Браво!
Сега, веднага сядам да го гледам
, ако не ми мине котка път

Излъчващ величие и мислещ като държавник още при идването си в съзнание. И с новия кафтан, с пръстена, който фокусираха операторите- великолепен!
Супер излъчване имаше още при излизането си пред хората от Канък и продължи по-нататък през цялата серия. 
Много се изненадах и първата ми мисъл бе- ами нали тогава нас ни е нямало като държава, под византийска власт сме били. После се сетих, че вероятно става въпрос за полуразпадналата се, но съществуваща до 13 век Волжска България и нейните владетели.
Ще трябва да потърся информация.
Много ми хареса начина, по който разговаря с Тоган. Прие бейската длъжност наистина като нещо сериозно и отговорно, за миг не се главозамая. А Тоган постъпи благородно, макар че в началото му беше криво. После като че товар падна от плещите му. Сигурна съм, че Сенджер ще го държи близо до себе си и ще му възлага отговорности.
А в нейния поглед такава гордост се четеше! Добре стана,че Турна сподели за Файсал. Не само защото това ускори космически процеса по годежа, но и нека знае Сенджер на какви опасности е подложено момичето и не просто ревнува, проблемът е по-голям.
Май наистина сценаристите са почитатели на „Игра на тронове“, е, не беше кървава сватба, но отровен годеж също е жестоко.
Мисля, че наистина почина Илтебер, така изглеждаха нещата. Точно баща си няма да може да спаси Турна…
Някои зрители се надяват, че все пак е жив, актьорът не се е сбогувал със сериала, но може да държат интрига.
Измъкването от листата например бе просто гениално смешна сцена.

И тук- отново изненада! Направи ли ви впечатление посланието на Меликшах за стрелите? Ние от първи клас я знаем като легендата за урока, който е дал Хан Кубрат на синовете си и който те не са последвали. .
Не се учудвам, че чух почти същото от Меликшах в сериала, вероятно има подобни на кубратовата легенда и в други средновековни племена. А и знаем, че прабългарите са малко братовчеди на селджуците. Но ми бе много интересно- за втори път в серията се случи препратка към нас и нашата история. 
А сладурите – все така сладури.
Като Омар Хаям, който влезе и в ролята на терапевт за Меликшах. Лекува той с топлите си и красиви слова, с добрите си действия, с познанията си, с душата си. Любимец ми е!
, но някак сянка плъзна в душата му след думите на Текиш. Не ми се иска така да научи. И не ми се мисли за реакцията на Гевхер!
По-късно излизат те, може утре, може в петък.
, значи очакваме трейлър. Ще го кача веднага, вероятно ще допълня този пост.

Да си призная честно - липсват ми тези дни, когато очаквах с нетърпение какво ще се случи между тях.
Началните епизоди са просто огън ... 

Онче - благодаря ти много за прекрасния разказ на новия епизод на Селджуците.
И аз го изгледах, но ще го коментирам, когато имам повече време.
Ще кажа само, че на мен този епизод ми хареса много повече от предишния - имаше повече действие и се случиха доста интересни неща.
Нина - благодаря за хубавия колаж 

