Дистанционно обучение за учениците-Teмa 14 /Януари 2021/

• 48 388
  • 1 060
  •   1
Отговори
# 915
Напълно ви  подкрепям.
Моите доводи са едно, че е рисковано от гледна точка на здравето и второ точно два месеца  преди матурите вероятността да се окажем обучавани от някакъв студент Flushed заради много вероятно  заболял преподавател с опит.

# 916
  • София
И мен ме притеснява това, че на практика пак ще се преподава онлайн. От друга страна, за две седмици ще направят едно писменно изпитване на предмет, но ще останат и часове за живи консултации, изчистване на неясноти и т.н.
Лично аз, много се надявам да се възстановят съботните занимания в гимназията, макар и да съм скептична...

# 917
При правилно взет антиген тест, трябва да излязат сълзи. В Швеция масово си вземат сами проби.
Румка, аз след пср теста, от вратата у дома влязох директно в банята под душа и също жабурих дълго. Откачена работа!

На мен преди 10 дена ми правиха антигенен тест в Правителствена болница. И не ми объркаха никъде, камо ли дълбоко. Лаборантка просто мина с тампона няколко пъти по езика ми и каза Готово.

# 918
  • Sofia
Нашето училище е основно. Има 39 паралелки. В момента на училище са 25 от тях. Ако върнат само 7-ми клас, ще станат 28. Когато върнат 5-ти, ще са 30.Та това си е пълно училище. За какви 30 процента говорят изобщо. Нямаме смени. От ПГ до 4 клас включително децата са целодневно. Прогимназиалните класове имат два пъти седмично също целодневно обучение.

# 919
Надявам се всички осъзнахме , че сред нас безстрашни няма. Всеки има своите притеснения и понеже сме различни, са различни и те.
Силно се надявам , онези, които си позволяваха язвителни коментари относно страхът от заразяване на някои от нас да са осъзнали грешката си, така като днес осъзнават и признават , че и те самите имат своите страхове, за които би им било неприятно да бъдат обект на закачки от хора , които изобщо не ги споделят.

# 920
При нас ще се отразят добре присъствените дни на професионалните предмети. Иначе за изпитването те и сега ги изпитват постоянно и не бих казала, че в по-леко. Имат блокове по два часа на предмет и един от тях изпитват, втория преподават нов урок. Не виждам основание да го променят.

Притеснява ме единствено, че няма условия и не вземат никакви мерки.

# 921
  • София
Хаха, мамамари, много "честен" коментар. Тези, които  са изразили мнение , несъвпадащо с това на поддръжниците на ДО за неясно още колко време заради риска от заразяване, са си позволявали язвително отношение, че трябва и грешки даже да осъзнават... Ама когато посоката е обратна, вече не става дума за язвителност, а за закачки само. Там язвителност е нямало и необходимост от осъзнаване на грешки също няма....Stuck Out Tongue Closed Eyes

Аз мога да говоря за себе си само и за "закачката" на Уоруик от онзи ден -  страхове от тестове нямам, нито за себе си, нито за децата си. Последните заради пътуване насам -натам са с повече задължително направени тестове в кратки периоди ( и PCR, и антиген) от много хора тук сигурно. Страх, при това оправдан, изразих не от самия тест, а от сестра конкретна и подобни на нея (дано не са много). Когато заради  некадърността на такова медицинско лице един детски живот е поставен на карта,  "закачките" са излишни. И вероятността да искаш нещо да ти се направи точно от нея, дори и проста манипулация, граничи с нулата..
Надявам се всички осъзнахме , че сред нас безстрашни няма. Всеки има своите притеснения и понеже сме различни, са различни и те.
Силно се надявам , онези, които си позволяваха язвителни коментари относно страхът от заразяване на някои от нас да са осъзнали грешката си, така като днес осъзнават и признават , че и те самите имат своите страхове, за които би им било неприятно да бъдат обект на закачки от хора , които изобщо не ги споделят.

Последна редакция: вт, 26 яну 2021, 08:57 от пенсионирана русалка

# 922
  • София
mamamari, аз в тази тема чета само за страх от заразяване, което има своя резон и никой не го отрича, но някои неща отиват далече от границите на разума. Както и да е, не разбирам защо мине, не мине, някой трябва да подклажда огън за кавги.
Ирис, не знам дали и колко ще се спазват мерките, но се надявам всички да се обединят около идеята, че мерки са нужни. Мисля, че и много хора са предубедени срещу други хора. Все по-често ми се случва да чета, че родители ще са против маските в час. Не знам, може и такива да има, но не са в моето обкръжение. Родителите около мен са готови на много неща, за да могат децата им да водят живот, близък до нормалния.
Идеята на Дидева и Санака мисля, че беше в посока на това, че онлайн изпитванията ще спрат и цялото присъствено време ще се употреби в контрол, а не в преподаване. Нямам против контрола, но се надявам да има време на живо да се изговорят нещата, преподадени онлайн.

