Дистанционно обучение за учениците-Teмa 14 /Януари 2021/

• 49 064
  • 1 060
  •   1
Отговори
# 720
В много училища децата са по 2-3 или дори да е по-голям , пак е  пренебрежим брой на олимпиада. В нашия град, съдейки по списъци, които съм виждала, децата не са никак много. Олимпиадата е еднократно престояване за по-малко време,отколкото дори един учебен ден, дава възможност детето да бъде заведено и върнато с личен превоз(нещо, което не е възможно ежедневно), не се предполага струпване в междучасие.
Разбира се, че е в пъти по-малка вероятността от зараза. Иначе, теоретично, може и във входа на блока да се заразим, може и от събиране на входните такси. Рисковете следва да се преценяват.

Всички тези спорове и напрежения нямаше да ги има, ако имаше адекватен прогностичен план, а не "ще решим, ще обмислим, очаква се..." Друго-може и да е формално, но все пак е въведен разрешителен режим на ОЕСР, това също е притеснително. Видяхме, че много училища отклоняват. Трето-при ОЕСР  не се допуска детето да участва пълноценно в час и няма яснота защо.

А всичко това можеше да се урегулира цяло лято и дори първия учебен месец, тогава нямаше да има спорове и неразбирателства.

# 721
  • София
Нямам идея, Светкавица, как е във Варна, едва ли е много по-различно. Но в София на общински кръг  в много училища (особено в спряганите за елитни) има поне по няколко деца от клас - това е масов кръг все пак, на който и можещи, и не чак толкова можещи се явяват. Когато класовете само в един набор са 5 - 6 - 7, явилите се надвишават като брой един клас даже. И ако не са добре разпределени - нещо, което Валенцето вчера точно потвърди, не виждам причина да се застъпва идеята за по-малък риск. Да не говрим, че има и други набори в дадено училище и дори децата във всеки по отделно да са по-малко, пак стават много, когато ги съберат заедно. Често на състезания се практикува точно това - примерно  6 и 11  клас заедно в една стая, произволни класове взех за пример...

Последна редакция: нд, 24 яну 2021, 09:08 от пенсионирана русалка

# 722
Различно е, ако наистина в София е масово.
Масово тук се ходи в 7 клас, а още по-масово в 4 по мат, но пак не всички деца и далече не цял клас.
В схемата на МГ за олимпиада по мат - голямо училище с по 7 паралелки в някои класове, децата са максимум 12 в стая. И то по изключение..Е, въобще не може да се сравнява с ежедневно, многочасово присъствие на 26 деца.
Редактирам се, няма с 1 и 2, 4 деца, но все пак не са чак толкова много.
А в други училища далече не са толкова желаещите.

Иначе, както писах, риск има и от входа да се разболееш, но има риск и риск.

Последна редакция: нд, 24 яну 2021, 09:16 от Светкавица

# 723
  • София
Давам ти за пример година,  за която помня точна бройка. Запомнила съм я заради отношението явили се/минали на следващ кръг. Само от класа на децата ми (10-ти тогава), при това не в  МГ, имаше 12 деца на общинския. Почти половината клас...  .Не говорим  за това как са се справили, говорим само за присъствен брой.

Виж тук...
https://smg.bg/wp-content/uploads/2019/12/novina-2019-12-28-rezu … ski-kryg-2019.pdf

Да, това е СМГ, но  дори и в езиковите броят на общински кръг е много голям.

