Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 34 392
  • 780
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Имам лоши впечатления от фирма Вход мениджър дъщерната им за почистване.  Не се интересуват от нищо, освен тяхното заплащане. Даже и фалшив протокол от ОС спретнаха за да им се продължи договора. Но на съседите не им се занимава. Повечето апартаменти вече са на наследници и са дадени под наем. За Лозенец става дума.

# 361
Ние пък в нашия вход сме доволни от Вход мениджър. Парите се събират. Където имаше разни с натрупани сума (бяха 4-5 апартамента от 23), заведоха дела и ги събраха, само на 1 още го мъчат и второ дело дигнаха, понеже хората не живеят в блока и апартамента им стои празен. При проблеми с асансьор се реагира веднага, пръска се редовно за вредители и се събират и пари за общи ремонти и се правят полека лека едно по едно нещата.
За почистването и ние не бяхме доволни и говорихме няколко пъти с тях. Казаха, че имат оплаквания и от други входове за същото. Ясно смениха нещо фирмата и сега вече редовно се чисти и входа.

# 362
Абсолютно съм съгласна, че домоуправителят е много важен фактор за събираемостта на таксата и състоянието на входа. Но е много важно около него да има една групичка хора, които да съблюдават действията му и да помагат. При достатъчно желание и воля вече е лесно да се съберат дължамите суми по съдебен ред, аз съм била свидетелка. Достатъчно е един човек на 10 години да бъде осъден, другите ще плащат без проблеми.

От доста време съм избягала от апартаменти, блокове и тн. Но си поживях достатъчно в 18 етажен с по 6 апартамента на етаж. Казуса 1 не плаща е валиден и за сгради с по 10, и с по 100на апартамента. Единствената разлика е, че при сгради с повече апартаменти, останалите собственици се примиряват дълго време, само и само асансьора да върви, да се сложи подходяща врата на входа и тн. С такива, по-нагоре някой ги нарече мизерници, начина е съдебно дело. И аз съм за външна фирма, по простата причина, че външната фирма ще заведе дело въз основа на обстоятелствата, а домоуправител от сградата, ще търси съдействие, подкрепа.... Ще свика не знам колко си срещи, преди да предприеме действия. Отделно, фактът, че фирмата въз основа на сключения договор, може да си заведе делото срещу неплащащия, или проблемни, а домоуправителя му се налага да свика всички собственици, че да получи писмено съгласие от тях за подобна стъпка.

# 363
Това на теория е така. На практика, фирмата-домоуправител си взима таксата от плащащите поне и вероятно си прави сметка за разходите спрямо приходите, т.е. има ли смисъл да се занимава с воденето на дела.

# 364
Ще пускам един двустаен апартамен под наем.
Дилемата ми е като обзаведен или необзаведен да го пусна. Има уреди и някои мебели. Мога да ги махна, а мога и да докупя. Не знам има ли пазар за необзаведени или всички свикнаха вече да е като хотел? Също и е с дървена дограма без изолация, това също ще спре някои кандидат наематели, но естествено ще бъде калкулирано в цената. Оставам с впечатление, че всички наемодатели ремонтират и се целят в голям наем, ако не ремонтирам дали ще имам клиенти, които ще предпочетат не ремонтиран апартамент за 1/3-та по-нисък наем...

# 365
  • гр. Варна
Отделно, фактът, че фирмата въз основа на сключения договор, може да си заведе делото срещу неплащащия, или проблемни, а домоуправителя му се налага да свика всички собственици, че да получи писмено съгласие от тях за подобна стъпка.
Пак е необходимо ОС.

# 366
  • Пловдив
Аз лично, ако търся под наем, бих предпочела необзаведен/полуобзаведен. И в такъв съм живяла доста време.
Но бих държала на нормална дограма, да се затварят добре прозорците и да не духа.
И ако аз давам под наем, бих му оправила дограмата преди да го пусна.

# 367
Има пазар за необзаведени, дори за полуобзаведени - примерно само уредите и шкафовете в кухнята. Дори и за такива за ремонт, да го наречем козметичен, за освежаване. Естествено е за сметка на размера на наема или за сметка на 1-2-3 наема, ако се налага нещо да се купува от наематели - примерно да се смени пералня Перла 02 с нова, макар и бюджетна за около 350-400 лв.

