Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 69

• 45 702
  • 809
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Да, имам някакво облекчение. Аз усещах, че нещо не е наред. Познавам тялото си много добре. Някак винаги съм знаела, че ще мина през това, но се уплаших.
Сега чакам да кажат типно какъв тип е. За момента знам, че е 17мм, което ми звучи като малко образувание все още и се надявам да не се е инфилтрирало някуде. Само тоя лимфен възел ме тревожи..
И сега всяка малка болка, която се появи ме съмнява.
....
Искам да се прибера до България за да ск направя пет скенер или ново ямр, понеже тук ше ми направят само мамография с ки трасе, без да гледат други органи и другата гърда.. което за мен е безумие..
Но в тая пандемия, ако кажат веднага и операция..изобщо не знам как ше стане.

Какво е порт?
Ако имаш съмнения дали в Англия ще получиш по-добра медицинска грижа от тук - по-добре веднага си прибирай и прави всичко тук, ако можеш. Няма значение пандемията - вървят си онко операции и изследвания, правят се ПСР преди постъпване в болница, оттам още може да го направиш - не е добре да протакаш нещата. Не са фатални 5-6 дни при тази работа, но 4 седмици могат да бъдат. Една много хубава статия на проф. Дудов за отложените прегледи заради пандемията и др. важни въпроси като ваксинация например:
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/zdraveopazvane/2021/ … ti_triabva_da_se/

# 676
  • Варна
Нушка, поздравления за резултата! Само така момиче, тая гад да е смачкана. Heart

Никола, стискам палци да нямаш разсейки и да случиш на правилните лекари в чийто ръце ще чувстваш сигурност! Flowers Four Leaf Clover

# 677
Нушка, радвам се за чудесните резултати! Все така да е! 🙂
Аз не съм имала проблеми, освен лек дискомфорт в началото докато свикна че имам чуждо тяло. Когато ми го сложиха казаха че след химиотерапията да го махна, но сестрите в онкологията ме посъветваха да не бързам. Ходих веднъж в месеца да го промиват. За съжаление 9 месеца след приключване на терапията сега ми се налага да го ползвам отново.
Никола, за съжаление не може да се върне времето назад, важното е, че вече се действа. Дано всичко се развие по най-добрия начин! 🍀

Момичета, които сте с порт, имахте ли някакви проблеми с него? Дискомфорт в началото или на по-късен етап? И след терапията махнахте ли го веднага или се изчаква за всеки случай?

# 678
Ето това е порт. Това е катетър ,който влиза във вената на ръката, в моят случай, за да предостави по- бързо вливане на веществата от химиотерамията, и други лекарства  в тялото. Не те бодат всеки пък. Тук в Ук поддръжката е всяка седмица.
Това на снимката е вид централен венозен път  - тунелизиран катетър се нарича още, използва се повече, ако се налага няколкодневно вливане на антибиотици и други, но той не може да престои толкова дълго, колкото имплантиращият се порт, който се използва по-често при химиотерапия - слага се в областта на гърдите - тук пише повече https://darahelp.com/%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%82% … %BE%D1%80%D1%82/.

# 679
Цитат
Това на снимката е вид централен венозен път  - тунелизиран катетър се нарича още, използва се повече, ако се налага няколкодневно вливане на антибиотици и други, но той не може да престои толкова дълго, колкото имплантиращият се порт, който се използва по-често при химиотерапия - слага се в областта на гърдите - тук пише повече https://darahelp.com/%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%82% … %BE%D1%80%D1%82/.
Не съм съгласна с теб, тъй като престоях с него 6 месеца, през който вливаха химията и други лекартва, през него , също така го използваха за взимане на кръв за следене на кръвната картина. Възможно е в България за това да го ползват, но в Англия е така, и при поставянето ти дава гаранционна карта с гаранция и обяснение , в което е написано за какво се ползва. Да съгласна съм с теб, че има и други видове катетри, всеки със своето предназначение.

# 680
  • София
Аз също знам, че порта е на гърдите, имах портове към експандерите, преди да ги сменят с импланти, пълнеха ексапандерите през тях. Разбира се, това са съвсем други портове, за химио мисля е това:
http://www.devamaria.com/bg/news/view/2/10339/

# 681
Има различи видове портове и те се поставят на различни места в зависимост от това, което е препоръчал лекуващият специалист. Тук в Англия го поставят за 15 минути с местна упоика, след което  отиваш на ренген да проверят дали е поставен правилно и си отидаш в къщи

# 682
Нушка, това е страхотна новина! 🍀 Все такива новини ти желая, на всички желая!

# 683
  • Варна
Нуше поздравления и от мен ,

Николче съжалявам за това през което си минала , ето и ти си със силна интуиция която те е съхранила ,  и те поздравявам за упоритостта  и за това че си била много последователна в прегледите , и много настоятелна  да ти обърнат внимание и да направят необходимите изследвания. И това ще мине , изглежда по страшно от колкото е , но мисля че и ти самата трябва да се настроиш така и да го вярваш . Прегръдка от мен  ххх

Форестче, при мен порта не съдава никакви грижи , след поставянето му може би 2-3 дни ми придърпваше и ме дразнеше леко болезнено , но това е нормално , все пак е рязано , а и кожата трябва да се намести в тон с порта, след 3 -тият ден  не го усещам изобщо вече почти 10 месеца, спя предимно на същата страна.......  дори когато не ми сваляха иглата с тръбичката  за да не бодът пак за  вливката на следващият ден пак спях на него и не ми е пречел.
Носех спортен сутиен , тръбата вътре в него , залепваха ми лепенки за да не се мотка и все едно го нямаше, никакъв дискомфорт изобщо. Съдовият хирург ме посъветва да не бързам да го махам , и да изчакам докато минат скенери и т.н .....така че "брошката"  :о) си я нося още.

