С какво ви дразнят свекървите? - 126

• 54 427
  • 766
  •   1
Отговори
# 675
И мен ме впечатли записването на разговорите.
Как е законово в България? Не е ли нужно съгласието на всички участници?
Какво значи "деактивирала"? Тази функция някъде е активирана по подразбиране ли?
Иначе нечия приятелка не е критерий за нищо.
Ами това го имах , като опция на простия телефон още преди 10 години и определено не ми е чудно, а даже ми е много полезно.

# 676
  • Варна
Абе, ако и друг път са се карали с мъжа й заради постановки и преиначаване на разговори от свекървата (или от снахата, двупосочно е), нищо чудно, че някой записва.

# 677
  • при късмета
Ама и на свекървите няма угодия. Не били длъжни да помагат, съгласна съм с това, обаче като ги оставят на мира и ангажират другата баба, тутакси и тя иска и трябвало да се допусне, защото и тя баба/майка. Е последно?

# 678
Последно е след майката .Освен ако няма друга причина да  я поканят.

# 679
  • France
Аз пък напълно я разбирам vdgvdg. Напълно в реда на нещата е, в този толкова емоционален, труден и интимен момент, една жена да иска и да има нужда от майка си. Не защото двама души не могат да се справят, а защото една прясна родилка има нужда и от емоционална подкрепа.
Най-гадното в историята е повтарящите се намеквания, че детето ù не е наред. Много постнатални депресии са започвали и заради по-малко. Но това явно не прави впечатление на свекървите в темата.

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 19:54 от Philomena

# 680
Последното е, че обикновено искащите и неискащите да помагат не са едни и същи свекърви Simple Smile

Иначе е нормално майката да бъде повикана, помолена и ползвана за помощ преди или повече от свекървата.

# 681
  • при късмета
Естествено е, че за майката е по-лесно да опре до собствената си майка, вместо свекървата. На нея по-лесно се прави забележка, има по-малко скрупули да кажеш, ако смяташ, че нещо ще се прави различно от това, което тя помни, много повече се вслушва в дъщеря си, вместо да се тръшка да става по нейния начин. И по-лесно ѝ казваш да си тръгва, ако нещата не се получават. И не приема всичко това за списъци, нареждания и заповеди. Иначе и тя не е длъжна, но ако помогне не бие тъпана и не го натяква като свекърва.
Пак да кажа, че снахите трябва да се научат да оставят мъжете си да се оправят със свекървите и те да не си късат нервите. Всеки да контактува със собствените си родители, независимо по какъв въпрос. Така е много по-лесно и са много по-малко неизказаните подробности

# 682
Ше дам светлина, не гадайте 🤣
Телефона ми сам записва всички разговори, не е било с цел, но беше полезно в случая.
Свекървата не е отцепвана и няма и да бъде спирана да вижда внучето си, защото аз не я тача много. Тя е баба ,уважавам това! Тя сама не е проявявала желание да идва и да помага, следователно не е и искано от нея, не е длъжна, знам това.
Майка ми не се е 'натресла' вкъщи, а е била помолена лично от мен да ми помогне докато ми се възстанови операцията (както написах бях с възпаление). Смятам, че е съвсем нормално да помоля майка си за помощ.
Никой не ми е длъжен и никой не карам. Проблема ми изобщо не е това.
Проблема е, че свекървата се изказва не както трябва по адрес на детето ми, дроби интриги между мен и мъжа ми и не спазва изискванията ми като майка за контактите с новородено бебе.. които не са много - да не се вре отгоре му с грим и да не сменя памперс ,ако е с дълги остри нокти.
Аз се старая да не правя остри коментари, за да не се засяга, за това ги прави мъжа ми.. ама тя и него не слуша и се смее насреща, защото тя била отгледала деца и знаела.
Бор_яна, аз съгласие да се врат в бебето не съм давала. Но като се пробвам да спомена, че е малък и не може разни неща, ме изкарват, че не давам да се пипа детето и го крия едва ли не. Всеки път демонстративно се споменава 'хайде да си мием ръцете, че да не стане нещо хихи' .. аз съм си смъкнала изискванията до минимум ,за да не съм снаха със списъци и претенции.. но то каквото и да кажа се преиначава на голяма претенция..

# 683
  • София
Е, да, нормално е да помолиш майка си за помощ. Ако след моето секцио, мъжът ми не се беше вкъщи и не си гледаше детето и къщата, и аз щях да моля моята да ми помага. Но понеже той си беше вкъщи, не се наложи да я моля.

# 684
Ами моя мъж си беше вкъщи, но той не може да ме научи как да къпя детето или как да го наместя да засуче правилно или да ме увери, че се справям добре,когато съм се депресирала ,че не си гледам детето правилно, защото според свекървата нещо не му е наред. Нима не четете нещата за свекървата? Нима те са нормални? Само аз ли намирам действията и за не много правилни?

