Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 69

• 45 174
  • 809
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Момичета  аз май запразних и забравих да попитам , и тъй като утре е първият работен ден от новата работна година мисля да се задействам.
Болничният от работодател изтече , сега ще кандидатвам за удължаване по време на лъчетерапията , ама никой нищо не знае как става .....нито личната , нито от лъчето,
 медувременно получих писмо от ТЕЛК  с 80% за  2  години, вече подадох за пенсия , но от тук не знам какво следва , доколкото знам трябва да подавам в социалните , мисля си утре , но незнам какви документи и какво се подава , някой казват че трябва да ходя и до НАП и НОЙ , но ми е пълна мистерия , .......както и до общината
помагайте ако знаете моля ви , какво следва след ТЕЛК , също и за болничнините . Мерси предварително.

# 166
Момичета, а има ли причина да не се пенсионираме? Всмисъл аз си работя нормално. И не се пенсионирах с право на работа, защото.. Абе имаше нещо. Май не даваха болничен, ако си пенсионер, защото не може държавата хем да ти плаща пенсия, хем болничен? Или бъркам?

# 167
  • Русе
Добро утро и успешен старт на работната година за почващите като мен. На другите лесни и бързи битки с врага Hug

Муци, май не може да си пенсионерка и болничен за една и съща диагноза. Коментираше се преди няколко седмици.
А относно ТЕЛК-а. При нас се изчкават две седмици заради възможност от обжалване, слага му се печат, че е валидно решението и се носи в Пенсионното. Пак се чака. Не знам точно по кое време, но въпросното решение се носи и в кварталното Социално за винетка, карта за ГТ и още някаква сума. Толкоз знам за момента. Чакам решение и аз и ще я грабвам, ама преди лятото едва ли ще ме огрее.

# 168
Картата с която се купуват картите  за ГТ във Варна се взема от кметството по район. Трябва копие на телк и снимка. Взема се веднага и на датите обявени за продажба си купуваш.
Явно навсякъде е различно.

# 169
  • София
Момичета, а има ли причина да не се пенсионираме? Всмисъл аз си работя нормално. И не се пенсионирах с право на работа, защото.. Абе имаше нещо. Май не даваха болничен, ако си пенсионер, защото не може държавата хем да ти плаща пенсия, хем болничен? Или бъркам?
Не можеш да ползваш болничен за същата диагноза /освен ако няма влошаване/, когато имаш ТЕЛК протокол за увреждане, но за всяка друга диагноза можеш - т.е. ако се разболееш от вирусна инфекция например, или пък детето ти се разболее и трябва да го гледаш - нямаш проблем да взимаш болнични. Не виждам причина да не ползваш ТЕЛК - в повечето случаи носи пари и ползи, е, зависи на каква заплата си се осигурявал, разбира се.

# 170
Здравейте момичета, имам въпрос към Вас.Какви документи трябва да подготвя за удалжаване на болничтия от ТЕЛК.

# 171
Здравейте момичета, имам въпрос към Вас.Какви документи трябва да подготвя за удалжаване на болничтия от ТЕЛК.

Здравей,
Мисля че всеки ТЕЛК е отделна губерня. Ще ти кажа на мен какви ми искат:
1.Етапна епикриза от Личния лекар, написана на база на всички документи, събрани от лечението до момента.
2.Медицинско направление за ТЕЛК - оригинал от Личния лекар
3.Протокол от ЛКК, който се оформя в Онко диспансера по адресна регистрация. Пишат го пак на база на всички документи събрани от лечението до момента. Във Онко диспансера по адрес имам досие, в което е събрана цялата налична информация за лечението ми.
4.Епикризи от болнични заведения - Заверени копия (епикризи от операция, химиотерапия, лъчетерапия и т.н.)
5.Решения от Онко комитет - Заверени копия (аз имам четири различни решения от Онко комитети в процеса на лечението)
6.Актуални лабораторни изследвания, доказващи наличните заболявания - Заверени копия (мисля, че става дума за хистологии и др.)
7.КАТ, ЯМР, Скенер, ПЕТ скенер - Заверени копия (само разчетите, без дисковете)
8.Молба декларация по образец - Попълва се на място
9.Последен болничен лист - Заверено копие

Под заверени копия се разбира, собственоръчно на тях да напишеш "Вярно с оригинала", трите имена и подпис.
Желая ти успех.
Момичета, стискайте ми палци и на мен ми предстои да подавам за удължаване на болничния в ТЕЛК. Утре ще се занимая с този въпрос, защото утре ще  ми дадат протокола от Онко диспансера.

