Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 398
  • 780
  •   1
Отговори
# 90
Ехе, ще има мераклии да договарят наема на всеки 2-3 месеца, случайно да не се мине собственика.
Масово има обяви, 2-3 месеца Х пари, след това Х+У или оферти пускат.

Наскоро попаднах на продаващ се имот във Валенсия-град, за 46к евро, да нищо особено, ще мине за доста посредствен-стар, но на който му взимат  наем от 320 евро в момента.
 Дори в София, няма как да се купи имот за толкова пари и да му се взима такъв наем.., а за Варна и други да не говорим.

Имам наблюдения над Обзор, град от селски тип, в който извън 3-те  месеца през лятото е ,мъртвило. Няма толкова прости хора, всеки си държи имота -заключен с идеята, как лятото ще му вземе 1000лв, ама това в най-добрия случай, ако е пълен постоянно или 3к на година, без да  броя разходи, ток, вода  и т.н.

В същото време, приятел си търси за постоянно, сега има десетки готови да му дадат, но с условия до лятото или на лято наема става х3.
Ако му го дадат за постоянно на 250лв дори, това са 3к на година, като няма да се занимават с нищо, нито ще плащат ток, вода и пр, за хамологията да не говорим.
Да, ама те имат друго виждане и предпочитат да си ги държат затворени и да чакат заветното лято.

# 91
  • София
Проблемът при нас не е тока, а таксата за поддръжка на асансьора която е константа, заплатата на чистачката не зависи от броя на живущите в сградата, тя си чисти по същия начин.
Танграта е прав за това, че когато има повече живущи таксите са по-малки и винаги има останали пари в някакъв фонд. При нас има от тези за ремонтни дейности, но май е по-добре да ни изхабим и тях и ако се наложи да трябва да се събират големи суми, че става трудно.

Живяла съм на 5 етаж без асансьор, ми не беше особено приятно със седмичните покупки. Но пък за да не носим много, ядяхме по-малко Simple Smile)

# 92
Проверете какви цени за поддръжка на асансьор дават други фирми. Те много-много не се конкурират един друг, ама все пак, може да има разлика.

# 93
  • пустинята Гоби
Чистачката - ок, но като живеят по-малко хора, защо таксата за асансьор не се променя? Не съм наясно честно казано, но не се ли плаща ток за да се ползва тази екстра.

# 94
Ама разбира се, че да живееш в малка сграда е по-скъпо, отколкото в голяма, а в къща е по-скъпо, отколкото в малка сграда. Но има защо да плащаш повече, струва си,според мен, мога да сравня. Отделно локацията и липсата на бетонови мастодонти.  Но пък няма лошо някой да си харесва голяма сграда. То сигурно 80 % от населението на София живее в такива.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 14:43 от Анонимен

# 95
  • София
В асансьорите въведоха изискване за СИМ карта, ако се развали да позвъниш. Тя е една и съща, независимо колко семейства се возят. Чистачката също взема на етаж. Ако на втория не се живее няма как да го прескочи при миене.
Трябва да има сключен договор с фирма за поддръжка - и там цените са на бр. етажи. Тока е отделно, плаща се от домсъвета заедно с тока на коридорите, стълбището и мазето. Преди години в елитния Лозенец бяхме 15 апарт, без асансьор на 4 ет
., много ток се харчеше. Установи се, че един хитрец си инсталирал пералня и фризер в мазето на общия ток...

# 96
  • София
Хм, не, при равни други условия бих предпочтел малка сграда, а още повече къща.
Въпросът е, че условията не са равни. И вече е "кое ти е приоритет".
Не само месечните такси и поддържка, но и цена на квадрат, гаражи, повече гъвкавост в локацията, магазини и тн.
Ако няма други подходящи сгради в квартала, разбирам.
Не коментирам конкретно теб, а тези, които говорят за "едно село сграда".
Също, ако имаш само 8 съседа, може да имаш невероятен късмет и да случиш 100% от тях да са разбрани.
Но ти стига само 1 крив и запънат и ще ти създава редовни драми. И до толкова ще запълва "фона" в понятието "съседи", че несъзнателно ще си мислиш, че повечето ти съседи са ужасни.

# 97
Така и така сме на тема входове и такси, вие плащате ли на домоуправителя /от входа човек, не фирма/ някаква сума за това, че е домоуправител?

# 98
Танграта, за мен локацията е определящото, а на класациите, които ми харесват, застрояването е предимно ниско, тоест, малката сграда върви сато бонус с локацията. Има и изключения, разбира се

# 99
  • София
Чистачката - ок, но като живеят по-малко хора, защо таксата за асансьор не се променя? Не съм наясно честно казано, но не се ли плаща ток за да се ползва тази екстра.
Освен тока за асансьора се плаща нещо като абонаментна такса към фирмата която го поддържа. Тази такса е фиксирана и не зависи нито от това колко се ползва асансьора нито от това колко пъти са викани техници.

В таксата за входа влизат: ток за стълби и асансьор, такса асансьор,  заплатата на чистачката, заплатата на касиерката, заплатата на домоуправителя и  някаква фиксирана сума за евентуални бъдещи ремонти. Мисля, че са "само " тези неща .

# 100
  • София
Така и така сме на тема входове и такси, вие плащате ли на домоуправителя /от входа човек, не фирма/ някаква сума за това, че е домоуправител?
Според мен, трябва да се плаща, ще излезе по-евтино от домоуправителна фирма. А и е труд и време.
Но всичките ми наблюдения са (включително и в чужбина), че не е плащано.
А понастоящем, навсякъде, където знам е преминато на професионално обслужване.

# 101
Принципно да, но каква сума е удачно да се плаща?

# 102
  • София
Ние плащаме, домоуправителя ни е съсед, касиерката също.

# 103
Котката е проблемът на девойката. Кой хазяин с прилично ремонтирано и обзаведено жилище, казвам прилично, не луксозно дори, ще се съгласи да му се овони апартамента на котка? След това трябва да махне всичко до шпакловка и замазка.

Днеска я питах какво става, дали са ходили да гледат един в Мусагеница, който ми показа. Каза да и че са го взели, от 1 Феб. се нанасят. Явно жената не е имала против котката. На снимки като го гледах беше по-просторен от масовите 2стайки и изглеждаше добре обзаведен. Сега дали всичко е било чисто ново или не, не мога да кажа от снимките, но се виждаше, че нещата са в добър вид и подържани. Наема е 700лв.

# 104
  • София
Има хора на зор, та и котка ще преглътнат  Confused
Не го казвам с лошо, ама ако си със заем и си на зор да отдадеш, котка котка.
700 лева за двустаен, с любимец, и то в Мусагеница, не е малко. То пак зависи де, от много неща.

Общи условия

Активация на акаунт