Избор/Мнение за комбинирана пералня със сушилня?! №2

• 37 991
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
Имам пералня със сушилня Electrolux , която ми служи безпрецедентно 15 години, но ме се счупи пластмасата на дръжката и не съм сигурна дали може да се ремонтира.Разгледах варианти за нова и се спрях на Miele , но виждам че те не са в коментарите ви и не разбирам -защо?
Защото най-евтината комбинирана на Миле е 3200 лв.,  със сравнително малък капацитет и без филтър за мъхове, без термопомпа, а най-скъпата на АЕГ е между 2000 и 2200 лв, с по-голям капацитет, има филтър за мъхове и е доста по-икономична откъм разход на енергия, защото е с термопомпа.
Милето е без термопомпа и охлажда с вода докато суши.
В този смисъл нито едно съвременно комби не заслужава толкова много пари. Ако ще се дват суми над 3000 лв., то по-добре два отделни уреда от най-висок клас.

Моля Ви, не сравнявайте старите поколения уреди  с новите. Просто нямат нищо общо като качество (предимството е в полза на старите).

# 541
Здравейте,

Благодарение на мненията и коментарите във форума се спряхме на по-скъпата комбинирана АЕГ с термопомпа, взехме я за 1850 от outlet-а на голяма верига за техника заради лек козметичен дефект отстрани.

Вече около 3 месеца я ползваме и сме напълно удовлетворени, заслужава си инвестицията от всякъде.

Ще споделя няколко впечатления от първа ръка.

Пералнята е изключително тиха и стабилна, тежи си на мястото и вибрациите са минимални. Пере не по-зле от предишното LG, от което бяхме пре-доволни, но за разлика от него, AEG-то не се опитва да "ходи" (и двете нивелирани добре, но AEG 100кг, LG 60).

В режим сушене нещата се променят осезаемо и все едно е изцяло друг уред.
Шумът е като от турбина за вентилация в някой цех - не е чак болезнено, но е с високо налягане и монотонно и определено не искаш да си точно до нея. Обаче няма дрънчене на ламарина и резонанси, като в един клип от друг потребител... там явно е имало техническа неизправност. През една стена и две затворени врати се чува леко, като жужене. С една или две отворени врати комфортът спада и който заспива трудно ще има проблем. Пускаме я през нощта и на сутринта всичко е готово.

Също, при сушене влагата в помещението осезаемо се покачва, както и температурата. Трябва или да е проветриво, или да има вентилатор пуснат да издърпва въздуха. Миризмата на перилен препарат е особено тежка и избягвам да ползвам банята докато суши. За сметка на това, в края на цикъла дрехите миришат на чисто и свежо, вместо на препарат. Дрехите излизат готови за прибиране, много рядко има нещо по-плътно, което има нужда да доизсъхне. Не са като изгладени, но и намачкани не са. Могат веднага да се носят. 

Едно важно уточнение, дрехи за 30-40 градуса - без сушене.
При цикъл на пране 30-40 градуса и добавено автоматично изсушаване, сушилнята развива до 54 градуса и някоя дреха може да се свие. За сравнение, сушилня с нагревател развива над 80 градуса, което води до ред негативи и компромиси.

И последно, не знам как пускат толкова много мъхчета и власинки дрехите и остава здрава тъкан за носене. Направо съм изумен. Да са живи и здрави двата филтъра, много рядко има по-малко от шепа сбити влакна за изхвърляне.

Като обобщение - нуждата от два отделни уреда за пране и сушене вече ми се струва като отживелица. Достигнахме времето всичко да може да се върши качествено от една машина и да пестим място без да се прави компромис.

# 542
  • Велики Преслав
Не съм чел толкова излишни и неверни неща.

# 543
И моят уред не съответства на описанието по-горе...
Сушилнята е изключително тиха, почти не се чува.Влага няма абсолютно никаква , а за миризма да не говорим.
Явно зависи от самия уред.

# 544
- Влага и при мен няма.
- Шумът, по-точно дразненето, зависи много от акустиката. При мен е в мокро помещение, но ако отворя вратата до самата пералня си е чист шум (има два вида, един постоянен и друг по-силен, включващ се само от време на време. Ако се спре по време на работа после като се пусне започва с него). Обаче има места в апартамента, където все едно някой ми вкарва налягане в ушите. А на два метра в страни го няма.
- Суша и скиорски екипи, а те са много чувствителни към прегряване, но никога не ми е разваляла мембраните. Значи не прегрява.
- За стабилността е 100% така - не мърда.
- Това с миризмата също ми е странно. Или използват прекалено много и прекалено миризлив препарат, или има някаква повреда в някое уплътнение по пътя на въздушния поток. Това би обяснило и влагата.

