Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 403
  • 780
  •   1
Отговори
# 105
И като ти вмирише котката целия апартамент, а тези мили наематели се изнесат след 2-3 месеца заради нещо по-евтино, кой ще ти наеме вмирисания апартамент?
Или ще четем тема - Помагайте, как да се махна от вмирисан на котка апартамент без неустойка!!!

# 106
  • София
За домоуправителна работа, зависи от конкретния случай. Може да има работа за 3 часа на месец, може и 30 часа.
Според мен, най-коректно е да му се сметне приблизително ставка на час. Като заплащането трябва да е по-високо от стандартно заплащане на пълен работен ден. Защото са малко часове.
Примерно 5 часа на ден х 15-20лв на час. = 100лв.
Може и да е фрагментирано, ако него месец има само 3 часа работа, плащате по-малко. Ако има организация на някакъв ремонт, обикаляне по банки, предоговаряне на някакви договори, тогава повече часове.
Това, за малка кооперация, до 10-15 апартамента.

Просто тези неща трябва да се уточнят вътрешно за кооперацията.
Ако на някой му се виждат много парите, може да се самопредложи той за домоуправител. И така ще спечели многото пари.
Недостатък е, че домоуправителят има материален интерес при изборите на фирми за ремонт. И са възможни схеми.

Ще четем тема, плъховете от съседния квартал тормозят котката ми, не се живее, изнасям се, (а и лятото на морето свърши), наемодателят ми дължи брокерската комисионна, депозита, почистването и ремонта на лаптопа.

# 107
В апартамента , в който бяхме на квартира предишният наемател е бил пушач - е, няма такова вмирисване...Колкото и да проветрявах, винаги като влизах и ме лъхаше на цигари! Кои котки миришеха - мъжките или женските?

# 108
О, схемите са почти задължителни, особено при по-дългогодишните домоуправители.
При нас така се получи - сигурно 10 години един и същ домоуправител, смяташе входа за бащиния. Такава цена изпраска за този аварийния бутон със СИМ карта и едно много причудливо техническо решение на аварийното осветление в асансьора - двойно-тройна на средната на пазара.

Всички котки миришат, както и храната им. Който се съмнява, да мине покрай магазин за домашни любимци, по-конкретно покрай чувалите с храна.

Миризма от цигари се маха с измиване на стените и боядисване, изпиране на пердетата и такива сравнително леки дейности. Миризма от котки и котешка храна - само с изхвърляне на цялата настилка и мебели, повторна шпакловка и боядисване.

# 109
  • Пловдив
Потвърждавам за котките.
Апартаментът, който купих миналата година, се оказа, че е бил обитаван от наемател с котка. Въпреки явно добре поддържаното жилище и добра хигиена, си имаше някаква миризма на котка, на животно...Доста време трябваше и няколко пъти основно чистене + боядисване, естествено, за да не се усеща.

ПП: много харесвам котки.

# 110
  • София
Пролетта като търсехме наематели, всеки който ми писа имаше любимец- куче, котка, хамстер... Дори един самотен младеж , работеше в магазин и живееше  с котка  Confused   Вече е много често това условие. Уви.

# 111
  • София
  Вече е много често това условие. Уви.

Какво условие?
Аз съм собственик и аз определям условията. Вписано е в договора - без домашни любимци. Ако после се сдобият - договора се прекратява автоматично и си заминават.
Сега за разходите в блока - 18 ет, 110 апарт. - събираме х 5 лв. фонд ремонти на апарт. Таксата е 7 лв. на човек над 7 годишни, 7 лв за извеждан домашен любимец. Плащаме 60 лв на домоуправител, 2 х- 50 на 2 касиерки, 180 на чистач, 360 на портиер в работните дни. Последния никаква работа не върши - някакъв впиянчен съсед, от сутринта е на бяло вино в бутилка от студен чай. Входа мирише на бъчва, но е близък с домсъвета. А - зимните месеци и 30 лв. на парнаджия. Чистача освен седмичното метене и миене всеки ден по няколко пъти дезинфекцира 2та асансьора, входа, дръжките на вратите. Ако някой не си живее в имота - попълва декларация и за периода дължи 50%от таксата за вход + пълния фонд ремонти. Събираемост има, плащат си хората редовно. За врътките с ремонти и домоуправителя - не се интересувам, но сигурно има нещо.

# 112
  • София
Анализът не е смешен. Аз доста го повтарям това, че наемите изостават спрямо цените. Но го повтарям строго конкретно, за периода 2015-2020та. През 2015та не беше така. Наемите бяха същите, че и по-високи. Цените бяха 1/2. Имаше за 20-25к евро едностайни в строеж. За 40к евро имаше 2стайни (пак в строеж).
Наемите им са съответно 250Е и 400Е.
Така че много зависи динамиката. И кога, какво се случва.
Също, сега през локдауна се поопразни София. И има 10ина % и повече отлив при новосключени наеми. Но това е временно. Абсурд да се запази.
Имаше период, в София беше по-изгоден рейта купуване/наем.
За сделки и начинания от такива мащаби, когато един строеж и довършване отнемат години, тия разлики са нормални. При всички видове бизнеси с изчакване 3-5-7г е така. Даже сме го учили в университета. Примерът, който конкретно изучавахме е "с лозята".

