Дистанционно обучение за учениците-Teмa 14 /Януари 2021/

• 49 083
  • 1 060
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Приемът, който интересува моето дете, почти навсякъде е numerous fixus. Тоест, започва януари, а до май излиза класирането, след целия подбор. Искат академична справка с оценките от 10,11,12 кл. Предвид това, че НВО се точкува, а не оценява, не влиза в тази академична справка и все още мисля, че и да има НВО 10 тази година, няма да го пусна!

# 691
  • Варна
Приемът, който интересува моето дете, почти навсякъде е numerous fixus. Тоест, започва януари, а до май излиза класирането, след целия подбор. Искат академична справка с оценките от 10,11,12 кл. Предвид това, че НВО се точкува, а не оценява, не влиза в тази академична справка и все още мисля, че и да има НВО 10 тази година, няма да го пусна!

Само от любопитство, след като НВО ще е без значение за кандидатстването, каква е причината да го спираш, а не просто да отиде и да го направи? Не се заяждам, просто ми е интересно да разбера какво губят децата ако изберат да не отидат или да отидат, ако приемем че така или иначе резултатите от НВО не са важни.

Последна редакция: сб, 23 яну 2021, 16:49 от Manzhelka

# 692
Ако бях родител на десетокласник, за когото резултатът от НВО е без значение, бих оставила той да избере дали да се яви или не. Нито бих го натискала да отиде, нито бих го спирала. Но не съм. Joy

# 693
  • Върху лъчите на Слънцето.
Матури има в 12 клас. Останалото...не знам как да го нарека... Пък нека да видят от МОН колко е зле всичко, особено последните 2 учебни години.
Те това го знаят. Знаят и причините. Но си държат на статистиките и безумията.

# 694
  • Ямбол
Ако бях родител на десетокласник, за когото резултатът от НВО е без значение, бих оставила той да избере дали да се яви или не. Нито бих го натискала да отиде, нито бих го спирала. Но не съм. Joy
Някои обстоятелства биха ме накарали да се замисля.Ако има някаква вероятност оценката от НВО да се различава от годишната, то учителят за да не рискува да постави различна оценка, може да преосмисли, като знам на нас как ни гледат под лупа колко разлика има с оценките от външно и матури и тези, които сме поставили за годишни.Затова, ако ще ми гледат годишните оценки от десети клас, то може и да предпочета умишлено да пропуснем НВО. Хипотетично само разсъждавам.
Тази година преподавам на доста слаб 10 клас по математика и не се притеснявам какви резултати ще покажат, ако има НВО, защото ръководството се смени и сега натискът върху нас не е много силен от тази гледна точка за оценките, също така винаги мога да се аргументирам с по-слабите оценки на класа, честото отсъствие при някои ученици и естествено с ДО, че при слабите ученици ДО ги прави още по-слаби. И да, не на последно място, нека да видят в МОН какво става с тези постоянни смени на програми и дългото ДО.

# 695
  • София
На ПО също не се изтрепват да проверават домашни, то няма и как.

Факт, аз  го казах това за домашните в  друг аспект... След като се  преподава в описаните случаи така или иначе само по снимки на предварително изписани лист-два-три, а както стана по-ясно нагоре и само на черен екран с напевен тон надвечер, поне една проверка на домашните да имаше, за да има поне някаква обратна връзка какво е усвоено. В час при ПО е по- различно, учителят преподава, не обяснява все пак по  снимка, при часове за  упражнение обикаля по чиновете, хвърля при добро желание поглед  кой какви ги дроби или вдига отделни деца да пишат на дъската едно или друго решение. И точно тук е голямото разминаване. При едни ДО е на прилично ниво, работи се, усвоява се, при други картинката е плачевна. И МОН го знае.. Така че за мен , ако махнат НВО-то, ще е точно, за да прикрият кирливите ризи. Макар че така ще си вкарат автогол с автоматичното признание, че наученото по време на ДО  не стига за прилично справяне в общия случай. И какви чак пък такива сериозни  разходи ще има за 10 клас, които да искат да спестят?  Това не е ДЗИ или НВО в 7 клас със състезателен елемент, че да иска по-солидна организация, външни квестори, контрол.. Ако го има, подозирам, че би било същата пародия като четвъртокласната от години..Олимпиади как се провеждат  в сегашните условия? Wink

Последна редакция: сб, 23 яну 2021, 19:52 от пенсионирана русалка

# 696
  • София

Само от любопитство, след като НВО ще е без значение за кандидатстването, каква е причината да го спираш, а не просто да отиде и да го направи? Не се заяждам, просто ми е интересно да разбера какво губят децата ако изберат да не отидат или да отидат, ако приемем че така или иначе резултатите от НВО не са важни.
Да речем, че както са решили от МОН да не преподават присъствено и учителите се страхуват, както и болшинството родители, така ще реша, че след цяла година ДО, не ми се пуска детето на присъствен изпит. И изведнъж много ще ме дострашее и мен! За резултата от НВО, да кажем, изобщо не се притеснявам.
Принципна ми е позицията и няма общо с резултати.
А аз се чудя, теб не те ли е страх да пуснеш сина си на присъствен изпит, който хич не е задължителен?

