Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 69

• 45 167
  • 809
  •   1
Отговори
# 645
Дами, от последните постове се замиалих и аз за хистологичните изследвания на майка ми. В НОМЦ са правени при др Л. В. Владова, какво ви е мнението за нея?
Пробите колко време се пазят? Материал от метастазите в ЛВ на ЩЖ са взети на 7ми януари, а резултатът е бил готов на 15ти (от тях излиза, че е РМЖ)
Това, което чета за Сити клиник е ужасяващо. Да ги обяват тези дарения и хората да си преценяват според възможностите си, изнудване и рекет, върнахме се в мафиотските години. Ясно е, че за здравето всеки ще даде според каквото има, но това е много пошло.

# 646
    Pure_nature,
Нещо ме озадачава: от лимфните на щитовидната са извадили клетки на рак на гърдата. Много е странно, май не е имало тук такъв случай до сега? Действайте си по протокол: химио, лъче, и дано се оправи майчето! Heart
А относно плащането: частни болници си събират такси каквито си поискат. За 3 дни лежане в Токуда за химиото плащахме х 40 лв през 2019, сега събирали х 110 лв. Там се запознах с един човек с лапароскопска операция за рак на стомаха, платил 7000 и беше много доволен, че не са го "порили като пуйка", както се изрази. А иначе онко лечението е безплатно. Не и в частните болници, но всеки си преценява.

# 647
  • София
Имах подобно изживяване в Сити - явно са решили да взимат пари и от старите пациенти - аз съм там от 2016 и никога не съм плащала такси - за химия или лъче, но вчера ми обявиха такса от 300 лв. за диспансер. Попитах кога трябва да я платя - можело и по-нататък, но трябвало да им подпиша някакъв документ. И ми връчи девойката да попълня запис на заповед! Не знам кой юрист ги е посъветвал, явно ако мине..., е не мина... Smiling Imp Прибрах й го, а тя каза, че ще отбележи в компютъра, че не искам да го подпиша, и прекратихме спора.
Принципно, диспансерния преглед е по НЗОК, не съм сигурна дали изобщо могат да изискват някаква такса за него, но дори и да изискват, не вярвам да е възможно, когато вече се водиш там по пътека. Трябва да проверя в НЗОК, тъй като доста се ядосах. Едно е да ти поискат пари, ама не точно по този начин, както и Бобб написа.

# 648
Момичета, да ви питам нещо, ако знаете,моля кажете.Понеже още не съм се записала за диспансер, клоня към Токуда, ако си избера д-р Арабаджиев, мога ли да съм сигурна, че ще се срещам с него, а не с хора от екипа му при консултациите, каквато е процедурата в Сити.Там за химията си бях избрала д-р Ганчева, но реално се срещнах с нея първия път за десет минути и за последно като свърших, дори за кратко, колкото да ми каже,че ще приемам Фемарата и да оправим бумагите. Ако нещо не си доволен, може ли да се поместиш на друго място и ако да, каква е процедурата?Поздрави!

# 649
Meagangood,
Почти сигурно за Токуда е, че няма да можеш да избереш д-р Арабаджиев, а още по-сигурно е, че и да те запишат, няма да се срещаш с него на диспансерни прегледи. Той приема само платен прием. И дава насоки като имат комисия да назначават леченията. Но си струва и платен прием, ако има нещо притеснително, много добър лекар е. Heart

# 650
  • Русе
Аз съм в Токуда, но не съм  при споменатия док. При един младок съм и предната седмица на прегледа се видяхме. Обърна ми внимание, взе предвид параноите ми и другия месец съм на скенер. Отделно ми пусна  туморни маркери извън тези, които са за РМЖ. Не са ми искали някакви такси до сега, освен първичния преглед.

