Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 69

• 45 775
  • 809
  •   1
Отговори
# 465
Pure_nature,
Първо за майката: трябва, да мине пет скенер или ЯМР цяло тяло, за да се види ситуацията. Не дай боже, може да има и разсейки.
За бабата пиши в другата тема "за малко трудната тема за болестта рак". Там Hope, whitefrang, zigi и още няколко човека са много компетентни и страшно много помагат.
Успех! Heart

# 466
Дами, бъдете все така силни и борбени, вдъхновение сте!
Моята майка е диагностицирана с рак на гърдата, от лимфен възел в щитовидната жлеза. На биопсия я изпрати Начев, изрязаха го и това показа хистологията. Днес беше хоспитализирана за начало на химиотерапия, тя не иска да чете в нета или да говори с други за този проблем, но ми препрати линк за някакво протонно лечение в Прага, което би могло да замени лъчетерапията (на по-късен етап ще я назначат)
Бих искала да ви попитам, нормално ли е след като докторите са установили, че е рак на гърдата, никой да не й направи скенер, ЯМР или поне прост рентген? Премахнали с лимфният възел началото на януари, изследали са го и хайде на химиотерапия. Надявам се, че няма да обидя някого, но ми се струва малко полвинчато. Още съм в шок от ситуацията (преди 2г преминахме през рак с баща ми, в ремисия е. В средата на януари откриха тумор в черният дроб и метастази на баба ми (чакаме хистология) водих я на консултации и й направиха биопсия, скенер и гастроскопия).
Извинете ме ако звуча объркано, но и тала се чувстам. Как мога да им бъда полезна?
Имам толкова много въпроси, но не знам как и на кого да ги задам!
Връщам темите назад и започвам да чета.
Мисля че е нормално Pure_nature. И аз от един контролен преглед с ехограф, и по мое желание на момента срещу заплащане, бях изпратена директно да си търся хирург. Много се стреснах, отидох при специалист образна диагностика в онкология та-много е добър. Той само с ехограф и поглед на мамографията ме прати при хирург. От там хирурга на комисия и насочване за операция. Аз обаче реших да търся друго мнение. Пак на образна диагностика, но този път минах ЯМР на гърди, пак при хирург, и пак същата процедура. Операция, чак след нея хистология и назначаване на лечение - химия, таргетна, хормонална. Пълен комплект. Не го мисли, щом са взели биопсия и има изследване. Но може и на второ мнение да отидеш, ако се притесняваш.

# 467
  • Варна
Pure_nature, когато е установено от къде е тръгнал тумора не е наложително да се прави скенер веднага след операцията. Почва се терапия, в хода на която се правят редица томографски изследвания.  Препоръчвам ти да четеш и темата, в която пишат близките на онкологично болни. Там можеш да получиш съвети и подкрепа.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1275723.msg42210227#new

# 468
Благодаря за отговорите, благодаря

# 469
В понеделник ми беше датата за ТЕЛК
Още чакам писмо.
След колко време ги изпращат.
На камък ли ги дялкат 🙄

# 470
  • София
Ееее, ти пък ! Локдаун е все пак и те трябва да се впишат.
Преди нямаше такива екстри и пак се бавеха, ами бюрократщина.
Не бой се, ще ти изплатят от датата на явяването.

# 471
Хули, те не са спрели да плащат. Ама се притеснявам вятъра да не е издухал бележката и   аз да си чакам 🤪
Че у наше село здрави дървета падаха тея дни, а една хартишка няма се опре 🙃

# 472
  • Русе
Аз вече месец и половина чакам първото освидетелстване. Нямам надежда за поне още месец.
Какво стана с електронният регистър :newsm78:

# 473
  • София
Е, тук е момента да разкажа за пенсионирането ма ММ.
С 30 години подземен стаж. Подава документи в Нои. Човека е на 45 години, както се полагаше тогава с този трудов стаж.
И квооо, получава социална пенсия. Ние в шок, как е възможно ?
Оказа се, че "чиновничката", която си кльопа семки и си чопли
носа, е завряла документите под вестника, който си чете през времето, в което трябва да работи.
Та така, разровичкаме работите и се получи. Добе, че се получи...

