Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 34 394
  • 780
  •   1
Отговори
# 375
Аз само не мога да разбера логиката - до преди няколко месеца живях с хлебарки и можех да ги търпя, през наехме малко жилище, но го обзаведлхме от-до с пералня от 1000 лв., та чак до търсим си жилище за 1700 лв.,ама ако може да го дадат за 1500 лв. и да си изнесат мебелите.
 Следя постовете на Усмивка,защото се интересувам от покупка на имот за под наем. Стана ми интересно що за хора са потенциалните наематели на апартаменти за по 1700 лв. Сега разбрах.

Ами аз пък не разбирам какво ти не разбираш. Нямам намерение да влизам в обеснителен режим тук, но заповядай на лично съобщение, ако наистина много те вълнува какъв човек съм. Някакъв проблем ли имаш, че сме си купили пералня за 1000лв? Купили сме си неща, които ни харесват, а колкото до жилището 1700лв - беше просто въпрос, нали форумът е за това. Аз ако знаех всичко, щях да си отворя агенция. Логично е да питам кое е възможно и кое не тук, където има хора с опит и биха си изразили мнението. Дори не съм звъняла, успяхме да си намерим място, което напълно ни устройва на по-ниска от 1700 цена. Бихме си купили наше жилище, но не можем поради лични причини, които нямам намерение да споделям тук.

И да, живях с хлебарки не по наше желание, смятам, че сме били достатъчно търпеливи и сме се опитали да направим каквото можем, за да останем на това място, което въпреки хлебарките и бабичката си беше хубава квартира с хубави мебели, кухня и т.н. Не сме се отказали веднага - както ме обвинявате, че едва ли не "шапка на тояга" и ги сменяме през месец. Нещата, които си посочил/а и с които се опитваш да ме осмееш нямат нищо общо едно с друго.

Последна редакция: вт, 09 фев 2021, 15:25 от usmvka

# 376
  • София
Ама айде да не се правим, че дългосрочността се нарушава само от едната страна, а? Моята извадка е малка, но:

1. Една приятелска двойка в рамките на година се мести два пъти, защото и в двата случая след не повече от няколко месеца, собствениците решаваха, че ще продават жилищата си.
2. Братовчедка ми нае апартамент в моя вход, след като бабата на втория етаж реши, че ще ходи при децата в Немско. След два месеца се върна, че нещо не й харесало.
3. Аз съм наемала жилище бонбон с доволно висок наем, но със скрит теч.

Естествено сред другите ми приятели и колеги, които наемат, има доста хора, които са в едно и също жилище с години и са доволни. Аз също бях 5 години в една квартира. НО и от двете страни има много случаи на некоректност, просто в България към момента все още липсва контрол и регулация.

# 377
  • София
Много лесно може да се провери кой е мотивиран да не нарушава. Примерно пишеш в договора, че се взимат 3 депозита и при прекратяване се дължат и 3те.
Съответно и наемодателят дължи 3 депозита, ако прекрати.
Но кой знае защо, да решиш да се преместиш в друг апартамент се случва по-често, отколкото да се решиш да го продаваш.
Едва ли продават всяка година.

# 378
Според мен най-нормалното е, който прекратява договора предсрочно да дава на другата страна 1-2 наема. Аз ако реша да продавам и да махам наематели няма 1-2 наема да ме съборят. Би трябвало да е същото и за другата страна и всички да са защитени. Защо тогава не се сключват такива договори?

# 379
  • София
Натиск от конкуренцията. Масовите договори са еднотипни. Всяко голямо различие трудно си пробива път. Но ако едната страна е на зор, другата може да си позволи да иска условия.

# 380
  • София
Ами, Тангра, кажи какво разбираш под дългосрочен договор? Моите винаги (е, те са били два де) са били за една година с едномесечно предизвестие и задържане на депозит + още един наем при предсрочно напускане.

А че не се продава всеки ден, е така. Ама ето на, случва се. То не се и забременява всеки ден, ама и това се случва. Ми сори, но ако получа много добро предложение за работа в другия край на града и трябва да пътувам час и половина в посока, разбира се, че ще напусна квартирата, ако ще 5 седмици да са минали. Плащам си неустойката и въобще даже не го намирам за неморално. Ама хич. Да се сравнява едно бизнес взаимоотношение със семейно такова, айде няма нужда.

Не само лични обстоятелства се менят, но и локални - поява на проблем в имота (скрит първоначално или чистак нов), неприятни съседи, въвеждане на синя/зелена зона и т.н., да не изброявам.

А че щом теб не те събаряли един-два наема, то и наемателят би трябвало да е ок... не знам. В България, предполагам, все още повечето хора наемат, защото не могат да си позволят собствено жилище към дадения момент. 2-3 наема неустойка, първи наем на новото място + депозит + брокерска комисионна... не са малко пари. Но и това не го намирам за неморално от страна на наемодателя - ако при подписването наемателят е бил съгласен, като напуска си плаща и това е.