# 923
  • Варна
5 минути ми отне да сметна моето дете евентуално кога ще е на училище - май към 8 март. Излиза, че ако ще са 6ти и 9ти клас заедно, в тяхната огромна сграда ще ходят 4 паралелки 9ти клас сутринта, и към 5-6 паралелки 6ти клас следобед... то ще е празно, егати тъпотията
Затова пък в нашето малко училище, което е до 7 клас сградата ще се напълни доволно. Не знам как ги смятат тези проценти и защо изобщо ги смятат, след като първо - в различните училища се получава различно и второ - в класната стая са си всички накуп.

# 924
За маските. В училището на моето дете маски в час започнаха да слагат още ноември, 3 седмици тогава. Писала съм тук. В началото, поради тази причина почти половината от класа спряха да посещават училище. Сега пак са с маски. И неносещите са 2-3 деца от 20. Т.е. вече се приема за нормално.

# 925
  • София
Стаматов беше дал предложение в ОУ, СУ и гимназиите, по различен начин и различни класове да пускат, но не са го приели на отраслов съвет. Ето целият текст, за който не го е чел:
Скрит текст:
Директорите на училищата  са на мнение за автономност при решенията за връщане на учениците.
Решението за възстановяване на присъственото обучение на отделни класове трябва да бъде взето от здраните експерти, изключително ВНИМАТЕЛНО и ПРЕДПАЗЛИВО.
Различните училища позволяват различен подход за връщане на класове за две/три седмици, при спазване на дистанция и редуване на класовете, като бъде посочен % на максимално присъствие на ученици (30 или 40%- освен начален етап).
Добре е да се разреши автономия за решаване кои класове и какво редуване да бъде приложено, съобразно спецификата на училището:
- присъствено за всички от 1 до 4 клас;
- в големите училища-първо за завършващите етап -7 и 12 клас;
- в основните училища- 5 и 7 клас;
-  в училищата с малък брой ученици - биха могли да се върнат всички;
- в училищата на една смяна-за кратко време може да се премине на две смени и това да позволи присъствено обучение за повече класове и спазване на отдалеченост;
- за училища с уязвими групи-изключително внимателно според сградата;
- професионалните гимназии-12 клас и практиките в различните класове;
- обединените и средищните училища-изключително внимателно-заради смесването на учениците от различни селища.
Всички ученици (5-12клас)
в присъствено с маски в училище.
Да бъдат конкретно и ясно информирани всички родители.
За НВО в 4 и 10 клас - провеждането им би дало информация за нивото на учебните програми и планове, дори точно сега в обучение проведено в електронна среда. Дори и да не е задължително за всички ученици, резултатите му биха били добре за системата ни, за образованието.
Позиция на съюза на директорите (СРСНПБ) е за пред отрасловия съвет към МОН по отношение на поетапното връщане на учениците.

# 926
Русалка, не съм имала в предвид вас , но коментара ви за ''мърлявата'' сестра според мен бе доста грозен и наистина ме изненада да е дошъл от вас.
Целта на поста ми, който коментирате е да призова всеки от нас да уважава страховете на другия , дори и когато не ги споделя.

Слънчева, много неща в последната година излизат от представите ни за нормално. Всички сме изнервени, но как биха ни помогнали обиди и язвителни забележки по между ни? Като нагрубиш човека срещу теб и му сипеш сол в раните , няма да си върнеш нормалността. Само минаваш на по-примитивно ниво.
Не говоря за вас.
Говоря съвсем принципно и общо за всички ни.
Вярвам , че с малко усилия можем  много повече.

# 927
  • София
Училището на сина ми е чуждестранно, но в София и се чудя там как ще ги върнат и ще бъде ли разрешено да е по друг график. Първо, те имат ваканция от 19.02 до 8.03. Освен това изпит имат след 9-ти клас, а не след 7-ми, затова важен е и първия гимназиялен клас, който е 10-ти. Че и се получават присъствени 2 седмици и 2 дни. Иначе са с маски и в клас, но ще се получи доста интересно този път.

# 928
  • Бургас
пенсионирана русалка, мисля, че mamamari имаше предвид язвителните коментари на някои хора, които подигравателно пращаха страхуващите се да се преместят на село или в гората и да не си подават носа навън или излизат със скафандри.

# 929
Училището на сина ми е чуждестранно, но в София и се чудя там как ще ги върнат и ще бъде ли разрешено да е по друг график. Първо, те имат ваканция от 19.02 до 8.03. Освен това изпит имат след 9-ти клас, а не след 7-ми, затова важен е и първия гимназиялен клас, който е 10-ти. Че и се получават присъствени 2 седмици и 2 дни. Иначе са с маски и в клас, но ще се получи доста интересно този път.

ами не е редно да им се позволи различен режим - независимо от учебната им програма, те се намират в България, където според епидемичната обстановка ограниченията и разпоредбите важат за всички.

Общи условия

Активация на акаунт