Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 415
  • 780
  •   1
Отговори
# 150
Точно така, нека да си купят розови апратаменти на цени от 100к евро с ипотека и да живеят розово.
Ако имат достатъчно доходи, разбира се че е по-добре да си вземат апартамент с ипотека, отколкото да плащат наеми в продължение на години.

# 151
Само дето изплащането на собствен апартамент е поне двойно по-скъпо от живота на квартира. Ако плащаш 500 лв. за двустаен, вноската по кредита ти ще е поне 800, че и повече. Отделно трябва да имаш самоучастие поне 10-30%.
След това започват ремонти, обзавеждане, уреди, данъци и т.н.

# 152
  • София
Ние пускахме едни чужденци, бетер цигани. Омазаха апартамента и избягаха. Съседите са в потрес, но не ни се обадиха тогава де, много време не са ни казали че имат подозрения към наемателите ни нещо. После чак чухме 100 коментара.
Други хазяи в нашия блок пуснаха цигани наематели. Хем семейство с деца, чисти , прилични.

Е изядоха ги съседите, как може цигани да пускат ? Това е малък блок в София, НС, с малко апартаменти, всеки всичко знае … все някой виси пред входа … я с деца, я на лаф...  Confused

# 153
Затова казвам, ако има достатъчно доходи. Наистина вноските са по-високи от наема, има самоучастие, данъци и ремонти, но като краен резултат получаваш определен актив, в случая апартамента.

# 154
  • София
За да ти даде заем банката за жилище трябва не само доход, но и стабилна работа.
Ако си сервитьор и ти се плаща под масата, и по никое време могат да те съкратят, няма как да ти одобрят ипотека.
А има наемодатели със стабилни доходи, банката им дава право да купят.
Това си е основен елемент за ценообразуване. Един има нещо, което друг няма. И това струва нещо. От друга страна пък, този със стабилните доходи гласува с гърба си и с неговата стабилна работа, може и американска ИТ фирма да е, че банката ще си получава вноските в срок и без забавяне.
И мафиот да си, при сделки някой може да получи процент само и само заради покриването на рисковете и сигурността. Не е без пари.
Това сме го говорили, де. Преповтарям го. За оптимистите.

# 155
el_al, това казвам и аз. Нека си купят с/без ипотека, както могат. Но повечето си живеят под наем с кученца. Не искат и да чуват за деца...Ипотеката е бреме, дори да му се вижда края след 20-30 години, са минали едни от най-хубавите с непоносими месечни разходи.

ToniShu, радвай се, че има кой да дойде да работи..., че скоро и това ще е лукс и ще трябва да се бръкнеш доста. А числото е доста точно...ти си явно в този 1%. И това, че си купила за сметка на наеми на собственика, не те прави собственик на лични вещи от порядак на хилади левове уреди, мебели и ремонти дейстности.

# 156
  • София
Да се купуват уреди срещу приспадане от наем не е масова практика. И го има в много редки случаи, при стари, зле обзаведени жилища, с бедни наемодатели, които се отдават на силно под-пазарен наем.
Може и да не са бедни, може да са стари/болни/живеещи в чужбина, но пак вероятно са на под-пазарен наем.

Така че, не мисля, че това е подходящ пример за аргументация.

А дори и така, дефакто парите идват от наемодателя, защото той пропуска наема за определен период.

И да, помня, че това беше аргумент, че наемателите не знаели цената на обзавеждането. Факт е, че много често не се замислят. И това е нормална човешка психология. И собствено семейство да е, детето няма да се замисля. Ако не е извадило то, лично парите. Колкото и баща му да повтаря "тоя ТВ е 3000лв, тоя таблет е 1000лв".
Отделно пък айде, някой му се наложило да купи пералня. Това е най-малкият проблем. Става за минути. А как се реди теракот, купува цимент, лепило, фуга, лайстни, теракот? Как се бае на майстора месеци наред, докато се прави, че работи? Човек хваща и грипове, бронхити, пневмонии, само докато виси по доставки, да чака майстори, и всякакви подобни, зарязва ваканции, почивки, уикенди.

# 157
  • София
Само дето изплащането на собствен апартамент е поне двойно по-скъпо от живота на квартира. Ако плащаш 500 лв. за двустаен, вноската по кредита ти ще е поне 800, че и повече. Отделно трябва да имаш самоучастие поне 10-30%.

Не е точно така, при мен ипотеката е по-малко, отколкото беше наемът. Имах минимално самоучастие за уточнение, просто зависи от локация, тип строителство. Но ако някой държи на свое, може да го постигне с по-малко от месечен наем при добро планиране, поне моят опит е такъв Simple Smile
Не знам защо във вашата представа само наемодателите могат да си позволят да си купят апартамент. Нали се говореше за вазимно уважение.

