Ончее, хиляди благодарности за преразказа и най-вече, че Тапар не е загинал и спокойна ще чакам превода.
Рейтинга от вчера:

Тапар в прегръдката на баща си:

Хубав ден и бъдете здрави.

Луда работа 

и трябва да внимава, че посегне ли още веднъж на Тапар го разлюбвам 

Трябва да призная, че братът е доста информиран за човек, който не е стъпвал в двореца от години. Не всички се вързаха на думите му, но зрънцето на съмнението беше посято сред доста от тях.
Хубаво е Сенджер също да се включи.
Помислих си най- лошото! Влюбен е! Ще я иска
!

Това ще е- първата и единствената. До последната няма да стигаме в тази история 

Хубаво е, че му отделиха това време и внимание и показаха силната му болка и чувствително сърце така впечатляващо. Султанът разбира много неща и както решението му за Шелемзер, така и посещението в лагера и съвместната изработка на меча много ми харесаха. Самата процедура по правенето на меча много ми допадна. С всяка дума, която казваше Меликшах, отправяше послание към сина си.
Е, шамарът после… Но след шамара каза, че разбира кой е объркал мислите на Тапар. Опитвам се да не забравям, че сме в 11 век и шамар от баща на дете не е бил нещо необичайно. Разравявето на гроба доста разстрои Меликшах. Разбирам и него, за него Башолу е мъртва и ... абе сложна работа.
Права си, Юле, везирът ще отнесе много ядове като се разбере истината.
Ама как го отвя нашето момиче, браво! И също много ми хареса, че се оплака на абито си и аби тръгна веднага да наказва обидилия сестричката му галфон .
И бива да се спре, че вече го отнесе от Тапар, Сенджер му се закани, Зюбейде му извика „Пессс!”
, следващия път няма да му се размине току-така. Доколкото разбрах таткото подлец ще си разпъне шатрата някъде в околностите на Исфахан. Хич не ми харесва това, човекът си има цел- иска да бутне брат си от трона. Ще има сериозен конфликт и тук може да видим това, което историята казва- при втория опит за бунт на Текиш Меликшах го ослепява.
Много ми хареса, че я попита какво да правят с предателите. Това бе преведено в една от руските групи със субтитри и го коментираха в Туитър, в руската озвучка не е съвсем точно. Сенджер буквално я попита какво решава да правят с тях. Питайки я, Сенджер публично показа уважение към нея и равноправно отношение.
Турна взе решение да ги накаже, позовавайки се на справедливостта на баща си. Много ми хареса този момент. Сенджер не само обича Турна, не само я цени, той се отнася към нея като равна. 11 век сме, момичета! 

Тази вечер би трябвало да има фрагман. В туитър всички чакат огнения знак от продуцента. Ако не заспя от умора, че напоследък късно ги пускат, ще го метна веднага тук.

Много ми хареса, че я попита какво да правят с предателите. Това бе преведено в една от руските групи със субтитри и го коментираха в Туитър, в руската озвучка не е съвсем точно. Сенджер буквално я попита какво решава да правят с тях. Питайки я, Сенджер публично показа уважение към нея и равноправно отношение.
Турна взе решение да ги накаже, позовавайки се на справедливостта на баща си. Много ми хареса този момент. Сенджер не само обича Турна, не само я цени, той се отнася към нея като равна. 11 век сме, момичета! 
Хайде, да кажем, помогна им графът да си върнат своето, което беше откраднато. Но все пак остава не много приятно усещане за принизяване на самоуважението и достойнството на врага.
Текиш нещо се намеси, и то в странни срещи... хм, да видим. 
Допълвам поста- рускините бързо преведоха трейлъра 

Но малко излиза, че Тапар е чувствителен, а Сенджер- машина за битки.
Такива нюанси има в мненията на феновете и според мен не са без основание.

А, аз исках да си вървя в едно темпо с новите епизоди.

BaiBure - добре дошъл/а в темата.
Относно епизодите на Селджуците - за съжаление имаме превод на български само до 9-ти епизод.
Преди няколко дни преводача каза, че не се е отказал, но ще продължи с превода, когато има време.
Линка на първа страница не е валиден, защото от ок.ру му закриха профила, но в бъдеще ще качва епизодите в специален сайт.
Междувременно ние гледаме епизодите на руски от линковете, на първа страница в темата.

На мен също много ми липсва бг превода - друго си е на роден език. На руски специално аз се затруднявам, но нямам избор.
Обещавам ви, че излезе ли нов преведен епизод на български веднага ще дам линка тук. 

Много ми хареса, че в този епизод наблегнаха най-много на Тапар - това момче заслужава да му се обърне повече внимание. За мен Тапар е изключителен образ и лично на мен ми е по-интересна неговата житейска история, отколкото тази на Сенджер. 

