Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2
Здравейте, откога точно с години в България се е зачочнало да наричат отличниците-зубъри или зубрачи? Също така защо ги наричат така и какво точно значи това определение-зубъри и зубрачи? Лошо ли е ако отличниците сами се определят като такива? Питам, заради племенницата ми, на която в последно време и казват, че е зубрачка, тя е 7 клас. Благодаря ви предварително и ако може отговорете на всичките ми въпроси.
Весели празници!

# 1
 • София
 • Мнения: 29 468
1950-60...

Намерих цитати на Чехов и Толстой с думата.
Хм, това води до въпроса от кога се изучава руска литература в нашите училища... Отдавна...

Последна редакция: чт, 31 дек 2020, 11:26 от Не се сърди, човече

# 2
 • Мнения: 655
По принцип когато наричат някой зубър, то това озвачава, че се учи наизуст. Тоест не се учи с разбиране, а само се помни прочетеното.
При изпитване отговарят на въпроса 1:1 като в учебника, но ако ги накараш да разкажат урока със свои думи не могат.

# 3
 • Мнения: 27 707
Здравейте, откога точно с години в България се е зачочнало да наричат отличниците-зубъри или зубрачи?
Откогато гроздето е станало кисело.

# 4
# 5
 • Мнения: 19 680
По принцип когато наричат някой зубър, то това озвачава, че се учи наизуст. Тоест не се учи с разбиране, а само се помни прочетеното.
При изпитване отговарят на въпроса 1:1 като в учебника, но ако ги накараш да разкажат урока със свои думи не могат.

Точно. „Зубрачи“ не означава(ше) отличници, а хора, които учат наизуст, без да разбират материала. Такива има не само сред отличниците, даже повече са сред останалите нива – тези с 5-те и 4-те. Хвърлят много труд, но точно липсата на разбиране им пречи да се наредят сред отличниците. И често създават комични ситуации в клас.

# 6
 • Мнения: 755
Според мен просто децата ги мързи да учат в днешно време , обръщат повече внимание на телефони и таблети . Другите деца наричат така дете , което си учи уроците и има добри оценки . Да не им обръща внимание. В днешно време понятието зъбар е много изкривено и не е задължително да си научава нещата на изуст без да вниква наистина в тях , а просто да си умно дете със знания . Simple Smile

# 7
 • Мнения: 18 929
Както са ти казали, идва от руски. Оригиналното значение на зубрач не е точно отличник, а ученик, който полага твърде много усилия и даже когато не разбира материала го заучава наизуст. Нещо като "тъп но упорит". Математиците, които вземат медали от олимпиадите например, не за зубрачи. Разликата между зубрач и отличник е тънка и размита, да не говорим, че имаше учители, които поощряват зубрачеството.

В същото време обаче служи и за удобна обида от слабите ученици към отличниците. Там вече всеки отличник става "зубър". Това е еволюция на думата, защото "зубрач" е дълго и академично, а "зубър" си е лексика от ученическия жаргон. Това е проява на завист и желание за компенсиране на собствения недостиг като нападаш другия.

Като цяло универсалното средство дете да се отърве от етикета е да отиде в добро училище, където всички са зубъри и където да вземеш медал от олимпиада е чест, а не повод за присмех и агресия. Друг универсален начин няма. Има специфично случаи, когато отличникът е и тартор, тогава му се разминава, но се постига трудно.

Та значи твоята племенничка  да си сяда на Д-то, да изкара добре НВО и да отиде в гимназия от елита и всичко ще свърши.

# 8
 • Мнения: 42 715
Аз започнах 1 клас през 85-та. В моя край думата беше само за отличници, не за наизустяващи.

# 9
 • Мнения: 4 984
От кога? И аз мисля, че е сигурно някъде към 1950-1060. От когато руското влияние е започнало да навлиза. А иначе в руски тълковен речник го има вписано през 1935 г.

Когато аз бях ученичка, да, зубъри казваха на децата, които учат и изкарват шестици. Такива, които са зубрели наизуст, не познавам.

П.П. Самата дума зубрила произлиза от инструмента зубрило, още зубило, който да български е секач. Но от кога животното зубър започва да се използва като дума за зубрач и отличник - ето това няма как да се разбере. Но не мисля, че историческата справка ще помогне на племенницата ти. Да не се ядосва, те й завиждат.

Последна редакция: чт, 31 дек 2020, 12:51 от Uncommon

# 10
 • София
 • Мнения: 1 566
Аз започнах 1 клас през 85-та. В моя край думата беше само за отличници, не за наизустяващи.

И в моя край беше така. Учех си редовно и редовно бях наричана така. Също носех и очила и ме наричаха "цайс". Сега доста деца носят очила и това не е актуално.

# 11
 • Мнения: 3 865
Използват го за да обидят. Мен даскалката по история като дете ми викаше че зубкам, ама не помня що. Май щото ми беше задала въпрос от преден урок и не успях да си спомня отговора. Ама какво да направя като мозъкът ми е изхвърлил ненужната информация - аз не знам някой да забравя нарочно, че да го обвиняват после, че забравил.
Математиката не я забравях и бях факир, ама историята си е зубрашки предмет - не знам защо толкова държат да се учи с разбиране, като няма нищо за разбиране, а само запаметяване.
Дори наизустяването като стихотворение, което си е живо зубкане и което аз действително правех с историята специално е полезно, защото както стихотворенията така и наизустяването на произволен текст тренира паметта. Освен това обогатява изказа на ученика - ако го кажа с мои си думи, ще звучи доста постно. Така че като цяло не виждам нищо лошо в зубкането. А за децата, които не се интересуват от материала и поради това не могат да го запомнят зубкането може да е единственият начин да изкарат оценка по-висока от двойка. Определено е по-добре да назубкаш, отколкото пък хептем нищо да не знаеш.

# 12
 • Мнения: 27 707
историята си е зубрашки предмет - не знам защо толкова държат да се учи с разбиране, като няма нищо за разбиране, а само запаметяване.
Уникална глупост.

# 13
 • Мнения: 18 929
историята си е зубрашки предмет - не знам защо толкова държат да се учи с разбиране, като няма нищо за разбиране, а само запаметяване.
Уникална глупост.

Да, принципно твърдението е глупост, обаче от друга страна има учители, които свеждат предмета именно до това и тогава как искаш хората, познаващи историята само от училище и такъв учител, да имат друго мнение?  Съвсем обективно за  Skrekkelig историята може да е точно това, защото това е видяла.

# 14
 • Мнения: 27 707
Просто е. Историята е наука за миналото на хората. Логично е това да е наука за причините и следствията от действията на хората, за основните тенденции в дадени епохи, а не справочник за имена и дати. Аз нямам нищо общо с физиката и математиката например, но не страдам от заблудата, че те се свеждат до куп формули. За елементарни неща, достъпни за интелект около средния, не е необходимо учител да ни осветлява.

Общи условия

Активация на акаунт