Фраксипарин, клексан, аспирин протект - тема № 18

• 57 229
  • 788
  •   1
Отговори
# 165
Момичета, колко дни преди планово секцио спряхте НМХ? Знам, че действието му е 24часа, ама все пак дали се налага да го спра 2-3 дни по-рано.. Моят АГ иска 6 дни, малко много ми се виждат...
Доколкото видях в другата тема, ще раждаш в Надежда. И моят лекар искаше да спирам фраксито 8 дни преди секциото, а Паскалева ми беше казала 24 часа преди секциото. И мен ме беше страх да спирам толкова дни по-рано и настоях пред моя лекар по възможност да го спра по-късно. Общо взето си стиснахме ръцете с него по средата и го спрях 4 дни преди секциото. Така направих и с първото секцио преди години. Не съм имала проблеми и при двете.

Прощавайте за нахлуването в темата, не съм писала от години, но не мога да повярвам, че този въпрос още стои на дневен ред. НМХ се спира 24 часа преди интервенция. Той е предписан не само за превенция на проблеми с бременността и бебето, но и за опазване на майката - а секциото е значителен рисков фактор сам по себе си. (За илюстрация - при пациенти, които са на постоянна профилактика с антикоагуланти, при необходимост от хирургична интервенция се преминава на НМХ, именно защото са нискорискови откъм кръвоизливи.) Протоколите по света препоръчват спиране на НМХ 24 часа преди секцио и възстановяване на 6-ия час, след което още поне 40 дни прилагане (ако не се налага постоянна антикоагулация). Рискът от тромботични инциденти не приключва с раждането, а рискът от кървене при спрян НМХ 24 чаа по-рано е нищожен. Нещо повече, ако не са минали 12 часа от последния НМХ, просто се препоръчва обща анестезия, а не спинална - това е единственият риск, не кръвоизлив по време на операцията.

# 166
Здравейте мами,имате ли представа каква е цената на Клексана в Турция и наличен ли е по аптеките

# 167
https://ilacabak.com/ara.php?arama=oksapar - ето от тук може да се ориентира човек за цените. Казва се OKSAPAR в Турция. 0.4 са по 10 в кутия, а 0.6 - по 2 броя в кутия. Нямам идея в момента дали има по аптеките. Есента си купувах/поръчвах свободно.

# 168
Здравейте, днес в аптеката ми казаха, че за да купя Клексан трябва да им предоставя, освен рецепта, доказателство, че съм бременна или документ от болница, че съм правила ин-витро процедура. Бихте ли споделили, дали и в други аптеки изискват такъв документ? Също така ме интересува в кои аптеки (по възможност в Пловдив) се продава Клексан? Днес проверих в две аптеки (една от голяма верига и една малка квартална) - и в двете нямаше.

# 169
Здравейте, днес в аптеката ми казаха, че за да купя Клексан трябва да им предоставя, освен рецепта, доказателство, че съм бременна или документ от болница, че съм правила ин-витро процедура. Бихте ли споделили, дали и в други аптеки изискват такъв документ? Също така ме интересува в кои аптеки (по възможност в Пловдив) се продава Клексан? Днес проверих в две аптеки (една от голяма верига и една малка квартална) - и в двете нямаше.

Мен са ме питали за генетично изследване + рецепта. Вече съм в 8 месец и ми личи, че съм бременна, но преди това 6-7 месец под дебелото яке не се виждаше и ме питаха дали съм бременна.. Simple Smile
Има списък с аптеките в някой от сайтовете на министерствата, така и не запомних кой точно. Всеки път търся в Интернет. Simple Smile
В Пловдив в денонощната аптека Запад на Пещерско винаги е имало, когато съм търсила там.

П.С. не ми се струва ок да искат такъв документ, защото има много жени, които след раждането трябва да си поставят още дълъг период хепарин - някои седмица, други месец, дори два.

Последна редакция: сб, 13 мар 2021, 22:31 от colorful_life

# 170
Не е ОК, разбира се. Рецептата нали е за това. Допълнителните изисквания в момента са пълен абсурд. Първо, човек може да се нуждае от НМХ по други причини и без бременност. За щастие, за тези случаи има директни орални антикоагуланти, но те не са показани за възраст под 18 г., както и при кърмене. Има и други случаи, при които лекарят може да прецени, че НМХ е по-подходящ избор от ДОАК; вкл. при предстояща оперативна/стоматологична намеса - тогава НМХ е единственото решение за профилактика на ДВТ/БТЕ, без риск от кръвоизлив. Второ, може бременна да се нуждае от НМХ, без да има тромбофилия - напр. ако човек си счупи ръката или крака, добре е да има профилактика и без доказана тромбофилия, а при бременни е още по-препоръчително (събират се два рискови фактора), а при тях директните антикоагуланти не са разрешени, т.е. пак опираме до НМХ. 