# 381
  • София
Ми сори, но ако получа много добро предложение за работа в другия край на града и трябва да пътувам час и половина в посока, разбира се, че ще напусна квартирата, ако ще 5 седмици да са минали. Плащам си неустойката и въобще даже не го намирам за неморално. Ама хич.
Ми сори, ама сорито е за тебе. Щом ти си получила по-хубава работа, то ти и трябва да ѝ платиш масрафа. Съответно и да подготвиш почвата. Като си имаш генерални промени, нова работа, нов квартал, нова държава, нов член от семейство, това са си твои работи и ще си платиш справедлива неустойка. Която е 3-6 наема, а не 1.

# 382
  • София
Ми сори, но ако получа много добро предложение за работа в другия край на града и трябва да пътувам час и половина в посока, разбира се, че ще напусна квартирата, ако ще 5 седмици да са минали. Плащам си неустойката и въобще даже не го намирам за неморално. Ама хич.
Ми сори, ама сорито е за тебе. Щом ти си получила по-хубава работа, то ти и трябва да ѝ платиш масрафа. Съответно и да подготвиш почвата. Като си имаш генерални промени, нова работа, нов квартал, нова държава, нов член от семейство, това са си твои работи и ще си платиш справедлива неустойка. Която е 3-6 наема, а не 1.

Що така не ме четеш ? Аз нали това написах? Плащам си по договор и си тръгвам.

Справедлива несустойка е колкото сте се договорили. Ако отида на оглед на средностатистически апартамент на пазарен наем и ми дадат договор с от три до шест наема неустойка, си казваме довиждане съвсем учтиво и си продължаваме по пътя. Наемодателят си намира някой, съгласен с неговите условия, а пък аз си намирам квартира, където не ми искат 5к, ако трябва да напусна след 3 месеца.

Справедливо, викаш Grinning Grinning Grinning

# 383
  • София
Щом справедливата неустойка е пазарната и справедливият наем е пазарният, пак ще си говорим след няколко години Wink
Рано или късно ще се приеме западният модел. И тогава масово ще се плаща неустойка до датата на договора за 1 година. Без предварително прекратяване.
Иначе, ми е ясно, че като е масова цената, съответно и договорът трябва да е от масов тип. Дори го написах преди малко.
Съответно аз също давам под наем с 1 мес предизвестие. Но стига да имам възможност, това е първото нещо, което бих променил. И някой ден ще дойде и това.

# 384
3-6 наема  неустойка,  вероятно депозита не се брой изобщо.
Тук някои съвсем изтрещяха, остава да си намерят такива шарани.
Направо искайте за 12 месеца напред да е сигурна работата.

# 385
Да, и в Германия приятелка превеждаше договор и беше цели 36 страници  с права и задължения  и на двете страни!  Е, нека стане така, пък да видим как наемодателите ще си дигат наема тогава и как ще си плащат чинно данъците!

# 386
А наемателите ще си плащат местните данъци - такса смет примерно, както в Брюксел. Директно на общината, не на наемодателя. Както и ДОД и осигуровки върху цялата заплата/доходи, а не само върху МРЗ, защото няма никаква разлика между хазяин, неплащащ данък върху наема, и наематели, осигуряващи се и плащащи данък върху МРЗ, а останалото - кеш. Все една и съща сметка се ощетява - държавния бюджет. Откъдето пък идват пари за НОИ и НЗОК.
Това беше само пример какво ще се получи, ако почнем да се заяждаме на дребно и не толкова дребно.

# 387
Да, и ще имат намаляване на годишен данък, щото ще си впишат наема като разход!

# 388
Ох, 3-6 наема неустойка. Може и 36 даже,но докато сънуваме.
Умирам да видя някой немец примерно, плащащ неустойка на стойност 6-месечен наем. Има да чакам.
Слезте на земята, не давате под наем покоите на Мария Антоанета.
Това е едно от предимствата да живееш под наем - мобилен си, можеш да се разкараш от нахалните съседи бързо, не береш гайлети на течащия покрив.

# 389
  • София
Да, и в Германия приятелка превеждаше договор и беше цели 36 страници  с права и задължения  и на двете страни!  Е, нека стане така, пък да видим как наемодателите ще си дигат наема тогава и как ще си плащат чинно данъците!

Ъхъм, пак плахо да се обадя - моля, не обожествявайте наемните отношения в Германия.
И аз имам тамошен договор, но вече 1 г. наемодателя не прави нищо за да поправи щети, които трябва да отстрани той. За маскираната с 2 дезодоранта счупена тоалетна чиния, за залепената за плочките мивка, която се отлепя, за самите падащи плочки в банята не споменавам. Така са го издали завалийките. Наемателите да са гледали. Сега и прозореца на банята му се развали механизма и трябва да седи или само затворен/мухъла дебне/ или отворен = студ. Но от миналия януари се оправдават с кризата, сушата, кишата и Гришата. Короната е допълнително оправдание.
Не забравят в началото на месеца да си вземат наема с директен дебит. Но не са съгласни с педложението  на наемателя да оправи всичко. Човека има фирма за ремонти, прави оферта и ще издаде ф-ра. Само иска после да му се намали наема със сумата. Да, ама не - така е в града на милионерите.

Общи условия

Активация на акаунт