Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 69

• 45 170
  • 809
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
Момичета мисля че няма място за тревога  относно дискусиите  тук , аз също много четох  тук , и всички тук също много ми помогнаха със съвети , вдъхване на кураж , и ценна информация.
Темата тук е нужна и на тези след нас на които можем да помогнем както на нас ни беше помогнато .

Идеята на Фейса според мен е по скоро развлекателна , и да си видим муцунките  , а кой знае като се видим на пътя или някъде по болниците да се познаем , или да се уговаряме , да си цъкаме там докато чакаме за прегледи и т.н ,
също понякога по спешност можем да се питаме нещо там даже и на лични , 
 по голяма вероятност има да получим  бърз отговор на фейса особено когато сме в движение а  и  защото ни известява, а  и така или иначе сме повечето време на телефоните .............но основно си оставаме тук .

Идеята за фейсбук групата на мен ми допада много , защото сме само ние , и общо взето можем да си говорим каквото искаме без цензура и без правила ,  и на всякаква тематика  от криптовалути , до времето , до  кучетата ни ,  да си качваме снимки  и все развлекателни неща , докато тук си искаме анонимност и се придържаме към темата и същноста на нещата ......така че според мен двете неща се допълват ......тук сме по сериозни , там сме по ведри и шантави....
Фло , стискам палци за приятелката ти , но ЯМР каквото е хванал звучи доста обезпокоително , тя може би не иска да приеме тревогата и иска да си живее нормално както до сега , разбираемо е но дано не излезе нещо после а тя да протаква и да се усложнят нещата ,  а относно зависта , просто и обясни че се тревожиш за нея  и да отива при друг лекар , а после ще го отпразнувате . Прегръдка от мен

# 151
  • София
Фло, ако ЯМР заключението е за злокачествено, най-вероятно е злокачествено, за съжаление. Говори с нея отново, дори и с риск да си влошите отношенията, поне да отиде при някой добър специалист за още едно мнение.

# 152
Flo, при мен доктора каза, че няма да прави биопсия, а направо ще го махне. Биопсията не била точна. Може да попадне само на добри клетки, а от другата страна да се крие дяволчето.
При все, че от напипване и ехограф беше на 99% сигурен за доброкачествено, ама...

# 153
Момичета, утре почвам лъчетерапията. Някакви насоки?

# 154
  • Русе
Да мажеш след нея, но за нея кожата да е чиста и суха, без всякакви мазила.

Да си довърша поста, че ме прекъснаха и го публикувах без да го довърша.

Не трябва да имаш никакъв метал по себе си, дори и обеци. В Токуда ми дадоха халат, а аз си носих чехли. С халата, гола до кръста ходих до апарата. Минутка да ме нагласят, минутка процедурата - готова. Мен ме избиваше на вода и първите час-два глътвах по литър. С времето взе и да ми се гади, но Дегана контролираше положението. Седмица след като приключих, мина и то. Къпането - без търкане на мястото. Бях изрисувана и отделно заради самата кожа. Къпах се с бебешки сапун. А, и сега мястото ми дърпа като след операцията Sad Дано мине.
Не боли, не сърби, не се усеща нищо по време на самата процедура. Сравнение с химията това е песен.
А, трябва да се диша спокойно.
Май това беше...

Последна редакция: нд, 03 яну 2021, 18:31 от Ели_дечкин

# 155
  • Варна
Стискам палци Леа , и аз имам нужда от съвети и ще следя напътствията  от момичетата , чакам да се обадят и евентуално да ме викат на лъче теи дни

# 156
Здравейте!

Преди 2 седмици ми беше операцията, радикална мастектомия. От вторник тази седмица съм без дрен, последните дни в него се събираха по  около 20мл, последният ден-по-малко. След махането му започна да се събира лимфна течност, подкожно се образува подутина/топче. Преди два дни хирургът изтегли течността със спринцовка и каза, че пак ще изтегли, ако се събере. Отново се заформя подутина... Някоя от вас имала ли е такъв проблем?