Последна редакция: нд, 24 яну 2021, 09:20 от пенсионирана русалка

# 724
Друг фактор е и конкретната организация на училището, доверието, което може да му се има за мерките.

И пак всеки знае себе си, в случая детето си. Аз, например не пускам сина си и на извънкласно занимание с инструмент, кара го пак онлайн. При положение, че е сам на репетиции, освен при подготовка за концерт, но и концерти няма в послидните месеци.
Въобще, всеки си преценява риска, но е преувеличено да се приравнява Оли на ежедневно присъствие

# 725
  • Варна
А защо никой не си зададе въпроса  защо точно  в семейства, които толкова ентусиазирано и нетърпеливо чакат завръщането на децата в училища (следователно не се притесняват от вируса), изведнъж точно на двете дати за НВО по средата на юни, ще се притеснят от зараза и няма да пуснат децата си на училище? А след НВО ще им спадне ли притеснението или ще подадат заявление за ОЕСР до края на годината? Питам, защото дискусията за Оли се заформи покрай десетокласното НВО.

# 726
  • София
Е, Светкавица, ако човек има доверие на училището за спазване на мерките и за организацията  по време на олимпиада, следва да му има доверие и при ежеднено присъствено обучение. Който си следи за спазване на мерките, го прави не на избирателен принцип само в дните с олимпиади. Wink Който не - същата работа, безхаберно подхожда и в двата случая.

И къде някой, Манжелка, написа, че се страхува от зараза в деня на НВО точно? Повторно, въпреки изтриването, намекваш за страх от несправяне на децата на непознати. Wink Но ще ти кажа нещо, тези родители потенциално споделят, че децата им може и да не отидат на НВО. Но може дотогава да си сменят мнението... Ако то се проведе и не отидат, тогава ги питай пак, сега всичко е сферата на  условността, дори и само заради неяснота каква ще е ситуацията с вируса след няколко месеца. Докато те те попитаха за свършен вече факт при ясни сегашни параметри за заразата и при деклариран нееднократно страх от опцията за ПО - явяване на присъствена олимпиада в  клас, за който олимпиадата не носи никакъв бонус за кандидатстване тук или там (както е в 4 и 7 клас).

Има разлика, при това голяма.

Последна редакция: нд, 24 яну 2021, 09:43 от пенсионирана русалка

# 727
По принцип е така, всяко струпване на хора представлява риск и е въпрос на късмет.  А и колкото повече се разпространява заразата в обществото рискът се повишава.

За матурите миналата година нямаше проблем, но тогава явно много малко хора бяха заразени изобщо. Сега кой знае какво ще е точно тогава.

Аз също не бих помислила и да пращам детето на нещо, което не е жизнеопределящо, а само за да види докъде е, или да трупа опит с изпити. Айде няма нужда... Виж на НВО няма как.

# 728
  • Ямбол
А защо никой не си зададе въпроса  защо точно  в семейства, които толкова ентусиазирано и нетърпеливо чакат завръщането на децата в училища (следователно не се притесняват от вируса), изведнъж точно на двете дати за НВО по средата на юни, ще се притеснят от зараза и няма да пуснат децата си на училище? А след НВО ще им спадне ли притеснението или ще подадат заявление за ОЕСР до края на годината? Питам, защото дискусията за Оли се заформи покрай десетокласното НВО.
Никой в тази тема не е твърдял, че няма да си пуска детето на НВО в десети клас поради страх от зараза. Съображенията бяха други и нямат нищо общо с вируса. От друга страна онези, които много се страхуват от вируса и не искат да пускат децата си на училище, нямат проблем да ги изпратят на олимпиада, което явяване не им носи нищо, освен гордост за мама, евентуално. Та ето задавам въпроса си - каква е причината някой да си праща детето на олимпиада, а иначе се страхува да ходи присъствено.
Отговарям още веднъж за това, че аз лично, хипотетично, може и да спра детето си от НВО, ако преценя, че от това явяване може да си развали предполагаемата годишна оценка, предполагаемо, която би му била нужна в бъдеще. Да, има вероятност да не се справи на НВО и от това никой не е застрахован. И ако приоритет е годишната оценка, то няма да рискувам. Но пък не мога да си обясня за други, при които приоритет е здравето на децата, защо рискуват, след като резултатът от олимпиадата не им е важен.