Прочетох го - беше ми любопитно да разбера какви неща е говорил и дали е казал нещо повече относно действията си напоследък, както и относно странните обрати свързани с героите и сериала.
И така - след като го прочетох се убедих, че съм права и че излизането на Лейля Лидия от сериала и заминаването на Елчин си е решение на сценаристите.
Макар Конук да не казва нищо конкретно по този въпрос - си каза направо, че за напред няма да се отклони от историята. Няма да направи нещо, което да накърни представата за героите от онова време.
Човека си призна и друго - понякога включва и странични несъществуващи герои, за да привлече повече гледаемост и повече зрители.
Не може да му се отрече - добре го е измислил - за старт на сериала да включи толкова известни имена: Буура Гюлсой, Лейля Лидия Туутлу, Екин Коч, Севда Ергинджи, Хатидже Шендил. Успеха е гарантиран - зрителите също.
А знаете, че за успеха на един сериал е много важно началото, а то беше изключително силно.
От друга страна и историята на сериала е вълнуваща - и актьорите класни. Затова и зрителите оцениха сериала.
Предполагам, че Елчин Хатун е съществуваща личност - сестра на Кълъчарслан. Може и наистина да е имало любов между Султан Меликшах и Елчин, която обаче е останала скрита от историческите источници.
Ясно е, че в началото Конук е решил да заложи на тандема Буура - Лейля Лидия, защото е видял колко обичани са те от феновете по целият свят - това автоматично ще привлече международните зрители към проекта. От друга страна - Хатидже Шендил също е много известна и обичава актриса, която известно време беше извън сериалите. Екин и Севда също имат много фенове - зрителите ги харесват и това е видно. Резултата от всичко това - Великите Селджуци са на върха.
Началните епизоди винаги ще останат уникални и незабравими. Според мен които и имена да докарат после - трудно биха заменили този звезден каст.

Затова направиха така, че Елчин замина изпратена на специална мисия от Султана - а в това време дойде Зубейде като главна Хатун - и ето върнаха се към историята без да им пука за феновете на Мелчин - нали феновете, които ценят реалната история и тези които се интересуват тя да се запази са доволни.
Много жалко, но щом е исторически проект явно трябва да очакваме всичко.
Когато в историята прочетеш за Меликшах изникват имената на Теркен, Зубейде и майката на Сенджер и Тапар - така, че Емре Конук го е замислил предварително и е знаел, че в един момент ще се върне към историята.
Също така е ясно, че в един момент ще убият Султана и ще продължат сюжета с борбите за престола между синовете му, между Теркен и Зубейде и т.н..
И сега прочитайки отговора на Емре Конук, че включват и странични имена за по-интересно, но няма да се отклонят от историята не смея да си представям какво ли ще измислят за Турна.
Прочетох, че в реалната история Ахмед Сенджер е бил женен за някаква Теркен или Туркен и то много години. Имали са и 2 дъщери. А малко преди края на живота си Сенджер се жени за друга жена, но от нея няма деца.
Мислех си, че Турна ще е съпругата на Сенджер от реалната история и че тук са сменили името й за да е по-резлично, но явно не е така - щом като наблягат на това, че Турна е измислен герой и че видиш ли няма да се отклонят от историята. Тогава какво да очакваме - какво ще стане с Турна? Вие как разбирате думите от интервюто му относно Турна?
Аз ли нещо не разбрах или намеква, че спазвайки историята трябва да очакваме в бъдеще друга за съпруга на Сенджер? Тогава какво ще стане с Турна?
Много въпроси ми изникнаха в главата - ще е жалко ако разрушат и прекрасната любовна история между Сенджер и Турна, така както направиха с Меликшах и Елчин - само и само да са близко до историята. Наистина жалко - това си е подигравка със зрителите.
Може да ни показват, че Турна и Елчин са били част от живота на Султана и Сенджер, които те са обичали, но по някаква причина не са успели да изживеят напълно любовта си.
Въобще не знам какво да мисля след това интервю - може и да греша ама така ми изглежда. Видях, че и някои фенове започнаха да се чудят какво имат предвид под това, че Турна е измислен герои и как ще спазят историята в бъдеще? Други започнаха да се молят да не разделят Турна и Сенджер - въобще да се чуди човек какво ли ще ни подготви Емре Конук в бъдеще. Както се казва времето ще покаже какво ще стане. 

За реалната му първа жена почти нищо не се знае, защо да не е нашата Турна.
Вторият му брак е бил след нейната смърт, на стари години, политически съюз.
Доста мога да поспоря със създателите на сериала за историческите факти.
Но съм приела, че са в правото си да правят сериал по свое усмотрение и знам, че представят нещата според своята историческа истина.
Ето чакания първи трейлър за новата серия.
Връщам се да добавя с руски субтитри, бързо преведоха фрагмана.
ивман, дано да прочетеш, не мога да направя нов пост- в една група намерих серията със субтитри.
- как се отбелязва потребител тук?
Благодаря и за превода на руски. 
Дано скоро да продължат и с бг превода на сериала. 

Направих един колаж от любими мои снимки на Буура и Лейля Лидия от предишни техни фотосесии - мисля, че се получи добре. Двамата са много готини ... 

За реалната му първа жена почти нищо не се знае, защо да не е нашата Турна.
Вторият му брак е бил след нейната смърт, на стари години, политически съюз.
Доста мога да поспоря със създателите на сериала за историческите факти.
Но съм приела, че са в правото си да правят сериал по свое усмотрение и знам, че представят нещата според своята историческа истина.
И аз смятам, че много може да се поспори около придържането на сценаристите към историческата истина. Има доста разминавания - има и неща по историята, но явно сега са решили повече да се придължат към нея.
Жалко, началния замисъл на мен ми харесва милион пъти повече - много по-интересно ми беше да гледам развитието на любовта между Меликшах и Елчин, между Сенджер и Турна 

А сега все нови и нови персонажи и интриги измислят.
Ще видим до къде ще го докарат и какво още ще им хрумне. Дано развитието за Турна да бъде добро и да не разкарат и нея. 

Актьора е написал прощално съобщение - после го е истрил, но някои фенове са го запаметили - хареса ми, че е благодарил на всички свои колеги. Не е пропуснал никого. 

Измъкването от листата например бе просто гениално смешна сцена.

Чудя се, кой, и кога ще му конфискува прословутото копие
Драмата ще е жестока 

Могло, значи 

Но не си пропуснала, не стана ясно в епизода. Вероятно ще ни иненадат с нещо. А може и да е нещо съвсем обичайно- някой да е видял Башолу, да е проследил после Сенджер. 

Това ми дава надежда, че Тапар ще бъде спасен. Щеше да е тъпо Хасан Сабах да оцелее след безумния си скок от скалата, а Тапар да няма този шанс.

Има нужда от потвърждение на любовта на баща си Тапар и я получи. Освен че е израснал с раната по майка си, просто е такъв характер- по-мек, по-чувствителен. И затова жестът на Меликшах много ми хареса- да приготвят заедно меч за нероденото му дете и думите, които каза- браво!

Дали пак Теркен не е намесена? Или е самодейност на оня плъх Таджимулк? Защото очевидно става въпрос за предателство. 

Който каквото и да говори - очите говорят повече от думите.
Между Елчин и Меликшах се зароди любов и истински чувства - уникални сладури са!!! 

Али е уникално момче - много земен, усмихнат и готин. 

Не случайно Тапар се превърна в един от най-големите ми любимци в сериала. 

Раната му определено изглежда смъртоносна - но ме успокоява това, че ако наистина са решили вече да се водят по реалната история, както Емре Конук каза - то би следвало Тапар да оцелее. 

Макар, че вече всичко очаквам от сценаристите и продуцента.
Напоследък виждаме голямо текучество на актьори, та се чудя кой ли ще е следващия. 

Сигурно в един момент и него ще елиминират, но ако се водят по историята първо ще убият Султан Меликшах - после синовете му ще имат сблъсъци по между си - главно Тапар и Беркиярук.
Затова си мисля, че Тапар няма да умре сега. Поне се надявам.
Според мен Тапар ще е тежко ранен и отново ще извикат Турна да го лекува.
Забелязвам, че Емре Конук си има любима сюжетна линия - Башолу. Напоследък прави всичко, за да завърти нещата около нея и голямата тайна.
Но на моменти това става дразнещо - защо трябва да използва подобни методи. Първо Меликшах едва не умря - и хоп заведоха го в Канък, където е Башолу. Въпреки това тайната, че е жива не се разкри.
Сега Тапар ще пострада и сигурно пак там ще го заведат, където Башолу да се грижи за него - току виж случилото се я накара да му признае, че е истинската му майка.
Маркус е ужасен - готов е да убие всеки по пътя си.
Той е много зъл, опасен и в същото време комичен - Каан Ташанер се справя отлично.
Сцената, в която Султана ще види сина си Тапар облян в кръв ще е много тежка.
Но според мен това с Тапар ще стане към края на епизода и ще трябва да чакаме следващия, за да видим дали ще оцелее или ще умре.
Надявам се и вярвам, че Тапар ще се спаси - все още не е научил истината за майка си, както и че Сенджер му е брат.
Вероятно в другата серия ще го лекуват. Ще видим. 

