Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 29

• 28 168
  • 761
  •   1
Отговори
# 465
Щом си търси,има нужда. Няма такова нещо сукане напразно, кърменето не е само храна обаче и не е в него проблема на тая възраст, другаде е.

На тази възраст има безброй причини да се буди и щом търси гърдата, вероятно чувства дискомфорт - физически,емоционален, зъби,едно от тези или всички накуп. И с кърмене и без, пак ще се буди, защото нервната му система още не е съзряла, тепърва усвоява все повече моторни умения,разбира повече,говори или трупа речников запас и т.н.

Ако няма друга асоциация за сън освен гърда, може да се започне създаването на такава,успоредно с даването на гърда - гушкане,галене,четене на книга,каквото работи за вас двамата. И постепенно тази друга асоциация ще остане водеща. Това е процес и отнема време.

За отбиването прочети тук, зависи каква е твоята кърмаческа цел и визия, при така описаната ситуация аз бих оставила детето само да се отбие, ако са само нощни, но ако ти желаеш вече да го отбиеш - разбира се,работи в тази посока. Това не значи,че ще спре да се буди обаче.

http://www.podkrepazakarmene.com/155-155.html
https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2010/01/01/weaning/amp/

# 466
Благодаря! Хм, сега се замислих, може би нови думички се появиха, явно бурното развитие е свързано с нервната му система. А той е и много буден, емоционален. Отдавна съм въвела и други асоциации, не е само кърмене. Четем, пеем, галим се. Всичко знае кое след кое следва.

Лошо ли ще е за него, ако му оставя само 1 кърмене вечер и не давам през нощта? Така да свикне. Или ако махам нощните, трябва и вечерното, тоест напълно да отбия?

# 467
Прочети статиите, които дадох. Нощните по принцип се махат последни. Щом има други асоциации за сън - първо се ориентирай към вечерното. От раз да го отбиеш - няма да стане. Не и по начин,който да е добър за него или за теб. Това е емоционална връзка и ако днес ти си насреща, а утре му кажеш -  сори, няма ме за твоите нужди, детето ще изживее дълбоко емоционално това, ще е ядосано, отчаяно,ще е загубило доверие. Ще има протести,много тръшкане и много неспане. Неспането не е от кърменето. Няма да почне да спи като му откажеш гърдата. Помисли как ще посрещнеш тези нужди без нея, защото тях ще ги има.

Периодите на неспане,уви,не се изчерпват сега и продължават във времето след отбиване. Тъй,че започни плавно. Но в момента детето изживява нещо и има нужда от теб. Пробвай да замениш гърдата през нощта със прегръдки, песни или каквото решиш. Ако растат пък зъби, съвсем...

# 468
Почиствате ли гърдите преди всяко кърмене ?

# 469
Не, не е нужно да се мият гърдите повече от обичайното ви взимане на душ.

Постоянното миене изсушава кожата,премахва полезния микробиом,пречи на бебето да усети естествения мирис, пречи на овлажняващата функция на Монтгомъровата жлеза.

# 470
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010004397
Момичета, това
Може ли да се приема при кърмене?

# 471
Това е някакъв билков микс от индийски билки. За повече от половината (7 проверих, нямаме данни,няма изследвания и е нормално, защото изобщо не виреят в умерения климат на Европа).
Имайки предвид това, не е подходящо да се приема.
Като добавим,че се води добавка за сърдечни проблеми,холесторол ,тахикардии,аритмии - несериозно е при наличие на подобен медицински проблем, приемът на медикаменти да не е съгласуван с кардиолог. Подобни състояния не са шега и не се лекуват с хранителни добавки.

Хранителните добавки в България не преминават и не подлежат на контрол от агенция по лекарствата. Тоест, какво съдържа аджеба тая добавка наистина,има ли клинични изследвания за ефектите, които пророкува и безопасна ли е, не знаем. Няма контрол.

Затова не си предписвайте сами добавки, а се консултирайте с лекари специалисти,еле като говорим за толкова сериозни неща.

Станала съм като развалена грамофонна плоча,но българите имаме лошият навик да си самопредписваме и самолекуваме и саморазболяваме, дори приемът на витамини следва да е съгласуван с лекар и след изследвания за дефицитите им.

# 472
Съгласна съм Кактусче, много си права. За съжаление обаче лекарствата които ми предписват кардиолозите и са съвместими с кърменето не ми влияят по никакъв начин и единствената алтернатива е да спра кърменето. Разбира се склонна съм да го направя, защото не се чувствам добре, но преди това ми се искаше да проверя дали не бих могла да си помогна сама. Явно няма да мога. Благодаря ти за отзивчивостта.

# 473
Виж какво ще ти предпишат след като идеш отново на консултация и може директно с ibclc Марияна Енева да се чуеш и да видиш кое и как може да се пие. Ако тя ти каже,че не са съвместими по никакъв начин - в крайна сметка е важно здравето ти, детето ти има нужда от здрава майка и понякога решението да спреш кърменето е наложително и за доброто на всички. Но си направи консултация с лекар пак и после с нея. Ще стискам палци да се намери вариант!

# 474
Здравейте , мамчета Simple Smile Преди 2 седмици ходих на мамолог , който констатира 2 бучки . Назначи ми лечение за радост обема на бучките значително намаля , но все пак са си още там Sad За колко време би слвдвало да се разсеят ??

# 475
Какви бучки установи? Не разбирам въпроса. Ако става въпрос за образувание, не е за тук въпроса. За запушено млечно каналче ли става въпрос?

# 476
Какви бучки установи? Не разбирам въпроса. Ако става въпрос за образувание, не е за тук въпроса. За запушено млечно каналче ли става въпрос?
Да , не уточних.. точно за запушено каналче

# 477
А имате ли болка,напрегнатост, болезненост като натъртено? Запушено млечно каналче, ако не бъде отпушено две седмици, ще се развие възпаление. Тоест, много малко вероятно е описаното да е запушване. Какво е това лечение,за което говорите? Какво правите в момента, как е организирано кърменето?

# 478
Какво е лечението, че ми е интересно?

# 479
Няма напрегнатост просто малка бучка или както лекаркта ги нарича “локви” задържана кърма . Изписа ми окситоцин в носа до отпушване на канала , но вече втора седмица, дори вече малко повече си я усещам , че все още е там , да доста по-малка , отколкото беше , но все пак си е там . Та въпроса ми беше дали има някакъв период на “търпение” до като изчезне или пак да записвам час? Забравих да споделя кърмене за съжаление няма малката кукла хапва изцедено Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт