Банята - 37 тема

• 55 764
  • 769
  •   1
Отговори
# 450
А под плочките какво има? Стената не е на тухли/панел. Не знам колко струва средно шпакловане на стена, ама за плочки ти трябва изравняване на основата (замазка), плочки плюс труд по 40-50 лв. квадрата. Ако основата е гипскартон за плочките, той става за основа и за шпакловане.
Предимството на латекса е, че  можеш лесно и сам да си го боядисаш и обновиш/освежиш. Плочки трудно се сменят, както знаеш.

Под плочките има мазилката, както е предаден апартаментът от строителите. Не е на тухла.
А плочките нямат нужда от обновяване и смяна. И са много по-миещи се и устойчиви все пак.

Но, нали казах  все тая е, да си решава.

# 451
Благодаря за мненията - много ми бяха полезни! Всеки вариант си върви с положителните страни, което прави избора труден. За капак всеки ден харесвам различни неща, та да видим какво ще стане на финала... 

# 452
не знам как да направя снимка,от която да се разбере,че боята е винилова!?- тя си е на вид същата като латекса
инъче, ако ще боядисвате сами-ще усетите,че е много по-покривна, по-малко ръце трябват,по-лесно се нанася/ ако сте боядисвали прясно измазана стена,знаете за какво говоря/, по-малко пръска, а и се чисти идеално,след като засъхне/ изстъргва се с нокът буквално/

Благодаря за мненията - много ми бяха полезни! Всеки вариант си върви с положителните страни, което прави избора труден. За капак всеки ден харесвам различни неща, та да видим какво ще стане на финала...  

при една от първите ми бани,и аз така не знаех какво искам
реших,че първо ще боядисаме,за да реша в последствие- все пак с един грунд се подхотвя стената за лепене на плочки, но от залепени плочки до стена на боя малко трудно се стига

# 453
В помещение с вода, основното което ме води е да търпи на яко миене е най-вече на дезинфекция. Особено пък сега. Във всички останали стаи мога да се наслаждавам на латекса, не ми липсва в банята.

# 454
Латекс или друга мазилка извън зоната на тоалетната за мен е добро решение в помещение, което не се използва за баня. Примерно в помещение, което е тоалетна (само) и/или пералня и сушилня. Там около тоалетната бих предпочела да може да се мият яко и стените, затова около тоалетната чиния съм за плочки. Около пералнята и сушилнята така или иначе не е добра идея да се поливат стените с вода.
Но пък аз лично държа на сифон на пода, защото предпочитам да може, след минаването с препарат, да облея пода с вода обилно и да отмия всичко - и мръсното, и препарата. Както и да поеме водата при евентуална авария на пералнята (знам, че има аквастоп перални, но не всички са такива).

За баня, особено в нашите преобладащо малки бани, смятам, че плочки навсякъде са по-добрият вариант. Пак по същата причина, като по-горе - предпочитам да облея стените с вода със слушалката на душа, след като са минати с препарат. Отново със сифон със съответните наклони, който да обслужва цялата баня, а не само душ-зоната.

Това са ми личните предпочитания, не натрапвам моето мнение на никого.

За виниловия латекс на Краун - и аз го ползвам за всичките ми помещения от повече от 20 години. В баня, преди ремонт, бях сложила тапети за баня до 2 м., и над тях от латекса за баня на фирмата. Да, определено става за миене без проблем, но не ми харесваше като визия - гланц, именно заради интензивното мокрене. След ремонта над нивото на плочките боядисах със същата марка, но не за баня, а за кухня - много по-приемлив за мен е сатен покритието, не лъщи като гланца. Пак позволява бърсане и дори обливане с вода, но не го правя постоянно и интензивно.

Когато преди много години започнах да ползвам винилов латекс, четох в нет-а за разликите акрил (преобладаващо) и винил латекс - по спомен, виниловият латекс е дишащ, т.е. паропропусклив, а акрилният - не. Това натежа тогава в избора. Но виниловият латекс е рядкост - освен Краун пейнт може би има в България още 1-2-3 марки, които предлагат такъв, но не са много. Преобладава акрилният. Това от практическа гледна точка.