Харесвам сцените на Башолу със синовете й, както и силната връзката, която има между тях, но не ми е интересно да я гледам с Меликшах.
Причината е ясна - За мен Елчин и Меликшах са незаменими. Феновете на тази уникална двойка ще ме разберат.
Ако бяха продължили да развиват тяхната история щеше да е 100 пъти по интересно - разбира се това не пречеше на тайната и на появата на Башолу. Дори щеше да е интересно - Султана истински влюбен и щастлив заедно с Елчин и тогава да стане ясно, че първата му голяма любов Башолу е още жива.
Но вкарвайки и Зубейде в картинката - просто изместиха фокуса. Елчин нямаше как да е в двореца докато Зубейде и Теркен водят битки по между си. Явно на Емре Конук - Елчин му се е видяла излишна. А може да е предложил да я остави на заден план, но как ли би станало това след всички показано до тук. Би било нечестно
Да не забравяме, че Лейля Лидия беше в главните роли заедно с Буура, Екин, Севда и Хатидже.
Аз вярвам, че заминаването на Елчин и напускането на Лейля е заради продуцента Емре Конук и сценаристите - тя стана жертва на сценария. Така спокойно могат да си продължат по истинската история, от която както заяви той нямало да се отклонят драстично.
Същото се отнася и за Хаджи - уж щеше да му признае, но пак си замълча.
Зубейде каза на Сенджер, че знае - уж е на негова страна, но изтъква непрекъснато сина си Беркиярук. Скоро ще го видим и него - убедена съм. Въпроса е кой актьор ще поеме тази роля. 
Аз предположих, че може да я разкарат точно заради думите на Емре Конук, че няма да се отклоняват от реалната история и наблягането на факта, че Турна е измислен герой.
Имаше и друг отговор, в който питат продуцента дали ще включи за напред и останалите реални герои от историята и той заяви, че постепенно ще ги включи.
Затова си помислих, че в тези герои може да е и жената на Сенджер.
Вижда се обаче, че Емре Конук много държи на двойката Сенджер и Турна - та може и да направи компромис и да промени историята. Макар, че това би било в противоречие на това, което говори и прави към момента - да не забравяме и факта, че се съветва с историци. Въпреки това той е и продуцент и сценарист - решението е в неговите ръце.
Колкото до Башолу - да тя е измислено име в сериала, но не и ролята която играе - т.е. в реалната история майката на Сенджер и Тапар съществува. Тук просто са променили името й и историята около нея и то заради главната промяна, че тук Султана се бие редом със синовете си. Докато в историята е умрял, когато Сенджер е бил на 6. Тук е много по-добре.
Явно заради това са изменили нещата около историята на Башолу - но тя си е съществуващ образ.
Можеше да направят и нещо подобно с Турна - но те си казват, че няма такъв герой в реалната история, което ме кара да се съмнявам. Както и да е - времето ще покаже какво ще стане. Дано развръзката е добра. 
Можеше да кажат поне нещо за нея, но нека предположим, че тя върши задачата поставена й от Меликшах в някоя по-далечна част на Анадола и не е запозната със случващото се.
Тук Султан Меликшах каза и показа почти същото, само че със стрели. Явно това е важен пример при всички народи
Когато човек е сам може да бъде победен, но когато всички са заедно - това няма да стане.
Хубавото е, че и от Анадола и от другите области дойдоха представители и казаха, че ще подкрепят Султана. 

Неговите приятели също. 
, ведната усети, че има нещо странно в идването на непознатата жена при Тапар. Защото очевидно Зюбейде води Башолу при Тапар.