Банята - 37 тема

• 55 775
  • 769
  •   1
Отговори
# 435
Вратата обезателно да има 61см отвор,за да може да мине пералнята.

Много внимавайте с размера на вратата - профилите са такива, че "изяждат" част от реалния отвор. Аз, за всеки случай, гледах чертеж на профила за вратата, и си добавих необходимото, за да съм сигурна в размера.

# 436
вратите се продват по раэмер на крилото
стандартите са рэлични даже от проиэводител до проиэводител,но се мери крилото
рамката варира от 30 до 60 мм

# 437
Крилото на вратата в банята ми (за която говорех - алуминиев профил), в най-широката си част е 70,5 см., светлият отвор - между двете най-издадени части на страниците на касата, е 64,5 см. На мен ми беше важен този светъл отвор, да може да влезе през него санитарен стол на колелца (най-тесните бяха около 63-64 см.). Иначе на чертеж не помня какво ми дадоха като размери, но аз си гледах чертежа, събирах каса плюс крило (в най-стърчащите им части), за да съм сигурна, че ще получа това, което искам и направихме корекция на размерите, дори след като бяха минали да мерят от фирмата. Наложи се да си поизкъртим отстрани, за да влезе рамката. Оставихме допълнително по 1-2 см. от всяка страна за нивелиране. Старата соцврата като цяло (каса и крило) беше по-тясна от съвременните ПВЦ и алуминиеви врати, въпреки че като светъл отвор беше 62-63 см., мисля.

# 438
В моята баня разположението е същото, но без пералнята. За душ 90 см, мивката е 55...не те съветвам да вземаш по-малка. Нашата е на  Идеал стандарт, удобна е и не ми е малка. Разстояние между тоалетна и паравана почти няма. Вероятно ще в тип хармоника и ще се затваря само когато някой се къпе. Сега сме с перде, много ги мразя и нищо не пазят, но паравана ще е малко по-натам

# 439
След известен размисъл, стигнахме до решение стените на мокрото помещение да не са с фаянс. Помещението е с размери 1,75м. х3,40м. и ще съдържа тоалетна, мивка, бойлер, пералня и сушилня. Моля за мнение и препоръки. Какво бихте предпочели между тапети и боя?

# 440
  • Русе, България
Аз бих заложила на боя за мокри помещения. В момента правим ремонт у дома, не само на банята, но и на две спални, които досега бяха с тапети. Не е истина колко мухъл може да се скрие зад тапетите. Не бих лепила повече тапет вкъщи. Иначе точно мокрото ни помещение е с тапети и то, но скоро ще дойде и неговия ред.

# 441
Аз също бих заложила на боя, а не тапет в мокрото помещение. Но е добре да е латекс (предполагам) за мокри помещения. Или някаква от тези по-луксозните варови мазилки, но вероятно не си заслужава да се дават пари за тези мазилки за помещение, което не е "представително", така да го кажа. Примерно да се любувам на някакъв вид венецианска или подобна мазилка, докато зареждам пералнята или вадя дрехите от сушилнята, ми се вижда излишен лукс.
Латексът за мокри помещения - скоро отговаряхме на такъв въпрос - Дулукс, Краун пейнт, Бенджамин Мур бяха дадени като марки, имат точно такива латекси. Не се подкожушват от влагата, бършат се, мият се, като ти омръзне или се захаби - мажеш отново за малко пари.

Пижамка, под тапети съм виждала хлебарки, но не и влага. Включително в баня съм сваляла тапети за баня, но влага отзад не е имало. Дали пък проблемът не е с вентилацията, липса на топлоизолация, нещо такова, за да си сигурна, че няма да се появи мухъл вече по боядисаните с латекс стени.

# 442
вече няколко бани правим с винилова боя- препоръчвам с две ръце-полэвам краун пейнт от нас 15 г,и фасадните им бои не бих эаменила с нищо друго,а останалите им бои полэвам по преэумция
но по стечение на обстоятелствата трябваше да се реагира на момента,и ни беше препоръчана винилова боя на dirup -решение,което чак ме иэненада

# 443
Тези контактни винилови тапети, предполагам, няма да задържат ни вода, ни хлебарки. А има супер готини, но аз все пинтерест гледам, реално тук в БГ, какео продават е друг въпрос. Е, ако не - амазон...

# 444
Нашето мокро помещение съдържа същите неща 😜 и е с плочки до средата на стената. За мен фаянса си остава най - подходящ за подобни помещения - позволява и по - лесно и по - качествено почистване, ако се наложи. Нагоре сме с влагоустойчива боя. 👌

# 445
Mamagemelar, може ли снимка на баня с боята?

# 446
Нашето мокро помещение съдържа същите неща 😜 и е с плочки до средата на стената. За мен фаянса си остава най - подходящ за подобни помещения - позволява и по - лесно и по - качествено почистване, ако се наложи. Нагоре сме с влагоустойчива боя. 👌

+1
И аз така. И за мокро стават и евтини плочки, не е нужен супер дизайн. А за боя трябва шпакловка, което е танто за кукуригу.

# 447
Имало е в темата снимки на тоалетни, в които плочки има само около тоалетната чиния и зад мивката, останалото е с латекс.  Тези стандартните сравнително тесни и дълги единични тоалетни.
Стените с латекс са си просто стени с латекс, като в останалите помещения.

# 448
Да де, ама преди латекса трябва шпакловка, а преди плочките не. Затова казвам, че е все едно и като време, и като пари.

# 449
А под плочките какво има? Стената не е на тухли/панел. Не знам колко струва средно шпакловане на стена, ама за плочки ти трябва изравняване на основата (замазка), плочки плюс труд по 40-50 лв. квадрата. Ако основата е гипскартон за плочките, той става за основа и за шпакловане.
Предимството на латекса е, че  можеш лесно и сам да си го боядисаш и обновиш/освежиш. Плочки трудно се сменят, както знаеш.

Общи условия

Активация на акаунт