Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 543
  • 780
  •   1
Отговори
# 435
И аз не разбрах поста за СА защо е към моя коментар. Някак не му схванах идеята. По точките в него:
1. Цените, които де обявяват, се обявяват и няма нищо за чудене. Ако има кой да ги даде, стават реални/пазарни. Ако няма, си стоят обявени, докато обявяващият ги не ги направи пазарни.
2. На мен лично  наемателите не са ми виновни за нищо, да чукна на дърво, досега уцелвам свестни хора, пу-пу, дано все така да бъде. Коментирам тук написани казуси, но те касаят и двете страни, има оплаквания и от наематели, и от наемодатели в темата. И смятам, че нещата винаги са взаимни, трябва и двете страни да са добронамерени и готови на компромис, за да има добри взаимоотношения.
Особеностите на наемните пазари в чужбина са друга тема.
Гърция беше наскоро във фактически фалит и все още не е излязла от него, и наемният пазар там отразява това. Както наемният пазар в Германия отразява това, че е първа икономическа сила в Европа.
Както казах, давам гледна точка.
А, мога да споделя и плачевния си опит с хазяи в София, като студентка. Мога също, да споделя и плачевния опит на наемодател/и с моя позната, която за 2 години смени 8 квартири.
Ако ми предложат жилище, което ме устройва, без скрити дефекти, че на 2я ден да си блъскам главата, и с наем, който отговаря на пазара и на района и с хазяи, които признават личното пространство и време на наемателя, казвам да.
За съжаление, личният ми опит с 4 квартири за 6 години в София ме сблъска с наемодатели( уж млади, а не бабишкери), които в мое отсъствие ми се ровят из вещите, че и често "заемаха" по нещо, с такива чието парно не е платено с години и на 2я месец от настаняване, се оказах без отопление, защото са осъдени.... И още много.

# 436
А, добре. Гледните точки на наемодатели и на наематели нормално се различават, но пак да кажа, че за да има добри отношения, и двете страни трябва да правят компромиси. Но понеже в масовия случай всяка страна се стреми да не прави, а само другата да прави, за да не се мине, това води до проблем. Това е мое общо наблюдение и не се отнася за никой конкретен потребител или мнение.

# 437
На мен ми беше интересно да прочета за Саудитска Арабия, но не виждам какво общо има това с милата ни родина. Може би цените там са ниски, на фона на стандарта, ама нали пак обираме до град, квартал и прочие.

Благодаря. Всъщност мога да дам и друг пресен пример. Гърция, Атина, хубав квартал. Апартамент, с 1 голяма и 1 малка спалня, голяма всекидневна, там по принцип строят с такова разпределение, обзаведени среден клас, нови мебели. Наем 350 Евро.
Да уточня, че данъците си ги плаща собственика и нямат нищо общо с нашите,които на фона на гръцките са направо мижави.
Когато удари кризата в Гърция, съм виждала обяви : давам апартамент под наем срещу плащане на данък имот.

И не плюя срещу "лошия бг наемодател". Просто давам гледна точка.
Ако ми се наложи да ходя на квартира, на мен ще ми излезе по - спокойно и на същите пари да отида в хотел. Да, в хотел, не хостел. Всички правят отстъпки (големи) , когато се договориш за период  от няколко месеца. А и ги няма останалите Драми. Лично проверено, при настаняване на служители от фирмата.

Към krasimilo, това, което ти описваш са малкото лоши примери от споделени квартири в някой си забутан квартал. Добре, че правиш уточнението, че не всички са такива. Още повече, че на запад, повечето квартири се управляват от фирми.
На мен ми беше интересно да прочета за не толкова популярната тук (от гледна точка на наемите) Саудитска Арабия, но условията не са съпоставими.
Относно примерите, които цитирах: да, не са в престижни квартали, а в покрайнините (тази локация е търсената от нас, тъй като чисто логистично ни устройва), но цените са относително високи, съпоставими с българските. Част от имотите са били на големи фирми и там нещата пък често са били много бавни, сложни и административно трудни. Договори по n-найсе страници и т.н. За монтиране на сателитна чиния чакахме 8 месеца, примерно.

# 438
  • София
Слава Богу, че не ми се падат наематели като тези от СА. За 2 години 8 квартири. Все другите са виновни. Все ни обяснявали на българите, ама ние не сме разбирали.
Това ме подсеща една кандидат наемателка искаше да обърна спалнята по Фън Шуй нещо си и да й намаля 200лв защото "все не разбирала тези наемодатели защо са такива печелбари". Ами огледът приключи много бързо...

# 439
  • София
Изобщо не искам да чета глупостите още веднъж. Видимо подценяваш хората, видимо се държиш арогатно, защото си мислиш, че тук в България са втора ръка населението, видимо измисляш факти за да подкрепяш полюциите си (Например безплатния апартамент в Гърция). Това, другите също го мислят, ама са достатъчно възпитани за да не ти го кажат. За разлика от мен...

