Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 538
  • 780
  •   1
Отговори
# 420
Бил е фалшив, като за българка, немците са с 36 страници всичко фиксирано и ясно.

# 421
Бил е фалшив, като за българка, немците са с 36 страници всичко фиксирано и ясно.
Е, аз мислех, че точно като за съмнителен субект от България трябва да е поне 63 стр., че да е достатъчно защитен собственикът. Simple Smile

Последна редакция: ср, 10 фев 2021, 14:36 от Welt

# 422
Моля, придържайте се към темата. Тук се коментират условия и казуси относно имоти отдавани под наем  в България.

# 423
  • София
Като гледам, току се окаже, че не е точно така Simple Smile Всяка нова тема има поне няколко страници, които май след това биват затрити от админ (горките админи).

# 424
Разбира се, копторите в София са лукс всичките..това е ясно.
Може да не са лукс, ама са в столицата. Сравняват се със  столицата на Бавария или на Баден Вюртемберг, не с всякакви знайни и незнайни поселища в 9-я картофен пояс на тези столици. Може и със столицата на цяла Германия, където ситуацията е по-близка до София, защото в Берлин е пълно с жилища от соц.-а, все пак половината от него беше социалистически град. Всъщност повече от половината.

Ако ще сравняваш в картофените пояси, сравнявай онова там за 600 евро с наемите в Годеч или в Перник, не в София.

Относно наемите - в Германия наемният пазар е много различен от този в България, по ред причини. И не виждам смисъл това да се анализра тука. В крайна сметка, който мисли, че там е по-добре в което и да било отношение, е свободен да иде там да наема, купува, отдава под наем или друго. Тук се обсъждат тези неща в София. И те са такива, каквито са. Пазар.

# 425
И затова наематели и хазаи да не се вайкат - там , където се срещнат интересите става договор,  в противен случай всеки продължава да си търси ....

# 426
  • София
Ясно, че пазара във всяка държава е различен.
Но като започнат да дават примери как е там, как няма номера, как не се крият данъци, как наемодателите са ангелчета. А софийските - черни дяволи. Затова писах - не е съвсем добре  и не всичко е цветя и рози.

# 427
Идеално няма никъде, но в Германия тези отношения са далеч по-добре регулирани и вкарани в рамки, което значително намалява рисковете и за двете страни. Като това основно се отнася за големите градове с голямо търсене  и предлагане. В малък курортен град ситуацията не е показателна, все едно Хисаря да е показателен за ситуацията в България.
И затова наематели и хазаи да не се вайкат - там , където се срещнат интересите става договор,  в противен случай всеки продължава да си търси ....
Че това е така, кой спори по него. Оплакванията тук и от двете страни са най-вече след като има договор, тоест са се срещнали интересите, но има излъгани очаквания и/или неспазване на договора.

# 428
Имам приятелка, която живя 15 години в Германия (в китно градче до Франкфурт), програмист, мъжът й е чужденец - софтуерен инженер. Махнаха се от там, защото искаха да си купят къща, а в Германия беше ужасно скъпо. Хора с добри професии и заплати. Той работеше във Водафон. Та в този смисъл, един приятел живее в градче до Щутгард и плаща 600 евро, пък вие си инвестирайте в копторите в София звучи доста смехотворно.

Та, преместиха се в друга западно европейска държава в по-голям град от този в Германия и веднага си купиха къща.
Ама разбира се, че е така. Голяма част от пишещите тука не само че имат приятели тук и там, имат и близки роднини,  а и сами са живели на подобни места и имат личен опит, не знам защо се пускат такива смехотворни мнения наистина.

Темата е доста дискутирана, така че поста ми ще е поне 1или 2  теми назад и по реакциите, много не бяха доволни.
7 години живях в Саудитска Арабия. Затворен комплекс. Къща с 3 спални. Преден и заден двор. Наемът се плащаше веднъж годишно, включваше пълен сервиз на къщата, от крушката до.... Каквото има нужда, включително пране на завеси. Фитнес, на 2 етажа, басейн. Вода, електричество, Интернет. Бус за жените до мола (Саудитска Арабия) и до училище, или до работа, при нужда.
Наемът ни, в лева беше 45 000 лева на година. Това, доказуемо с документи.
Понякога, четейки тук, се чудя 1. На цените, които обявяват, 2.как пък все наемателите ви виновни.
Ако Вие предлагате нормален наем и съответно при нужда се споразумяват с наемателите си, няма да ги има всички тези драми. И да уточня, не ми се налага да наемам, но ако се случи, не държа да ми сменят крушката. Бих настоявал за извънредни и непридвидени ситуации, да се вземат адекватни и навременни мерки, или да предоставят на мен, с компенсация от наема
Ааа, забравих. Неустойки не се плащат. Пускаш 1месечно предупреждение и това е всичко. Но, пък там хората чакат с години да се освободи място.

