Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 29

• 28 174
  • 761
  •   1
Отговори
# 450
А преди това как е било акането? Всеки ден по няколко пъти ли? Питам, защото моето бебе от раждането ака веднъж на 3-4 дни, изцяло кърмен е и лекарите казват, че е нормално. Лекарката каза само ако бебето е в дискомфорт да използвам Мелилакс. Ако бебето наддава добре и има добре напишкани памперси и ако акото(дори и на 3-4-5 дни) е с нормална консистенция, значи всичко е наред. Успех с прегледа.
По веднъж, два пъти в денонощието е беше изхождането. С нормална консистенция. Не забелязвам да изпитва дискомфорт, нито му е твърдо коремчето.
Ще видим утре на прегледа дали е наддал. Надявам се наистина да е нещо нормално.

Едит: Детето усети тревогите ми и се изака! Ура😀

Последна редакция: ср, 17 фев 2021, 18:46 от Анонимен

# 451
Фея, трябва да се провери наддаването. За дете на такава възраст неакането не е ок. Мелилаксът е подходящ за новородено, ползвайте. Пишете как е наддаването после и с какво тегло е изписано детето. Дохранвайте с изцедена кърма по възможност.

Вики, предаваш антитела, да, не се тревожи.
Аз пак да питам - при положение, че в гърдата има уплътняване и е зачервена колко мога да чакам преди да трябва да ида на лекар? И на какъв лекар?
Не минава за ден запушването. Търпение, изпразване на гърдата, компреси. 3-4 дена е в норма да се чувства болка на мястото. Ако поддържаш обаче температура над 38.5 - отиваш при хирург, но случая не е такъв.

Елисавета, подвела те е. Проктологът може да е хирург, може и да е терапевт. Той е с тясна специалност - дебело черво,ректум, анус и околните тъкани. Не всеки хирург е проктолог, хирурзите имат различни специализации - коремен, гръден,обща хирургия и т.н. Да, ако няма проктолог в града, най-добрият специалист за проблема ще е хирург. Гастрото си е по въпроси,свързани със стомашно-чревния тракт,пак са квалифицирани по въпроса от ЛЛ, но не им влиза в квалификацията тази тясна специализация. А ако много кървят вътрешно,е хубаво да види специалист;че стават фисури,гадна работа е. Та, ако можеш иди на частно да ти е мирно на главата.

Цикатридинага е ок, от съставът й само маслото от чаено дърво е среден риск,но в такова малко количество и то локално там,няма проблем,ползвай.

Шананче, при доксипроктът едната съставка е дадена в среден риск,но според изследванията не се отделя в кърмата, тъй че мисля е ок,имайки предвид,че е локално приложение.

Ако трябва други медикаменти да проверя ми ги напишете в нов пост,че много отговори имаше и ми е трудно да връщам назад.

# 452
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.
Здравейте. И моето бебче, като на bebiflebi, е на 6 месеца и е качило само 100гр за месец. Знам , и прочетох отговорите, че е напълно нормално за кърмаче да качи само толкова. Но през този последен месец имаше проблеми и в изхожданията - не акаше изобщо и като минеха 6-7 дни му правихме микроклизма, всеки път. И така 4-5 пъти. Сега, откакто му давам пюре от тиква, започна вече сам да пълни памперса. (Да уточня, че преди този въпросен месец пълнеше памперсите стабилно, по няколко пъти на ден). Това беше едното, което ме притеснява. Другото, е, според вас нормално ли е нощния му памперс сутринта да е почти сух? При положение, че през нощта сука няколко пъти : в 23ч, в 1ч, в 3 ч, в 5ч и в 7ч , като в 7ч му го смених. През деня суче само по 2 минути от двете гърди, повече не иска, и ако му предложа пак, започва да хапе със зъбки (има 2 вече). Храни се през 2 часа и половина, или през 3. Общо за денонощие има около 8 хранения. Като на обяд само опитва храната, после суче.
Имам ли повод за съмнение дали му стига кърмата? По принцип е спокоен след хранене, с някои изключения.

Последна редакция: ср, 17 фев 2021, 20:10 от ♥ LoVeLy Wife ♥

# 453
При захранване всички деца минават през период на запек. Все пак започват да приемат нов тип храна,храносмилателната система има нужда да свикне.
Памперсите също се поразреждат,не виждам аз нищо притеснително,предлагай по-често гърда и твърда храна колкото иска.

# 454
Дами , кърмя дете на 7 дни доста ме наболява по някое време и набъбват . Цедя се . С малки гърди съм и сякаш винаги дори след цедено остават напрегнати. Нормално ли е ?
И друго . През целият период на кърмене ли трябва да доизцеждам . Как да го избегна ?
Детето суме малко и има остатък и като пораснатне ще я доизяжда  или имам много кърма ? Как да разбера ?
И след всяко кърмене ли да се цедя или когато много се напрегнат ?

