Номинация за най-абсурдна реплика, свързана с кърменето и захранването на бебето - 21

• 44 166
  • 765
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Плашиш ме, моята е на 3г4м и като се развика "мамо, искам цици" лошо ми става 🤣 Веднъж реших да я отбивам и тя се разболя, събирам смелост да повторя. Околните свикнаха, като наближаваше 2 говореха за отбиване, вече никой не споменава 😂

# 736
  • София
Киселяка го отбих на почти 4г, на връх НГ (миналата). Той се беше запътил натам, но съм малко бременна и прокървих тогава доста, изкарах си акъла, те и гърдите ме боляха и за седмица обяснения и стана. Сега сме болни всеки две седмици и ми е гузно, ама вече е на 4г, голям, ще се оправим. Нямаше рев, тръшкане за моя изненада. Мен от както е станал на 6месеца ми говорха за отбиване Grinning Даже за второто мъжът ми не иска въобще да го кърмя (да си гледа работата)… Ако мога, ще, ако стане, стане, ако не, здраве да е.

# 737
Ама моля ви се, дами, увреждате им психиката на децата с това кърмене! (Това беше основен 'аргумент' откакто навърши 1 г. Наслушах се на Едипови комплекси, сексуални проблеми в младежка възраст, и въобще колко било гнусно кърменето. То и дефекацията не е най-естетичтият процес, ама никой не се отказва от нея, че и цял раздел от фармацията ни залива с реклами баш по време на вечеря. 🤔 А някои жени като чуят, че кърмя, хихикат като пубери, случайно надзърнали в еротично списание. Не ги разбирам..)

# 738
Ако става въпрос за кърмене след 1,6-2 г, и аз смятам, че вече отива малко прекалено. Смисъл, че детето вече е голямо, разбира, говори, запаметява. Вече не са бебета на тази възраст, а деца. И на мен ми е странно кърмене след 2г и наистина може да има последици за психическото и емоционално здраве. Извинявам се, защото темата е за кърмене, но това е моето мнение. Е, няма да тръгна да се меся кой до кога да кърми или да давам акъл, само споделям мнение.

# 739
Цитат
и наистина може да има последици за психическото и емоционално здраве
това не е вярно. Личното мнение е чудесно, но не когато прокламира невярна информация.

Няма научни данни в подобна посока, а точно напротив.

И когато кърменето е нормализирано и такова бива виждано от децата, ще има по-малко бъдещи майки хихикащи се като пубери както Силви го описа, защото докато са били деца е не било заклеймявано, осъждано, тема табу и т.н. То е хранене и грижа, нормална част от живота и дали 2, 4 или 7 години, това е въпрос на личния комфорт и усещане на всяка двойка майка-дете. Ще има и повече мъже, които подкрепят жените си, защото са виждали и запомнили как собствената им майка е хранила тях или братята и сестрите им.

Кърменето няма последици за психичното и емоционално здраве. Дано има повече големи кърмачета, поздравления за дългия кърмачески стаж Simple Smile

ето един хубав пост по темата за нормализирането https://www.facebook.com/1126541044146731/posts/2500243586776463/?sfnsn=mo

# 740
  • Terra incognita
7- годишното кърмаче просто ме разби. За мен е абсурдно и определено е по темата. Синът ми е на 6 и забелязвам някои промени в него, расте, проявява любопитство към някои части на тялото, харесва едно момиче. Наистина не мога да си го представя да бозае и не намирам причина да го прави на тази възраст.
Също изразявам лично мнение, а то е, че залитането в която и да е крайност не е добре. Кърменето е естествено и красиво, но след определена възраст ми идва вповече и не го намирам за повод за гордост.
И ще ме прощават всички психолози и специалисти, но бозаене в първи клас няма как да не остави отражение в психиката и сексуалността.Не го вярвам, колкото и някои да твърдят обратното. Доколкото съм чела, все още няма единно, утеърдено становище по въпроса. Отношенията майка- дете са основополагащи и са водещ фактор във формирането на индивида, всяко залитане в крайност може да даде отражение.