А, да вметна, в същия комплекс, гарсониера от спалня, кухня, малка всекидневна и баня е в бг лев 7500, на година. При същите други условия.
И не, не става въпрос за коптори, а за много добре разработен комплекс с над 500 къщи от най - различен капацитет. Семейните, като нашата, преобладават.

Да уточня още, че, в България произхождам и живея в туристически район. От години се обяснявам на познати, че начина, по който правят бизнес не е правилен. Нито за квартири, хотели, ресторанти...Гледат ме като полезно изкопаеми и до миналата година си правиха бъзик с мен.

Последна редакция: чт, 11 фев 2021, 01:28 от tamarind

# 429
Темата пак стана с разкази кой къде ходил през девет планини в десета и какви песни се пеят за имоти чуждоземски.
Франция, малко градче: стая (мазе) около 10 кв.м, в което се побират 2 единични легла, а посредата е ел.таблото на сградата: 600 евро.
Англия: полуразпадаща де къща с 2 стаи, неработещи кухненски уреди - 1100 паунда.
Холандия: баба хазяйка, която ни чарджна екстра, защото намерила дамски хигиенни материали в наетата за мъже квартира (по-точно в боклука) и се предполагало, че е използвано повече вода, от предварително планираното от нея количество.
Има и добри примери, разбира се, но хайде да престанем да разнасяме образа на лошия и алчен български хазяин.
Лошо няма да се споделят практики, но са приложими на съвсем друга почва.

# 430
krasimilo заради това което описваш е тази корона криза. защото докато българите обсъждат как да си купят апартамент в Лозенец , на който ако му платят половин милион  са минали с половин цена .... докато дърат още 3 други апартамента , 2 вилички, 3 селски къщи от наследства и незнам какво ...
Демографски просто сме @по-добре@ поставени от другите. Но както се знае света не се движи по писани или неписани човешки, а по физични закони . Така че празните пространства ще се запълнят. Интересно с какво.
В момента все още ги трупат по гръцки, италиански и испански островчета .

# 431
  • пустинята Гоби
На мен ми беше интересно да прочета за Саудитска Арабия, но не виждам какво общо има това с милата ни родина. Може би цените там са ниски, на фона на стандарта, ама нали пак обираме до град, квартал и прочие.

# 432
На мен ми беше интересно да прочета за Саудитска Арабия, но не виждам какво общо има това с милата ни родина. Може би цените там са ниски, на фона на стандарта, ама нали пак обираме до град, квартал и прочие.

Благодаря. Всъщност мога да дам и друг пресен пример. Гърция, Атина, хубав квартал. Апартамент, с 1 голяма и 1 малка спалня, голяма всекидневна, там по принцип строят с такова разпределение, обзаведени среден клас, нови мебели. Наем 350 Евро.
Да уточня, че данъците си ги плаща собственика и нямат нищо общо с нашите,които на фона на гръцките са направо мижави.
Когато удари кризата в Гърция, съм виждала обяви : давам апартамент под наем срещу плащане на данък имот.

И не плюя срещу "лошия бг наемодател". Просто давам гледна точка.
Ако ми се наложи да ходя на квартира, на мен ще ми излезе по - спокойно и на същите пари да отида в хотел. Да, в хотел, не хостел. Всички правят отстъпки (големи) , когато се договориш за период  от няколко месеца. А и ги няма останалите Драми. Лично проверено, при настаняване на служители от фирмата.

Към krasimilo, това, което ти описваш са малкото лоши примери от споделени квартири в някой си забутан квартал. Добре, че правиш уточнението, че не всички са такива. Още повече, че на запад, повечето квартири се управляват от фирми.

Последна редакция: чт, 11 фев 2021, 10:04 от tamarind

# 433
Няма лошо. Който както си прецени, че му е изгодно. Не знам да има по-евтина нощувка от 50 лв. на вечер, при това не говоря за София. Колкото и да е изгодно, колко ще намалят в София, в хотел, който не се намира на Лъвов мост и не е с обща тоалетна?

# 434
И аз не разбрах поста за СА защо е към моя коментар. Някак не му схванах идеята. По точките в него:
1. Цените, които де обявяват, се обявяват и няма нищо за чудене. Ако има кой да ги даде, стават реални/пазарни. Ако няма, си стоят обявени, докато обявяващият ги не ги направи пазарни.
2. На мен лично  наемателите не са ми виновни за нищо, да чукна на дърво, досега уцелвам свестни хора, пу-пу, дано все така да бъде. Коментирам тук написани казуси, но те касаят и двете страни, има оплаквания и от наематели, и от наемодатели в темата. И смятам, че нещата винаги са взаимни, трябва и двете страни да са добронамерени и готови на компромис, за да има добри взаимоотношения.
Особеностите на наемните пазари в чужбина са друга тема.
Гърция беше наскоро във фактически фалит и все още не е излязла от него, и наемният пазар там отразява това. Както наемният пазар в Германия отразява това, че е първа икономическа сила в Европа.

Общи условия

Активация на акаунт