# 172
Блягодаря ти Лея за отговора,ще ти стискам палци всичко да е наред.

# 173
  • Варна
Да четох ви много за телковете, но нали беше 180 дни от работодател, и 180 дни  (3×2 лесеца) от телк болничен,  мисля че лъчетерапията се води че още съм на активно
  лечение. А в социалните кога да подам и какво да нося. ЛКК -то каза че и в НАП и НОЙ трябва да отида но не знаеше повече. В пенсионното вече подадох.

# 174
Не мисля, че ще ти дадат повече болнични, след като вече имаш ТЕЛК решение. В НОИ ходих след заверката на решението, а после и в Социалните. В НАП не съм ходила. За НОИ ти трябва Л.К., копие на ТЕЛК решението, носи си и оригинала за всеки случай и трудовата книжка. Трудовата книжка остава временно при тях, докато изчислят размера на пенсията. Ако по лична карта се водиш в друг град, ти трябва и копие от адресна регистрация по настоящ адрес. За социалните копие на ТЕЛК и Л.К., там попълваш техен формуляр на място.

# 175
А аз си мислех, че когато човек навърти 180 дни болнични за едно и също заболяване (независимо дали ги взема от здравни заведения, лекари или ЛКК), само и единствено ТЕЛК може да удължи този болничен. Аз също от днес почнах Лъчетерапията и ми казаха, че ще си взема болничния от ТЕЛК, защото стария ми изтича на 8 януари, а новия трябва да започне от 9 януари.

# 176
  • Варна
А аз си мислех, че когато човек навърти 180 дни болнични за едно и също заболяване (независимо дали ги взема от здравни заведения, лекари или ЛКК), само и единствено ТЕЛК може да удължи този болничен. Аз също от днес почнах Лъчетерапията и ми казаха, че ще си взема болничния от ТЕЛК, защото стария ми изтича на 8 януари, а новия трябва да започне от 9 януари.

И аз така знам Лея,  на мен ми удължиха със задна дата но само един месец , беше написано в телк решението заедно с 80% за  2 години.
И аз се обърках, една държава сме а навсякъде си имат техни правила , сега доколкото разбирам като започна лъчето трябва да взема от тях документ , после при личната  за направление на ЛКК,  минавам ЛКК-то , после с документа  пак картотека , чакам решение и обратно при ЛКК да го напише ......голямо размотаване е . Говорих и директно с телк на място , казаха да си подавам за пенсия , и че болниният нямал нищо общо защото съм с право на работа .
Ще опитам а пък каквото стане .

# 177
Да допълня :на мен в НОИ ми искаха и документ от банката с номер на банковата сметка в която ще ми превеждат парите. А за ТЕЛК - а ще видим какво ще стане. Чакам си епикризата с хистологията и ще подавам за болнични (ако стане), че аз съм с 95%ТЕЛК, подала съм в НОИ, израходвала съм досега 2х180 дни. След тях съм се върнала на работа.

# 178
И номерът на  сметката разбира се, за къде без него. И за социалните трябва. Simple Smile

# 179
Муци, и другите девойки, не мисля, че след отпускане на % ТЕЛК за пенсия ще ви удължат още болничния!
За това се подава за % ТЕЛК след изтичане на всички болнични.
Лъчето е песен, разберете се в работата и си ходете на работа и лъче. 20/25 дни все ще го избутате, самото лъче поне в Токуда беше 20 минути с чакането, обличане и събличане.  Много хора се уговарят преди или след работа да ходят, има си часове.
Много здраве и късмет на всички! Heart

Общи условия

Активация на акаунт