# 697
  • Варна

А аз се чудя, теб не те ли е страх да пуснеш сина си на присъствен изпит, който хич не е задължителен?

Ами той днес беше на олимпиада, по собствено желание. Аз държах само да си вземе маски и дезинфектант. Така че отговорът е, да. Освен това ако оставят НВО, това значи, че ще са върнали децата в училище седмици преди това. А и не мисля, че НВО е толкова пожелателен  - фактически винаги има последствия. Лиляна изказа само едната страна от гледна точка на учителите, докато аз се притеснявах за отношението на университетите. И в крайна сметка не се притеснявам и от представянето на детето.

# 698
  • София
Аз не се притеснявам от реваншизъм, от страна на преподавателите на сина ми.
НВО по бел и мат не е пожелателен. Такива са по ЧЕ и ИТ. Но пък фактът, че няма допълнителна дата за явяване, го прави и не много задължителен. Wink

# 699
Учителките се шашкат, защото матурите оценяват тях, а не децата. А какво подсказване падаше преди време не е за говорене.  Тези тестове в четвърти и десети клас са напълно излишни, щом не са важни нито за завършването, нито за дипломата. А аз се замислих и за това, че по много западни държави точно в края на нашенския четвърти клас им е голямото кандидатстване за гимназии и там им се решава бъдещето - дали ще попаднат в училище, което води пътеката до университета или ще са в училище, където ще са само с професия. Макар да си знаем, правя уговорката, че не е въпросът в професията, а в тоталното прекрояване на бъдещето на детето на невръстна възраст. Нашето е нищо в четвърти клас, защото от тези малки матури нищо не зависи.
На моят син на НВО в четвърти клас му подсказвала госпожата. Детето беше възмутено, защото било грешно. 😂

# 700
  • София
Да, затова на моите винаги съм им казвала да не слушат разни подсказвачи и винаги е по-добре да сгрешат по собствена преценка, отколкото заради чуждата глупост и незнание.

# 701
Скрит текст:

Ами той днес беше на олимпиада, по собствено желание. Аз държах само да си вземе маски и дезинфектант. Така че отговорът е, да. Освен това ако оставят НВО, това значи, че ще са върнали децата в училище седмици преди това. А и не мисля, че НВО е толкова пожелателен  - фактически винаги има последствия. Лиляна изказа само едната страна от гледна точка на учителите, докато аз се притеснявах за отношението на университетите. И в крайна сметка не се притеснявам и от представянето на детето.
Значи, ти настояваш за ОЕСР, но нямаш нищо против олимпиадите ( да, знам, че се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки Joy). Учениците могат да ги върнат в училище, дори при обстоятелства, които ти намираш за неприемливи. Не знам какви последствия може да има едно НВО, което дори не се оценява по шестобалната скала. За да се различава оценката от НВО от годишната оценка, трябва да има преобразуване.
Принципно идеята е НВО за четвърти и десети клас да се провежда при условия, максимално близки до тези за НВО в седми клас. Това, което не ми харесва е, че в настоящите условия много промени, които преди се подлагаха на обществено обсъждане, сега минават тихомълком под егидата на извънредната ситация.

# 702
Интересно ми е ако вашето дете беше рисково и в училището му не се провеждаше индивидуално ОЕСР, какво щяхте да направите на мястото на Манжелка?

# 703
Ако те е страх от мечки, не ходиш в гората. Щом нямаш нищо против да прекараш четири часа в затворено помещение, за да се явиш на олимпиада, значи ще преживееш и присъственото обучение. Иначе се получава малко двоен аршин.

# 704
Питам конкретно ако са разменени места в сегашната ситуация с новия щам, с новините за заболели деца и т.н. и вашето дете е рисково, учи в това училище, където няма да има ОЕСР, вие какво щяхте да направите/ говорите стъпка по стъпка?
Не коментирам дали е правилно или не да ходи на тази олимпиада.
Не знам оли за 10ти клас нужна ли е за някъде, но с някои от седмокласните се кандидатства, така че няма как да се изпуснат.

Общи условия

Активация на акаунт