Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 32 695
  • 780
  •   1
Отговори
# 750
Една наемателка напусна имота 4 месеца, след като я регистрирах и по настоящ, и по постоянен адрес. Казах й, че ще й върна депозита след като си смени адреса. Приятелят й беше от София и живееха заедно в моя имот. Тя каза, че ще се регистрира при родителите му. Отне й 2-3 месеца да го направи. Поисках копие от документа, с който се е регистрирала на новия адрес, и в деня, в който го получих, отидох на крак да й върна депозита (срещу разписка, разбира се).

# 751
Glikoza, правилно ли си спомням случая на твоята наемателка-рускиня, където имаше луди съседи семейство? Ако да, жалко, че не се е стигнало до разбирателство. Предполагам новите наематели ще имат подобни проблеми, ако тези отдолу са си луди по принцип.

# 752
Glikoza, правилно ли си спомням случая на твоята наемателка-рускиня, където имаше луди съседи семейство? Ако да, жалко, че не се е стигнало до разбирателство. Предполагам новите наематели ще имат подобни проблеми, ако тези отдолу са си луди по принцип.
И аз веднага се сетих за същото, рускинята плащала над 1500лв наем, ако правилно си спомням, нормално за тези пари да не иска да търпи проблемни съседи. Glikoza, сподели ако имаш желание.

# 753
Моля, пуснете нова тема.

# 754
  • In the land of Never Never
И аз веднага се сетих за същото, рускинята плащала над 1500лв наем, ако правилно си спомням, нормално за тези пари да не иска да търпи проблемни съседи. Glikoza, сподели ако имаш желание.
Така е, изгониха ми наемателката със скандалите си и простотиите. Оказа се, че шумът от вентилатора е от един етаж по-горе, където живеят наематели турци. Като махнаха вентилаторите и шумът остана, се разбра. Но понеже моят апартамент е над тях, истеричната дама отдолу твърдо беше набедила рускинята за злия демон и успя да й отрови живота.
Проблемът с тези отдолу ще си остане, така е. Но поне сега трябва да са малко гузни. Аз съм в чужбина и се връщам април, мисля да подам в полицията и аз оплакване, поне да регистрирам позицията си и обясня случая, и ако в бъдеще този тормоз продължи, да е ясно какво се случва.

# 755
  • София
Пробвай първо да се разбереш като човек и иди лично да поговориш. След това според резултата от срещата действай. Те ако са луди ще тормозят всеки твой наемател. Особено, ако ти не си тук ще им лесно.

# 756
Не разчитай да са гузни и да се засрамят, конфликтните хора не функционират по този начин.

# 757
Не разчитай да са гузни и да се засрамят, конфликтните хора не функционират по този начин.

Подкрепям! Гликоза, подай си оплакване, да има нещо черно на бяло. И бъди любезна, но настоятелна в полицията, като си подаваш оплакването. Попитай какви действия ще предприемат след сигнала. Мини отново след време да попиташ - ходили ли са, говорили ли са с тези под теб...
Дано си намериш читави нови наематели, рускинята ми изглеждаше почти наемател-мечта от твоите описания.

Ема,  "конфликтни" е много дипломатично казано Laughing

# 758
И аз подкрепям! При някои хора, ако не поставиш границите, няма мирясваме. "Компромис" и "емпатия" не са думи в техния речник.

# 759
  • In the land of Never Never
И аз подкрепям! При някои хора, ако не поставиш границите, няма мирясваме. "Компромис" и "емпатия" не са думи в техния речник.
Наистина, ако само си поговорим (което не пречи да го направя, разбира се), едва ли това ще бъде достатъчно, за да не бъде отново агресивна при нови хора отгоре. За които няма гаранция, че може да бъдат и по-шумни. В крайна сметка, ако спазваш правилата на етажната собственост за времето, когато не трябва да има шум, през другото време няма някакво специално ограничение, освен ако не се прекалява, разбира се. Може да се почне нов тормоз и да ги изгони и тях.
Явно става дума за жена с изключително разклатени нерви, за някаква форма на психясване и мнителност, ако не вманиачаване. Така че, ако нещата продължат и при нови хора отгоре, трябва да имам някакъв аргумент, че нещо в тях не е наред, а не в хората, които си живеят съвсем нормално и не пречат на никого.
А за наемателката наистина жалко. Съседите в блока я харесваха, възпитана, общителна, а и коректен наемател.
Цялата тази въртележка с наемането на апартамента, огледи, всякакви странни хора, наистина щях да си ги спестя още доста време. Да не говорим за загубите в чисто материално отношение, за месеците без наемател.