Аз също бих сменила дограмата с нова, макар и евтина. Старите дограми са голям проблем.

# 368
Да, да наистина дограмата е важна. Помислете си все пак какви хора искате да допуснете в апартамента си. С моя скромен опит като наемател - общо 5 пъти (единия път преди да се запозная с мъжа ми), винаги когато съм говорила със собствениците те са ми казвали, че си имат определен тип хора, на които ще се съгласят. Най-важното им е било да се пази чисто и да няма чупене. Съответно, ако го пуснете със стари мебели, тоалетна от 90-те и най-вече без дограма, но с нисък наем аз виждам единствено работници или някои, които не са особено чистоплътни да искат да го наемат. Рядко ще има свестни хора, които ще се навият сами да направят ремонт за тяхна сметка. Според мен по-добре изглеждащото жилище привлича и по-нормални хора, което значи да си нямате проблеми с неплатени сметки и вандалски изпълнения.

Аз ако имах стар имот и исках да го пусна под наем, но без да имам средства за цялостен ремонт, бих сменила дограмата. Старите мебели, ако са дървени бих ги боядисала и бих направила просто едно освежаване. А тези мебели, които са супер стари като големите дивани или пък скърцащо старо легло - направо бих ги изхвърлила. С времето може да се купи нещо по-ново, даже и от олх. Електроуредите, ако си работят само ще им трябва едно почистване и са готови. И банята е важно да няма мухъл, мивката да не е леко откъртена (че и такива съм виждала), абе просто да не те е гнус да се изкъпеш.

# 369
За хазяите, освен наемателите да плащат редовно и да не са вандали,  е важно и да не се изнасят на всяка половин година.
Извинявай, Усмивка, ама смяташ ли, че на хазяите им е било приятно да се изнасяте от жилището след няколко месеца в него? Лошите битови условия са били отразени в наема, нали така ? И каква им е била ползата на хазяите от това, че сте млади симпатични наематели, като трябва 2 пъти в годината да се занимават с приключване на сметки, търсене на нови наематели и т.н.?
Дано в новото жилище да останете поне 1 година.

# 370
Да, но и никой не е вързан, ако няма предварителен договор за определен брой месеци. Наемателите са си в правото да се местят и да си търсят по-хубаво и изгодно жилище - все пак и за тях са разходи и местене на багаж.

# 371
  • София
Договорите са ДЪЛГОСРОЧНИ.
При влизане, наемателите влизат с милион обещания за дълго жителство.
Леката неустойка, типична за договорите е заварено положение, също и недостатъци в ЗЗД.
Това, че се ползват вратички в закона, за да се шмекерува и бяга от отговорност може и да го прави законно, но в никакъв случай морално.
В правото си е и мъж да напусне жена след 10г съвместно съжителство, оставяйки я на улицата. И напълно законно. Но в никакъв случай морално и има доста изписано по темите за подобни казуси.

Това, че и наемателите имат и разходи по изнасянето в никакъв случай не ги оправдава. Какво го топли наемодателя тези разходи? Нали не ги плащат на него?
Цените за хотели са други.

Наемодателят не е Майка Тереза, та да е виновен и отговорен за всичките проблеми на наемодателите, липса на дисциплина, финансово планиране, намиране на работа, семейни проблеми, котката, кучето, емиграцията, да не заеш какво искаш, къде искаш да живееш и т.н.

Да не се бърка туризмът с емиграцията и хотелът с дългосрочното наемане.