Рейтът, по-висок наем, спрямо цена е нормален за общество с по-висок стандарт и по-високи минимални заплати. Нормално е. Поддържката и данъците са по-високи.
Има и друго. В София масово се дава под наем НС, чисто ново, чистак бърсак. Котката ти първа да пръдне, като скъсаш найлоните.
Докато на запад за такива цени спрямо наеми се дават коптори, на по 100г. Хората все пак ги взимат (наемодатели и наематели).
Но те имат огромна поддръжка, безкрайни, чести и скъпи ремонти. И си много повече "във филма". Или трябва да си работяга, и да излезе от труда и времето ти, или да си плащаш. При което сметката понякога не излиза. И като теглиш чертата след няколко години ... може и да си на загуба.

Та никога нещата не са съвсем прости. И много често за дадена цена има други основания, такива, каквито кандидатът не може да съобрази. Но продавачът и пазарът са съобразили. Разбира се, и понякога си е "просто добра сделка". Като в последния случай просто няма често да се случи да намериш къща, за 100к паунда.

# 113
И като ти вмирише котката целия апартамент, а тези мили наематели се изнесат след 2-3 месеца заради нещо по-евтино, кой ще ти наеме вмирисания апартамент?
Или ще четем тема - Помагайте, как да се махна от вмирисан на котка апартамент без неустойка!!!

Извинявай за личния въпрос ама ти гледала ли си котка, май не?!
Котките са чисти животни, ако е една само не вярвам да се вмирише апартамент.
По-скоро има вмирисани хора, външно и вътрешно Simple Smile

# 114
  • София
А къде е гаранцията, че собственика на котката няма да е мърляв и да не почиства? Млади хора,  купона ще им е на първо място.А като омажат и замирише ще се изнесат.

# 115
  • София
Нашите не бяха гледали котка към 10 г. Направиха ремонт, стаи, коридор, баня, врати...Миналата година си взеха коте /вече котарак стана/. Уж много чисто, уж всико следят, оня ден усетих миризмата.....

# 116
Много се радвам на тенденцията, че много млади семейства си имат домашно животинче.
А наемодателя да си пише колкото клаузи иска и да чака идеалния наемател Simple Smile

Аз имам шест апартамента и за никой от тях не сме помислили да даваме под наем, (обзаведени като за нас), но недай си боже да давам под наем и се превърна, като хора от форума с такова мнение за наемателите и превъзходство с коптора си на Виденов, че страх ме лови...

Относно миризми се долавят от всяко жилище, не си мислете че само животните миришат.
Ама явно нашата миризма не е лоша, но чуждата е не търпима Simple Smile

# 117
  • София

Извинявай за личния въпрос ама ти гледала ли си котка, май не?!
Котките са чисти животни, ако е една само не вярвам да се вмирише апартамент.
По-скоро има вмирисани хора, външно и вътрешно Simple Smile
Типичната черта за България - казва се че имаш някакви ограничения спрямо домашни любимци и почват лични нападки на тема хигиена.
Това кучкарите и коткарите са голямо чудо - нещо като афроамериканците - все скачат че са дискриминирани...

# 118
Жената си е преценила риска и им го е отдала въпреки котката.
Ние тук можем само да си даваме мнението, съветите, вижданията и мислите как ние ще процедираме и защо ще вземем ХХХ наематели и защо тия YYY няма да ги вземем никога.
Ако трябва да ги гледам от външна гледна точка и не ги познавах, за мен щяха да са рискови, понеже млади още на по 20-21, не ги знаеш колко са сериозни, дали пазят и т.н. Дали няма да се разделят нещо след няколко месеца и да се изнесат и така.
Понеже ги познавам, знам че момичето е много сериозно. Почна да бачка по-малко още преди да стане на 18 и не защото нямат пари в семейството, а защото искаше да е самостоятелна и да не чака мама и тати за парички да си купи някой дрешляк или нещо друго.
За миризмите е много индивидуално. Ходил съм много пъти у тях на гости и мога да кажа, че усещам някаква лека миризма на котка. На някои хора може да не им прави и грам впечатлени. С цигарите е същото, аз не съм пушач, но наще винаги са пушели, аз не обичам миризмата, но до няква степен съм свикнал. Има хора дето ще влезнат някъдето където да кажем са пушили оня ден 1 цигара и веднага ще им замирише.

# 119
  • София
Ами аз имам много години опит с отдаване под наем. Имам и много случаи на котки и кучета. Така че изборът ми не е някакъв каприз или надутост.
Дори и аз да нямам проблем с коптора, който котката оставя, съм забелязал какви гримаси правят следващите кандидат-наематели, идващи на оглед в жилище, където е имало домашно животно.
И как бързо-бързо се изнасят за секунди, под всякакъв предтекст.
А обзаведените с "виденов" апартаменти се харесват, и НЕ МИРИШАТ НА НИЩО. Точно за това са харесвани, точно от чисти хора, които обичат да живеят на чисто. Също, аз бих живял в така обзаведен апартамент, и дори съм живял 2016-2018, преди да купя 3стайния си. Изненадващо за някои "виденов" не е синоним на "коптор" и боклук. Още повече, ако се пази и се ползва от нормални интелигентни хора.

Общи условия

Активация на акаунт