Дистанционно обучение за учениците-Teмa 14 /Януари 2021/

• 49 083
  • 1 060
  •   1
Отговори
# 705
Ако те е страх от мечки, не ходиш в гората. Щом нямаш нищо против да прекараш четири часа в затворено помещение, за да се явиш на олимпиада, значи ще преживееш и присъственото обучение. Иначе се получава малко двоен аршин.
Има си доста разлика в рисковете от участие в оли, 10 деца в стая, маска ffp2 и всеки ден от 7,30 до 13 часа  5 дни в седмицата на училище.

# 706
  • Ямбол
Ако съм на позиция, че ме страх от присъственото обучение и не желая да си пускам детето на училище, т.е. здавето му ми е приоритет, нямаше да го пусна и на олимпиада.
Имам доста ученици, които биха се справили добре на олимпиада, но не ги пуснаха родителите им.

# 707
  • София
Говорите за олимпиади и понеже още ме държи, да си кажа.
Дъщеря ми вчера беше на Олимпиада по Испански в нейното си училище. 22ро, София. Били са наблъскани сума ти деца в стаята. По едно на чин. Знам, че за ръководството на училището мерките не бяха приоритет и преди, явно не са и сега. Не виждам какво сложно имаше да сложат децата в празните стаи, а те са много сега. Дали това, че трябва да плащат на повече квестори....
Ние семейно изкарахме Ковид, та разчитам на антитела. Но просто ме е яд, че така се неглижират нещата.

# 708
Ако имаш за приоритет опазване на здравето, олимпиадата отсъства от личната картинка.
Миналата учебна година класната на детето ми до последно казваше на учениците й, че вярва в тях и че ще се справят независимо дали ще има НВО или ще го отменят. За моето дете щеше да бъде важно заради кандидатстване, но за мен като родител по-важни бяха изпитите на седмокласниците и зрелостниците. Междувременно нашето подлудяване започна със заложен като балообрадуваща компонента резултат от олимпиада, която отмениха заради грипна вълна и така и не гарантираха провеждане в условия без грип. Имаше болни деца.
Сградите са студени. И миналата година бяха студени. Децата са с маски, но няма изискване за вида на маските.

# 709
Все пак една олимпиада, изпит, матура изобщо не е съизмерима като риск с ежедневно присъствено обучение, да не се увличаме чак толкова.

# 710
Зависи от обстоятелствата и от късмета. Преди известно време се разигра интересна драма, провокирана от родител, по повод на това, че участник в олимпиада се е оказал с положителен тест. Та, можеш да ходиш присъствено и да не попаднеш в стая с носител, но може и да отидеш веднъж и това да се случи.

# 711
При нас има втора седмица присъствено по специален предмет. Маска - по желание, прозорец - отворен. Готвим се за изпит за кандидатстване след седми клас. Ако не беше този изпит (по четири човека за място средно) вероятно нямаше да го пускам. По желание е. Принудени сме в случая.
Стана ли вече ясно за 04. 02?

# 712
Дидева и това е вярно. Късмет си е, пък и след като има зараза с безсимптомно пренасяне...
Моите три деца няма да ги пусна присъствено февруари. Нищо, че 5 и 7 са важни класове. Лошото, е че и да се събират с деца не ги пускам. Вече им писна вкъщи добре, че са трима, на село сме. Нещо като лятна ваканция през зимата карат. Олимпиадата по химия беше първата среща с 5 деца от класа му от ноември насам.
От голямо значение е персонала в училище как гледа на мерките. Ако има боледували учители тежко като в нашето се спазва стриктно, на други места пък не...жив късмет.

# 713
Дидева, точно за този случай си мислех. А точно този ученик е ... Олимпиадите са за такива бисери като него. Момчето си беше  сложило две маски и е факт, че въпреки реакцията на родителката, вирусът не беше предаден към друг участник.

# 714
Дидева, но рискът да попаднеш на носител е много по-голям, ако ходиш всеки ден. Иначе помня случая.
Моята се беше записала на оли по мат., но няма да я пусна, защото ще е присъствено, а не ни трябва за никъде.
Оли по друг предмет обаче ни е нужна и е чист късмет, че ще е дистанционно този кръг. Според мен първият кръг трябваше да е дистанционен за всички олимпиади.
Февруари и аз няма да я пусна. Ще си плащаме и таксата за училището, и частни уроци, и ще уча с нея. Лошото е, че дори и с частните уроци не можем да компенсираме количеството часове, които изпуска, но здраве да е.

# 715
Да, рискът е много по-голям при всекидневно присъствие. Това не променя факта, че ако си толкова притеснен и загрижен, би могъл да си спестиш олимпиада, която не ти е важна.

# 716
  • Бургас
В час при ПО е по- различно, учителят преподава, не обяснява все пак по  снимка, при часове за  упражнение обикаля по чиновете, хвърля при добро желание поглед  кой какви ги дроби или вдига отделни деца да пишат на дъската едно или друго решение. И точно тук е голямото разминаване.

Според сина ми при повечето предмети не се различава начина на преподаване при ДО и ПО. Госпожите ползват и преподават по същите презентации, които ползват на присъственото. Т.е. не им се налага да правят някакво по-различно представяне и си ползват същите материали, които са си подготвяли за присъственото. По някои предмети им пускат кратки клипчета при ПО, например по музика. По рисуване при ПО госпожата използва лаптопа си за да им покаже как се рисува нещо и им го прожектира на бялата дъска. По история и география си имат презентации с картинки, допълнителни от тези в учебника. Задават се въпроси и децата оттоварят както при пресъственото. Госпожата по математика присъствено не пише на дъската. Прожектира презентация с "изрезки" от учебника и пише върху нея с пейнт. Учебната ни тетрадка е качена онлайн и се попълва на компютър. Детето попълва поленцата. При предаване верните отговори веднага светват в зелено. Така е от няколко години доколкото разбрах, не е някаква иновация.
Най-обикновено квартално училище сме. Не от елитните. Само учителя по английски го дава по лежерно и се включва само аудио, но той си е такъв и при присъствено, гледа да избута някакси часа.

Последна редакция: сб, 23 яну 2021, 22:33 от Irene Adler

# 717
Честно казано, съмнявам се някой да се е заразил на изпит, или на олимпиада. В университета имаше болен преподавател, който изпита сума ти народ присъствено и не зарази никого, над сто човека тестваха. За щастие, явно трябва по интензивен контакт.
 Такъв, какъвто се получава при присъствено обучение ден след ден без никакви мерки и дистанция.

# 718
Моето дете е 11 клас в СМГ. От 4 клас не е пропуснало олимпиада по математика. През годините, освен на НВО, се е представяло отлично и на други олимпиади. Тази година пропуска олимпиадите. В този момент не са ни важни състезанията, а възможно най-скоро да се върнат в училище. Децата имат нужда от пълноценен ученически живот и обучение.
Всеки може да се зарази навсякъде. Заразяването не става с натрупване, а от една близка среща със заразен.
Та не ми обяснявайте, че някой го е страх да си пусне детето на училище, защото са много дни, а не го е страх от ненужна олимпиада, защото е в един ден. 😄

# 719
  • София
Ирис, Дидева назад много точно каза - въпрос на късмет..   Понякога добър, понякога - не толкова. Wink

Общи условия

Активация на акаунт