# 158
  • пустинята Гоби
И аз съм на същото мнение, 800 лева вноска за двустаен апартамент ми се вижда много (имам някаква представа). Ако човек има прилични доходи ( казвам прилични, не високи), постоянна работа и желание, апартамент винаги може да си купи. Не може вечно да живееш под наем, с възрастта идва и желанието за уют, удобства, дом. Колкото и да се бият тук някои в гърдите, че не искали да се обвързват, ама по-евтино било под наем, ама не знам си какво.

# 159
  • София
Не виждам какво общо има взаимното уважение тук. Не виждам нищо неуважително.
Говорим кое е по-високия %.
А и най-вече, независимо наемател/наемодател, който е купил преди 3-4 и повече години е било по-лесно да купи, съответно съотношението наем/ипотека е едно. Ако СЕГА купуваш, което се обсъжда, няма как вноската да ти е по-малка от наема. Освен ако не си купил/а някъде из селата на Перник, а си живял/а под наем в София.

Също, съвсем естествено ако някой е бил студент е бил под наем, после вече си купува. Никой не отрича, че човек живял под наем може да си купи. Аз също съм живял около 17-18 години под наем. Като 10 от тях съм бил студент.

# 160

Не е точно така, при мен ипотеката е по-малко, отколкото беше наемът. Имах минимално самоучастие за уточнение, просто зависи от локация, тип строителство. Но ако някой държи на свое, може да го постигне с по-малко от месечен наем при добро планиране, поне моят опит е такъв Simple Smile
Не знам защо във вашата представа само наемодателите могат да си позволят да си купят апартамент. Нали се говореше за вазимно уважение.

Какво неуважително има в поста ми?

Не съм казала, че не може всеки да си купи жилище, а, че е по-скъпо това. Не четете внимателно...

Двустайните апартаменти са по близо 100 хил. евро, а наемът средно по 250 евро.

Първият кредитен калкулатор, който ми попадна, изчисли следното (сумите са в евро):

# 161
  • пустинята Гоби
Е как ще са по 100 000 евро двустайните, това изобщо не е вярно.

# 162
  • София
Не виждам какво общо има взаимното уважение тук. Не виждам нищо неуважително.
Говорим кое е по-високия %.
А и най-вече, независимо наемател/наемодател, който е купил преди 3-4 и повече години е било по-лесно да купи, съответно съотношението наем/ипотека е едно. Ако СЕГА купуваш, което се обсъжда, няма как вноската да ти е по-малка от наема. Освен ако не си купил/а някъде из селата на Перник, а си живял/а под наем в София.

Също, съвсем естествено ако някой е бил студент е бил под наем, после вече си купува. Никой не отрича, че човек живял под наем може да си купи. Аз също съм живял около 17-18 години под наем. Като 10 от тях съм бил студент.

Ми не, преди година е, и ми е по-малка вноската от наема.
Не е в селата, нито в Перник. В Младост е.

Не ми се публикуват детайли, не държа някой да ми вярва, тук четат и други хора все пак. За мен реалността е такава, не е редно да се казва, че е задължително да е по-скъпо. Защото не е.

# 163
  • София
Довършен, обзаведен, готов за нанасяне?
Нямам идея, колко са според вас.

Като отричате нещо, поне дайте някакво предположение. Или пример. Иначе не е дискусия.

За по-малката вноска, ок, нека е възможно. Но е голямо изключение.

# 164
Именно за липсата на взаимно уважение и ние говорим, де!

Не знам в Пловдив как е, но с тия цени на имотите в София (цитира се 2стайка за 120к за тотален ремонт, това отива на 150кЕ ремонтиран и обзаведен), не знам наемателите ще купуват ли, под наем ли ще са.
Не знам кое е това "време на наемателя". Но имотите хляб и вода не искат. На вируса му се вижда края. Ако не след 6 месеца, то 12 да са, ако ще и пък 18, това е капка в морето, на фона на период от 50 години. Ще почакаме, пък ще видим дали ще е времето на наемателите. Да не вземе да се окаже на наемодателите. А и аз принципно съм не лош пророк, и общо взето всичко, което предвиждам се сбъдва, та може и на шега да го приемете, но след 5-7г виждам поне 2но увеличение на сегашните наеми. Т.е. 1000лв за едност, пардон 500Е, защото ще сме оставили лева вече. И 1000Е+ за 3ст.
Голям виц!

Това всичко може да важи за нормална държава в Европа, но ние сме:
Най-бедната, с най-ниски заплати, с най-голяма демографска криза и огромен  отрицателен растеж на популацията дори без да взимам предвид напускащите страната.
Освен да започнеш да даваш имотите на тези цени на цигани след 15-20год друг вариант не виждам, защото само те се увеличават.

Да не говори за деня  в който много фирми занимава и  се с програмиране и колцентрове ще си заминат, защото няма да им е изгодно вече.

По-скоро цените не са реални у нас, не наемите.
Скоро ще се уравновиси, но не вярвам ни най-малко наемите  да станат такива, по простстс причина, че няма кой да плаща. Ако се наложи да се вдига още средната заплата в София краят е съвсем близко до отлив на фирми и след това ще се останете с мечтите.

Общи условия

Активация на акаунт