Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 513
  • 780
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Понятието градоустройство направо го изтриваме от историята и всичко покрай строителството става индивидуален ангажимент. Аз нещо луда ли съм, че си мисля, че това е идиотско?
Кой тук е построил един блок със все инфраструктурата му, та раздаваме акъл? Ние сме (аз, вие, съгражданите ни) явно неспособни да изискаме от общината да си свърши работата, пък ще правим инфраструктура... хах

Poppea, не си права, защото просто няма как всичкото ново сторителство да се случи на вече отредени за това терени в прекрасните софийски квартали - защото просто няма толкова парцели между блоковете. И няма как цялото население на града, плюс приходящите, да се събере в готовото СС. Следователно, ангажимент на онези дето се хранят с данъците на цялото народонаселение (и които направиха провинцията почти цялата да е невъзможна за смислен живот), да помислят и като създават нови квартали, те да имат поне базова инфраструктура. Аз друг читав вариант не виждам, явно и по света не са го открили. Да кажем, че бих искала да си купя имот в МанЛи или Кр вада с готова и работеща инфраструктура, дори да е по-скъп. И инфраструктурата обаче да не е само пред моя блок, ами в целия микрорайон поне. Такъв имот няма. Аз като клиент как да регулирам целия сторителен бизнес? Честно, не е моя работа - аз давам парите и ползвам продукт. За качеството на продукта има отговорни институции, на които също си плащам.
Ето затова си посторихме къща, но повярвай ми, дори за такъв малък строеж, пак ти се ще да си свърши работата общината. Например, като инвеститор, за да прекараш водопроводно отклонение, се минав през Соф вода, община, инспекции... Ако пък искаш чисто нов да правиш - трябва първо общината да предивиди и скицира къде може да го изградиш. И аз като един инвеститор със все проектите му на тоя водопровод, как да го направя, ако общината няма въпросните скици?ж

# 466
А какво да стане, все пак в България Лидл е голяма работа и се радва на небивал интерес от всички социални групи, на паркинга има коли от 1000 до 100000лв+

# 467
Как всъщност можеш да снобарстваш в хранителен магазин?...
В контекста на темата за наемите, ако може.

# 468
  • София
bella_ciao, аз пък киното не го броя за култура, а за развлечение. Култура ми е театъра, операта, балета, симфоничен концерт в Зала България, изложби с подбрани творби, обиколка по музеи, докосване до издание толкова старо, че не позволяват да го изнесеш от библиотеката... В тази връзка, как така в реномиран квартал изобщо няма ни един театър,, ни един музей?! Зачерквма го - не е добър повече и толкоз! То май само центъра става значи... ама там пък няма място за всички нови строежи.

Alexslav, в кино Изток ходих веднъж да гледам филм, беше към 2004-2005 някъде. Киното беше неподдържано, неприятно за престой и неудобно. На фона на тогава популярните Арена, беше направо трагедия. познай дали частния бизнес съсипа това кино? Или пък е трябвало да забраним на частния бизнес да открива конкурентни кино зали... не знам, аз не разбирам.

# 469
Аз пък ти обясних, че не само печалбата определя качеството на живот! А и самия живот който можеш да проведеш с печалбата струва ли си и в какъв смисъл . Защото едната ми баба живееше зад кино Изток и когато имахме време от училище ходихме на кино . Проверяваш кинопрограмата и отиваш на кино ... сега къде трябва да иде детето ти на кино ако живееш зад Билата ? А, да , може да иде да си купи чипс и кола в Билата и да се затвори в къщи на играта.

ToniShu колко читалища бяха затворени? Колко нови театри, концертни зали и пр. виждаш по новите скъпи подвитошки кварталчета.

Айде няма какво да си приказваме след като говорим само за печалба , а не за качецтвото на живота

# 470
  • София
bella_ciao, една дума имам само - градоустройство Wink И втора - община. И трета - корупция. Финалната е бездействие.

# 471
Кината са приватизирани накуп доста отдавна. А как ще го ползва собственикът, си решава той. Все пак и културтрегерите се хранят, пък било то и с продукти от Била, а не от гурме магазин.
Старите кина загинаха, първо заради начина на приватизация, и второ, заради новите технологии. Кой ще отиде да гледа филм, който не поне 7-8Д и 28К? Само хора на моята възраст.
И моля да ми кажете, тези дето в културната Европа пребивавате, дали във всеки квартал има кино/изложбена зала/театър? Защото аз не съм се разхождала много насам-натам, нито съм живяла за постоянно в чужбина.

# 472
Градоустройство е едно нещо и него си го има и тук. Плащането за неговото осъществяване е друго нещо и то и в много по-богатата Германия не става от общината, а от собствениците. Там освен че общината задължава собствениците да си плащат за изграждане на инфраструктура (Белла беше постигнала линк към документ на немски), таксите поддръжка са в пъти по-големи от тук. Хубаво и уредено е, ама собствениците плащат яко за това и не мрънкат, че общината им е длъжна. Аз съм с две ръце за и тук да стане така. И постепенно става, с новият закон е стъпка в правилната посока, но иска време. Най-вече за смяна на нагласата на хората.
Кината са част от индустрията да забавление, не от културата. Тони е права, според мен.

# 473
Попея, вече са ти отговорили - всички плащат местен данък за придобиване на НИ, както и всички плащат местен данък върху НИ, независимо дали са в Лозенец или Кръстова вада. Да, има зониране и данъкът зависи от зоната, ама като приспаднеш овехтяването на СС в Лозенец, ще се получи, че НС в полето, защото няма овехтяване, е със същата или дори по-висока данъчна оценка, оттам и местни данъци.

Допълвам с въпрос към любимата на партизанина - кой точно от всичките аншлуси е за изграждане на улици? Че Гугъл преводач не ми казва.

Последна редакция: пт, 12 фев 2021, 11:44 от man_darin_ka

# 474
  • София
Не говоря и не мога да чета на немски. Ще питам каквото ми кажеш, няма проблеми. Само ми обясни разбираемо. И пак да подчертая, сега купуват къща, не парцел. И ако тук всички предлагани парцели са изградена инфраструктура, изобщо няма да обсъждам цените - или имам, или нямам пари да си купя. Точно както е и сега, но без инфраструктурата!

# 475
  • София
Дами и господа, пак се отклонихте от темата.
Дайте да разнищим някой кандидат-наемател.
А може и да поговорим за предлаганите за под наем имоти.
Все пак доста от тях също са в нови квартали без инфраструктура.

# 476
  • София
Каква е според вас нормалната наемна цена на двустаен партер 65м2 (55 чисто), чисто нов, мебели среден клас, собствен двор 20м2. Ул. Борис Арсов, ВЕЦ Симеоново.

# 477
  • София
600-650. Но в тия времена, по-скоро долната граница.

# 478
  • пустинята Гоби
Преди една година мои близки плащаха 800 лева за апартамент със сходна локация и квадратура (не беше партер обаче). Те бяха първи наематели и имаха паркомясто в двора. Обаче предвид етажа и пандемията бих казала 500-600. Но не съм експерт, да си кажа.

# 479
  • София
Партерът отнема 100. Липсата на паркомясто, още 100.
800-200 = 600

Общи условия

Активация на акаунт