# 729
Оли по друг предмет обаче ни е нужна и е чист късмет, че ще е дистанционно този кръг. Според мен първият кръг трябваше да е дистанционен за всички олимпиади.
Това би противопоставило децата с добра техника и интернет връзка срещу тези подръчна техника, колкото да има нещо. Квесторите трябва да бъдат много повече и много по-добре подготвени. Лишено е от справедливост за 4-ти, 7-ми и класовете, за които има участие на национален кръг на олимпиада по предметите.
Manzhelka, не знам как успяваш да си зададеш толкова съществени въпроси, за си ги насочиш в някаква желана от теб посока и да си ги разискваш с някакъв твой личен прочит.
пенсионирана русалка, това което си пуснала е явили се близо 3/4 от децата на училището. Миналата седмица разделиха малките и големите ученици да се явят в две групи, за да се спазят мерките.

Последна редакция: нд, 24 яну 2021, 10:23 от рони

# 730
Не може да се сравнява присъствието на оли  с ежедневното. Най-малко на оли всички стоят по местата си, не говорят, не крещят, не са 30 човека в стая. Повече вирусни частици се отделят при говорене, викане. Освен това има значение и продължителността ан контакта, както и носенето на маски.

Уоруик, вече се говори за натрупване на вирусен товар. Можеш да прекараш с някой болен 5 мин, да натрупаш известно количество вирусен товар и след това да прекараш още 5мин и да донатрупаш количеството, което ти е нужно да се разболееш, преди организмът ти да е успял да се справи с първите вируси.

Рони, нали има втори областен кръг?  За 4ти клас няма национален, само областен. Не виждам никакъв проблем общинският да е дистанционен. Не помня някое дете с интерес към МГ да не е било класирано за областен в 4ти клас заради лош резултат на общинския кръг.

# 731
Аз също съм за ДО или за ПО с ясни мерки. От страхливите и паникьорките съм. За общинския кръг прецених, че ще пусна детето. Надявах се, че ше има мерки. Е, нямаше. Дори се оплаках тук или в някоя друга тема как всички квестори бяха без маски. Това, че ме е страх, не означава, че не работя и че не пазарувам. Прецених, че олимпиадата е премерен риск. И не, не е същото всеки ден по 6 часа и 1 ден за четири часа.
Ние можем да си се заяждаме на дребно колкото си искаме, истината е, че условията в държавата и училищага в частност не стават.
И пак ще повторя в нашето училище няма ОЕСР по желание. Казаха ми, че трябва да чакам училищата гнезда. Тя годината ще свърши. Това, че в някои училища има ОЕСР по желание, не означава, че навсякъде има. Смятам и пресмятам рискове и ползи. И не мога да го измисля за моето дете конкретно. Ако го направят синхронно във всички училища, ще е най-добре. Всички ще са доволни. Едните присъствено, паникьорите в къщи. Но не го правят.

# 732
  • Ямбол
Защото не е толкова лесно да се направи и никак не е евтино. Затова сега всички си стоим вкъщи. За никой друг бранш няма наложено от държавата работа от разстояние, освен за ресторантите, които могат да доставят до дома и офиса, но пак се работи на място и за готвача няма промяна, докато за учителите работата е много повече и доста различна и като компенсация - 30лв.

# 733
Дъждец, до областния кръг се стига след 16 точки на общинския. МГ го включват в балообразуването за прием. Съответно трябва да бъде възможно най-справедливо проведен.
Скрит текст:
(има случаи на деца с интерес, или поне на родителите на тези деца, които не минават ситото. Миналата година беше много забавно с авторските задачи, които в няколко училища бяха по-трудни от задачите на областния кръг. Тази година има безумно формулирана тектово втора задача, която ще пореже доста деца)

# 734
Те ако не могат да минат ситото на училищните задачи, на областния ще имат от 0 до 2т.
Но така или иначе мат.навсякъде мисля е бил присъствено, както за 4ти, така и 7ми клас.
Може някое училище да иска да си задържи децата и да са се изгаврили със завъртяна задача.

Общи условия

Активация на акаунт