Предстои ми отново ремонт на друга баня (заедно с кухнята), която включва освен частта на банята (бившо мокро помещение само с тоалетна) и присъединена част от остъклен (изграден) балкон с прозорец. На балконската част ще бъдат пералнята и сушилнята, които са отделени от останалата част със стенички, бившата врата към балкона е махната и си стои отворен свод, така да го нарека. Първоначално смятах всичко да е в плочки, но после реших (поне на този етап на планиране) да сменя концепцията - в балконската част с пералнята и сушилнята да сложа мазилка/латекс. Причините за това са 2 - на балконската част искам да направя допълнителна изолация на външните стени, а мястото за пералня и сушилня е точно колкото ми трябва. С плочки изчислените до сантиметър разстояния ще се смалят с по още 1 см., който ми трябва. Втората причина - на прехода към бившата балконска част и на самата нея се получават още ръбове и ми се струва ненужно да плащам допълнително за изкусуряването им с плочки. Още повече, че там няма да пръска директно вода от душа. Но не знам, може пак да премисля.

# 455
Здравейте, искам да ви попитам дали някой е правил декоративен фототапет / пано в банята като тези.

https://www.youtube.com/watch?v=HZstMe7RWr0&t=57s
https://www.kai.bg/bg/fayans/wallpapers/

Спряли сме се на тази картинка, ако някой има опит с фототапетите, моля да сподели впечатления
Благодаря предварително.

Последна редакция: нд, 21 мар 2021, 19:42 от deevine

# 456
Това не е фотоТАПЕТ, а си е декоративно пано върху плочка/плочки. Има го от много отдавна - продават се или комплект от 2-3 плочки, или както е в случая - 1 голяма плочка. Цената е на комплект, по-висока от основните и декоративните.
Ако ви харесва - слагайте, какво ви пречи? Само се разберете с майстора, че не всеки майстор ще се съгласи да работи с такъв размер.

# 457
  • Сф
Да, пано от плочки е това. Мисля даже , че се калкулира по друга цена , по-висока разбира се. Яко напасване и пилене ще падне. И се съмнявам и всеки да се навие, просто не всеки ще може да го направи. Понякога се налага и плочките да се носят на уотърджет за прецизност.

# 458
Здравейте,
моля за съвет.
Какво Ви е мнението за гранитогрес и то от грапавия? Най-вече се притеснявам от гледна точка на почистването.....
Пускам и част от проекта, за експертното Ви мнение Simple Smile)

Последна редакция: пн, 22 мар 2021, 16:24 от boroboro

# 459
Ако водата е твърда чистенето ще е зор.
Относно проекта - намалете малко дървесния гранитогрес. Нека да е акцент само на едната стена например. Поне на мен с толкова много фладер ми идва повече. Виждала съм снимки на направени така бани и не стои добре.

# 460
  • Пловдив
Проблеми с грапавия гранитогрес нямам,но бетонен тип сиво не се съчетава добре с жълтеникав цвят дърво.Дървото трябва да е или светло(без да жълтее) ,тъмно или с червеникав по-топъл оттенък.
Ще пусна снимка от незавършената ни баня(без огледало и лампа над нея),за да онагледя.

# 461

Жълтеникавият цвят е търсен от мен. По тази баня се водех...доближава ли се???
Струва ви се много, заради снимката ,която съм качила
Всъщност банята е доста дълга

# 462
  • Пловдив
Щом ви харесва тази комбинация ,действайте!
Тук,във форума не съществуват два еднакви вкуса,така че е важно да се доближава до вашите критерии за естетика.
За моите интериорни възгледи и възприятия ,идва твърде агресивна битката между двата цвята,още повече че вашата баня е значително по-тясна и ефектът "захлупване"от стените е по-силен.

Последна редакция: пн, 22 мар 2021, 18:57 от nelina_london

# 463
За ефекта, който си търсила, за мен пероектът не е добър. От размера на плочките, цвят, начин на подредба и т.н.

# 464
Boroboro, дано не се засегнеш, но и на мен проекта въобще не ми харесва, то даже не може да се каже проект а едни плочки наредени до други. В по стари теми имаше толкова хубави показани бани с дървесни плочки, разгледай ги, в Pinterest също има много идеи. Баня се прави поне за 10 години, премислете и дано вземете правилното решение Simple Smile!

Общи условия

Активация на акаунт