрите източници на желязо?
От раждането до 6 месеца:
* Само кърмата
* Адаптирано мляко, обогатено с желязо (ако замествате кърменето с адаптирано мляко или не кърмите)
6 месеца до 1 година
* Кърма
* Адаптирано мляко, обогатено с желязо (ако замествате кърменето с адаптирано мляко или не кърмите)
* Бебешки каши, обогатени с желязо
* Хляб и зърнени закуски, обогатени с желязо
* Месо (нетлъсто телешко и агнешко. Свинско се избягва до 3 г)
* Риба (но не давайте на бебето си ракообразни, омари, скариди и миди)
* Пилешко.
Какво не трябва родителите да дават на бебето си?
Рискът от поява на железен дефицит често се увеличава, ако бебето приема прекалено много краве мляко. За бебета над 9 месеца, максималното количество мляко трябва да бъде около 550-650 мл на ден.

Извадки от становището на Американската академия по педиатрия относно
Обогатяването с желязо на адаптираните бебешки млека (RE9865)
Нужди от желязо през първата година:прием, усвояване и загуби
При раждането си, повечето доносени бебета имат 75 мг желязо на кг тегло, намиращо се предимно под формата на хемоглобин (75%), но и като запаси (15%) и желязо в тъканните протеини (10%). ... Фактори като млякото, от което се поема желязото (кърма или краве мляко), типът приемано желязо, приеманата храна и състоянието на бебето същестевно влияят на абсорбирането на желязото. Например, повече от 50% от желязото в кърмата се усвоява, сравнено с обикновено по-малко от 12% от желязото в адаптираните млека, произвеждани от краве мляко. ...
Кърмата не съдържа много желязо
Някои лекари оправдават препоръчването на адаптирани млека с ниско съдържание на желязо с факта, че концентрацията на желязо в кърмата представлява около 20% от тази в адаптираните млека (0.3 мг/л към 1.5 мг/л). Желязото, намиращо с в кърмата, обаче е много по-биоусвоимо, което води до много по-редки случаи на железен дефицит при кърмените бебета в сравнение с хранените с адаптирано мляко. Въпреки това, 6% до 20% от изключително кърмените бебета са застрашени от намалени запаси от желязо. По-висок процент (20%-30%) са застрашени от железен дефицит в случаите, когато бебетата не са изключително кърмени (т.е., освен кърмата им се дават и други храни и напитки). ...
ПРЕПОРЪКИ
1. Ако няма медицински противопоказания срещу кърменето (които са рядко срещани), кърмата е предпочитаната храна за бебетата.
2. Бебета, които не са кърмени или са частично кърмени, трябва да приемат адаптирано мляко, обогатено с желязо (съдържащо около 4-12 мг/л желязо) от раждането до 12 месеца.


Подбрано от Петя Личкова и boo