# 372
Е, виж сега ще обясня защо. В първия апартамент - аз се запознах с мъжо докато живееше с негов приятел. Нанесох се при тях, решихме след време, че ще се взимаме и трябваше да се изнесем. Там имахме една година. После намерихме втория. До нас имаше луда бабка, която нон стоп ни тормозеше и никой нищо не искаше да направи по въпроса. Имаше намазани л*йна около вратата ни(защото бяхме врата до врата) и какви ли не боклуци почти всеки ден сме намирали. А недай си боже да я срещнеш по стълбите и почваше да крещи. Мислиш ли, че си заслужава този терор всеки ден? Или понеже сме подписали договор и сме длъжни да търпим. А никой не ни предупреди за това въпреки, че собствениците и лудата бабка имат роднинска връзка. Ако не беше тази жена, щяхме да сме още там. Колкото и да се опитвахме да говорим със собствениците, нямаше ефект. А и за хлебарките не ни казаха, че има, та се наложи аз да търся фирма, да ги посрещам и да се занимавам и то не само нашия апартамент, ами и бабешкия. Те пък там се бяха подслонили още 3ма души. Прозорецът в кухнята ни се пада точно до техния и е просто невъзможно да го отвориш през деня, то бяха писъци, то живо чудо. Иначе самият апартамент ни харесваше, но сутрин сме се будели с нейните крясъци. А колко пъти се е опитвала да ни отваря вратата, мале, в началото докато свикна, че е тя много ме стряскаше. После се пробвах да не ѝ обръщам внимание, но не се получаваше. Smiley И така се решихме да се преместим в апартамента, който сме сега. Той ни беше компромисен вариант, защото аз забременях и нямахме време да търсим, на мен ми ставаше лошо от бабешките миризми, пък и хормоните ми почнаха да бушуват. Викам на мъжа ми давай да се махаме, няма да стане така. И дойдохме в сегашния - необзаведен. Тука грешката си е наша първо, че не изтърпяхме поне още малко докато не попадне нещо по-голямо, ама бяхме на зор. И така, стана време за купуване на бебешки неща и осъзнахме, че тоя апартамент ни е малък.

Така, че да - на никой не му е приятно да си сменя наемателите, на нас също не ни е приятно да си сменяме квартирите. Но грам не се чувствам виновна, защото честно казано относно въпросния "имот на ужасите" както му викам, ако собствениците бяха коректни и ни бяха казали "Вижте, тука има една съседка, така и така, да знаете, че и хлебарки има" нямаше въобще да го вземем. Съвсем спокойно мога да кажа, че прецаканите накрая бяхме ние и така се чувствахме. Най-малкото да си бяха оправили проблема с хлебарките - които между другото бяха огромни и сме ги намирали къде ли не. Тъй, че хайде да не ми обяснвате колко сме некоректни, защото като наематели ние също сме си в правото да знаем за проблеми към жилището. Аз попитах какви са ни съседите - О, много мили хора. Попитах има ли проблеми други - не, всичко е наред. Еми, хайде да си гледат работата. Искахме го това жилище за дългосрочно - ама като си некоректен СОБСТВЕНИК, проблемът си е твой.

# 373
  • София
Вашите проблеми са основателни и в този случай си е струвало. Може би само дето не сте съобразили, че ви е трябвал по-голям.

Принципно пиша, има хора, (изключения, слава Богу), идват, здрави, прави, сами, апартаментът нов, чист, без хлебарки, и след 2-3 месеца, ами далече ми е до еди къде си, малък ми е и тн.

Освен това, в другите държави има списък с проблеми, които са основателни за напускане. Течове, наводнения, баня, кухня в неизползваемо състояние, мишки, хлебарки. Мисля и "тормоз от съседи и шум" спада, но не съм 100% сигурен.
Ако нямаш горните проблеми, при изнасяне си плащаш до края на договора. Освен ако не намериш други наематели, които наемодателят да одобри (но той няма право да отказва хора, само при основателна причина, неплатежоспособност и тн)

# 374
Аз само не мога да разбера логиката - до преди няколко месеца живях с хлебарки и можех да ги търпя, през наехме малко жилище, но го обзаведлхме от-до с пералня от 1000 лв., та чак до търсим си жилище за 1700 лв.,ама ако може да го дадат за 1500 лв. и да си изнесат мебелите.
 Следя постовете на Усмивка,защото се интересувам от покупка на имот за под наем. Стана ми интересно що за хора са потенциалните наематели на апартаменти за по 1700 лв. Сега разбрах.

Общи условия

Активация на акаунт