Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 34 066
  • 780
  •   1
Отговори
# 165
Нито двустайните са по 100 000 евро, нито наемът е 250 евро.

# 166
  • Пловдив
На мен вноската ми е с 40лв повече от наема. Wink
Двустаен, същият квартал, същата квадратура, под наем бях в стар панел, купих НС. Става дума за Пловдив. Сделката е отпреди 1,6г.

# 167

о, напротив! Говоря за София, разбира се, средни цени.

Дали е в Лозенец или в Обеля също има значение.

Какви са според вас цените?

# 168
Човек на по -зряла възраст и със стабилни доходи, без любимци ще си е купил жилище, няма да наема. Confused

Танграта, точно това имам предвид, нормални наематели сякаш няма....

Представете си че има хора и на зряла възраст, които не са студенти, нямат домашни любимци, но не са си купили жилище. Хората , които по една или друга причина са принудени да живеят под наем трябва ли да бъдат задължително ненормални? Много грозно се изказвате по адрес на наемателите, всички ли са мизерници, само защото нямат възможност да си купят апартамент? Друг потребител беше написал , че наемателите " изпълзявали " от някъде си ... нямам думи. Живи и здрави и бъдете Simple Smile

# 169

Наемът не знам колко е, но гледайки обявите - двустайните с акт 16 и в сравнително добро състояние са по толкова, че даже и отгоре. А в една друга тема се дискутираха и двустайни за цялостен ремонт в 60  годишни сгради на цена 120К.

# 170
  • София
Човек на по -зряла възраст и със стабилни доходи, без любимци ще си е купил жилище, няма да наема. Confused

Танграта, точно това имам предвид, нормални наематели сякаш няма....

Представете си че има хора и на зряла възраст, които не са студенти, нямат домашни любимци, но не са си купили жилище. Хората , които по една или друга причина са принудени да живеят под наем трябва ли да бъдат задължително ненормални? Много грозно се изказвате по адрес на наемателите, всички ли са мизерници, само защото нямат възможност да си купят апартамент? Друг потребител беше написал , че наемателите " изпълзявали " от някъде си ... нямам думи. Живи и здрави и бъдете Simple Smile
Никой не е казал че са мизерници. Или аз поне не влагам този смисъл.
В България е класика човек да си купи жилище или да наследи . По 100 причини. Говоря за човек след определена възраст и с определени доходи
Нормално е за България, да.
Ако си в Германия може и да е обичайно да си пенсионер под наем. Закъсаш ли, все имат социална система.
Ако си в България не е нормално да си пенсионер под наем. Направо си загинал. Затова всеки гледа да си купи и се ориентира от по -рано ( в зряла възраст вече се е ориентирал). Затова така се изказваме, не с лошо.

# 171
  • София
Не всички наематели са "изпълзели", а точно определен контингент. Тия с големите претенции и неадекватната реалност.
С нормалните се разбираме супер.

Как пък не се появи някой, да каже давам под наем апартаменти за кучета и котки, ей така, щото е добра душа и уважителен.

Как и не се намери някой, да каже, продавам 2стайни, обзаведени, довършени, готови за нанасяне, за 100к евра. А все есета на тема "и така не е ".

# 172
Само дето изплащането на собствен апартамент е поне двойно по-скъпо от живота на квартира. Ако плащаш 500 лв. за двустаен, вноската по кредита ти ще е поне 800, че и повече. Отделно трябва да имаш самоучастие поне 10-30%.
След това започват ремонти, обзавеждане, уреди, данъци и т.н.

Не е точно така, при мен ипотеката е по-малко, отколкото беше наемът. Имах минимално самоучастие за уточнение, просто зависи от локация, тип строителство. Но ако някой държи на свое, може да го постигне с по-малко от месечен наем при добро планиране, поне моят опит е такъв Simple Smile
Не знам защо във вашата представа само наемодателите могат да си позволят да си купят апартамент. Нали се говореше за вазимно уважение.
Много точно. Обаче при еднаква локация и други фактори наема обикновено е по-нисък от вноска. С две думи за да е по-изгодна вноската се отива в по-евтин респективно по-лош квартал.

# 173
  • София
Скрит текст:
Някой беше писал, че ако не пусне цигани, нямало да го съдят за дискриминация. Да, няма. А би трябвало, защото това Е дискриминация. Сега имаме цигани работници в двора, на ден изкарват колкото мен, дето уж съм адекватно заплатено ИТ. Ма няма грижи, и те в кюпа с онези от маалата, дето бизнеса им е просия. В 21-ви век няма ли да влезем вече, не знам...

Хахаххах, разсмя ме!

Ти ще пуснеш ли цигани в имота си? Ама, честно пред себе си отговори! Не е нужно дори да го пишеш тук, отговорът е ясен.
Не знам кое не ти стана ясно, но аз вече съм пуснала цигани в имота си. И да, бих отдала под наем имот на цигани, ако харесам хората. Точно както бих постъпила с българи. Ей така, за да се опаря лично, не да слушам хорски приказки. Голям проблем в днешния свят - страхът и ЕЖК Simple Smile А да се гордееш с расизма си е низко. Да опитваш да го вмениш и на мен - никакъв шанс; срамът и низостта си остават за теб еднолично, няма да ги споделяме.

Само дето изплащането на собствен апартамент е поне двойно по-скъпо от живота на квартира. Ако плащаш 500 лв. за двустаен, вноската по кредита ти ще е поне 800, че и повече. Отделно трябва да имаш самоучастие поне 10-30%.
След това започват ремонти, обзавеждане, уреди, данъци и т.н.
Откакто теглихме заем, за да посторим къщата си, месечните разходи се увеличиха точно със 170 лв. Както искаш ме разбирай.

