Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 32 692
  • 780
  •   1
Отговори
# 735
Тони, за да не се превърнеш в престъпник, се отрегистрираш от при мен в 30 дневен срок и си регистрираш настоящ адрес при майка ти, като междувременно пред новия си хазаин настояваш да те регистрира, като му показваш, че си се отрегистрирала от стария и си готова да поемеш формалностите по това, и така му доказваш, че си почтен наемател, за да те регистрира. Ако той не се съгласи, отиваш при друг. Разправия е голяма, обаче на мен пък ми е разправия голяма, плюс разходи, по съдебен път да отрегистрирам наемател, който не живее от години и по закон е длъжен сам да се отрегистрира от моя имот, за което не само че аз харча пари и време за нещо, което не е моя вина по никакъв начин, ами и той не е глобен. Значи на теб не ти се разправя, ама на мен ми казваш, че трябвало да се разправям, за да съм изрядна.  Малко двоен аршин ми изглежда.
За да не се разправяме и аз, и ти, държавата трябва да си влезе в ролята на регулатор на нашите взаимоотношения, доколкото те я касаят чрез административния акт на адресната регистрация  Докато тя е абдикирала от това, а адресната регистрация за нея е само формалност без значение кой къде живее, така ще е.

# 736
  • София
С кое не ми се разправя? Не те разбрах.
И кое ти дава право ти лично да се поставяш над закона и да определяш кога и за колко време ще си местя непременно нстоящия адрес при постоянния? Законът не го изисква или налага, но ти да. С какво право обаче, не ми казваш.
Коректното едностранно прекратяване на адресна регистрация не изисква съдебни дела, виж в закона - в твой интерес е да знаеш точно как стоят нещата. Има срок, в който наемателят трябва да се регистрира на новия си адрес, срокът е 30 дни. Значи тъкмо докато излязат последните сметки за консумативи, че да си приключим отношенията чисто и аз да мога да се отпиша от при теб и да се запиша при новия си наемодател (с презумпция, че не би трябвало да мога да се запиша на втори адрес без да се отпиша от първия). Пък ако го направят електронна услуга... ехееей мечти и леснотия Simple Smile
А това "Ако той не се съгласи, отиваш при друг" изобщо пък не е свързано с разходи, неее, как би могло да ми хрумне. Те взети депозити ей така се връщат, сключени договори ей така се развалят без неустойка, съдебната система е бърза и безпристрастна, а брокерите връщат комисионни винаги щом е справедливо (дори да не се изисква по закон). Къде е тя моята наемателска работа лесна, в сравнение с твоята трудна Wink

С оглед на горното, само уточнявам, че ти не каза "ще регистрирам наемател на адреса, ако ми покаже, че е коректен и се е отписал от предишния си адрес". Каза друго нещо и затова водим този разговор.
Иначе знаеш, за регулациите в този вид отношения, съм писала не веднъж, че има наложителност да се затегнат.  На едно мнение сме сравнително често, просто не изцяло Simple Smile

# 737
В чужбина за която става дума често, също никой не може да не от регистрира ей така както си мислят някои.

Някой каза назад дали яйцето или кокошката е първо та и тук така.

Ако всеки както е по закон оставя да се регистрира наемателя, същият няма причини да не де регистрира на следващата квартира, просто защото е в негов интерес, както е в цял свят.
Обаче у нас винаги има разни причини, ако-та и други измислици, как да не стане, дори когато има и закон.

# 738
[Тони, аз нищо не ти определям. Питаш ме как да бъдеш изрядна, казвам ти, ама на теб не ти допада и не искаш , коя към аз да ти казвам. По същата логика и аз не искам да ми обясняваш на мен как да постъпвам. И ти си в нарушение, като не се отрегистрираш, имаш къде да се запишеш, все пак не е невъзможно. Но не искаш и не искаш аз да ти обяснявам. А ти на мен ми обясняваш да ходя по съдебен ред да отписвам. На чужд гръб е лесно.

