Дистанционно обучение за учениците-Teмa 14 /Януари 2021/

• 49 169
  • 1 060
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Т.е.  с отмяната на матурите за 4-ти и 10-ти клас, държавата официално ще си признае, че не се справя с ДО и че това не е начина да се получава качествено образование?

Също така е признание за безполезността тези матури и липсата на каквато и да било идея за развитието на образованието в България.

# 631
  • София
На практика - да.

# 632
Не виждам причина НВО 4-ти и 10-ти клас да са източник на стрес /освен за кандидатстващите в МГ след 4-ти клас в случай, че НВО влиза в балообразуването, но то е толкова елементарно, че и в този случай не го виждам като особено стресово/.
За моето дете проблем е аудиодиктовката. Въведоха ги, но все още реално никой випуск не ги е правил. Пуска им госпожата разни аудиодиктовки, изпълнени от вероятно някои госпожи. Миналата година също им пускаше. И бяха много добри. Сега обаче госпожата, която ги чете е друга. Има лек говорен дефект, някакъв по- особен акцент. И моето дете общо взето по- трудно я разбира. Та в тази връзка, има ли в изискванията на МОН, стандарт за самото аудио изпълнение?

# 633
  • София
laurentin, наскоро помагах на колежка с малко дете да търси материали.
Заповядай малко (всъщност хич не са малко) аудиофайлове. Под всяко помагало има линк, от който можеш да изтеглиш всички диктовки, които присъстват в помагалата.
https://www.prosveta.bg/audiodiktovki

# 634
laurentin, наскоро помагах на колежка с малко дете да търси материали.
Заповядай малко (всъщност хич не са малко) аудиофайлове. Под всяко помагало има линк, от който можеш да изтеглиш всички диктовки, които присъстват в помагалата.
https://www.prosveta.bg/audiodiktovki
Много ти благодаря! Изслушах една. На тази госпожа ги пускаха миналата година. Много ясно чете!

# 635
  • София
Линковете са по два. Единият, мисля, е за деца със СОП. А този, на който пише, че е по стандартите на МОН, трябва да е по стандартите на МОН. Joy

# 636
Т.е.  с отмяната на матурите за 4-ти и 10-ти клас, държавата официално ще си признае, че не се справя с ДО и че това не е начина да се получава качествено образование?

Също така е признание за безполезността тези матури и липсата на каквато и да било идея за развитието на образованието в България.
Преди време бях питал, но съвсем изключих и искам отново да попитам. Ако не присъствам на НВО тази година (10 клас). Мога ли да си взема дипломата за първи гимнфзиален етап или не? За някои математиката е песен, но има страшно много като мен, които евентуално ще изкарат 2. За тях това е безсмислено.

# 637
  • София
НВО няма значение за завършването на първи гимназиален етап - и да се явиш, и да не се явиш, и 0т. да изкараш - все тая.

# 638
Тези НВО-та май са за статистически цели, не за индивидуално оценяване на учениците

# 639
Бях писала преди време за идеята за уроци по БНТ. Не вярвам мен да са чели, но пък ще има образователни уроци за матурите за 7 и 12 клас. Явно и други са решили, че има полза.
https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/s-bnt-2-na-uchilishte-s-program … te-ot-7-i-12-klas

# 640
Няма да сгрешат да ги махнат, не само за тази година, ами и въобще.

# 641
Спокойно четвъртокласник и десетокласник може да не се яви на НВО или да изкара нула. Санака вече го е написала. Стига резултатът да не му е необходим за кандидатстване. Всъщност само без ДЗИ не може да се получи диплома за средно образование. Дори в седми клас можеш да кандидатстваш без НВО, друг въпрос е къде ще те приемат.

# 642
За малките специално, само психират децата. Учителите в четвърти клас се бяха побъркали и цяла година ги плашиха с това външно оценяване.
Накрая изобщо нямаше никакъв смисъл от цялото упражнение.

Докато стигнем до десети клас дано да го отменят.

# 643
Самото НВО не е страшно. Но отношението и поведението на някои учители ( особено начални) във връзка с НВО наистина може да изплаши децата.

# 644
Стресиращо е за 4 клас, защото максималният брой точки се представя като свръхценност от учители, но и от родители. Моето дете беше по системата с 20 макс, като от 18 беше отличен, полудяваха много родители , ако сакън, точките не са 20.А както е лесно, така в нашия випуск имаше по ЧП двусмислени въпроси и не беше чак толкова срещана оценка 20.

Учителите засипваха децата с куп помагала и тестове. В по-амбизиозни училища се отменяха физическо и рисуване, за да се занимават децата "с главното". Изобщо, луда работа.
Вече, на кое дете как му влияе е отделен въпрос, но точно по-съвестните бяха стресирани.
Виждала съм деца да повръщот от нерви още на Коледното състезание от първи клас. Всичко е не в самото естество на състезанието, а в свръхоценката му.
Едно е дете на 10 год, друго е на 14, когато вече малко от малко може само да взема решения.

За 10 клас нямам представа, като гледам накъде вървят нещата, май наборът на сина ми ще е първи с това оценяване. Но пак не виждам смисъл.
Смисъл има от конкретни изпити за конкретно училище, така масово не виждам полза.

Общи условия

Активация на акаунт