# 455
Прочетохте ли първи пост?
Нормално е в началото да се препълват гърдите,  цеди се при болка. Не е нужно доизцеждане след кърмене нито в началото, нито когато и да е в процеса на кърмене.
Хубаво е да се разбере бебето ви суче ли ефективно или само дреме на гърда, защото несукането може да доведе до напрегнати гърди.
Как ви е организирано кърменето, колко пъти за денонощие и колко нощем? Пълни ли памперсите, обилно мокри и наакани?

# 456
Еее супер... Запушване под гърдата, по точно в долната и част. Сложих топъл компрес и топче стана понеже не изцедих веднага..   толкоз то.

# 457
Дала съм линк за пореден път за запушване преди 1-2 страници,има го и в първи пост. Не се слага топъл компрес. Той не помага. Ако се прави такъв се прави непосредствено преди кърмене, защото целта му е да стимулира рефлекса на потичане. При запушване се прави студен компрес със зеле. Моля четете статиите. Те са за Вас, вашата информираност как да действате адекватно.
http://www.podkrepazakarmene.com/155-155.html

# 458
Ами първите дни бяхме на три часа . После я оставих да си показва сама кога е гладна . Пак става обикновено на такъв интервал . За мокрото не съм гледала , наакани да няколко пъти в денонощие , не знам дали обилно . 😂
Прочетохте ли първи пост?
Нормално е в началото да се препълват гърдите,  цеди се при болка. Не е нужно доизцеждане след кърмене нито в началото, нито когато и да е в процеса на кърмене.
Хубаво е да се разбере бебето ви суче ли ефективно или само дреме на гърда, защото несукането може да доведе до напрегнати гърди.
Как ви е организирано кърменето, колко пъти за денонощие и колко нощем? Пълни ли памперсите, обилно мокри и наакани?

# 459
Предлагайте по-често да суче, 3 часа са си мвого за новородено.

# 460
Пооправи се гърдата, Слава Богу. Само, че стана нещо странно, беше ми много ниско кръвното и не можех да го вдигна. Едно такова все едно ще ми причарнее всеки момент и ще припадна. Кърмата има ли някаква връзка с кръвта? Използва ли тялото кръвта по някакъв начин когато се произвежда кърмата? Търсих за това, но почти никаква информация не намерих. Извинете ако питам някоя глупост. Аз съм с ниско кръвно по принцип, но така се чувствам само ако са ми взимали кръв.

# 461
Няма връзка. Все пак ниско кръвно не се причинява от взимане на кръв (около 5 мл събира 1 епруветка), по-скоро друг е проблема в тези случаи.
Кръвно се вдига с нещо соленичко, примерно солен айрян. Друг вариант е нещо сладичко, особено ако ви е ниска захарта.

# 462
Здравейте! Минавам с молба за съвети. Детето ми е на 1.7г., пристрастено кърмаче от ден 1-ви. От един месец вече нямаме кърмения през светлата част на деня, истинско постижение за мен. Не заспива и на гърда през деня, а с носене и песнички (и върху това ще работя, но си е друг проблем). Вечер цока задължително и понякога заспива така, а друг път - пак иска да го нося. През нощта  се буди безброй пъти. Забелязвам, че напоследък много често цока на празен ход, колкото да заспи. Друг път усещам, че доста си гълта, даже сам се отдръпва рязко, обръща се на другата страна и заспива. Обаче има и нощи, когато пак иска да стана с него и заспива за минутка (значи цокането на празен ход не го е приспало). Мислите ли, че сега е моментът да отбия? Как да де случи това "безболезнено"? Възможно ли е да го отуча от цокане през нощта, но да си остане 1 вечер преди сън или това ще обърка по някакъв начин детето? Според мен честите събуждания са свързани с "лоши" асоциации за сън. Но пък съм объркана как точно да процедирам с кърменето.

# 463
Само вие може да вземете решението за отбиване!
Нощното ставане може да го замените с гушкане. Моите деца на тази възраст се будеха нощем, защото им се пишка, та може да слагате на гърне, ако детето е приучено.

# 464
Може би не формулирах добре въпроса за отбиването, разбира се, че няма как някой друг да вземе решение вместо мен. Имах предви следното: възможно ли е той да суче напразно и да се ядосва и така да се поразбужда още повече или щом цока, значи винаги има какво?! През цялото време се водя по детето, затова сега следя за разни признаци, водещи към отбиване. Струва ми се, че цокането "без резултат" само му пречи.

Общи условия

Активация на акаунт