По въпроса на Фло, откакто съм диагностицирана с РМЖ многократно чувах от доктори, че на тънкоиглената биопсия не може да се разчита...

# 157
Нормално е да има оток, с времето ще спадне. И когато е възможно ходи при хирурга да изтегля лимфата. При мен отокът стигаше чак до гърба и много се притеснявах, цялата ми гърда беше подута, направо имах чувство, че ще се пръсна.

# 158
  • София
forest, аз непрекъснато /в продължение на поне 20 дни/ събирах лимфа при първата операция - квадрантектомия. Ама много събирах - понеже беше лято и горещо, а аз пия по принцип много вода. Ходех постоянно да ми изтеглят със спринцовка във ВМА, даже веднъж включиха някакъв апарат като прахосмукачка, към който сложиха спринцовката, ужасно много количество изтеглиха. После един от лекарите там ми предложи да се стегна плътно с ластичен бинт и това помогна донякъде. Лека-полека явно лимфата си намери пътя, но доста време отне, има едни лепенки - Кинезиотейп, ходех да ми ги слага един рехабилитатор /който ми правеше и лимфен дренаж на ръката за всеки случай/, те също много помогнаха.

# 159
Корен, Олив, благодаря за споделеното! Аз бях със стегнат ластичен бинт от деня след операцията до 2 дни след махането на дрена. След като ми изтегли в събота течност със спринцовката(8мл), хирургът каза отново да се пристегна с бинта, та пак съм с него.

# 160
  • София
Девойки, да похваля държавните (общинските) служители- не можем само да се оплакваме, я 😊
Подадох документи в соц. грижи за винетка късно следобяд на 30.12. м.г. (очаквах да е голяма гмеж, както винаги, но нямаше никой и вече не искат копия на документите). Старата винетка  беше с валидност 03.01.2021 г.
Днес реших да проверя в сайта на АСП и... имам винетка с валидност 31.12.2021 (буквално за часове са се случили нещата 👏).
"Порязали" са ме само с 3 дни (миналата година беше с повече от месец).

Последна редакция: нд, 03 яну 2021, 22:25 от AnyHr

# 161
Forest, цял месец ходих да ми я точат.
Направо се побълках- опъва, боли....
Като сложих временната епитеза и явно от натиска спря 🙄

# 162
Досега не съм си вадила карта за градски транспорт откакто имам ТЕЛК. Някой знае ли какво документи се искат и къде се подават? Мислех, че се вади с копие от решението и лична карта направо в пунктовете на градски транспорт, но по това, което намирам като информация май първо се подават документи при социалните?

# 163
Да първо в социалните се подават документите.

# 164
  • София
Носи се само копие от ТЕЛК и оригинал за сравнение.В моя квартал,не се подава в сградата на социалните ,а на друго място,така че най-добре ги питай тях.След това се чака близо 3 седмици и ти казват ,къде да отидеш да си извадиш първата карта,после вече може от всеки пункт.

Лъчето при мен беше песен,след ХТ се родих направо.Само ми се спеше повече.Ходех с чиста кожа,а след него мажех с един гел.Нямах никакви поражения.Бях чела съвети да не се носят стегнати дрехи,сутиени и т.н.,за да не се разранява кожата,но аз ходех на работа и нямаше как.Трябва да се пазиш и от слънцето(то сега няма много къде да те напече,аз бях през август).

Форест,това с лимфата е нормално.Аз пих Лимфомиозот капки 2х25 и Сераза таблетки 2х1.

Аз нали правих ЯМР на малък таз,оказа се че имам ендометриоза. Станна работа,до сега не са го видяли това нещо,а и хистероскопията ми правиха преди години.Освен това ,като имаш това чудо ,дават Золадекс за 6м,а аз вече 18м съм на него .Чак се чудя дали да не занеса диска другаде.

Общи условия

Активация на акаунт