Последна редакция: ср, 09 мар 2022, 14:53 от VickyTaylor

# 741
  • Варна
Аз подкрепям изцяло дългото кърмене и нормализирането му. Heart Интересува ме само наистина ли няма краен срок, в който вече това може да повлияе негативно на детето? Ами случаите, в които майката е, така да се каже по-властна и детето просто не смее да откаже? Или няма как да се получи такъв сценарии? Интересувам се наистина от любопитство.  Hug

За да не е съвсем офтопик. Малкия е с разстройство и обсъждаме със свекитата, че малкия е на диета и хапва предимно картофи, ориз, препечени филийки.
- Ние навремето давахме обикновени бисквити и солети! Ама вие младите сега.. не давате такива неща. Ама не пречи да пробвате.

# 742
Ами аз и тригодишно кърмаче не мога да си представя. Работя с деца предимно 3-7 години. Те са напълно осъзнати личности. Не е нормално да цоцат от мама. И да, това води до изкривявания в психиката и сексуалността, ама няма да обяснявам научно, че ще стане лекция. С най-добри чувства го пиша и спирам да пиша по тази тема.

# 743
Peten беше първата дългокърмеща майка, с която се срещнах, макар и виртуално. Тя ми даде спокойствие и увереност да кърмя докато с детето сме ОК. Много ти благодаря!
После се запознах и с други майки, които ме подкрепиха, и не, не сме секта 😅
Първото ми дете е кърмено едва 2 месеца, оцеля на АМ до петата година, тогава пък ми разясняваха, че трябвало да спирам АМ, какво било това. Въобще, няма угодия...

# 744
  • Плевен
Peten беше първата дългокърмеща майка, с която се срещнах, макар и виртуално. Тя ми даде спокойствие и увереност да кърмя докато с детето сме ОК. Много ти благодаря!
После се запознах и с други майки, които ме подкрепиха, и не, не сме секта 😅
Първото ми дете е кърмено едва 2 месеца, оцеля на АМ до петата година, тогава пък ми разясняваха, че трябвало да спирам АМ, какво било това. Въобще, няма угодия...
Изключително много се радвам,че съм успяла да мотивирам поне някого.Радвам се,че съм била полезна.

# 745
Не, не води до изкривяване на психиката, това категорично е невярно и няма да се толерира подобно говорене в тази тема. Подкрепете твърденията си с научни изследвания.

Призовавам всеки, който има проблем с говорещи и ходещи кърмачета, да запази мнението си за себе си, това тук е safe space за кърмещи жени - кратко, дълго кърмене, без значение и няма да се толерира mom shaming и определения за нормалност и ненормалност, несъответсващи на медицински доказателства.

Относно другия въпрос - дете насила не може да се кърми, особено тодлърче. Нямат изобщо властови характер тези взаимотношения, ако едно дете не иска да суче, ще си извърти главата, ще обърне гръб и толкова.

# 746
Без да подклаждам дразги, но на мен би ми било интересно да видя научни факти, които да доказват, че има влияние върху психиката продължителността на кърменето.
Аз съм в началото на моето кърмене, в момента ежедневието ми се върти около това да продължавам - и още един ден, и още един ден, за което ми помогна и Кактусчето тук, и други доброволни консултанти, и среща с консултант, за което съм много благодарна. Да мисля за отбиване ми е в сферата на мечтите в момента - не заради друго, а защото това би значело, че съм постигнала поне минималния (поставен от мен за нас) период на кърмене, но все пак ми е любопитно.

# 747
  • София
Като беше на 3 години Киселяка, вече от всякъде ми обясняваха как не е нормално и не знам какво. Бях луднала. Седнах, четох, няма горна възраст за отбиване. Няма известни негативни последствия, няма едипови и нз си какви комплекси. Малчовците го свързват с топлина и общуване. Има деца, които се самоотбиват рано, има такива, които търсят тази близост повече време. Моят е много емоционален, таа преполагам затова толкова дълго време беше. Много ни помогна в трудни моменти това кърмене, таа съм благодарна, че след четене тук успях да разбера за кърменето на поискване Simple Smile и че тогавашната ми педиатърка беше изцяло с мен.
Таа след четенето почнах да не обръщам внимание на коментарите на околните, и ей го на 4 вече не се кърмим без драми без нищо.

# 748
От чиста човещинка кърменето трябва да е до излизането на всички временни зъби.  По голямо обезболяващо няма за малките. Понякога това означава до 2 г и нещо. За мен пък всеки който намира това за грешно и лошо е безчувствен и жесток. Пу на всички други психологически теории. Само на базата на физиологията се предполага едно дълго кърмене. А детето като е едно такова самоосъзнато и голямо само ще си прецени кога му стига.

# 749

Общи условия

Активация на акаунт