# 545
  • Велики Преслав
След като прочетох глупостта, че нямало смисъл от отделни уреди, а оплю уреда изпаднах в полемика да мисля какво иска да каже. Хем има минуси повече от плюсовете пък вземете нея пред отделни уреди. Очевидно потребителя незнае как да я пусне правилно или ни лъже.

# 546

Като обобщение - нуждата от два отделни уреда за пране и сушене вече ми се струва като отживелица. Достигнахме времето всичко да може да се върши качествено от една машина и да пестим място без да се прави компромис.
Най_невярното обобщение , което някога съм чувала ...

# 547
Аз никога не съм имала два отделни уреда, но и от единия съм доволна и не мога да си представя какво пък толкова ще ми дадат отделните. Какво ще ми отнемат и причинят ми е ясно.

# 548
  • Велики Преслав
Черна станция като незтаете какво ще ви дадът Ви пожелавам да имате някога къде да ги сложите и да видите разликата.

# 549
Черна станция като незтаете какво ще ви дадът Ви пожелавам да имате някога къде да ги сложите и да видите разликата.

И понеже едва ли ще стане, съвсем нормално е да попитам да ми се обясни.

# 550
  • Велики Преслав
Разбира се.
 При комби  уред ако переш 10 кг сушиш 6. При отделти може да се избегне. Освен това като консумация тази я дават 4 кв а отделните за всичко харчат около 2. Докато работи единия уред може да работи и другия. Отвен това ремонта е по-евтин.

# 551
Разбира се.
 При комби  уред ако переш 10 кг сушиш 6. При отделти може да се избегне. Освен това като консумация тази я дават 4 кв а отделните за всичко харчат около 2. Докато работи единия уред може да работи и другия. Отвен това ремонта е по-евтин.

Не споря с никого, но специално за мен тези аргументи не биха ме накарали да се лиша от мястото над /отстрани на пералнята за да сложа отделна сушилня. Не мога да си представя как ще пера 10 кг, никога не ми се е налагало да пера и суша едновременно. За ремонта не знам, ама се надявам да не се налага. Що се отнася до енергията - валиден аргумент, но 2 киловатчаса струват под 50 стотинки. Аз пера грубо 3 до 4 перални седмично, или приблизително 200 пъти годишно. Икономията е 100 лева на година. На пръв поглед не е много малко, обаче:
- Комби АЕГ 9 серия (L9WBC61B ) се продава за 1900 - 2000 лева
https://www.pazaruvaj.com/peralni-c3167/aeg/l9wbc61b-p387880787/
- Пералня АЕГ 9 серия (L9FBB49B) се продава за 2300 лева
https://www.pazaruvaj.com/peralni-c3167/aeg/l9fbb49b-p566610981/
- Супилна АЕГ 9 серия (T9DBC68S ) се продава за 1900 лева
https://sushilni.pazaruvaj.com/aeg/t9dbc68s-p479457015/

Или с други думи комбито струва под 2000 лева, а двата отделни уреди струват 4200 лева. За мен разликата е умопомрачителна и няма да се изплати и за 20 години, че и по-скъпият ремонт няма да я компенсира. Даже да се развали сушилнята след 5 години, ще закарам пералнята в другото жилище и ще си купя нова и пак ще съм на далавера.

Май си оставам на мнението, че с комбито ми е по-добре.

# 552
+ 1 за комбиниран уред.
Да не говорим за ОГРОМНОТО предимство- пускаш я на програма пералня + сушилня и си излизаш - на кафе, да си свършиш работа, на пазар, на разходка , където ти е кеф.Като се върнеш, след 4 часа, дрехите са чисти, сухи, ухаещи на хубаво и мекички.
Не трябва да седиш и да я чакаш час и нещо за да прехвърлиш дрехите от единия уред на другия.
За това, че сушилнята побира по-малко като кг, не виждам какъв е проблемът- слагаш в пералнята винаги макс толкова, колкото могат да се сушат- в моя случай 6-7 кг .И без това не е добре пералнята да се тъпче винаги на ръба на капацитета и.

Забравих да добавя по по-по-горното мнение- веднъж забравих, че съм сложила един кожен(изкуствена кожа,тип клин) панталон да се пере и съм го оставила и в сушилнята.Обикновено минава само пералня.Ами, нищо му нямаше, излезна си сух и чист, без поражения Simple Smile

# 553
  • София
Моята прави поражения, но вече съм й свикнала /почти/. Последно развалих и хвърлих една пола-солей.

# 554
Едно време, като дете, имах пола солей. То кой ли нямаше!
Много я мразех и я обличах само като си дойдехме в България. Баба ми много обичаше да ме кипри баш с тази пола. Като я изпереше, я връзваше с един шнур да съхне, че да не се развалял солея. А пък аз така се молех да се развали.

Общи условия

Активация на акаунт