С какво ви дразнят свекървите? - 126

• 54 509
  • 766
  •   1
Отговори
# 540
  • при късмета
Как пък не ще вземе да се оправдава бабата защо не иска да гледа внуците. Щото не ще. Не е длъжна. Точка.
Къде съм написала, че трябва да се оправдава? Не говорим за оправдаване изобщо. Става въпрос за аргументиране и основания. Защото Сийка беше дала пример с баба, която все пак иска да е покрай внуците. Ако съвсем не ѝ пука е друга работа. Само, че после и на младите и на внуците няма да им пука, ако същата тази трябва да се закара на лекар например и просто ще ѝ откажат, без да се оправдават за причината

# 541
Занчи според вас е нормално родителя да не бъде заведен на лекар, защото не е гледал внуците?

# 542
А нормално ли е да не се интересуваш внуците живи ли са, здрави ли са? Да не го поглеждаш изобщо? Даже не говоря за гледане, а аз да маам гащи свободна, а за минимално внимание в мое присъствие. Когато към мен се държат егоистично, така ще се държа и аз.

# 543
  • при късмета
Не разбира се. Но ако се тръшне няма пък и не съм длъжен да давам обяснения защо, то тогава това би му било нормалното отношение към семейството на детето му. За всичко и за всякаква помощ, която евентуално може да окаже. Дори да я откаже, ако е човешки и аргументирано, за това, че смята, че не може да се справи например с тръшкащо се дете, би бил разбран, нали? Нали помагаме на децата си, защото ги обичаме? Ако родител има такова отношение към семейството на детето си, дали ще поражда точно обич и уважение у партньора и неговите деца? Съмнявам се. А за собственото му, пораснало дете в един момент ще се разместят приоритетите и закарването на родителя на лекар, няма да е сред първите. Каквото отношение е получило детето, когато е имало нужда от помощ, ще върне точно същото. Ни повече, ни по-малко. Разбира се, не от една единствена случка.
Продължавам да смятам, че бабите нямат никакво задължение да гледат внуци. Нито юридически, нито морално. Но често желанието им за контакт, макар и да не ги гледат е показателно. От своя страна желанието да ги гледат, дори да има причина поради която не могат, изгражда отношенията с внуците. Както и с партньора на детето им, той е от решаващо значение за връзката с внуците. вързани са нещата.

# 544
А как да се изгради връзка, когато бабите искат да гледат внуците, ама  мама не ги  дава и най-вече на баба -свекърва?  Този казус е по-често срещан, отколкото нежелание от страна на бабите.

# 545
За всяко нещо си има причина, щом не ги дават, значи има защо.

# 546
Аз пък съм млада баба, раждала съм млада, и освен, че работя отговорна работа, почти всеки уикенд съм гледала внуците си, от невръстната 3-месечна възраст. Но, не по задължение, а на мен ми е било приятно.
Влачили сме си ги навсякъде с нас, по летища, фериботи и на дълги екскурзии. Страхотен кеф!
Оказа се, че сме изградили страхотна връзка, търсим се, радваме се взаимно на всяко виждане...
Понеже много обичам момиченца, непрекъснато купувам на малката тоалети и обувки, по поръчка на детето, но майка й се дразни. Дразни се и че искат често да ни гостуват. Но, това е положението. Децата растат и си имат собствено мнение и предпочитание.
По въпроса за гледането ми, когато стана дърта, не бих желала никой да ме гледа. Никога не съм си и помисляла, че като си гледам внуците, то те ще са ми задължени!
Иначе децата взимат пример от родителите си. Ако родителите помагат на техните майки и бащи, може би и те ще го правят.

# 547
  • при късмета
А как да се изгради връзка, когато бабите искат да гледат внуците, ама  мама не ги  дава и най-вече на баба -свекърва?  Този казус е по-често срещан, отколкото нежелание от страна на бабите.
Коментирали сме конкретно твой такъв казус. Много пъти си накланяла на там дискусията. И то защото не можеш да изкараш снахата виновна. Един единствен път даде подробности за личния ти пример по такъв казус и повечето ти казаха, че свекървата си е виновна. Ти си пристрастна и единственото, което считаш за аргумент е факта, че на свекървата не се дават внуците. Но колкото и пъти да поставиш казуса, толкова пъти ще получиш отговор, че щом се е стигнало до там, тези контакти да са ограничени съвсем съзнателно, то има основателна причина за това. Това е обичайния отговор при такъв казус. И ти колкото да казваш, че причина няма или, че причината е просто защото е свекървата, някак не се връзва

# 548
Коментирали сме конкретно твой такъв казус. Много пъти си накланяла на там дискусията. И то защото не можеш да изкараш снахата виновна. Един единствен път даде подробности за личния ти пример по такъв казус и повечето ти казаха, че свекървата си е виновна. Ти си пристрастна и единственото, което считаш за аргумент е факта, че на свекървата не се дават внуците. Но колкото и пъти да поставиш казуса, толкова пъти ще получиш отговор, че щом се е стигнало до там, тези контакти да са ограничени съвсем съзнателно, то има основателна причина за това. Това е обичайния отговор при такъв казус. И ти колкото да казваш, че причина няма или, че причината е просто защото е свекървата, някак не се връзва

С този коментар всъщност отричаш, че има млади жени, които са възпитани да мразят свекървата, която и да е, и без нищо лошо да е направила??
Вината на свекървата е, че е свекърва! Потвърждавам го с пълна сила!!! За много млади жени просто няма угодия, дори и тук в темата се вижда- не гледат внуци- гледат, ама неправилно, купуват подаръци- ама не правилните и т.н.
Като ви пораснат момченцата, тогава ще ахнете, какъв дразнител ще станете за снахите ви Simple Smile
Сега не го разбирате, както и аз не съм го мислела като бях млада.