Зори мерси че сподели , все още не проумявам какво е било , ще обърна внимание пак следващият път след 28 дни , ама този път никакво моткане , право у дома .....ха ха хааааа

Николче моят порт е от тези , даже мисля че само това слагат в БГ , целта е да щади вените , някой жени нямат проблеми , но други много ги болят вените и трудно им слагат абукатите, вливките , изследвания и т.н. По здравна каса  тук е безплатно поставянето, процедурата е около 20 мин с местна упойка и гледах всичко по време на поставянето на 65 инчов екран , а доктора само ме разсмиваше .  :о). Не съм ходила на ренген после , може би защото  всичко се виждаше в реално време.

Скрит текст:

# 684
Цитат
Това на снимката е вид централен венозен път  - тунелизиран катетър се нарича още, използва се повече, ако се налага няколкодневно вливане на антибиотици и други, но той не може да престои толкова дълго, колкото имплантиращият се порт, който се използва по-често при химиотерапия - слага се в областта на гърдите - тук пише повече https://darahelp.com/%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%82% … %BE%D1%80%D1%82/.
Не съм съгласна с теб, тъй като престоях с него 6 месеца, през който вливаха химията и други лекартва, през него , също така го използваха за взимане на кръв за следене на кръвната картина. Възможно е в България за това да го ползват, но в Англия е така, и при поставянето ти дава гаранционна карта с гаранция и обяснение , в което е написано за какво се ползва. Да съгласна съм с теб, че има и други видове катетри, всеки със своето предназначение.
Аз не разбрах с какво не си съгласна, имах такъв централен венозен път като на твоята снимка - моят беше от дясната страна на врата с дълга тръбичка в артерията и с две висящи тръбички, нямах вени, преливаха ми антибиотик 15 дни през него, използваше се и за вземане на кръв. Обясниха ми, че портът, който също е вид централен венозен път, се слага в гърдите и е с по-голяма трайност. Възможно е в България да е различно, не знам. Съжалявам за недоразумението! Аз още имам белег от него, минало е повече от година.

# 685
Не зная защо спорим. Всички говорим за едно и също нещо, което има различни разновидности.
https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/pla … ts-catheters.html
Това как се нарича в различните държави е друг въпрос. В Англия за краткост на picc line  казват Port, но за тук това е нормално Laughing

# 686
Наде искам да ти пожелая операцията да мине по най-добрия начин и после бързо възстановяване. Ще чакаме да пишеш,когато е възможно ,стискам палци.
Нушка браво за добрия резултат.
Люба дано другата химия да е лека и най-важното да е последна.
На новите момичета дано да е най-доброто възможно и бързо и успешно лечение  .
На всички весели празници бъдете много обичани и щастливи.🍷🍷🍷🍷🍷

# 687
Аз искам да ви благодаря за подкрепата. Наистина групата мн ми помага, както и специално за вчера на Danifin1 , понеже цял ден я занимавах с въпроси.
Днес е празник, така че кой каквото празнува да му е весело и наздраве!
Аз съм само на две цигари днес. Трудно е след 20 години пушене, но се старая.
Иначе, тъкмо съм подхванала едно малко ремонтче в стаята на дъщеря ми, преди да почна каквото и да е лечение и да ми е тежко.
Като цяло е странно..  Свекърите,  откакто им казах изобшо не се обаждат.
Аз съм си същият човек, за мен животът си продължава.
Спортувам си сутрин, пия си сока от целина, после лимони, джинджифил и мед.
Каквото съм си правила преди. Всички ежедневни неща.
Мъжът ми снощи явно си изпусна нервите от стреса и ми се развика, че съм драматизирала. Щото нали си изглеждам нормалнло, правя си всичко като преди. Аз пък като се обидих.. и надух гайдата. 🤣🤣🤣
Най-верните ми хора са до мен и той е първият, ама понякога му е трудно в напрегнати ситуации.
Първия ден като разбрахме, цял ден рева. И накрая каза, че щял да умре преди мен. Еййй, викам му и тука ще се състезаваме 🤣
Ние сме малко шантаво семейство, но много се обичаме.

# 688
  • Варна
И при мен близките се отдръпнаха в началото. Беше много тихо.
Знам, че е напълно нормално, но тогава за мен беше по-скоро обидно.
Единствените хора, които не изпитваха страх, притеснение и неудобство да ме търсят, бяха приятелки, които са преживели лична трагедия. Много съм им благодарна за деликатното присъствие.
И, да, научени сме да сме шумни и изкуствено приповдигнати, когато поводите са радостни, но при трудни ситуации не знаем как да подходим. Пък то... Какво има да се подхожда. Просто едно "как си, мисля си за теб" върши чудеса.

# 689
Това, според мен, е защото каро се чуе РАК и те отписват директно..

Общи условия

Активация на акаунт