Алекс, не знам за кой път да кажа, че често имат интерес нарочно да не се отпишат, защото правят дългове и събирачите така не могат да ги намерят. Също и за да могат да ползват училище, което иначе не биха могли. Така че не, не винаги имат интерес да се отпишат,  точно обратното е, имат интерес да не се. И като никой не ги санкционира, си стоят регистрирани на адрес, където не живеят от години.
В чужбина има ефективни глоби за наематели, които не се отрегистрират и не се запишат на новия адрес. И тези глоби безотказно се събират. Зз разлика от тук. Затова и тук наемателите не го правят, а наемодатели, които някога са направили това и са се опарили, и те вече не го правят. И така ще бъде, докато няма ефективен начин наемателите да бъдат принудени да се отписват с ефективни глоби  или наемодател да може да го направи вместо тях по опростена процедура. Ако те се отписват, тогава и наемодателите няма да имат против да ги записват. Всъщност един наемодател няма нищо против да запише наемател, ако е сигурен н, че ще се отпише, когато си излезе, защото иначе ще го глобят солено.  Но предвид горното, няма как да е сигурен
Каквото и да си говорим тук, няма да се промени нищо, ако не се променят правилата от държавата - или са глобява наематели за просрочване, или да разреши опростено служебно отписване от наемодатели.

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 17:15 от Анонимен

# 739
Като се регистрираш на настоящ адрес на адрес, на който не живееш понастоящем, как ще си изряден? Пак не си.

# 740
  • пустинята Гоби
И това е проблем на стария ти наемодател ли?

# 741
  • гр. Варна
Пък ако го направят електронна услуга... ехееей мечти и леснотия Simple Smile
ToniShu, мечтата ви е сбъдната Simple Smile, налична е тази услуга>
Скрит текст:
Интересно> "I.4. Улеснена процедура за смяна на адресна регистрация
Скрит текст:
Всички искаме качествено построени улици, достатъчно детски градини, училища и паркинги в кварталите си. Това няма как да стане, ако десетките хиляди живеещи в София без адресна регистрация са невидими за общинските звена планиращи инфраструктурата и бюджета.

За да се справим с този проблем, ще насърчаваме регистрацията за живеещите под наем. За целта ще разработим опростен модел за адресна регистрация за наемателите като отговорността за потвърждаване на информацията ще бъде в oбщината.

Искаме всеки наемател да има свободата да заяви промяна на настоящия си адрес, като oбщината валидира искането му с наемодателя.

Така не само ще се елиминира възможността да се укриват дължими данъци, но наемодателите няма да бъдат затормозявани с тромави регистрационни процедури. Наемателите пък ще имат сигурност, че договорът им за наем е регистриран, с което нарушения и от двете страни ще бъдат силно ограничени.

При всяка нова регистрация ще предлагаме еднократна промоционална цена за годишна карта за градския транспорт и общинските спортни и културни обекти. Така активно ще поощряваме новопреместилите се в София да не увеличават и без друго сериозната степен на моторизация в града, а да ползват алтернативни форми за придвижване.
https://planzasofia.bg/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D1 … D0%B5%D1%81%D0%B0

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 18:45 от pkol

# 742
Като се регистрираш на настоящ адрес на адрес, на който не живееш понастоящем, как ще си изряден? Пак не си.
Така си полу-изряден, защото ще си се отрегистрирал от мястото, с което нямаш вече нищо общо, за разлика от постоянния ти адрес при мама, където имаш много общо. По-изрядно е,  отколкото да се водиш в напълно чужд имот, с който нямаш вече нищо общо. И е с тенденция да станеш напълно изряден, защото така имаш голям шанс да убедиш новия си наемодател, че си надежден и не те мързи. Ако при мен дойде нов наемател, направил това за стария си наемодател, ще го регистрирам. Защото ще ми е ясно, че е надежден и отговорен човек, който не иска да нарушава закона и се старае да е изряден в рамките на възможностите си.
И в така спрягяниге чужбина съществува понятието препоръка от бивш наемодател. Такова действие е все едно препоръка.

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 18:48 от Анонимен

# 743
Не мога да отрека, че има хазяи, които нито подписват договор, нито плащат данък. Естествено, те няма да искат да регистрират адресно наематели, защото така ще ги хванат лесно. Просто няма как да докажат, че имат една сюрия роднини и приятели, които са приютили.
Но има и достатъчно хазяи, които и договори си имат, и данъци си плащат. Да говорим за тях. Наемателят има задължение да се регистрира в срок от 30 дни на адреса, на който живее. Ако при напускане на настоящата си квартира, ако се регистрира на новата в срок, за досегашния хазяин няма да има никакви проблеми да регистрира следващ наемател. Но ако един или повече наематели не са си спазили задължението да се регистрират на нов адрес, наемодателят вече има проблем. Един-два пъти, като си се опарил, и продължават на адреса да висят стари наематели, вече почваш да не се чувстваш толкова задължен да си изряден. Защото твоята изрядност води до време, пари и нерви, за да отрегистрираш висящите стари регистрации. Които висят не по твоя вина.
Това е логиката, тя е съвсем рационална, а не защото хазяите (тези с договорите, които си плащат данъка) са лошАВИ хора по принцип, които искат само да прибират наемите и нищо да не влагат.