# 549
  • при късмета
Ако има такова възпитание, защо само снахите да са така възпитани, а не и зетовете? Или тях по подразбиране ги възпитават да обичат и слушат тъщите повече от майките си? Глупости.
При това, с този коментар, не отричам нищо по принцип, а коментиран, именно по пример на КАГ, съвсем конкретен казус. Това е обратното на "по принцип". Не става въпрос за нагласите на снаха и свекърва една към друга (защото, ко трябва да ги сравняваме, свекървите които са предубедени без причина към снахата са в пъти повече, отколкото обратното), а за ограничен достъп на свекървата до внучето. Нали все пак това дете има и баща и именно към неговата майка е ограничението? Щом той дори няма аргументи с които да разубеди жена му, считам, че нейните за действията ѝ са по-основателни

# 550
  • София
Вече са го казали преди мен - за да се стигне до там си има причина. До сега не съм чувала или чела за снаха, която не си дава детето на свекърва си, самото защото така й е скимнало. Ама сме чели за свекърви, които давали алергени, с ясното съзнание, че детето има алергия, както и много други действия на свекърви спрямо внуци, после се сърдят.

# 551
Сийке, при такъв казус, си мисля, че е най-добре бабата открито да си каже защо не иска да гледа децата и да обсъдят вариантите с родителите. Ако просто откаже, без аргументи за никоя страна не е добре, а ако е изкоментирано и да не се получи, няма да има сърдити или отказа ще е аргументиран. Не е същото като бабата проста да каже, че не иска. Пак опираме до комуникацията

Абе, пробвай да кажеш в прав текст на снаха си: „Не искам да ти гледам децата, защото са ужасно невъзпитани и разглезени. Не са научени на ред, не може да се общува нормално с тях, за най-малкото нещо изпадат в истерия и се тръшкат. В останалото време – само капризи. Не мога да се справя, страх ме е да оставам сама с тях.“ и ела да се похвалиш какъв е резултатът. Simple Smile

# 552
  • при късмета
Сийке, при такъв казус, си мисля, че е най-добре бабата открито да си каже защо не иска да гледа децата и да обсъдят вариантите с родителите. Ако просто откаже, без аргументи за никоя страна не е добре, а ако е изкоментирано и да не се получи, няма да има сърдити или отказа ще е аргументиран. Не е същото като бабата проста да каже, че не иска. Пак опираме до комуникацията

Абе, пробвай да кажеш в прав текст на снаха си: „Не искам да ти гледам децата, защото са ужасно невъзпитани и разглезени. Не са научени на ред, не може да се общува нормално с тях, за най-малкото нещо изпадат в истерия и се тръшкат. В останалото време – само капризи. Не мога да се справя, страх ме е да оставам сама с тях.“ и ела да се похвалиш какъв е резултатът. Simple Smile
Е, хайде сега. Не може ли да каже "Нямам опит с деца с такъв темперамент, вероятно няма да се справя. Нито психически, нито физически ми е възможно. Ако държиш справянето с детето да е по твоя начин, няма да се справя. Ако намерим компромисен вариант мога да опитам".
Ето, че всичко идва от свекървите, не от снахите

# 553
Разбира се, че всичко идва от свекървите. Ако внуците им са зле възпитани, само те са виновни, дори ако не ги гледат и не се месят във възпитанието им. Simple Smile

# 554
  • при късмета
Не. Свекървата получава отношение, което е проявила към снахата. Ако тръгне с обиди (когато децата са зле възпитани, то тогава са на снахата, ако са възпитани и послушни, тогава са внучета Joy) към детето, каквото и да е, няма да срещне разбиране. И изначало не трябва да казва "не искам да гледам детето ТИ, а детето ВИ". Това е грешка №1 в примера ти, и да, тя идва от свекървата, не от снахата. И целия тон като цяло.
Ако не е гледала въпросните внуци и не се месила във възпитанието, от къде знае, че това у детето изобщо е възпитание, а не темперамент? Има голямо значение от къде идва проблема с тръшкането.
Имам приятели, които са най-тихите, възпитани и съобразяващи се хора на света. Спокойни, уравновесени и разсъждаващи в непозната, идваща изневиделица ситуация. Аз дето никога не съм вярвала в това, че дете ти се пада някакво, а не го възпитаваш ти, пред себе си имам пример, че тяхното като малко беше най-тръшкащото се и истерично дете което съм виждала. Беше период и се справиха, но е факт, че това при детето си беше темперамент, а не възпитание

Общи условия

Активация на акаунт