# 685
  • при късмета
Е, да, нормално е да помолиш майка си за помощ. Ако след моето секцио, мъжът ми не се беше вкъщи и не си гледаше детето и къщата, и аз щях да моля моята да ми помага. Но понеже той си беше вкъщи, не се наложи да я моля.
И моя си беше вкъщи и можеше тогава да не ходи на работа колкото си иска и ли да ходи, но за 2-3 часа. Но татковците, които имат само 15 дни са повече от тези, които могат да вземат време колкото е нужно. Аз не бях с възпаление, но от едната страна страна на раната стана едно топче, удебеляване, което не зарастваше правилно. Ходех на процедури 2 месеца, защото рана та ми даваше ядове и беше болезнено това удебеляване, въпреки, че не беше възпалено. Понякога и най-добрите планове и при най-добрите обстоятелства пак има какво да се коригира
vdgvdg, не се ядосвай, разбира се, че не са приемливи действията на свекървата. Просто не си късай нервите с нея, прави както сте направили за грима. Ако някой ще я коригира, това да е сина ѝ

# 686
Миенето на ръце особено е задължително, в крак с времето-още повече.Преобличах се с рокля, донесена в багажа, да не докосвам с дрехите от път, че знае ли се кой къде пипал.
Това ясно и категорично не е за смях и не е преувеличение.Да си мрънка и се хили колкото си иска.
Аз сгафих още първи я път като взех да се мия в кухнята, снахата каза -в  банята да става и отидох в банята,  и там продължих.С една дума.
Без да се хиля.
Пък твоята нека си се хили, добре казваш, че не лишаваш от контакт, не е нужно, пък ако тя го избягва си свиркай.
Няма еднакви хора, винаги има нещо не така, с добър тон и такт се натаманява.Който не иска си е негов проблем.
Темата ми помогна много да разбера как  е сега, че се забравя, а  и  аз бях на 21, научена да слушам и  не съм реагирала, не съм даже помисляла, но и не е свекърва ми  натискала да  помага ,гледа , омазва с лиги бебе. На прага надникваше,  и свекъра, видят, отиват си.В тяхното място, заедно сме били.
Като отрасна малкия  почна да излиза от коритото, че в стаята къпех, нося вода ,застилам найлони ,корито, така беше.Виках я известно враме да го държи, рано се къпят ,няма мъжа ми, пък и мъже тогава рядкост да помагат. Той  се изкатери по нея, до раменете и,въпреки да го държи.Период ,мина.Послсе като станаха прави да стоят, с тати в банята ,чакам с халатите и горе в къщи един по един.
Чудя се, наистина , каков се е променило, та такива сръдни, подхвърляне ,насмешки, глупости, би трябвало по разбрани да са хората, по нормални, освободени от старите  традиции.Когато свекървата коли и беси.
Пиша за мен, защото това бе преди 40+ годиин и бе нормално за мен.Хората сякаш бяха нормални, макар млади баби, кое се промени.
Ще ми се завира с тон грим и парфюм вероятно в новородено.И ще се хили на миене на ръце.
За другото - някакъв коментар допускам, може да ти е неприятен, но аок е питане, приемам.Укор си личи  и можеш да се нацупиш, реагираш, да и се обясни, че дразни ,пък като не схване - за нейна сметка  е.

# 687
  • София
Ами моя мъж си беше вкъщи, но той не може да ме научи как да къпя детето или как да го наместя да засуче правилно или да ме увери, че се справям добре,когато съм се депресирала ,че не си гледам детето правилно, защото според свекървата нещо не му е наред. Нима не четете нещата за свекървата? Нима те са нормални? Само аз ли намирам действията и за не много правилни?
Ами на мен "обгрижването" на бебето ми го показаха още в родилното – все пак там имат много повече опит, отколкото която и да било баба. Но аз не къпех, де, мъжът ми го къпеше още от изписването.

За свекървата казах още първия път – стой на дистанция, бащата да си поема критиките относно детето си, ако иска. Не е малък, ще се оправи с майка си. Неслучайно казах, че при двама родители, трети възрастен е излишен, защото води до излишно съревнование, вмешателство и подобни. На нас никой не ни се е месил, защото не допуснахме трети.

# 688
Бор_яна, коментари и въпроси допускам. Но това системното малко дразни. Детето не се усмихва единствено на нея и на мъжа й. Ами спестявам и този отговор като ме попита какво не му е наред.. нали ще се обиди. Аз гледам да съм готина към нея. Все си мисля, че ако аз се държа добре и тя ще се държи добре. Вместо това тя се мъчи на мъжа ми да му шушка някакви неща кое, как и защо трябвало. Той много не я отразява, ама мене ме дразни. Що съм искала да приспивам детето ,тя искала да му се радва още (дете на 1 месец будно повече от час, очите му кръв червени от търкане и плаче). Изречения от типа: "вие само ми го оставете и аз всичко ще му вземам, близалки, гризки, бонбони" отговаря й се, че такива неща няма да се дават и тя казва "ааа няма, аз пък ще му давам" .. всеки път.
milenaka, в болницата никой нищо не ми е показвал или казвал. Мъжа ми бебето не го къпе сам, къпахме двамата след като майка ми ми показа как, а след като той тръгна обратно на работа си го къпя сама.
Аз се старая да не допускам голямо месене, но това значи, баби да не идват вкъщи или да не го виждат. Майка ми не ми се меси, дума не ми казва. За това и нея я допускам една идея повече.

# 689
  • при късмета
milenaka, в Тина Киркова, май Света София сега, знаеш ли какви отговори имаше на въпроси за кърменето? "Филми не сте ли гледали", " С кукли не сте ли играли като малки" о още доста "полезни" съвети. Няма нужда от коментар мисля. Педиатърката ни показа всичко на първото идване

Общи условия

Активация на акаунт