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 00:43 от easy rider

# 171
Здравейте на всички идващия четвъртък жена ми има записан час при проф.Лисичков говорихме с сестрата,но забравили сме да попитаме да ли да продължим с фраксипарина преди прегледа,защото всеки ден слагаме фраксипарин 0,4.Благодаря ви

# 172
Здравейте, момичета! Има ли сред вас такива, на които им е спиран фраксипарин/клексан около 16 г.с.? Имам 2 неуспешни бременности(6 и 8 г. С) след изследване на тромбофилия се оказах с нискорискови мутации. След + тест започнах клексан 04 и аспирин протект през ден, като ги редувам. На всеки 2-3 седмици изследвам аптт и протромбиново време. Сега ми промениха терапията на клексан-ден почивка - аспирин - ден почивка и така. Споменаха ми и спиране на инжекциите около средата на април, но съм притеснена дали всичко ще бъде наред. Моля споделете мнение. Благодаря предварително!

# 173
Това редуване и НМХ през ден само по себе си е недоразумение. Спирането по средата на бременността също, освен ако няма някакво изрично противопоказание в конкретния случай. Разбира се, че това се определя от лекар, просто бих препоръчала да се намери по-читав такъв Simple Smile Само за пример - аз съм с нискорискови мутации и вече три ДВТ. Първата - в началото на 7 месец от бременност, втората - един месец след раждане.  НМХ пази не само бебето, но и майката. И впрочем, действието на НМХ не може да се следи с АПТТ и протр. време. То въобще няма нужда от следене всъщност, освен може би ако се подозира, че се налага увеличаване на дозата, но последното, което може да се направи, е да се спира, съдейки по обичайните показатели за хемостаза. 

# 174
Бихте ли ме посъветвали при кой доктор да отида. Всъщност не съм имала среща с хематолог. Терапията ми е назначена от репродуктивен гинеколог( и му нямам достатъчно доверие) Умирам от страх да не загубя и тази бременност 😑

# 175
Аз лично около 18-20 г.с. седмица биех клексан 0.4 през ден, защото кръвните показатели(APTT, D-Dimer, брой тромбоцити) показаха, че съм с доста разредена кръв (преди това биех всеки ден).  Лекаря ми беше казал да ги следя на 20 дена, аз ги следях на 16. После, когато показателите започнаха да се вдигат се консултирах с лекаря и започнах отново всеки ден. В един момент(с напредване на бременността) вдигнахме дозата на 0.6.

# 176
Здравейте , на терапия съм АП през ден и клексан 0.4 всеки ден от 12.03( клексана само , ап от по рано ) днес реших да видя показателите апа за първи път пускам и нищо не разбирам , освен това не разбрах дали трябва да е след инжекцията или преди и ги пуснах без да съм сложила клексана . Та аз ще си се консултирам с лека. когато има дупка ама ше се радвам да чуя и ваше мнение
Протромбин inr -1.2 при реф ( 0.8-1.2)
Време - 12.6 ( 10-14)
Aptt - 23.9 при реф ( 22.1- 28.1 )
Aptt ratio - 1.0 при реф ( 0.90-1.15 )
Фибриноген 2.5 при ( 2-4 )
Д димер 0.19 при ( 0-0.5 )
Терапията я правя след трансфер и още чакам чхг( изслезе туко що , положителен е 😍, много искам всичко да мине нормално този път и да имам щастлив финал )

Последна редакция: нд, 21 мар 2021, 12:15 от Анонимен

# 177
Бочинка,
http://perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Reference%20for%20Serum.htm - Тук има референтни стойности за бременни.  Както съм писала по-горе аз през цялата бременност следя APTT, D-dimer и брой тромбоцити на 16-17 дена. За сега не виждам нищо притеснително в изследванията ти, но не съм лекар Simple Smile Можеш да сравниш в този сайт. Успех! И стискам палци!!!

# 178
Здравейте, в 9г.с и 5 дни съм с тромбофилия  и преди 10 дни намалих дозата на фракси от 0.6 на 0.4. Като си пуснах контролни изследвания и Д димер е намалял за 10 дни от 79 на 35.Виждам в реф. за бременни, че трябва да е минимум 50.Това притеснително ли е, когато е толкова ниско? Моля за мнение.

# 179
Здравейте, в 9г.с и 5 дни съм с тромбофилия  и преди 10 дни намалих дозата на фракси от 0.6 на 0.4. Като си пуснах контролни изследвания и Д димер е намалял за 10 дни от 79 на 35.Виждам в реф. за бременни, че трябва да е минимум 50.Това притеснително ли е, когато е толкова ниско? Моля за мнение.

За съжаление аз не мога да отговоря на въпроса ви, но имам такъв към вас. С тромбофилия съм и бременна може би 6 гс и малко /не го е изчислила лекарката още/. От деня на първия преглед слагам Клексан 0,4. Сега във вторник ще ми правят изследване за дозите.
Може ли да ми обясните кой и какви изследвания ви е правил за дозировката? Предполагам, че лекар е намалил дозата?

Общи условия

Активация на акаунт