ToniShu, радвай се, че има кой да дойде да работи..., че скоро и това ще е лукс и ще трябва да се бръкнеш доста. А числото е доста точно...ти си явно в този 1%. И това, че си купила за сметка на наеми на собственика, не те прави собственик на лични вещи от порядак на хилади левове уреди, мебели и ремонти дейстности.
Така и не ни каза как оформи статистиката. Преброи лично всички живеещи под наем, познаваш някой друг, който го е направил? Или обичаш да плашиш в интернет? Дишай спокойно, парите и разходите са си мои, като се наложи да се бръкна - ще се бръкна, не ме притеснява това. Само леко ме бъгва какви глупости плещиш, но пък хората те четат - сами ще си направят изводите, аз няма да те убеждавам къде бъркаш.

Да се купуват уреди срещу приспадане от наем не е масова практика. И го има в много редки случаи, при стари, зле обзаведени жилища, с бедни наемодатели, които се отдават на силно под-пазарен наем.
Може и да не са бедни, може да са стари/болни/живеещи в чужбина, но пак вероятно са на под-пазарен наем.
Така че, не мисля, че това е подходящ пример за аргументация.
А дори и така, дефакто парите идват от наемодателя, защото той пропуска наема за определен период.
И защо да не е подходящ пример? Какво значи под-пазарен наем? Не съм живяла никога в коптор, слава Богу; живяла съм в панелки, но не с бабички или клошари хазяи. Има търсене и предлагане на имоти, различни от стандартното НС, вие не го съобразявате в генерализациите си и после изписваме по 3 страници в темата заради някакви глупости. В последната квартира сменихме котлони още при нанасянето, бойлерът една година преди да се изнесем, не са приспадани от наем или депозит. В Кръстова вада, знаеш, няма СС - нова сграда, ново обзавеждане, икейска кухня. И все пак, ето, след 7 години дойде време да се смени бойлер, ето на - котлоните не ни харесваха.

Обаче всички се впрегнахте за уредите, които са били приспаднати от наем, докато игнорирахте подарените от наемателя. Сигурно изобщо не гледате на наемателите като на "изпълзяли" от някъде "ненормални" мизерници, убедихте ме Simple Smile

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 18:17 от ToniShu

# 174
Именно за липсата на взаимно уважение и ние говорим, де!

Не знам в Пловдив как е, но с тия цени на имотите в София (цитира се 2стайка за 120к за тотален ремонт, това отива на 150кЕ ремонтиран и обзаведен), не знам наемателите ще купуват ли, под наем ли ще са.
Не знам кое е това "време на наемателя". Но имотите хляб и вода не искат. На вируса му се вижда края. Ако не след 6 месеца, то 12 да са, ако ще и пък 18, това е капка в морето, на фона на период от 50 години. Ще почакаме, пък ще видим дали ще е времето на наемателите. Да не вземе да се окаже на наемодателите. А и аз принципно съм не лош пророк, и общо взето всичко, което предвиждам се сбъдва, та може и на шега да го приемете, но след 5-7г виждам поне 2но увеличение на сегашните наеми. Т.е. 1000лв за едност, пардон 500Е, защото ще сме оставили лева вече. И 1000Е+ за 3ст.

Хубаво е, че се разбрахме за уважението Simple Smile
Разбира се, че в София е по-скъпо и така трябва да бъде. И преди съм казвал топ локация двустаен е 100к.евро. Говоря примерно за района около ул. Иван Вазов и фонтаните. Пловдивчани ще ме разберат, ама дали се купуват сега е друга тема. Зависи и за какво го взимаш, ако е за наем около ВМИ наема на двустаен е 800—1000лв за чуждестранните студенти, а ако търсиш за живеене в център друго гледаш.
Дани си пророк, че да се пусна и аз в този бизнес.

# 175
ToniShu, ти нали си широкостроена, давай на цигани, нямам против. Щом ти харесва..... Всеки има право да живее с разбиранията и предпочитанията си, нали? Убедена съм, че 99% от списващите тук, няма да дадат. Ама това какво точно значение има за теб, че така се палиш по темата?

# 176
А какво ще стане след 50г като основния наемател ще е от ромския етнос?
Ще трябва да разпродаваме имотите си или ще даваме на ромите?

# 177
  • София
Soul Free, Просто посочвам очевидното, което и сама написа - при липса на други съображения освен цвета на кожата, твоето с циганите е дискриминация и расизъм. За мен расизмът и дискриминацията не са повод за гордост. Ако ще да съм единственото изключение, държа да не ме приобщават към подобни идеологии. Без твърдения аз коя съм и каква съм, и ще си съжителстваме спокойно във форума.

# 178
  • София
Аз само да си кажа, че съм расист.
Браво на всички други, не като мен, движат се в духа на Европа...

# 179
Soul Free, Просто посочвам очевидното, което и сама написа - при липса на други съображения освен цвета на кожата, твоето с циганите е дискриминация и расизъм.

И? Точно на теб какво ти пречи моето виждане?

За мен расизмът и дискриминацията не са повод за гордост.

Не изтъквам, каквото и да било. Казвам си мнението, както и ти във форума. Специално за циганите съм на това мнение, особено що се казае за даване на моя собственост на тях. Иначе нямам против, щом не засягат живота ми.
Щом са ти по сърце, моля.....

А какво ще стане след 50г като основния наемател ще е от ромския етнос?
Ще трябва да разпродаваме имотите си или ще даваме на ромите?

Едва ли.....не и след 50.

Общи условия

Активация на акаунт