Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 518
  • 780
  •   1
Отговори
# 450
И като не искат им е позволено да си правят каквото искат? В столицата на държава в ЕС ... уж не говорим за някои сбор на колиби все пак . Или се лъжа?

# 451
Общината има едно задължение, да прибира пари, след това някой лев подкуп от служителите и с това се изчерпва всичко.
В замяна дава разрешително за строежи след това събира данъци като се продадат имотите.
Не знам дали е известно какви суми се събират само от едно блокче, между разрешително за строеж и след това на всеки апартамент, като се вземе данък придобиване от купувача.
Отделно, инвеститорите дават от себе си за всяко нещо, а държава/община само подписва.
За това няма улици, няма канал и т.н.

# 452
И като не искат им е позволено да си правят каквото искат? В столицата на държава в ЕС ... уж не говорим за някои сбор на колиби все пак . Или се лъжа?
Точно така, и затова промениха закона, че разрешават строежи само ако инвеститорът направи инфраструктурата. Познай откъде ще вземе тези пари инвеститора и как това ще се отрази на цените му.

# 453
  • пустинята Гоби
Какво искате от кмет, който си е купил жилище в квартал без улици и канализация, чудеса от храброст ли? Пак да си я изберем следващия път, да досъсипе каквото е останало.

# 454
Точно така, и затова промениха закона, че разрешават строежи само ако инвеститорът направи инфраструктурата. Познай откъде ще вземе тези пари инвеститора и как това ще се отрази на цените му.
От клиентите да ги взема, как от кого.
Всеки си има глава на раменете и ако купиш без улица, трябва да си готов да газиш в калта в последствие. Иначе се прави лоша градска среда и се задълбочават проблемите,като се прехвърля на общината отговорността да отчуждава за улици,а и да плаща а изграждането им.

# 455
Тя отговорността си е на собственика. Щом улиците могат да бъдат единствено  и само общински, значи общината плаща обезщетение за отчуждаване и ги изгражда, и ги стопанисва, и т.н.

# 456
Точно така, само че говорим за случаи,в които са построени сгради без да има улици около тях или има,но са частни.
В тези случаи не трябва общината да дава акт 16 преди всичко да е уредено-и собственост, и улица,и тротоари.
Защото ако даде акт 16 преди това, автоматично отговорността за инфрастуктурата се прехвърля към нея, а тя няма капацитет и ресурси да довърши всички улици.

Т.е. или строиш на съществуваща улица,или изграждаш такава и я даряваш на общината.

# 457
  • София
Какво искате от кмет, който си е купил жилище в квартал без улици и канализация, чудеса от храброст ли? Пак да си я изберем следващия път, да досъсипе каквото е останало.

Не си е купила - наследствено е от роднините на мъжа и.
Бяха съученици, той от семейство с доста имоти, софиянец - постави си за цел да го ожени за себе си.
Изпълни мечтата на всяка селска пръчка.

# 458
Точно така, само че говорим за случаи,в които са построени сгради без да има улици около тях или има,но са частни.
В тези случаи не трябва общината да дава акт 16 преди всичко да е уредено-и собственост, и улица,и тротоари.
Защото ако даде акт 16 преди това, автоматично отговорността за инфрастуктурата се прехвърля към нея, а тя няма капацитет и ресурси да довърши всички улици.

Т.е. или строиш на съществуваща улица,или изграждаш такава и я даряваш на общината.

Не, обратното трябва да бъде - общината (трябва да) има един план, в който има парцели, колко може да се строи на тях, има предвидени улици, градини, детски градини и т.н. И идва един-втори-трети инвеститор и казва - искам да строя тук. Е, общината трябва първо да отчужди колкото се налага (да плати пазарно обезщетение на собствениците) за улици, да построи улиците и тогава да почне да прибира пари за разрешения за строеж.

Не ме вълнува най-вече капацитета на общината, ресурси има, не е като да няма.

Човек, запомни, има го и в нет-а, ако не ми вярваш - не може да има частни улици, по закон всички улици/шосета/магистрали и т.н. са или общински, или държавни.

# 459
Тотално е сгрешен моделът у нас.
Първо общината трябва да има капацитета да изгради инфраструктура и комуникации, да са съгласувани всички помежду им /ВиК, ел, газ, топлопровод, вертикална планировка и настилки, безопасност на движението/, да има определени граници за строителство и какво да може да бъде то и едва тогава да дава разрешителни за инвеститорите. Включително задължителни паркоместа, места за отдих, детски градини и училища.
А сега всеки строи където му харесва и изобщо се получават абсурди, които не могаг да бъдат поправени и от далновидно и увмно управляващи с воля за изграждане на модерна и естетична градска среда.

# 460
  • пустинята Гоби
Не знам дали все още строенето къде да е продължава, но злото вече отдавна е направено. Съсипаха се цели квартали, аз съм изумена от случващото се в момента в квартал Изток. А като знам цените, просто съм потресена.

# 461
Не знам дали все още строенето къде да е продължава, но злото вече отдавна е направено. Съсипаха се цели квартали, аз съм изумена от случващото се в момента в квартал Изток. А като знам цените, просто съм потресена.

Simple Smile

Какво се случва в кв. Изток?
В този форум четох, че няма ново строителство, че няма детски градини, подозирам, че днес ще науча някоя друга новина.

# 462
  • пустинята Гоби
Не знам дали да отговорям на така зададен въпрос, май ще се въздържа.

# 463
Първото фрапиращо което му се случи на квартала е , че кино Изток стана дискаунтер, евтин супермаркет. Това говори за културния напредък, но такива неща не се забелязват ... от някои .

# 464
Simple Smile Разбира се, много е лошо да има хранителни магазини на пешеходно разстояние. Това силно понижава цените на имотите.

Общи условия

Активация на акаунт