# 474
Дами, моля за помощ с разчитането на резулата, четох уж, но навсякъде пише за положителен и отрицателенен, а в резултата пише за терапевтичен отговор?  Това е резултата след хистологично изследване на метастазите, които са премахнали от лимфните възли на щитовидната жлеза. От там излиза, че има тумор в лявата гърда.
Наистина ми е каша в главата и не разбирам какво чета, трябва ми речник различен от гугъл.

ИХХ
20/269
HER2 - негативен (+1)
ER - 75% шанс за терапевтичен отговор
PR - 50% шанс за терапевтичен отговор

Пише, че е инвазивен G3, като в единият л. възел метастаза е бил 13мм, във вторият - 8мм и в третият - 12мм

Благодаря предварително и извинете за невежите въпроси. Майка ми категорично отказва да чете и да пита, искам да й помогна, като смеля информацията, но ми бучат ушите и не схващам какво пише в статиите.

Едит:
ECOG - 1 (от 0до4)
Стадий - IIIA (от 1до4)
TNM - T3N1Mx

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 14:58 от Pure_nature

# 475

HER2 - негативен (+1)
това означава че HERa е отрицателен .

Това означана, че е хормонозависим и след приключване на химия,операция ще има поне 5 г  лечение с хапчета-още едно оръжие срещу гадината.

Пише, че е инвазивен G3, като в единият л. възел метастаза е бил 13мм, във вторият - 8мм и в третият - 12мм.
Заради тези засегнати лимфи ще има химиотерапия. Комисията ще реши първо химиотерапия ли ще има или операция.

# 476

HER2 - негативен (+1)
това означава че HERa е отрицателен .

Това означана, че е хормонозависим и след приключване на химия,операция ще има поне 5 г  лечение с хапчета-още едно оръжие срещу гадината.

Пише, че е инвазивен G3, като в единият л. възел метастаза е бил 13мм, във вторият - 8мм и в третият - 12мм.
Заради тези засегнати лимфи ще има химиотерапия. Комисията ще реши първо химиотерапия ли ще има или операция.
Благодаря за светкавичният отговор. Днес я изписаха след химиотерапия - първа, на 17.02 отнпво ще има химиотерапия.

Това, че HER2 е отрицателен, какво точно означва, прочетох че е по-често срещан, което ме води до мисълта, че е по-изследван и развит като лечение, но не разбирам дали е по-лош сценарий.

Благодаря, благодаря, че имате търпението да ми отговорите.

# 477
Според някой лекари е по-добрия вариант.
За Her положителния обаче има специална по -продължителна терапия.

Всяко нещо има и плюсове и минуси. Важното е да има добър отговор към химията и лечението да има резултат. Започнали сте лечение,първата крачка е направена .
Искам да попитам как определиха каква химиотерапия да приложат без да е излязла хистологията?

# 478
  • В царството на игрите:)
Искам да попитам как определиха каква химиотерапия да приложат без да е излязла хистологията?
При новообразование при РМЖ /в общия случай/ вариантите по протокол не са много, да не кажа, че се различават само по бройка, така, че е е важното да се почне, а другото може да се уточни в крачка.

# 479
При новообразование при РМЖ /в общия случай/ вариантите по протокол не са много, да не кажа, че се различават само по бройка, така, че е е важното да се почне, а другото може да се уточни в крачка.

Ако става въпрос за казуса с майка ми. По-горе цитираните данни са от бележката, на която пише "резултат от хистологично изследване", друг вид данни ли трябва да има? Пропускаме ли нещо?

Четох, че трябва да се започне с режим на хранене, който да включва алкални храни. Четох също за детоксикация на тялтоот и черният дроб. Какво можете да предложите, като режим?  Живея на 2ч от майка ми, имам две деца в детската градина и работа, кояото не ми позволява да чета задълбочено и да се информирам. Моля, ако съм ви много досадна, просто ми кажете, за да съм по-адекватна. Всичко започна преди 10 дни и още не мога да се ориентирам. През това време разкарвах баба ми по болници, която живее на 4часа.

Благодаря за търпението

Общи условия

Активация на акаунт