Номинация за най-абсурдна реплика, свързана с кърменето и захранването на бебето - 21

• 44 301
  • 765
  •   1
Отговори
# 75
  • Несебър
От предишните поколения все някой ми повтаря как трябва да слушам лекаря. Неговата дума е закон. Каквото каже се изпълнява. Никога не съм ги следвала тия приказки. 🙊

# 76
Монетата има две страни. Вчера слушах по радиото, как според соц. проучване, за ковид ваксината хората слушат на четвърто място лекарите. Преди лекарите бяха телевизия, близки и познати и забравих какво още. Тотално се шокирах.
Също зет ми е имунолог, много грамотен. Него като го слушам, как говори за кърменето с такава дълбока увереност, че е изключително необходимо и бебетата, които не са кърмени са едва ли не на някакво лечение, а не на АМ. Също казва, че вредите от некърменето още дори не са напълно проучени. Но той не е педиатър и не е на 50+...

В крайна сметка пак се връщаме на простото правило - за болести педиатър, за начин на живот - майката си решава. Дали ще има нощно хранене, как ще се захранва и т.н. са във втората категория.

# 77
  • Terra incognita
Аз нямам кой знае каква топла връзка с нашата педиатърка, ползвам я просто, защото наблизо няма друга.
На последната консултация ми тикна един лист с препоръки кога какво да вкарам и насоки как да пригорвя първото хранене, което да дам на обяд и което съдържа 1000 неща. А на 5м да съм била започнала с плодовете. Леко се шокирах и не мисля да последвам съвета й.

# 78
  • Пловдив
Като сме на вълна педиатри, преди седмица бяхме при нашата за последна имунизация. Пита ни как сме и казах, че всичко е наред, единствено имаме проблеми със съня, буди се често нощем, но не е срашно. Като разбра, че още кърмя (1г 9м) и каза "Ама как така? След година не се кърми. Отбивай веднага, това е прекалено, затова не спите."
Аз обясних, че ще продължим с кърменето до естествено отбиване и се консултираме с консултант по детския сън и последва "Консултант по какво? Това пък сега какво е? Ще ви изпиша хапчета за сън и ще спи". Оставих я да предпише хапчетата, питах колко дълго да ги пие (не че съм мислила да ги давам, просто от любопитство) и пак нов бисер: "А, може с години, те са на билкова основа, няма проблеми, давайте си ги". Simple Smile

# 79
Пффффффф, пълен ужас. Майките знаят повече от лекарите вече. Кой им пише учебниците на тези, нещо като новите учебници по история на България - нищо общо с реалността!
Хапчета за сън с години... все едно да се дава опиат на дете, така ми звучи.

# 80
  • Несебър
Не е до учебниците, а до това, че масово докторите се правят на специалисти по всичко. Рядко ми се е случвало да ме препратят към друг, който разбира от съответния предмет.

# 81
Днес по повод едни снимки на синчето, на които яде овесени ядки с плодове , къде с лъжица, къде с ръка, баба му и прабаба му ме направиха дива и щастлива 😀

Аз съм казвала и преди, той е ЗВБ бебе, на 9 месеца.Та милата ми майчица, все по-ужасена с месеците, че детето няма да прояде никога с лъжица, ме подхваща:

"Марти, мамо, до кога ще го мъчите детето..направо жал ми става (😂)Като знам ти колко чисто дете си била, аз ли така те възпитах...поне кашите му давай с лъжичка."
И аз почвам да и обяснявам, че той се учи сега с лъжичка, но му я давам сам да си джурка ама нали си е процес.Тя продължава:

"Родителите са за това, да подкрепят децата си, как ще се научи така.. ужас просто.Три месеца му давате да си играе с храната ама не може така.Той е гладен, не може като прасе да яде!?"
И така около 30мин 😀😀😀

Въпросната овесена каша съм сложила в една купа (бебешка) и хлапето граби от нея та следващата реакция от миличката ни прабаба:

"Много сте му дали.Ще го прехраните..ще му се раздуе стомахчето, после цял живот ще има проблеми.Ограничавайте го малко, то е за негово добро.Повече водичка му давайте."😑😑😑

И двете ги предупредих, че ще ги цитират тук да им се смеем 😀😀😀

По повод педиатрите пък, нашата като стана бебето на 5 месеца ми обясни за сокчета, 2 лъжички,5лъжички, заместваш обяд 😀 и аз и казах че няма да е баш така, при което тя:
"Внимавай, на едни пациенти детето така отслабна с тия модерни изгъзици.,ужас беше."