# 651
  • София
....Принципно, диспансерния преглед е по НЗОК, не съм сигурна дали изобщо могат да изискват някаква такса за него, но дори и да изискват, не вярвам да е възможно, когато вече се водиш там по пътека. Трябва да проверя в НЗОК, тъй като доста се ядосах. Едно е да ти поискат пари, ама не точно по този начин, както и Бобб написа.
Ще се самоцитирам, защото направих проверка в НЗОК - от там ми казаха, че не би трябвало да се дължи никаква такса за диспансерно наблюдение, тъй като всичко се покрива от НЗОК. Посъветваха ме да подам жалба в РЗОК, ако от клиниката настояват да платя, и те ще направят проверка. Междувременно се чух и с кол-центъра на Аджибадем Сити клиник, за да разбера каква точно е таксата /била между 300 и 400 лв/ и дали имат някъде достъпен ценоразпис - от там ми казаха, че цените мога да разбера на регистратура, няма ги на сайт, а и не съм ги виждала изложени също на достъпно място - да ме поправи някой, ако греша - което принципно също е нарушение на наредбата. Тази такса според нея се дължала еднократно, за срок от 5 години, тъй като нищо не плащаме в Сити за тези 5 години - скенери и кръвни изследвания, докато в Онкологията например в Дървеница тези неща се плащали допълнително.
И сега - това вярно ли е за Онкологията - който е на диспансер там може ли да каже какво се плаща?
Също - има ли такива такси в Токуда /вероятно да, те са под една шапка/ и в Клиника Надежда?
Възнамерявам сериозно да се заема с този въпрос - очевидно има нарушение на закони/наредби.

# 652
Здравейте, вчера чух страшната диагноза. Чакам повече информация все още. Страх ме е и много ми се плаче, но се държа заради детето.
Може ли да ви следя понякога...

# 653
Здравей. Всички сме минали през това. Дай си малко време.  Като приемеш диагнозата и започнеш лечението нещата се наместват. Наплачи се хубаво щом ти се плаче. Ще ти олекне.  Тук винаги ще намериш подкрепа и разбиране. Прочети малко назад и виж как се справят другите.  Прегръдки от мен.  Много късмет и кураж ти желая.

# 654
Никола, всички тук сме преминали през този ужас и те разбираме напълно. Наплачи се като начало, да ти олекне поне мъничко.
Когато се изясни диагнозата и започне лечение, ще се почувстваш по-добре. Късмет! 🍀

# 655
  • София
Здравейте, вчера чух страшната диагноза. Чакам повече информация все още. Страх ме е и много ми се плаче, но се държа заради детето.
Може ли да ви следя понякога...

Nikola1998, 🤗
Не ни "следи понякога", а разказвай. Какви симптоми имаш..., къде ходи на преглед..., какви изследвания ти правиха? Къде е проблемът (на кой орган).
Като чуеш "страшната диагноза" отначало си като халосана с нещо тежко... страхът и ужасът се  вкопчват яростно гърлото ти.
Като тръгнеш по утъпканата пътека, ще се убедиш, че е не е толкова страшно, колкото изглежда.
Поплачи си, но не се поддавай на страха, а се стягай за битка!
Ще се справиш! Като всички нас 🤗
Питай за всичко, ще помагаме с опита си (точно аз трудно ще помагам с мнения за лекари, схеми на лечение и процедури, защото много отдавна- преди 21 години минах по този път и нещата много са се променили и напреднали), споделяй.
Онкологията много се развива в последните години и ракът стана поредното хронично заболяване; държат го под контрол.
Да, животът ти ще се промени, но след лечението, постепенно всичко ще си дойде на мястото.
🍀

# 656
..........
И сега - това вярно ли е за Онкологията - който е на диспансер там може ли да каже какво се плаща?
Също - има ли такива такси в Токуда /вероятно да, те са под една шапка/ и в Клиника Надежда?
Възнамерявам сериозно да се заема с този въпрос - очевидно има нарушение на закони/наредби.
Майка ми беше към поклиниката в Младост, оттам я препратиха за операция в Онкологията.
В Онкото докторката я прати на пет скенер, ехография, мамограф - нищо не е плащала. Преди операцията трябваше да направи кръвни изследвания, скенер и ЕКГ извън болницата, които направи с направления.

# 657
Олив аз съм на диспансер в Младост,не в Дървеница . Нищо не се заплаща от изследванията, които са предвидени по здравна каса. Единствено си плащах един туморен маркер за допълнително наблюдение. Заради Нолвадекса ходя и на гинеколог там не се заплаща нито преглед ,нито цит. маска,нито обикновения туморен маркер. Плащам ако трябва нещо допълнително да се изследва/скоро правих допълнителни маркери заради кистата/.
Заради повишения маркер ме изпратиха на пет скенер в  онкологията нищо не са ми искали. Прегледите са обаче доста повърхностни -особено на ехографа. Натискат те на две места и описват 10 органа, че са ок. И аз си имам камъни ,които не споменават, но съм приела че търсят други неща и това не ги интересува. Странно е че сме за проблеми с гърдите но не ни правят нито ехографии,нито мамографии. Ако има проблем може и по друг начин да стоят нещата. Напоследък и хора няма толкова та и бързо се минава.
В онкологията прегледите при специалисти,а и цели клиники работят само с платен преглед ,но после мисля че изследвания ако се наложи се пускат по каса.
На новите попълнения късмет и бързо и успешно провеждане на леченията.