# 760
Доколкото съм си в БГ, и работя от тук, си ви дочитам за опознаване на обстановката и манталитета. Закупеното го стегнах и настаних мойте хора, а семейното го пуснах под наем, ползвах посредник, същия, който обслужи братовчедка ми. Включвам ви се заради доста напрегнатата дискусия за адресна регистрация. Изрично питаха заради зелената зона. Адвокатката ни предложи запис на заповед касаеща отписването от адреса при изтичане/прекратяване на договорите за наем и обвързана с финансова отговорност, предявима пред съдия-изпълнител/арбитраж, като същата може да се ползва както за жалба при отписване от ГРАО-кмета на община-градски прокурор и др. възможни по преценка, така вкл. и предполагам и пред управа на детска градина/училище, доколкото това засяга документна измама и наказателна отговорност за подправени данни, без да се намесват горките деца на потенциални родители-измамници. Мислех, че е утвърдена практика, а забелязвам, че не я споменахте. От гл. т. наемател така спокойно ги регистрирахме, разбира се не ми се ще да се наложи да тръгнем по ред да ги отписваме ние, но нито посредника се учуди, нито кандидатите, които наеха. Значи има си начин, това предполагам, обаче не върви, ако е без договор и на ръка, ние сме си порядъчни де, ама наясно, че има и други видове начини за отношенията.

# 761
За запис на заповед само съм чела, не съм ползвала. С този документ, доколкото съм чела, си взимаш парите бързо чрез съдия-изпълнител, евентуално.
Но за пред училищните власти/прокурор и т.н. по-скоро ми се струва за плашене на гаргите. За училището - ти няма как да разбереш, че са се регистрирали в системата и записали детето в съответното училище, защото вече не пускат списъци с 3 имена на децата, само инициали (доколкото знам).
Както и да е, дано да нямаш проблеми, дълго да ти се задържат под наем за всеобщо удовлетворение.

# 762
  • София
Запис на заповед и ЧСИ - но ако има пари по сметките. Ако е някой измекяр и ги опразни ще вземеш на босия цървулите.

# 763
Този запис на заповед за мен е има ефекта на по-голям депозит. Но е по-зле, защото парите не са налични. Примерно вместо ЗЗ, искам 2000 лева депозит и условие да се върне само след отрегистриране, Ако някой иска да ползва училище и зона, и двете струват много повече от 2000  лева. Един паркинг в зона е 200-250 лева на месец, а частно училище е 1000 лева на месец. Тази регистрация му дава почти безплатно паркиране (10 лв на месец) и безплатно добро училище. Мислите ли, че 2000 лева са пречка, прежалва ги и е много на плюс. И за наемодателя остава  каналния ред чрез районния кмет да го отписва, и тогава няма да може да ги ползва.
ЗЗ не може да се ползва, за да възпрепятстваш човека да кандидатства в училището, Мандаринка е права.  Нито за зоната. Може да се ползва, за да вземеш пари компенсация и за отписване по единствената възможна  процедура. С оглед казаното от Айша, аз бих предпочела по-голям депозит с условие за връщане след отписване.

Дано се случат свестни наематели и да не се наложи да се ползва ЗЗ.

Последна редакция: сб, 27 мар 2021, 19:29 от Анонимен

# 764
А винаги ли квартира в зона е необходимо да върви със стикер? Ако наемът е достатъчно висок, разбирам, но иначе? Интересно ми е какви са договорките.....

Общи условия

Активация на акаунт