Не, че имам нещо против Сенджер - много си го харесвам, но той е някак по-здържан, сериозен и непоклатим, докато Тапар е хем смел, хем раним, хем емоционален - усеща се болката скрита в душата му. 

Тапар в комбинация с Меликшах са просто уаууу - истинска наслада е човек да ги гледа заедно. Радвам се, че в този епизод те бяха на преден план.
Знаете, че моите най-големи любимци в сериала са Буура и Лейля Лидия/ Меликшах и Елчин, а след тях веднага нареждам Али/ Тапар. После Екин и Севда/ Сенджер и Турна. 

Всички актьори са Великолепни.

Али/ Тапар супер много ме впечатли. Възхищавам се на таланта му. Самата история на Мелик Тапар - смелия, но в същото време раним син на Султан Меликшах много ми харесва. 

Описали сте нещата много добре - нямам какво да добавя.
Затова аз ще напиша по нещо за моментите, които най-много ми харесаха и ме впечатлиха. 
Много ме храна яд, как чичото посея семето на съмнението у Тапар за това, че Меликшах го е лъгъл цял живот, затова че има таен син и че може би майка му е жива.
Тя, че е жива - жива е - но Меликшах не знае това. Смятам, че е крайно време тази тайна да се разкрие - не за друго, а за да спре да страда Тапар от липсата на майка си.
От една страна Сенджер е израснал без баща си извън двореца, но през цялото време е имал любовта и подкрепата на майка си и още от малък Хаджи му е казал, че е син на Султан Меликшах.
За щастие това не го е главозамаяло - станал е добър и смел млад мъж.
От друга страна Тапар е израснал при баща си в двореца, но цял живот е смятал майка си за мъртва и цял живот е страдал от липса на майчина ласка и обич.
Въпреки, че е много смел и влиза в битки с лекота - болката скрита в душата на Тапар от липсата на майка му е нещо, което го прави раним и чувствителен. 

И Меликшах и Тапар няма да му простят така лесно. Поне така си мисля.
Но се чудя как ли ще се отнесат към Башолу, защото каквото и да си говорим - тя също се е крила и се е правила на мъртва в продължение на 20 години. Това си е голяма лъжа. Тя е добра жена и е имала причина да го направи, но на каква цена е всичко това.
Замислих се за това след думите на Меликшах към Тапар, когато той го попита дали майка му е жива и дали той я крие от него заради престола.
Тогава Меликшах му отговори, че ако майка му беше жива не би я скрил от него - не би го лишил от майчина любов - попита го за толкова безчувствен ли го смята.
Та си мисля, че ако Башолу не се беше направила на мъртва - Меликшах щеше да каже на Тапар къде е и нямаше да му пречи да я вижда - макар, че е била изгонена от двореца. Меликшах не би лишил Тапар от майка му. Но той не знае нищо.
В същото време Башолу е страдала, че е далеч от сина си Мелик Тапар, но до случайната й среща с него не е направила никакъв опит да го потърси или поне да го види от далеч.
Това е белязало детството на Тапар и продължава да му се отразява и сега.
Просто за мен е прекалено - едно дете да страда по този начин, а замесените в това да продължават да си мълчат и да се крият. Ясно е, че Тапар ще е безкрайно щастлив, когато разбере, че майка му е жива - и че е Башолу. Със сигурност и Меликшах ще е много щастлив - но дали ще прости така лесно тази лъжа? Предстои да разберем

Каквото и да си говорим Сенджер е любим персонаж на Емре Конук - Екин има най-много екранно време. Това отдавна съм го забелязала.
Понякога и Султана го показват малко, но Сенджер и нещата около него са на преден план. Тук не искам да обидя никого. Просто споделям това, което забелязвам.
Доста често това дразни някои фенове на Буура, които понякога се оплакват, че Меликшах има малко екранно време или че пускат малко неща за него. В същото време голяма част от феновете на Сенджер са доста ревниви - както сега в случая с Тапар.
Още докато Лейля Лидия беше в сериала и имаше сцени между Елчин и Меликшах - феновете на Турсен се оплакваха защо няма повече сцени на Сенджер и Турна. Искали да гледат тях и прочие.
Преди време ви бях споделяла за това. За мен в сериала е нужен баланс - да дадат еднаква важност на главните си актьори.
Иначе в един момент феновете на едните или на другите започват да се дразнят, а това не е хубаво.
Жалко, че Емре Конук не го разбира и с действията си разочарова голяма част от феновете на сериала в това число и мен.
Но съм доволна, че в 21-ви епизод наблегнаха на Тапар и на отношенията му с Меликшах. Радвам се и че най-накрая продуцентите благоволиха да пуснат постер и с името на Али/ Тапар - крайно време беше. Той забсужава да получи признание. 