# 658
    Pure_nature,
Нещо ме озадачава: от лимфните на щитовидната са извадили клетки на рак на гърдата. Много е странно, май не е имало тук такъв случай до сега? Действайте си по протокол: химио, лъче, и дано се оправи майчето! Heart
А относно плащането: частни болници си събират такси каквито си поискат. За 3 дни лежане в Токуда за химиото плащахме х 40 лв през 2019, сега събирали х 110 лв. Там се запознах с един човек с лапароскопска операция за рак на стомаха, платил 7000 и беше много доволен, че не са го "порили като пуйка", както се изрази. А иначе онко лечението е безплатно. Не и в частните болници, но всеки си преценява.
Шели, направиха й операцията на шията, защото от биопсията излезна, че има проблем, но доктрите си мислеха, че е от ЩЖ. По време на операцията са й напрвили бърз тест на метастазите, който е показал, че проблема в гърдата, затова и не са й изрязали ЩЖ. Хистологичните изследвания потвърдиха бързият тест.
Предполагам, че разсейките се водят, като такива в далечни ЛВ, дано са само там, но няма как да знаем, докато не й назначат скенер. Започна химио и другата седмица е втората вливка. За сега се чувства добре, освен че имаше зверски запек.

# 659
  • Варна
ехееее че много сте писали мацки , изтървах ви за седмица и нещо ама имах доста бягане , а и лъчето ми е чак в 6 а след това съм гроги.
Както е да е наваксала съм ви всички,  съжалявам много че имаме нови попълнения и то цели 3 ако правилно помня ,  на правилното място сте момичета. Страхът е голям в началото докато нещата са неизвестни,  пишете тук, споделяйте, и разказвайте , не се затвайте в отчаяние. Тук ще получите много обич, подкрепа и ценни съвети които ще ви покажат че не сте сами в тази битка .....ще получите разбиране, утеха и кураж , някой от мацките тук вече са минали по този път , а други като мен още крачат , но си помагаме винаги.
Ще научите много неща  (Както и аз научих)  които лекарите не обясняват , дали заради време ,дали  заради претупване.
С вас сме  и в добро и в лошо.

Момичета помните ли преди 28 дни ви се оплаках че ми беше много зле за 2-3 часа и се чудихме дали са симптоми на ковид .
Пак ми случи и сега правя връзката като върна лентата назад понеже всичко ми е написано по дати в календара за да не изпусна нещо.
Значи като предният път,  ходих си при сестрата , сложи ми золадекса , продуха ми порта, и след около 1.30-2.00  все едно някой ме беше бил с бухалка.....едвам се прибрах и сядах по пейките, краката никаква сила, силни болки в костите- раменете , таза, и глезените, довлякох се у дома , пак тресене, завиха ме с 5 одеала , климатика на 27С няма стопляне   (това в най топлият ден който беше 20С),
Температура 38.2 С, и много гадене и виене на свят , нещо като треска.  Завих се през глава  ((+ пацетамол) за да се стопля и съм заспала за час, ставам след 2 часа , нищо темп. 36.4  и само отпадналост и мускулна треска  .
Вечерта в леглото темп. варира пак към 38, а на сутрината вече за последно е към 37.2., и двата пъти така с точност в часовете. От обяд нататък вече всичко е нормално.
Та въпроса ми е възножно ли е да е от золадекса ? или  в комбинация с хепарина за порта . Последните 2 пъти съм така , но преди това ми бяха химийте , и така да е било съм си мислела че е от тях .....само че температура не съм вдигала и не ми е било толкова студено никога преди това . Някой минавал ли е през това  ?
Ще ме посъветвате ли нещо ?

Последна редакция: пт, 12 фев 2021, 15:55 от Муцито.

Общи условия

Активация на акаунт