Синчето, да ми е жив и здрав, хапва всичко с охота...с малките, сладки ръчички

# 82
Няма да има угодия и като го видят и с лъжица да яде 😂 но пак са били внимателни, важното е,че ти ги приемаш нещата със смях 😉

# 83
Със сигурност 😀 винаги ще има нещо.

# 84
  • Пловдив
Никога няма угодия.
От средата на януари, детето ми на 2г и 1м започна да проявява желание да се храни сама с лъжицата (не е ЗВБ бебе). Един ден идва майка ми тъкмо за обяд. Малката не иска да я храня и само казва "сама, сама", при което аз давам да се оправя сама с лъжицата. Колко яде, само тя си знае, има няма 20 гр супа, но е супер щастлива и си вика браво и си пляска. Майка ми само седи от страни и цъка с език, как може така да я оставям да се мъчи, тя щала да я нахрани за няколко минутки, играе си с храната, залива се със супа, къде по дрехите, къде на земята...а погледа..."къде сбърках в твоето възпитание, че така ми мъчиш внучето". Питам я, добре сега това дете как да се научи да яде само, ако не и дам лъжицата и не я оставя да се оправя. Само хвърли един убийствен поглед. Миналата седмица пак идва в къщи на обяд. Малката пак яде супа сама, но вече е къде къде по-добра с лъжицата (щом и в яслата я похвалиха) и майка ми една ухилена до ушите - "Браво баби, колко добре се храниш, хапвай хапвай, ааа ти се уля, ами мама ще пере дрехите". Ама важното е, че преди това цъкаше с език и не беше доволна.

# 85
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Никога няма угодия.
От средата на януари, детето ми на 2г и 1м започна да проявява желание да се храни сама с лъжицата (не е ЗВБ бебе). Един ден идва майка ми тъкмо за обяд. Малката не иска да я храня и само казва "сама, сама", при което аз давам да се оправя сама с лъжицата. Колко яде, само тя си знае, има няма 20 гр супа, но е супер щастлива и си вика браво и си пляска. Майка ми само седи от страни и цъка с език, как може така да я оставям да се мъчи, тя щала да я нахрани за няколко минутки, играе си с храната, залива се със супа, къде по дрехите, къде на земята...а погледа..."къде сбърках в твоето възпитание, че така ми мъчиш внучето". Питам я, добре сега това дете как да се научи да яде само, ако не и дам лъжицата и не я оставя да се оправя. Само хвърли един убийствен поглед. Миналата седмица пак идва в къщи на обяд. Малката пак яде супа сама, но вече е къде къде по-добра с лъжицата (щом и в яслата я похвалиха) и майка ми една ухилена до ушите - "Браво баби, колко добре се храниш, хапвай хапвай, ааа ти се уля, ами мама ще пере дрехите". Ама важното е, че преди това цъкаше с език и не беше доволна.

Опитах ЗВБ, но моето само играеше с храната, мачкаше, мажеше, иначе ако аз му подам, отваря уста. И моето се понаучи да яде с лъжица, давах му кисело мляко, мазане имаше доволно, при мен баби нямаше да цъкат Grinning

# 86
Скоро имах спор със свекървата, понеже беше дала на малкия (2г.) кроасан и сок (купешки) за следобедна закуска. Преди няколко дни се наложи тя да го прибере от ясла. Прибирам се аз от работа и питам какво са правили, детето дали е яло и т.н., а тя:
- Ами почти нищо не е ял. Аз тръгнах да му правя сандвич, но той видя бурканчето с мармалад (домашен) в хладилника и си поиска. Ама само 2-3 лъжички му дадох, не знаех дали му даваш да яде...
Значи кроасан с 10 Е-та и сок с подсладители не са проблем, ама домашен мармалад... Thinking
Иначе откакто научих детето да казва, че ще пие мляко от мама до първи клас, тя спря да прави коментари за кърменето на Крали Марко Grinning

# 87
Подочух разговор между две жени, млада и стара. Та старата казваше на младата:
- Едно време на нас ни казаха захранване с пюренца от третия месец. Вода веднага след като се роди, даже повече вода отколкото кърма, особено нощем. Аз на моя син на шестия ден му дадох пържена филийка. Ми ние си бяхме направили а той така ни гледаше. Бабите му съответно бяха против и се развикаха ,,как може на толкова малко...".
Младата е с бебе на 10 месеца, захранила към края на петия. Та нямаше как да я послуша поне.

# 88
  • Terra incognita
Бебето ми се буди често нощем и не спи спокойно, защото е гладно и кърмата ми вече не му е достатъчна, затова час по- скоро трябва да захраня и да заместя хранения 🤦‍♀️

# 89
С първият ми син, който ревеше денонощно, отиваме на гости на село. Баба ми постоянно ми висеше на главата с въпроса защо плаче?! Накрая стигна до заключението,  че щом бебето плаче толкова много, постоянно, а и в същото време не ака, това дете умира от глад и аз спешно трябва да му давам да яде, явно кърмата ми не е достатъчна, затова гладува и не ака.

Общи условия

Активация на акаунт