# 440
Изобщо не искам да чета глупостите още веднъж. Видимо подценяваш хората, видимо се държиш арогатно, защото си мислиш, че тук в България са втора ръка населението, видимо измисляш факти за да подкрепяш полюциите си (Например безплатния апартамент в Гърция). Това, другите също го мислят, ама са достатъчно възпитани за да не ти го кажат. За разлика от мен...

Видимо, споменавам факти. Безплатен апартамент? Ха-ха. Обясних, че говоря за периода, когато кризата удари Гърция. Спокойно можеш да пуснеш 1 запитване в някой форум. Има достатъчно българи, живущи там от години. И после да споделиш отговорите им тук.

А, специално към теб, понеже те засичам в няколко теми, направо си смешна как се жалваш, но когато някой изкаже мнение, което ти нарушава спокойствието на велика рентиерка, подскачаш веднага.

Последна редакция: чт, 11 фев 2021, 15:26 от tamarind

# 441
Tamarind, а твоите примери за СА и Гърция коя теза подкрепят?
Годишният наем на къщата в СА от 45к лв висок е или нисък? Наистина не мога да преценя като не съм запозната със стандарта в СА.
Апартаментът в Гърция с безплатен наем срещу плащане на данък е бил в период на криза. И? Или само като статистика някаква ги даваш?

# 442
  • София
И аз не разбрах, цена 45к за малка къща годишно, много ли е, малко ли е? Вижда, ми се като за хубава къща в София. Някъде в полите на Витоша, хубав квартал.

350Е в квартал на Атина, много ли е, малко ли е? Вижда ми се като за квартал в София, само дето София е по-хубав и чист град от Атина.

# 443
Всъщност започнах да пиша по повод писания за кожодерите наемодатели в чужбина. И дадох примери. Сега, на някои тук не им харесва и явно се чувстват лично засегнати. Що ли?

Цените са повече от нормални за стандарта.

Последна редакция: пт, 12 фев 2021, 07:58 от tamarind

# 444
Всъщност започнах да пиша по повод писания за кожодерите наемодатели в чужбина. И дадох примери. Сега, на някои тук не им харесва и явно се чувстват лично засегнати. Що ли?

От чужбина до чужбина има голяма разлика. Азия и Африка не са Лондон и Париж да речем.

# 445
  • София
Аз пак не разбрах.

Наемодателите на къщата за 45к в СА кожодери ли са?
Наемодателите на апартамента за 350Е в Атина кожодери ли са?

Сега видях допълнението, че цените са нормални за стандарта. Ами значи излиза, че и нашите са ОК. Както казах, София е по-хубав град от Атина, според мен е нормално цените да са малко отгоре, за сметка на по-ниския стандарт.

Не знам за стандарта в СА, обаче А-то в СА как точно го съотнасяме към E-то в EU?

Последна редакция: пт, 12 фев 2021, 08:05 от Илит

# 446
И на мен ми е трудно да направя аналогия между страна, в която не е особено нормално жена да иде сама до мола и европейска страна.

# 447
аз пък не мога да направя паралел между хубав квартал и презастроено бивше селце в полите на Витоша на което по исторически причини липсва канализация . Също не мога да направя паралел между описаното и Е то ЕС то, защото не знам в друга държава да е позволено да се стои къде ли не и то много нови големи къщо БЕЗ канализация ... да не говорим за нормални пътища.
И да се нарече квартал
Но нищо. На всеки гарджето му ...
Тук гледам стпрот нови кварталчета в нивите край градчетата ... първо прокарват канализацията и планират алеите .  Накрая слагат един радар на входа на новозастроеното каре  Simple Smile

# 448
  • София
И на мен ми е трудно да направя аналогия между страна, в която не е особено нормално жена да иде сама до мола и европейска страна.
Какъв мол, тоя комплекс е на средата на пустинята! Освен ако наемодателлят и един мол не им построи вътре, не виждам откъде ще се вземе ... мол.

То и ние си имаме апартаменти в Пампорово, продават се за цена 10к евро. Колкото годишен наем на едностайния в на шейха комплекса (грубо сметнато, наистина не им знам валутите).
Е, малко е на средата на нищото, но нали мерим цени с цени и наеми с наеми. Круши, ябълки, няма значение.

# 449
аз пък не мога да направя паралел между хубав квартал и презастроено бивше селце в полите на Витоша на което по исторически причини липсва канализация . Също не мога да направя паралел между описаното и Е то ЕС то, защото не знам в друга държава да е позволено да се стои къде ли не и то много нови големи къщо БЕЗ канализация ... да не говорим за нормални пътища.
И да се нарече квартал
Но нищо. На всеки гарджето му ...
Тук гледам стпрот нови кварталчета в нивите край градчетата ... първо прокарват канализацията и планират алеите .  Накрая слагат един радар на входа на новозастроеното каре  Simple Smile
А това всичкото кой го плаща? Май ти беше постигнала линк, че си го плащат собствениците, в случая инвеститора, който пък ще си го вземе от цената. Общината не е длъжна и не го прави. Също като тук, само че тук купувачите не искат да плащат за това, а смятат, че някой им е длъжен. И накрая няма улици и канализация. Инвеститорите няма да строят без улица и канализация, ако не знаят, че и така ще ги продадат.

Общи условия

Активация на акаунт