# 744
Не мога да отрека, че има хазяи, които нито подписват договор, нито плащат данък. Естествено, те няма да искат да регистрират адресно наематели, защото така ще ги хванат лесно. Просто няма как да докажат, че имат една сюрия роднини и приятели, които са приютили.
Но има и достатъчно хазяи, които и договори си имат, и данъци си плащат. Да говорим за тях. Наемателят има задължение да се регистрира в срок от 30 дни на адреса, на който живее. Ако при напускане на настоящата си квартира, ако се регистрира на новата в срок, за досегашния хазяин няма да има никакви проблеми да регистрира следващ наемател. Но ако един или повече наематели не са си спазили задължението да се регистрират на нов адрес, наемодателят вече има проблем. Един-два пъти, като си се опарил, и продължават на адреса да висят стари наематели, вече почваш да не се чувстваш толкова задължен да си изряден. Защото твоята изрядност води до време, пари и нерви, за да отрегистрираш висящите стари регистрации. Които висят не по твоя вина.
Това е логиката, тя е съвсем рационална, а не защото хазяите (тези с договорите, които си плащат данъка) са лошАВИ хора по принцип, които искат само да прибират наемите и нищо да не влагат.
Така е. Същото е и от другата страна.

# 745
И в тази връзка да попитам, ако някой може да отговори, защо наематели се съгласяват да няма договор, не могат ли да си потърсят друго, където да има? Не се заяждам, ама избелването на този бизнес е работа и на двете страни. Ако има натиск от търсещите в тази посока, и предлагащите го ще се увеличат, дори и да не са съвестни, просто ще трябва да отговорят на търсенето.

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 19:18 от Анонимен

# 746
Welt, не съм сигурна, че те разбрах, но както и да е.
Личният ми опит с наематели е, че никой не е искал регистрация по настоящ адрес. Което означава, че или тези хора са били с настоящ адрес, съвпадащ с изначалния им в родния им дом, или някои бивши хазяи са прецаканите. Една моя наемателка, която също не е искала регистрация, си имаше настоящ адрес в същия административен район, защото в него си получаваше майчинството, но тя самата не беше от София. А майчинството си го получаваше на гише в Социални грижи, защото имала запор по картата. Значи активната ѝ адресна регистрация е в жилище, в което реално не живее и бившият ѝ хазяин е прецакан.
Но познат, за когото споделих вече, направи грешката да регистрира адресно (постоянен и настоящ адрес) наемател-чужденец. Този, който след 4-5 години вече се е пререгистрирал някъде във Варна. И този мой познат вече няма никакво намерение да регистрира адресно нито един наемател. ПАрен каша духа, както се казва.
Понеже има достатъчно опарени хазяи, а и аз имам достатъчно жизнен опит, включително в контакти с администрацията, просто не искам да си причинявам излишни тревоги. Както казах, бих предпочела да не получавам наем, отколкото да се занимавам с (евентуална) отрегистрация.

# 747
  • In the land of Never Never
Моята наемателка рускиня напусна на 15 март. Регистрирана беше на адреса. В приемно-предавателния протокол на датата на предаване на апартамента записах, че няма на върна депозита, ако не се отпише в общината. Обеща да го направи. Депозита трябва да върна в средата на април, когато излязат сметките за март. Може да отида да проверя дали се е отписала, но й вярвам, че ще го направи.

# 748
Glikoza, стискам палци да няма проблеми и да се отпише без да те мотае. Успех с търсенето на нови наематели!

# 749
  • In the land of Never Never
Glikoza, стискам палци да няма проблеми и да се отпише без да те мотае. Успех с търсенето на нови наематели!
Благодаря! Все пак надявам се депозитът да е стимул да го направи.
Имам да боядисвам, така че ще отнеме време. Но няма как, налага се. Frowning1

Общи условия

Активация на акаунт