Може би това е търсен ефект - единя брат да е по-чувствителен - другия по-сдържан.
Не знам, но ми се иска когато разбере за Тапар да видим и малко от чувствителната страна на Сенджер, която знаем че той притежава.

Екин е страхотен актьор - обичам тази негова снимка зад кадър. 

Също и как Тапар защити сестра си и удари Ахмед. Хубаво е да видим и тази обич между брата и сестрата.
Другото, което ми хареса - сцената между плачещия Тапар и Гевхер. Този път тя се държа прекрасно - успокои го. Тя разбира болката му по майка му. Двамата си обещаха тяхното дете да не изпита липсата, която той е изпитал.
Щастлива съм, че Султана реши да повери управлението на Шелемзар на Тапар. Надявам се скоро да може да му го каже. 

Тези моменти между баща и син са безценни - Буура и Али ми напълниха душата. Личи си, че са си станали добри приятели. Отлично се допълват. 

Да ви кажа - хвана ме яд на Хаджи, че развали тези хубави моменти между Тапар и Меликшах като каза на Султана за молбата на Тапар да отвори гроба на майка си и да се убеди дали е мъртва. Не мисля, че сега беше момента га го казва.
Знаем, че Хаджи отлично пази тайни с години - но сега издруса това, точно когато не трябва.
Меликшах се скара с Тапар - попита го защо е искал да отвори гроба на майка си. Тапар му сподели за думите на Текиш и за съмненията в душата си, че може би има таен син и че майка му е жива. Султана му каза, че ако майка му беше жива - не би я скрил от него. Ядоса се, че вярва на Текиш и го удари - това не ми хареса, но Султана каза, че разбира че вината не е на Тапар, а на Текиш и затова ще потърси сметка от него. Но когато Султана си тръгна и Тапар остана сам с воиниците си се появи гадняра Маркус с хората си. 

Каан Ташанер се справя отлично, но Маркус е зъл, подъл и хитър - никога не се бие честно. Винаги напада в гръб, а стане ли напечено бяга.
Нападението над Тапар преля чашата - и тук съм съгласна с вас, че имаше паралел между битката на Сенджер и Йоргос и тази на Тапар и Маркус - и тогава Сенджер го раниха в гръб и сега Тапар пак в гръб.
Самата битка беше жестока - Тапар успя сам да се справи с много от византийците, дори удари Маркус - със сигурност щеше да се справи с него, но хората на Маркус прободоха крака на Тапар в гръб - въпреки това той се обърна и уби нападателя, а когато отново се насочи към Маркус - друг от хората му прободе и другия крак на Тапар. Момчето падна - след това го пробовоха и в корема - отново в гръб. Пълен ужас - а накрая Маркус с копието си нанесе още един удар върху тялото на Тапар - който падна на земята облян в кръв.
Да си призная през целият епизод плаках на сцените с Тапар, но последните направо ме оставиха без думи.
Маркус нареди да убият всички и да разрушат мястото - направиха тотален погром слад което си тръгнаха. 

Сцената, когато пристигна и видя тялото на сина си на земята е покъртителна.
Тук за пореден път свалям шапка на Великолепното актьорско изпълнение на Буура - показа отново, че е уникален актьор.
Али също - не спрях да плача на тази сцена. Молех се Тапар да оцелее. 

Макар, че знаех че в историята Тапар остава след баща си - бях на тръни данеби Емре Конук пак да ме изненада неприятно. А и думите на Тапар, че поверява сина си на Меликшах - думите на Меликшах, че няма да остави Тапар на черната земя - направо ме разбиха. Само каква сцена - уауууу. Браво и на двамата. 

Но какво да видя Башолу пак влиза в двореца дегизирана - какво ли още трябва да стане, че най-накрая тази тайна да се разкрие?
Нали уж Хаджи беше решил да каже истината - нали уж и Зубейде мислеше да каже - сега вкарва Башолу тайно, но това не остана незабелязано от Теркен и тя ще доведе Султана.
Въпреки това си мисля, че когато той влезе в стаята пак няма да види Башолу вътре - отново ще я скрият навреме. Ще има още да разкатават тази тайна - нищо чудно Теркен първа да я разкрие, а това ще е много опасно.
Поне след случилото се с Тапар да му кажат, че майка му е жива - Башолу поне на него да се покаже. Не мога да разбера това криене. Все пак детето й може да умре. 

Относно таблицата - интересна е, но в сериала виждаме, че има разлики откъм броя наследници и деца на Султан Меликшах. Тук са много по-малко.
Та може да има разлики и що се отнася до децата на синовете му - ще видим ... 

С руски субтитри. Браво, шампионки са! 
Знаем, че Хаджи отлично пази тайни с години - но сега издруса това, точно когато не трябва.